Pliki SHSH i gevey przy 5.1
Napisano 04 maja 2012 - 20:33
Napisano 04 maja 2012 - 21:14
Napisano 04 maja 2012 - 22:28
Pliki SHSH sa wydawane przez apple tylko dla najnowszego softu czyli 5.1. Nie zapisales ich wczesniej = ABSOLUTNIE nie ma mozliwosci ich juz odzyskac bo apple juz ich nie wydaje. Wiec moja opinia to musisz potwierdzic dzialanie gevey u kogos innego z 5.1 bo jak zrobisz to u siebie zostaniesz z ipodem ,wiec ja bym na sobie nie ryzykowal.
Masz niby racje. Ale... Przy pomocy redsn0w ( lub iFaith ) można zapisać SHSH bezpośrednio z telefonu. Oczywiście tylko dla wersji która w danym momencie działa w telefonie.
Napisano 04 maja 2012 - 22:42
Masz niby racje. Ale... Przy pomocy redsn0w ( lub iFaith ) można zapisać SHSH bezpośrednio z telefonu. Oczywiście tylko dla wersji która w danym momencie działa w telefonie.
Nie dla wersji ktora dziala w telefonie tylko tak jak napisalem TYLKO dla wersji ktora jest w danym momencie podpisywana przez apple czyli najnowszej!
Napisano 04 maja 2012 - 22:58
Nie dla wersji ktora dziala w telefonie tylko tak jak napisalem TYLKO dla wersji ktora jest w danym momencie podpisywana przez apple czyli najnowszej!
MYLISZ SIĘ. Jeśli w telefonie ma 4.3.1 to może przy pomocy redsn0w ( nie Umbrelli ) zapisać SHSH dla 4.3.1 i wrócić do tej wersji oprogramowania w razie potrzeby.
Napisano 05 maja 2012 - 00:12
MYLISZ SIĘ. Jeśli w telefonie ma 4.3.1 to może przy pomocy redsn0w ( nie Umbrelli ) zapisać SHSH dla 4.3.1 i wrócić do tej wersji oprogramowania w razie potrzeby.
To Ty się mylisz, nie możesz zapisać np. dziś, mając w tej chwili w urządzeniu FW np. 4.3.3 do niego SHSH. SHSH jest to podpis, który umie tylko serwer Apple wygenerować. Nie ma go ani w iPhone ani nigdzie indziej. Jak widze
Jedynie Cydia jak kiedyś zaznaczyłeś, że ma zbierać to zbiera z automatu podpisy a programy typu np. TinyUmbrella odpytują serwery sautika, czy nie mają dla Twojego UID zapisanego przypadkiem SHSH, stąd możesz MYLNIE sądzić, że da się zapisać, ale jak nie masz pojęcia jak działa ten mechanizm to nie protestuj.
Napisano 05 maja 2012 - 11:52
To Ty się mylisz, nie możesz zapisać np. dziś, mając w tej chwili w urządzeniu FW np. 4.3.3 do niego SHSH. SHSH jest to podpis, który umie tylko serwer Apple wygenerować. Nie ma go ani w iPhone ani nigdzie indziej. Jak widze
Jedynie Cydia jak kiedyś zaznaczyłeś, że ma zbierać to zbiera z automatu podpisy a programy typu np. TinyUmbrella odpytują serwery sautika, czy nie mają dla Twojego UID zapisanego przypadkiem SHSH, stąd możesz MYLNIE sądzić, że da się zapisać, ale jak nie masz pojęcia jak działa ten mechanizm to nie protestuj.
Kolego, radzę przeczytać jeszcze raz to co napisałem już dwukrotnie może w końcu do Ciebie dotrze.
1. Prawdą jest, że SHSH jest generowane przez Apple'a i że jest generowane TYLKO dla wspieranych w danym momencie wersji oprogramowania.
2. Prawdą jest również to, że na dysku telefonu SĄ zapisane SHSH dla działającej w danym momencie wersji oprogramowania. Pierwszym programem który umożliwiał wyciągnięcie ich z telefonu był iFaith i działał na wersjach 4.3.x. W tej chwili ta funkcjonalność jest dostępna również w redsn0w (Extras-> SHSH Blobs -> Fetch )i oba programy działają do wersji 5.0.1 włącznie. Zapisanie SHSH z urządzenia wymaga pwned DFU czyli można to zrobić TYLKO na urządzeniach podatnych na exploit limera1n: iPT3, iPT4, iPad, iPhone 3GS, iPhone 4
Kolegom którzy zarzucają mi, że nia mam racji radzę przeczytać wielokrotnie.
Napisano 05 maja 2012 - 14:26
Napisano 05 maja 2012 - 14:47
Napisano 05 maja 2012 - 15:40

Napisano 05 maja 2012 - 16:00
2. Prawdą jest również to, że na dysku telefonu SĄ zapisane SHSH dla działającej w danym momencie wersji oprogramowania. Pierwszym programem który umożliwiał wyciągnięcie ich z telefonu był iFaith i działał na wersjach 4.3.x. W tej chwili ta funkcjonalność jest dostępna również w redsn0w (Extras-> SHSH Blobs -> Fetch )i oba programy działają do wersji 5.0.1 włącznie. Zapisanie SHSH z urządzenia wymaga pwned DFU czyli można to zrobić TYLKO na urządzeniach podatnych na exploit limera1n: iPT3, iPT4, iPad, iPhone 3GS, iPhone 4
Niestety muszę przyznać się do błędu, masz rację.

Napisano 05 maja 2012 - 20:57
Ok, to spróbuję wyciągnąć SHSH z telefonu redsn0wem. Rozumiem, że jeśli w Cydii zobaczę na górze SHSH: iOS 4.3.1, to znaczy, że spokojnie mogę robić cfw do 5.1 i później bezproblemowo wrócić do 4.3.1, tak?
Przy pomocy redsn0w'a zapiszesz SHSH na dysku komputera. Jeśli chcesz wysłać je do Cydii możesz to zrobić przez Extras -> SHSH Blobs -> Submt
---------- Wpis dodano o 21:57 ---------- Poprzedni wpis dodano o 21:55 ----------
Dzięki za odpowiedź.
Najnowszy redsn0w nie podniesie mi bb, jeśli użyję no-bb cfw 5.1? Jeśli tak, to gdzie mogę znaleźć taki gotowy soft? Czy redsn0wem mogę zrobić z oficjalnego taki cfw, który mi nie podniesie bb?
redsn0w'em zrobisz taki CF samodzielnie. Poradnik poniżej.
iClarified - iPhone - How to Upgrade Your iPhone to iOS 5.1 Without Updating Your Baseband (Win)
Napisano 05 maja 2012 - 21:55
Napisano 05 maja 2012 - 22:17
Napisano 05 maja 2012 - 22:46
Dyndas to redsnow tez wyciagnie shsh z softu nie podpisywanego juz przez apple ?Bo wydawalo mi sie ze tylko iFaith to potrafi - jak rowniez potrafi stworzyc soft z tymi shsh gotowy do wgrania. Shsh stworzone iFaithem nie sa kompatybilne z redsn0wem.
Tak. redsn0w'em wyciągniesz SHSH i przygotujesz tzw. stitched CF czyli podpisane oprogramowanie.
---------- Wpis dodano o 23:46 ---------- Poprzedni wpis dodano o 23:39 ----------
Czyli wychodzi na to, że mi się udało i redsn0w wrzuca na serwery Cydii pliki SHSH.
Tak Ci zależy na tym, żeby SHSH było w Cydii? To chyba nie pamiętasz awarii systemów Amazona sprzed mnie/wiecej roku. Cydia i zgromadzone tam SHSH były niedostępne przez tydzień i było poważne zagrożenie że zostały po prostu utracone. Radze robić własne kopie - tylko takie są pewne.
Napisano 06 maja 2012 - 09:16
Napisano 06 maja 2012 - 12:17
W redsn0w nie widzę opcji zapisania plików SHSH na dysku, mogę je wysłać tylko na serwery Cydii. Zapisałem je sobie na dysku iFaithem.
W razie niepowodzenia, musiałbym najpierw zrobić fw bez basebandu redsn0wem, a potem dopiero dołączać pliki SHSH iFaithem?
'Fetch' w redsn0w zapisuje SHSH na dysku. Znajdziesz je w katalogu z którego uruchomiłeś program.
Napisano 09 maja 2012 - 15:11
Napisano 09 maja 2012 - 15:21
Napisano 09 maja 2012 - 15:32

Napisano 09 maja 2012 - 15:38
Napisano 09 maja 2012 - 15:55
Napisano 09 maja 2012 - 20:56
Napisano 09 maja 2012 - 21:10

Napisano 09 maja 2012 - 21:17
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych