Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Pliki SHSH i gevey przy 5.1

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
24 odpowiedzi w tym temacie

#1 marjanoos

marjanoos
  • 375 postów

Napisano 04 maja 2012 - 20:33

Witam, Posiadam iPhone'a 4 z softem 4.3.1 i bb 4.10.1. Zapisałem pliki SHSH programem TinyUmbrella. W Cydii pokazuje mi jednak SHSH: iOS 5.1. Czy to oznacza, że nie można już zapisać tych plików dla mojej wersji oprogramowania? Chciałbym wgrać 5.1 i wrócić do 4.3.1 w razie, gdyby Gevey Ultra nie chciał działać na 5.1. @edit przepraszam za zły prefiks, ale piszę z ajfona i źle mi wybrało i nie wiem jak zmienić.

#2 PeGaZ666

PeGaZ666
  • 284 postów
  • SkądLondon, UK

Napisano 04 maja 2012 - 21:14

Pliki SHSH sa wydawane przez apple tylko dla najnowszego softu czyli 5.1. Nie zapisales ich wczesniej = ABSOLUTNIE nie ma mozliwosci ich juz odzyskac bo apple juz ich nie wydaje. Wiec moja opinia to musisz potwierdzic dzialanie gevey u kogos innego z 5.1 bo jak zrobisz to u siebie zostaniesz z ipodem ,wiec ja bym na sobie nie ryzykowal.

#3 dyndas

dyndas
  • 4 424 postów

Napisano 04 maja 2012 - 22:28

Pliki SHSH sa wydawane przez apple tylko dla najnowszego softu czyli 5.1. Nie zapisales ich wczesniej = ABSOLUTNIE nie ma mozliwosci ich juz odzyskac bo apple juz ich nie wydaje. Wiec moja opinia to musisz potwierdzic dzialanie gevey u kogos innego z 5.1 bo jak zrobisz to u siebie zostaniesz z ipodem ,wiec ja bym na sobie nie ryzykowal.

Masz niby racje. Ale... Przy pomocy redsn0w ( lub iFaith ) można zapisać SHSH bezpośrednio z telefonu. Oczywiście tylko dla wersji która w danym momencie działa w telefonie.

#4 PeGaZ666

PeGaZ666
  • 284 postów
  • SkądLondon, UK

Napisano 04 maja 2012 - 22:42

Masz niby racje. Ale... Przy pomocy redsn0w ( lub iFaith ) można zapisać SHSH bezpośrednio z telefonu. Oczywiście tylko dla wersji która w danym momencie działa w telefonie.

Nie dla wersji ktora dziala w telefonie tylko tak jak napisalem TYLKO dla wersji ktora jest w danym momencie podpisywana przez apple czyli najnowszej!

#5 dyndas

dyndas
  • 4 424 postów

Napisano 04 maja 2012 - 22:58

Nie dla wersji ktora dziala w telefonie tylko tak jak napisalem TYLKO dla wersji ktora jest w danym momencie podpisywana przez apple czyli najnowszej!

MYLISZ SIĘ. Jeśli w telefonie ma 4.3.1 to może przy pomocy redsn0w ( nie Umbrelli ) zapisać SHSH dla 4.3.1 i wrócić do tej wersji oprogramowania w razie potrzeby.

#6 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 05 maja 2012 - 00:12

MYLISZ SIĘ. Jeśli w telefonie ma 4.3.1 to może przy pomocy redsn0w ( nie Umbrelli ) zapisać SHSH dla 4.3.1 i wrócić do tej wersji oprogramowania w razie potrzeby.

To Ty się mylisz, nie możesz zapisać np. dziś, mając w tej chwili w urządzeniu FW np. 4.3.3 do niego SHSH. SHSH jest to podpis, który umie tylko serwer Apple wygenerować. Nie ma go ani w iPhone ani nigdzie indziej. Jak widze

Jedynie Cydia jak kiedyś zaznaczyłeś, że ma zbierać to zbiera z automatu podpisy a programy typu np. TinyUmbrella odpytują serwery sautika, czy nie mają dla Twojego UID zapisanego przypadkiem SHSH, stąd możesz MYLNIE sądzić, że da się zapisać, ale jak nie masz pojęcia jak działa ten mechanizm to nie protestuj.

#7 dyndas

dyndas
  • 4 424 postów

Napisano 05 maja 2012 - 11:52

To Ty się mylisz, nie możesz zapisać np. dziś, mając w tej chwili w urządzeniu FW np. 4.3.3 do niego SHSH. SHSH jest to podpis, który umie tylko serwer Apple wygenerować. Nie ma go ani w iPhone ani nigdzie indziej. Jak widze

Jedynie Cydia jak kiedyś zaznaczyłeś, że ma zbierać to zbiera z automatu podpisy a programy typu np. TinyUmbrella odpytują serwery sautika, czy nie mają dla Twojego UID zapisanego przypadkiem SHSH, stąd możesz MYLNIE sądzić, że da się zapisać, ale jak nie masz pojęcia jak działa ten mechanizm to nie protestuj.

Kolego, radzę przeczytać jeszcze raz to co napisałem już dwukrotnie może w końcu do Ciebie dotrze.

1. Prawdą jest, że SHSH jest generowane przez Apple'a i że jest generowane TYLKO dla wspieranych w danym momencie wersji oprogramowania.

2. Prawdą jest również to, że na dysku telefonu SĄ zapisane SHSH dla działającej w danym momencie wersji oprogramowania. Pierwszym programem który umożliwiał wyciągnięcie ich z telefonu był iFaith i działał na wersjach 4.3.x. W tej chwili ta funkcjonalność jest dostępna również w redsn0w (Extras-> SHSH Blobs -> Fetch )i oba programy działają do wersji 5.0.1 włącznie. Zapisanie SHSH z urządzenia wymaga pwned DFU czyli można to zrobić TYLKO na urządzeniach podatnych na exploit limera1n: iPT3, iPT4, iPad, iPhone 3GS, iPhone 4

Kolegom którzy zarzucają mi, że nia mam racji radzę przeczytać wielokrotnie.

#8 marjanoos

marjanoos
  • 375 postów

Napisano 05 maja 2012 - 14:26

Ok, to spróbuję wyciągnąć SHSH z telefonu redsn0wem. Rozumiem, że jeśli w Cydii zobaczę na górze SHSH: iOS 4.3.1, to znaczy, że spokojnie mogę robić cfw do 5.1 i później bezproblemowo wrócić do 4.3.1, tak?

#9 PeGaZ666

PeGaZ666
  • 284 postów
  • SkądLondon, UK

Napisano 05 maja 2012 - 14:47

@dyndas zwracam honor, przy uzyciu ifaith'a jest mozliwe wyciagniecie shsh z aktualnie zainstalowanego softu (i tylko z niego) mimo ze nie jest on juz najnowszym w danym momencie. @marjanoos - jesli w cydii pisze shsh ios 4.3.1 to znaczy ze cydia ma zapisane Twoje shsh u siebie - jesli potrzebujesz mozesz je TinyUmbrela pobrac na swoj dysk dla pewnosci albo bezposrednio przy instalacji samo pociagnie z serwerow cydi, dla pewnosci nie zaszkodzi jak sam wyciagniesz te pliki np. iFaith'em i zapiszesz gdzies na dysku.

#10 marjanoos

marjanoos
  • 375 postów

Napisano 05 maja 2012 - 15:40

Dzięki za odpowiedź. Jeszcze tylko jedno, dwa pytanka i zamykam paszczę, przysięgam ;) Najnowszy redsn0w nie podniesie mi bb, jeśli użyję no-bb cfw 5.1? Jeśli tak, to gdzie mogę znaleźć taki gotowy soft? Czy redsn0wem mogę zrobić z oficjalnego taki cfw, który mi nie podniesie bb?

#11 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 05 maja 2012 - 16:00

2. Prawdą jest również to, że na dysku telefonu SĄ zapisane SHSH dla działającej w danym momencie wersji oprogramowania. Pierwszym programem który umożliwiał wyciągnięcie ich z telefonu był iFaith i działał na wersjach 4.3.x. W tej chwili ta funkcjonalność jest dostępna również w redsn0w (Extras-> SHSH Blobs -> Fetch )i oba programy działają do wersji 5.0.1 włącznie. Zapisanie SHSH z urządzenia wymaga pwned DFU czyli można to zrobić TYLKO na urządzeniach podatnych na exploit limera1n: iPT3, iPT4, iPad, iPhone 3GS, iPhone 4

Niestety muszę przyznać się do błędu, masz rację. :)

#12 dyndas

dyndas
  • 4 424 postów

Napisano 05 maja 2012 - 20:57

Ok, to spróbuję wyciągnąć SHSH z telefonu redsn0wem. Rozumiem, że jeśli w Cydii zobaczę na górze SHSH: iOS 4.3.1, to znaczy, że spokojnie mogę robić cfw do 5.1 i później bezproblemowo wrócić do 4.3.1, tak?

Przy pomocy redsn0w'a zapiszesz SHSH na dysku komputera. Jeśli chcesz wysłać je do Cydii możesz to zrobić przez Extras -> SHSH Blobs -> Submt

---------- Wpis dodano o 21:57 ---------- Poprzedni wpis dodano o 21:55 ----------

Dzięki za odpowiedź.

Najnowszy redsn0w nie podniesie mi bb, jeśli użyję no-bb cfw 5.1? Jeśli tak, to gdzie mogę znaleźć taki gotowy soft? Czy redsn0wem mogę zrobić z oficjalnego taki cfw, który mi nie podniesie bb?

redsn0w'em zrobisz taki CF samodzielnie. Poradnik poniżej.
iClarified - iPhone - How to Upgrade Your iPhone to iOS 5.1 Without Updating Your Baseband (Win)

#13 PeGaZ666

PeGaZ666
  • 284 postów
  • SkądLondon, UK

Napisano 05 maja 2012 - 21:55

Dyndas to redsnow tez wyciagnie shsh z softu nie podpisywanego juz przez apple ?Bo wydawalo mi sie ze tylko iFaith to potrafi - jak rowniez potrafi stworzyc soft z tymi shsh gotowy do wgrania. Shsh stworzone iFaithem nie sa kompatybilne z redsn0wem.

#14 marjanoos

marjanoos
  • 375 postów

Napisano 05 maja 2012 - 22:17

W redsn0w skorzystałem z opcji "Fetch" (Fetch whatever blobs are on the device and submit them to the Cydia server). Nie mogę aktualnie otworzyć Cydii w iPhonie, bo nie mam w domu Wi-Fi. Wcisnąłem więc w redsn0w "Query" (Query Cydia server about all available blobs for a device). Ukazało mi się okienko z takim info: iPhone3,1 12xxxxxxxxx27 full blobs: 5.1 iPhone3,1 12xxxxxxxxx27 partial blobs: 4.3.1 Czyli wychodzi na to, że mi się udało i redsn0w wrzuca na serwery Cydii pliki SHSH.

#15 dyndas

dyndas
  • 4 424 postów

Napisano 05 maja 2012 - 22:46

Dyndas to redsnow tez wyciagnie shsh z softu nie podpisywanego juz przez apple ?Bo wydawalo mi sie ze tylko iFaith to potrafi - jak rowniez potrafi stworzyc soft z tymi shsh gotowy do wgrania. Shsh stworzone iFaithem nie sa kompatybilne z redsn0wem.

Tak. redsn0w'em wyciągniesz SHSH i przygotujesz tzw. stitched CF czyli podpisane oprogramowanie.

---------- Wpis dodano o 23:46 ---------- Poprzedni wpis dodano o 23:39 ----------

Czyli wychodzi na to, że mi się udało i redsn0w wrzuca na serwery Cydii pliki SHSH.

Tak Ci zależy na tym, żeby SHSH było w Cydii? To chyba nie pamiętasz awarii systemów Amazona sprzed mnie/wiecej roku. Cydia i zgromadzone tam SHSH były niedostępne przez tydzień i było poważne zagrożenie że zostały po prostu utracone. Radze robić własne kopie - tylko takie są pewne.

#16 marjanoos

marjanoos
  • 375 postów

Napisano 06 maja 2012 - 09:16

W redsn0w nie widzę opcji zapisania plików SHSH na dysku, mogę je wysłać tylko na serwery Cydii. Zapisałem je sobie na dysku iFaithem. W razie niepowodzenia w działaniu Gevey Ultra na 5.1, musiałbym przy powrocie do 4.3.1 najpierw zrobić fw bez basebandu redsn0wem, a potem dopiero dołączać pliki SHSH iFaithem?

#17 dyndas

dyndas
  • 4 424 postów

Napisano 06 maja 2012 - 12:17

W redsn0w nie widzę opcji zapisania plików SHSH na dysku, mogę je wysłać tylko na serwery Cydii. Zapisałem je sobie na dysku iFaithem.

W razie niepowodzenia, musiałbym najpierw zrobić fw bez basebandu redsn0wem, a potem dopiero dołączać pliki SHSH iFaithem?

'Fetch' w redsn0w zapisuje SHSH na dysku. Znajdziesz je w katalogu z którego uruchomiłeś program.

#18 marjanoos

marjanoos
  • 375 postów

Napisano 09 maja 2012 - 15:11

No i mamy problemy. Przy 5.1 w ogóle nie wyskakiwał mi komunikat Geveya, więc postanowiłem wgrać od nowa 5.1. Wszystko było ok, do momentu kiedy wyskoczył mi błąd 14 i na ekranie pojawił się biały kabelek i ikonka iTunes. Co mam teraz zrobić? Co zrobić, żeby zejść z powrotem do 4.3.1 bez podniesienia basebandu? Pomóżcie!

#19 dyndas

dyndas
  • 4 424 postów

Napisano 09 maja 2012 - 15:21

- przygotuj CF 4.3.1 - redsn0w -> Extras -> SHSH Blobs -> Stitch. Jako IPSW wskazujesz przygotowany CF, jako Blobs-Local wskazujesz plik z SHSH 4.3.1 - wprowadzasz telefon w pwned DFU ( redsn0w -> Extras -> pwned DFU ) i robisz restore wskazujac stworzony stitched CF.

#20 marjanoos

marjanoos
  • 375 postów

Napisano 09 maja 2012 - 15:32

Ciągle pokazuje mi się błąd 14 i telefon jest w trybie recovery :(

#21 dyndas

dyndas
  • 4 424 postów

Napisano 09 maja 2012 - 15:38

Tiny Umbrella, Fix Recovery EDIT: Jestes pewny ze telefon byl w pwned DFU? W tym trybie ekran powinien byc czarny....

#22 marjanoos

marjanoos
  • 375 postów

Napisano 09 maja 2012 - 15:55

Tak, wszystko szło dobrze, do momentu kiedy pokazało mi się na ekranie logo sn0wbreeze z paskiem postępu. Troszkę się załadowało, po czym wyskoczył błąd 14 i telefon przeszedł w tryb recovery. @edit próbowałem już na 3 komputerach. U kolegi wyskakuje na zmianę błąd 14 i 1602, u innego błąd 21. @edit2 problem był banalny. Pobrałem 5.1 od nowa i poszło bezproblemowo.

#23 marjanoos

marjanoos
  • 375 postów

Napisano 09 maja 2012 - 20:56

Utknąłem... 5.1 działa, jednak na nim coś Gevey nie chce działać (nie wyskakuje mi komunikat "powitalny"). Znowu mam problem z wgraniem 4.3.1. Co prawda zwykły, czysty wchodzi, ale jak już chcę wgrać haktywowany, to ciągle wyskakuje błąd 14. Mogę jakoś aktywować go inaczej?

#24 TheDriver

TheDriver
  • 112 postów
  • SkądŁódź, PL

Napisano 09 maja 2012 - 21:10

Szkoda, że nie było mnie tu wcześniej, oszczędziłbym Ci wysiłku. Niestety ale Gevey nie działa na 5.1 z baseband powyżej 4.10 (to jest tu najważniejsze) :( Zapytanie ode mnie przy okazji. Jest tu ktoś, kto jeździ do Irlandii ? Proszę się odezwać ;)

#25 marjanoos

marjanoos
  • 375 postów

Napisano 09 maja 2012 - 21:17

Tylko, że ja mam akurat baseband 4.10.1 - na tym powinien działać. @edit nie mam już do tego siły. Starszym sn0wbreezem zrobiłem cfw z aktywacją i pod koniec wyskoczył błąd 6... @edit 2 Gevey Ultra działa na iOS 5.1 z bb 4.10.1. Temat do zamknięcia.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych