Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Konto .Mac - warto??

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
52 odpowiedzi w tym temacie

#1 ArthurGreen

ArthurGreen
  • 452 postów
  • SkądMszana Dolna, Poland

Napisano 25 lipca 2007 - 20:01

Zasanawiam się nad zalożeniem konta .MAC. Jakie sa jego zalety,co w zamian dostane i czy po prostu warto,bo jednak to prawie 320 zł. Pozdrawiam

#2 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 25 lipca 2007 - 20:30

Zalety są takie, że możesz zsynchronizować swoją pocztę, adresy, kalendarz, ulubione z Safari i inne sprawy, możesz mieć do nich dostęp z każdego miejsca poprzez konto .mac. Tylko 1Gb :( Minus taki, że to drogo, nie wiem czy ma PHP i MySQL. Jak ostatnio zamówiłem konto podstawowe w Home.pl 1Gb to też wychodzi ok 300 zeta. Więc 320 plus synchronizacja możliwe, że nie wypada źle, sam się zastanawiam.
  • ArthurGreen lubi to

#3 ArthurGreen

ArthurGreen
  • 452 postów

Napisano 25 lipca 2007 - 20:42

No własnie ja mam otwartą stronę Apple i się wacham. Tym bardziej że też placę za konto w WP.. Chyba jednak się prześpię z Tym.. Jeszcze jedno. Z tym kontem mam chyba również dostęp do iTunes,prawda?

#4 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 25 lipca 2007 - 21:31

Oj tego nie wiem. Raczej nie, ale warto to sprawdzić.

#5 iMark

iMark
  • 1 249 postów
  • SkądGlobalna wioska

Napisano 25 lipca 2007 - 21:32

był już taki temat - poszukaj.

#6 ArthurGreen

ArthurGreen
  • 452 postów

Napisano 25 lipca 2007 - 21:54

Szukałem,znalazłem i nie wiele tam jest

#7 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 25 lipca 2007 - 21:59

Zadzwoń do centraly jutro.

#8 ArthurGreen

ArthurGreen
  • 452 postów

Napisano 25 lipca 2007 - 22:05

Chyba bedzie najprościej.. Co do iTunes to raczej będzie tak jak mówilem.. Można było się logować przez mac.com

#9 komor

komor
  • 8 postów
  • SkądWrocław

Napisano 25 lipca 2007 - 22:08

Zalety .Mac

Jeśli chodzi o dostęp do iTunes: konto .Mac nie ma nic wspólnego z iTunes, nic z tych rzeczy.

Nie ma też żadnego PHP czy MySQL - to nie jest hosting, tylko dysk elektroniczny połączony z pewnymi usługami. Rozmyślając o cenie warto pamiętać, że jest cena rocznej subskrybcji, a nie wiecznej... :)

Co do fajnych rzeczy oferowanych przez to konto to IMHO:
  • Łatwy backup podstawowych danych (książka adresowa, bookmarki Safari, keychains, najważniejsze dokumenty, itd.) - naprawdę przydatne wszystkim.
  • Synchronizacja danych między wieloma komputerami (książki adresowe, bookmarki, keychains). To oczywiście przydatne tylko dla osób, które pracują na większej ilości maków i na wszystkich mają OS 10.4 lub 10.3 (tego już*nie jestem pewien, czy nie będzie się mieszać).
  • Czasem dostaje się darmowe programy narzędziowe lub gry, lub spore zniżki na inne narzędzia (ja tak kupiłem Stuffit Deluxe za bodaj 30$).
  • Bajery powiązane z iLife, czyli możliwość łatwego tworzenia stron WWW ze zdjęciami, prostym blogiem itd.; oczywiście dla kogoś, kto ma jakiś inny hosting albo lubi się bawić programowaniem sieciowym te możliwości mogą nie być atrakcyjne, ale dla zwykłych ludzi, którzy chcą po prostu szybko opublikować kilka fotek z imienin u cioci - super sprawa; strony można tworzyć*przy pomocy programów iLife, które dostaje się*z komputerem, lub bezpośrednio poprzez WWW, na serwerach .Mac.

• njet i ArthurGreen lubią to

#10 PGC

PGC
  • 1 023 postów

Napisano 25 lipca 2007 - 22:16

Moje prywatne zdanie: Jeśli używasz wyłącznie Safari to możesz się zdecydować na .Mac jeśli nie szkoda Ci tyle kasy. Jeśli używasz Firefox to nie warto. Użyj wtyczki Google Sync do synchronizacji bookmarków/historii/ciasteczek, Kontakty składaj na Gmail, wydarzenia na Google Calendar, dokumenty na docs.google.com , a na maczku zainstaluje sobie Google Notifiers. Jeśli potrzebujesz składować pliki na serwerze to załóż osobne konto gmail i zainteresuj się aplikacją gDisk. Do publikacji zdjęć polecam Google Pica.... zaraz, zaraz, nie... Oczywiście Flick.com i oczywiście poszukaj sobie programy lub widgety które to ułatwią Ci życie. Wszystko za free.

#11 ArthurGreen

ArthurGreen
  • 452 postów

Napisano 25 lipca 2007 - 22:19

No i wszystko jasne.Dzięki za wyczerpującą odpowiedz. Chyba jednak się skuszę i wydam to 320 zł... Bo ta 2 opcja to po prostu tylko wiecej miejsca na serwerze?

#12 Halibut

Halibut
  • 668 postów
  • SkądKatowice

Napisano 26 lipca 2007 - 08:26

Wstrzymaj się trochę, ostatnio dużo się mówi na podcastach na temat tego, że oferta .Mac nie dotrzymuje koku konkurencji i czas ją zaktualizować. Myślę, że najpóźniej w chwili wprowadzenia Leoparda coś z tym zrobią.
  • ArthurGreen lubi to

#13 ArthurGreen

ArthurGreen
  • 452 postów

Napisano 26 lipca 2007 - 09:25

Na czym będzie polegała ta aktualizacja? Sądzisz że ceny spadną i zwiększy się miejsce na serwerze? Bo jesli tak to warto by było poczekac... Dzięki za info

#14 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 26 lipca 2007 - 09:47

Chyba nikt nie wie, oprócz pracownikow Apple. Ale skoro mowa o dotrzymaniu kroku konkurencji to moim zdaniem mogą dodać PHP i bazę danych.

#15 ArthurGreen

ArthurGreen
  • 452 postów

Napisano 26 lipca 2007 - 18:01

Ale myśląc na trzeźwy rozum,to raczej nie ma co liczyc na to że będzie taniej.. Prawda jest taka że dla nawet przeciętnie zarabiającego Amerykanina 100$ to nie są jakieś wielkie pieniądze,ba nawet juz u nas nie jest to jakiś majątek.Problem raczej tkiwi w tym że my jeszcze nie przywykliśmy płacić za takie usługi..

#16 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 26 lipca 2007 - 18:07

$100 to nie jest to majątek ?. Jednak można porówać $2000 i 2000 zł z miesiąc, gdzie pierwsza umożliwia calkiem dostatnie życie całej rodzinie, druga zaś trochę mniej dostatnie ale też nie jest źle. Wynika z tego jasno, że powinniśmy płacić 100 zł za taką usługę, to bylo by adekwatne. Wynika również, że płacimy 2,8 raza za dużo. Dlatego raczej nie jesteśmy przyzwyczajeni do nie płacenia ale mamy już dość przepłacania. No, przynajmniej ja mam dość.

#17 PGC

PGC
  • 1 023 postów

Napisano 26 lipca 2007 - 19:35

,ba nawet juz u nas nie jest to jakiś majątek.

Skoro to nie majątek to po co się zastanawiasz, pytasz na forum? Myślę że takie konto to powinni dawać w cenie maczka, oczywiście na rok, a dopiero później mogą kasować klientów, byle nie bez przesady jak robią to teraz. Za 100 baksów jest tysiąc rzeczy które wolał bym (inni też) niż konto .Mac na rok. Choćby HDDVD player. A za rok kolejna stówka bo rok szybko zleci.. To nie chodzi czy stać czy nie stać, tylko czy ta usługa warta jest tych pieniędzy. Jak już wiesz .Mac nie jest niczym nadzwyczajnym i możesz mieć to za darmo o ile chce Ci się wszystko skonfigurować. Niektórym się nie chce, są wygodni, więc płacą.

#18 ArthurGreen

ArthurGreen
  • 452 postów

Napisano 26 lipca 2007 - 19:38

No niestety ja należe do grupy która nie potrafi...Przyznaje sie bez bicia

#19 LASERman

LASERman

• 2 286 postów
  • SkądMaidstone, UK

Napisano 26 lipca 2007 - 19:47

Jeśli chodzi o dostęp do iTunes: konto .Mac nie ma nic wspólnego z iTunes, nic z tych rzeczy.
[/LIST]

Chodzi chyba o iTunes Store i w tym wypadku ma dużo wspólnego, gdyż po założeniu konta .mac możesz logować się do iTunes Store tym samym loginem bez mozolnego tworzenia konta (adres, karta itd.) no i masz wszystko "razem"

Konto nie ma PHP i tym podobnych ale ma powiązanie z iLife (głównie mam na myśli iWeb) i właśnie dzięki temu tworzysz stronę www, bloga itp. kilkoma kliknięciami bez zaprzęgania iluś programów (choćby do FTP)
Może i alternatywa darmowych rozwiązań z Google jest kusząca ale te mnóstwo dodatkowych proggramów, które trzeba poznać i w razie czego instalować od nowa... poza tym ja wiem że Gadu-Gadu też kiedyś było (naprawdę) za darmo...

Osobiście najbardziej sobie cenię IMAP na koncie pocztowym - pozwala czytać mejle na kilku komputerach i nigdy nie zobaczyć tego samego listu jako "nieczytany" dwa razy oraz co ciekawsze na każdym kompie będziemy widzieć również wysłane.

Byłbym zapomniał - decyzję o zakupie .mac podyktowała u mnie możliwość tworzenia aliasów do konta e-mail - jedyny 100% sposób na spam.
  • ArthurGreen i krzysiek_enoch lubią to

#20 clarq

clarq
  • 206 postów

Napisano 26 lipca 2007 - 20:47

Osobiście najbardziej sobie cenię IMAP na koncie pocztowym - pozwala czytać mejle na kilku komputerach i nigdy nie zobaczyć tego samego listu jako "nieczytany" dwa razy oraz co ciekawsze na każdym kompie będziemy widzieć również wysłane.

IMAP ja mam na AIM.com. fakt IMAP jest dla mnie duzo praktyczniejszy od POP3.
wiec nie trzeba odrazu dot maca, aby IMAP uzywac:)

#21 Witos

Witos
  • 4 400 postów

Napisano 26 lipca 2007 - 20:57

Może i alternatywa darmowych rozwiązań z Google jest kusząca ale te mnóstwo dodatkowych proggramów, które trzeba poznać i w razie czego instalować od nowa...

Ta... poza tym jak już mam powierzać komuś swoje dane osobiste to z dwojga złego wybieram Apple. Google jakoś nie budzi mojego zaufania co do poufności.

#22 ArthurGreen

ArthurGreen
  • 452 postów

Napisano 26 lipca 2007 - 21:24

Newet kiedyś oglądałem taki program o tej "niby" ich ochronie prywatności.. Już wiele protestów jest przeciw Google Books.. Niby opatentowali technologie szybkiego skanowania,zeby dla potomnych nasze dziedzictwo zachować,wszystko czysta filantropia;);)

#23 Halibut

Halibut
  • 668 postów
  • SkądKatowice

Napisano 26 lipca 2007 - 23:04

Bardzo wątpię czy cena spadnie ale na pewno ulepszą usługę i będzie warto tą stówkę wydać - sam na to czekam. Na razie możesz sobie założyć testowo na 60 dni za darmo.

#24 Filip Rychlik

Filip Rychlik

aka felippe

• 2 928 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 lipca 2007 - 23:21

Ja używam konta od blisko roku ik sobie bardzo cenię. Jak na razie spamu mam naprawdę mało. idisk w wielu sytuacjach jest dla mnie zbawieniem :) gDisk jest bardzo wolny i mało użyteczny (iDisk jest oparty na WebDav, a gDisk jest nakładką na pocztę gmail). Synchronizacja jest też bardzo wygodną rzeczą, korzystając czasami z 3 kommputerów mam na każdym to samo :) Cenię sobie też imap (dla mnie jest to kluczowe jesli chodzi o konta pocztowe - dot.amc nie dośc,że ma imapa to na dodatek szyfrowany. Szyfrowanie masz też w ichacie

#25 przemekf

przemekf
  • 1 308 postów
  • SkądŁódź

Napisano 27 lipca 2007 - 10:10

Szkoda, że nie ma kont w wersji light dla wszystkich posiadaczy Maków. Z pewnością byłaby to bardzo ciekawa inicjatywa. Obecne ceny jak dla mnie są nie do zaakceptowania, tym bardziej, że opłata jest jedynie za rok użytkowania. Korzystam z gmail-a i wszystkich usług dodatkowych (szczególnie z wtyczki iPhoto do eksportu zdjęć na www) . Jestem z niego bardzo zadowolony. Jedyne czego brakuje to synchronizacja zakładek z Safari (wiem, że do Firefoksa jest specjalna wtyczka, ale pod OS X z niego nie korzystam)...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych