Skradziono Iphone 4G IMEI 012754008150110, Serial No 82126U88DZZ, Part No MC604LP/A
Posted 30 April 2012 - 17:40
Posted 30 April 2012 - 17:49
Posted 30 April 2012 - 17:53

Posted 01 May 2012 - 00:58
Posted 03 May 2012 - 12:38

Sprawa jest już na policji. Byłam tam następnego dnia. W piatek muszę zadzwonić dowiedzieć się kto prowadzi i jaki numer sprawy.
Tutaj głównie i w pierwszym momencie chciałam podać numery telefonu, gdyby ktoś go wygoglował.
A odpowiadając na pytania:
*Taxi została złapana przez machnięcie na Nowym Świecie - nie zarejstrowałam korporacji niestety.
*Funkcja Icloud tak jak namierzenie przez IMEI działa wyłącznie wtedy kiedy telefon jest włączony. Podałam IMEI na policji ale zastanawiam się czy można samemu monitorować aktywność telefonu poprzez IMEI - wątpię, to chyba tylko policja może. Nie włączyłam I cloud niestety. Ps. teraz wiem, że warto ubezpieczyć Iphona - polecam wszystkim skorzystanie z takiej opcji.
*Tak, wybiorę się na Nowy Świat i popytam taksówkarzy, wieczorem pośledzę też zatrzymujące się taxi - ale to był gość, który przejeżdżał więc nie wiem czy da radę go tam "zastać". Taksówkarze to też zamknięta enklawa więc mam już przygotowaną historyjkę.
Swoją drogą trzeba mieć też na uwadze, że część taksówkarzy ( duża, nie duża, nie chcę tworzyć stereotypów) to ludzie po wyrokach, często oszukują, kręcą na boku, naciągają - smutne jest to, że kiedyś myślałam, że jak przydarzy mi się coś w mieście to poproszę o pomoc taksówkarza. Nie znam szczegółów ale wydaje mi się, że szanujące sie korporacje robią przeszkolenie w zakresie "etyki pracy" ewentualnie jak zachować się gdy obywatel ma kłopoty, patrz bójki, wypadki, pomoc kobietom, obcokrajowcom itp.
*Telefon zostawiłam dlatego, że gość poprosił czy mógłby skorzystać bo jego "padł" a nie dlatego, że poprosił o zastaw na wypadek gdybym nie wróciła, więc opcja "pozostaw ID" to troche inna bajka.
*Ratunkiem jest monitoring miejski, który był w pobliżu i namierzenie przez IMEI. Trzymajcie kciuki.
*No i tymczasem przygotowuję pisemko do wysłania do korporacji z opisem całej sprawy: godziny, rysopis itp. - mam nadzieję, że może trochę pomogą.
Ps. Będę informować jak się sprawa zakończy. Jeszcze raz dzięki, za szczere wsparcie i cenne uwagi.
Pozdrawiam.
Marta Krajewska vel niechnodorwetegos...a

Posted 03 May 2012 - 14:40
Posted 03 May 2012 - 14:44
Posted 03 May 2012 - 14:55
Posted 03 May 2012 - 14:58
Posted 03 May 2012 - 15:21
Posted 03 May 2012 - 15:23
Posted 03 May 2012 - 15:36
Posted 03 May 2012 - 15:49

Posted 03 May 2012 - 16:14
Chyba kolega najadł się czegoś co mu do głowy uderzyło. Zastanów się nad tym co napisałeś.2) zawsze zastawiaj Dowód Osobisty, nigdy rzeczy wartościowe! Nigdy nie wiesz na kogo trafisz!
Tylko osoba o małej wyobraźni zostawiłaby dowód osobisty.
Zdajesz sobie kolego sprawę z tego, że jakby Ci ktoś dowód zawinął, to na taki kawałek plastiku ktoś może wziąć na Cie np. szybki i łatwy kredyt na spokojnie kilka tysięcy złotych w Providencie lub innym dziwactwie? Za taki dowód można mieć 2-3 nowe iPhony ze sklepu, z paragonem

Zanim zaczniesz dawać ludziom takie porady na prawdę zastanów się kilka razy. Nigdy, ale to nigdy nie słyszałem aby na skradzionego iPhona ktoś wziął kredyt. Przypadków niechcianych kredytów na skradziony i niezastrzeżony (szybko) dowód wcale nie trzeba długo szukać.
Posted 03 May 2012 - 16:17
Chyba kolega najadł się czegoś co mu do głowy uderzyło. Zastanów się nad tym co napisałeś.
Tylko osoba o małej wyobraźni zostawiłaby dowód osobisty.
Zdajesz sobie kolego sprawę z tego, że jakby Ci ktoś dowód zawinął, to na taki kawałek plastiku ktoś może wziąć na Cie np. szybki i łatwy kredyt na spokojnie kilka tysięcy złotych w Providencie lub innym dziwactwie? Za taki dowód można mieć 2-3 nowe iPhony ze sklepu, z paragonem
Zanim zaczniesz dawać ludziom takie porady na prawdę zastanów się kilka razy. Nigdy, ale to nigdy nie słyszałem aby na skradzionego iPhona ktoś wziął kredyt. Przypadków niechcianych kredytów na skradziony i niezastrzeżony (szybko) dowód wcale nie trzeba długo szukać.
Chyba kolego naoglądałeś się filmów jeżeli sądzisz, ze z dowodem osobistym jedynie w 5 min weźmiesz kredyt. Mam teraz zacząć szukać zgubionych dokumentów w pociągach i brać kredyty? Byłabym milionerką
Posted 03 May 2012 - 22:14
Posted 04 May 2012 - 00:08
Zależy od miasta, być może w większych aglomeracjach tacy sk....ny się zdarzają. Ja znam 3/4 taksówkarzy z mojego miasta/miasteczka ( 20k ludności ) i wszyscy to porządni ludzie, w większości emeryci chcący sobie dorobić. Nikt nie ma za sobą historii kryminalnej.Swoją drogą trzeba mieć też na uwadze, że część taksówkarzy ( duża, nie duża, nie chcę tworzyć stereotypów) to ludzie po wyrokach, często oszukują, kręcą na boku, naciągają - smutne jest to, że kiedyś myślałam, że jak przydarzy mi się coś w mieście to poproszę o pomoc taksówkarza. Nie znam szczegółów ale wydaje mi się, że szanujące sie korporacje robią przeszkolenie w zakresie "etyki pracy" ewentualnie jak zachować się gdy obywatel ma kłopoty, patrz bójki, wypadki, pomoc kobietom, obcokrajowcom itp.
Za bardzo ufasz ludziom. Poza tym, to jest Polska*Telefon zostawiłam dlatego, że gość poprosił czy mógłby skorzystać bo jego "padł" a nie dlatego, że poprosił o zastaw na wypadek gdybym nie wróciła, więc opcja "pozostaw ID" to troche inna bajka.

Ale w końcu chciałaś pomóc człowiekowi, niech Bóg Ci to wynagrodzi.
Bądźmy dobrej myśli.
Posted 06 June 2012 - 21:34
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users