folder bez nazwy.
Started by
m.bolechowski
, 25 Jul 2007 11:17
6 replies to this topic
Posted 25 July 2007 - 11:17
Wymyśliłem sobie, aby zrobić własne ikonki do rzeczy, które są na pulpicie. Ikonka na dobrą sprawę ma być samym tekstem, oznaczającym zawartość folderu. Jedyną rzeczą, która mi w tym przeszkadza jest nazwa folderu. Czy jest możliwość całkowitego jej wyłączenia? Sam system czegoś takiego nie obsługuje, ale może są jakieś programy firm trzecich? Istnieje też możliwość "wyspacjowania" tych nazw, ale obawiam się późniejszej współpracy z oprogramowaniem, typu: "zapisać plik do folderu jedna spacja, dwie spacje, czy trzy spacje"?

Posted 25 July 2007 - 14:05
Zawsze możesz zminimalizować wpływ nazw na wygląd pulpitu, a więc ustawić minimalny rozmiar czcionki. Nie zrobisz tego jednak standardowymi opcjami, musisz wejść do /Library/Preferences/com.apple.finder.plist i w węźle Desktop View Options > Font size ustawić 1. Nazwy będą widoczne, ale bardzo małe. Jeśli dodatkowo będą krótkie, na przykład jednoliterowe, to będą wyglądały jak mała kropka.
Jeśli chcesz zachować normalne nazwy, to sugeruję dodatkowo, abyś umieścił właściwe foldery gdzie indziej, natomiast na pulpit skopiował linki do tych folderów (aliasy lub symboliczne, było o tym na forum nie raz) i to tym linkom nadał krótkie nazwy.
Poza tym jestem przekonany, że są jakieś nieznane węzły, które pozwalają uzyskać żądany przez Ciebie efekt, ale bardzo trudno się do nich dokopać. Na przykład w tym pliku .plist nie ma węzła CreateDesktop, ale dodanie go i nadanie mu wartości Boolean No, sprawia, że na Desktopie nie będą wyświetlane żadne pliki (chociaż istnieją w katalogu). Spróbuj pozgadywać, a nuż jakiś wymyślony węzeł zadziała poprawnie -- od razu mówię, że nie działa ShowProperties ani ShowNames.
Posted 25 July 2007 - 20:43
na to nie wpadłem; przecież aliasy to najprostsze wyjście. pozostaje tylko problem strzałek automatycznie dołączanych do ikonki aliasu. da się je zlikwidować?
piękne dzięki za info o węzłach, wygląda na to, że jeszcze sporo możliwości przed nami

Posted 25 July 2007 - 20:50
strzalki aliasow chyba da sie wylaczyc w programnie onyx lub mainmenu
- m.bolechowski likes this
Posted 25 July 2007 - 20:53
Ikonki owszem da się zlikwidować. Wystarczy zmienić nazwę pliku z tą ikonką.
W terminalu:
cd /System/Library/CoreServices/CoreTypes.bundle/Contents/Resources
a potem
sudo mv AliasBadgeIcon.icns AliasBadgeIcon_off.icns
i hasło administracyjne.
Po następnym restarcie już ikonek nie będzie. Tylko uwaga, to ma wpływ na wszystkich użytkowników.
- m.bolechowski likes this
Posted 25 July 2007 - 20:56
uwielbiam was

Posted 25 July 2007 - 22:52
My siebie też uwielbiamy
Pzdr

1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users