Potrzebuje prostej metody na scalanie folderów. Chodzi mi o to, że mam po katalogowane zdjęcia oraz pliki filmowe i za cholerę nie mogę dojść (również z pomocą googla) do tego jak to zrobić. Przykładowo obrabiam zdjęcia w lightroomie i zapisuje na dysku w kompie, później podłączam dysk zew sformatowany w exfat i w windows robiłem "kopiuj wklej" a później dawałem scal czy coś takiego. Podobnie łatwo chciałbym to robić pod os x'em .
Zwróciłem uwagę że da się to robić coś podobnego trzymając option przy kopiowaniu ale ta metoda działa tylko w przypadku gdy w folderze nie ma sub folderów.

scalanie folderow - prosta metoda
Started by
.piotrek
, 27 Apr 2012 14:31
8 replies to this topic
Posted 27 April 2012 - 14:31
Posted 27 April 2012 - 14:32
Przeczytałem to 3 razy uważnie i nijak nie potrafię rozkminić o co chodzi.
Posted 27 April 2012 - 14:46
chodzi o to, żeby zawartość pierwszego folderu dodać do zawartości drugiego folderu. Gdy chce tak zrobić to mam możliwość tylko "zastąpienia" zawartości
Posted 27 April 2012 - 15:05
Na katalogach to chyba nie działa, natomiast na plikach tak, ale nie wiem czy o to chodzi
Zrzut ekranu 2012-04-27 o 16.01.29.png
Zrzut ekranu 2012-04-27 o 16.01.29.png
Posted 27 April 2012 - 15:30
Nie do końca. Podam przykład.
Mam folder "Pictures" na MacBooku, w którym mam trzy foldery: "exported", "scans" i "raw". W tych folderach są po katalogowane zdjęcia. Taki sam folder "Pictures" mam na dysku zewnętrznym na którym wszystko archiwizuję. Chciałbym, żeby zawartość tego folderu z Maka dodała się do wartości na dysku zew. innymi słowy zupdatowała
Posted 29 April 2012 - 01:06
Jesli nie zaczniesz pisac jak czlowiek, 'scale' ten watek z Koszem bez mrugniecia okiem.
Posted 29 April 2012 - 02:26
@ftpd wyluzuj trochę...
znalazłem odpowiedź w innym miejscu i z przykrością stwierdzam że na Lionie można "złączyć" dwa foldery tylko w przypadku gdy w folderze są same pliki i nie ma żadnych katalogów.
Tutaj gość opowiada o problemie i podaje różne rozwiązania:
Merging Folders (MacMost Now 148) - YouTube
Najprostsze rozwiązanie problemu jakie znalazłem to ściągnięcie darmowego programu o nazwie "synkron", który może scalić zawartość folderów, jednak nie jest on najwygodniejszy w obsłudze.
znalazłem odpowiedź w innym miejscu i z przykrością stwierdzam że na Lionie można "złączyć" dwa foldery tylko w przypadku gdy w folderze są same pliki i nie ma żadnych katalogów.
Tutaj gość opowiada o problemie i podaje różne rozwiązania:
Merging Folders (MacMost Now 148) - YouTube
Najprostsze rozwiązanie problemu jakie znalazłem to ściągnięcie darmowego programu o nazwie "synkron", który może scalić zawartość folderów, jednak nie jest on najwygodniejszy w obsłudze.
Posted 29 April 2012 - 12:01
Gdyby ktoś szukał to jest program kopiujący funkcje z windowsa!
Nazywa się moveaddict, jest appstore i kosztuje 5,99 euro. Głównymi funkcjami jest copy, cut, paste ale jest też merge.
Posted 29 April 2012 - 13:07
No to świetnie. Skoro znalazłeś rozwiązanie, a temat jednak nadaje się bardziej do 'Programów', to ja go tam przeniosę i zamknę.
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users