Hmm, od pewnego czasu próbuję zapisać plik png z przezroczystością (jedna warstwa) tak, żeby jego ikona (lub preview) w finderze miała aktywny kanał alpha. Niestety ciągle wychodzi na białym tle, mimo że zapisuje jako 32-bit.
Nawet ikona Findera z CoreServices, czyli plik finder.png, po wczytaniu do PS-a i zapisaniu przez Save As.. jest wyświetlana w finderze na białym tle, ale ponownie otwarta w PS-ie ma nadal kanał alpha jak gdyby nigdy nic.
Zmiana ikony przez get info też nie pomaga. Nadal białe tło.
W jaki sposób zapisywać png-i, żeby miały przezroczystość w Finderze?
(Programy Photoshop i Fireworks.)

Plik PNG z przezroczystością (alpha) w Finderze
Started by
voitek
, 24 Jul 2007 22:38
2 replies to this topic
Posted 24 July 2007 - 22:38
Posted 29 July 2007 - 17:11
u mnie wyświetla wszystkie miniaturki z przeźroczystością... Nie widzę problemu na tapecie ładnie przenikają tam gdzie trzeba....
może zobacz view/show view options ->zaznacz show icon preview
ps
pliki zapisywane w PS (save for web -> PNG24)
Posted 29 July 2007 - 17:28
No tak powinno być, ale nie jest. Nie wiem co się stało. Cokolwiek zapiszę, jest na białym kwadracie.
Na razie znalazłem strasznie okrężną drogę dodania przezroczystej ikony. Robię po prostu ikonę w programie Icon Composer z Developer Tools, a potem dodatkowo przekształcam uzyskany icns za pomocą programu icns2icon. Dopiero wtedy ikona z Get Info ma przezroczystość. Nie wiem, może coś mi się popsuło w systemie, ale nowe pliki nigdy nie mają przezroczystego preview ani ikon, chociaż stare są ok.
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users