Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Plik PNG z przezroczystością (alpha) w Finderze

• Please log in to reply
2 replies to this topic

#1 voitek

voitek
  • 925 posts

Posted 24 July 2007 - 22:38

Hmm, od pewnego czasu próbuję zapisać plik png z przezroczystością (jedna warstwa) tak, żeby jego ikona (lub preview) w finderze miała aktywny kanał alpha. Niestety ciągle wychodzi na białym tle, mimo że zapisuje jako 32-bit. Nawet ikona Findera z CoreServices, czyli plik finder.png, po wczytaniu do PS-a i zapisaniu przez Save As.. jest wyświetlana w finderze na białym tle, ale ponownie otwarta w PS-ie ma nadal kanał alpha jak gdyby nigdy nic. Zmiana ikony przez get info też nie pomaga. Nadal białe tło. W jaki sposób zapisywać png-i, żeby miały przezroczystość w Finderze? (Programy Photoshop i Fireworks.)

#2 subs

subs
  • 860 posts
  • SkądPoznań

Posted 29 July 2007 - 17:11

u mnie wyświetla wszystkie miniaturki z przeźroczystością... Nie widzę problemu na tapecie ładnie przenikają tam gdzie trzeba.... może zobacz view/show view options ->zaznacz show icon preview ps pliki zapisywane w PS (save for web -> PNG24)

#3 voitek

voitek
  • 925 posts

Posted 29 July 2007 - 17:28

No tak powinno być, ale nie jest. Nie wiem co się stało. Cokolwiek zapiszę, jest na białym kwadracie. Na razie znalazłem strasznie okrężną drogę dodania przezroczystej ikony. Robię po prostu ikonę w programie Icon Composer z Developer Tools, a potem dodatkowo przekształcam uzyskany icns za pomocą programu icns2icon. Dopiero wtedy ikona z Get Info ma przezroczystość. Nie wiem, może coś mi się popsuło w systemie, ale nowe pliki nigdy nie mają przezroczystego preview ani ikon, chociaż stare są ok.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users