Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Reinstalacja Mac OS X Lion - "Nie można było pobrać..."

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
24 odpowiedzi w tym temacie

#1 michx

michx
  • 477 postów

Napisano 26 kwietnia 2012 - 08:33

Witam, POTRZEBUJE SZYBKO POMOCY! Nie mogę przeinstalować systemu ciągle na samym końcu mam komunikat "Nie można było pobrać dodatkowych elementów potrzebnych do instalacji Mac OS X." Komputer jest nie do użytku nie wiem co mam robić pomocy proszę. A do tego dysk jest nie wymienialny (wspaniały MacBook Air) Wielkie dzięki, naprawde z góry dzięki za pomoc! Serdecznie Pozdrawiam!

#2 Konrado

Konrado

• 1 844 postów
  • SkądŚwidnica

Napisano 26 kwietnia 2012 - 09:02

Masz połączenie z internetem?

#3 michx

michx
  • 477 postów

Napisano 26 kwietnia 2012 - 09:14

Tak mam.

#4 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 26 kwietnia 2012 - 10:03

Witam,
POTRZEBUJE SZYBKO POMOCY!

a ja szybko potrzebuję gotówki;)

Nie mogę przeinstalować systemu ciągle na samym końcu mam komunikat "Nie można było pobrać dodatkowych elementów potrzebnych do instalacji Mac OS X."

zdefiniuj "sam koniec"

Komputer jest nie do użytku nie wiem co mam robić pomocy proszę. A do tego dysk jest nie wymienialny (wspaniały MacBook Air)

Czemu jest niewymienialny? Sam wymieniłem dziesiątki tych dysków.

#5 jawe83

jawe83
  • 630 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 kwietnia 2012 - 10:14

Można mieć neta, ale czy działa on prawidłowo/stabilnie, to już inna historia. Myślę, że masz dość jasno opisane w błędzie, co jest nie tak, sugerowałbym więc spróbować przeprowadzić instalację będąc na przykład u kumpla (z szybkim netem) na browarku :) Druga sprawa - a po co chciałbyś niby wyciągać ten dysk twardy? I tak byś z nim nic nie zrobił...

#6 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 26 kwietnia 2012 - 10:54

Druga sprawa - a po co chciałbyś niby wyciągać ten dysk twardy? I tak byś z nim nic nie zrobił...

Żeby na jego miejsce wstawić nowy, większy?

#7 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 339 postów

Napisano 26 kwietnia 2012 - 10:55

Możecie skupić się na problemie instalacji Liona, a nie dyskusji o zasadności otwierania MBA/wymiany w nim dysku? Z góry dziękuję. ps. A za formę 'neta' powinna być minimum kara chłosty.

#8 zarzych

zarzych
  • 9 postów

Napisano 26 kwietnia 2012 - 11:01

Miałem dokładnie to samo podczas reinstalacji, pomogło po prostu klikniecie co jakiś czas na ponów lub wznów (nie pamiętam teraz) i po paru próbach komp się zrestartował i instalacja przebiegła pomyślnie. Co do internetu to cały czas chodził dobrze bo sprawdzałem na innym lapku. Myślę że wina leży po stronie serwerów apple.

#9 michx

michx
  • 477 postów

Napisano 26 kwietnia 2012 - 13:00

Gdzieś wyczytałem, że trzeba przyłączyć się do sieci a następnie wklepać jakikolwiek adres internetowy (w Recovery HD) i dopiero zacząć instalację. Spróbuje jutro, ew. w sobotę, bo na razie nie mam czasu, a 2 dni mnie (chyba) nie zbawią. Tak z innej beczki to pamiętam jak ktoś (w temacie o pozbyciu się Apple napędów), mówił, że reinstalacja to fikcyjny problem. No widać nie, gdybym miał przy sobie nośnik z systemem miałbym go najprawdopodbniej już wczoraj, bez jakichkolwiek problemów. Dziękuje bardzo 'dystrybucji internetowej'. Jak ma to tak wyglądać to chyba podziękuję produktom Apple, robią się coraz gorsze z tego co widze i tu nie tylko chodzi o Maki, a o chociażby iOS'a. iOS 5 chodzi gorzej niż Android 1.0 na chiński phonie za 100 zł. Reinstalowałem iOS'a już parę razy system chodzi naprawdę bardzo wolno, nieraz nie daje się zablokować dopiero po paru sekundach. No nic, może coś poprawią (kiedyś). Mam nadzieję... Sorry za mały OT, ale musiałem gdzieś przelać moje emocje (docenicie, że i tak w tak łagodny sposób ;) )

#10 michx

michx
  • 477 postów

Napisano 27 kwietnia 2012 - 14:17

No tak, znowu fail, ten sam błąd ("Nie można było pobrać...").
Dziś sporo się dowiedziałem z zagranicznych forum itp.:
a) Lion z App Store nie działa na MacBooku Air z 2011, nie działa również oficjalny "klucz" USB z systemem od Apple na tym komputerze. :(
B) Nie tylko ja mam problemy z pobieraniem tego g**nianego systemu.

Mam pytanie, widziałem gdzieś tutaj na forum jak ktoś sugerował, że może to być wina dostawcy internetu. Czy to prawda? Mogę dzisiaj pójść do kumpla i tam ściągnąć/

#11 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 27 kwietnia 2012 - 14:21

Co ma "gównaniość systemu" wspólnego z tym, że go nawet pobrać nie możesz? Tak, spróbuj u kumpla.

#12 michx

michx
  • 477 postów

Napisano 27 kwietnia 2012 - 14:25

To ma, że gdyby to był Snow Leopard bądź nawet Windows ;/ to już bym siedział na słoneczku (spokojnie). Wczoraj i dziś nie spałem do w pół do drugiej bo "czuwałem" przy instalacji, przez to, że Apple zrzekło się najwygodniejszej formy dystrybucji (na nośnikach fizycznych). No cóż pobróbujemy, ale jak teraz nie pójdzie to naprawde się wkurze...

#13 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 27 kwietnia 2012 - 14:28

Skąd możesz wiedzieć czy coś jest gówniane skoro jeszcze tego nie pobrałeś - zagadka stulecia. Idź do kumpla i nie smuć druta o gównianości czegoś czego jeszcze nie masz.

#14 Adam Kaczor

Adam Kaczor
  • 689 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 kwietnia 2012 - 14:49

Lion chodzi na MBA z 2011. Nie chodzi na komputerach Apple "poniżej" Core2Duo. Myślę, że internet nie ma z tym absolutnie nic wspólnego.

#15 michx

michx
  • 477 postów

Napisano 27 kwietnia 2012 - 16:41

@macieks72
Nie musiałem pobierać, bo już miałem. Nie widzisz, że w nazwie tematu jest nie INSTALACJA a "Reinstalacja".

@Adam Kaczor
Chodzić to ja wiem. Sprawa wygląda tak, że Airy z 2011 roku są fabrycznie z nowym systemem -Lionem, ale specjalnym buildem, zresztą chyba podobnie jak Maki Mini, ale tego nie jestem już pewien. A co do ściągania systemu z Recovery HD to różnie jest, niektórzy mają problemy inni nie, tak jak mówiłem, spróbuje dzisiaj u kumpla...

#16 McTom

McTom

All work and no play...

• 3 827 postów

Napisano 27 kwietnia 2012 - 17:07

UPC?

#17 michx

michx
  • 477 postów

Napisano 27 kwietnia 2012 - 17:13

Nie. Orange z limitem.

#18 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 27 kwietnia 2012 - 18:21

Ok michx, nie wiem dokładnie o co chodzi, ale zasugerowałem się tym:

No tak, znowu fail, ten sam błąd ("Nie można było pobrać...").

Pewnie czegoś nie rozumiem, przepraszam w takim razie.

#19 michx

michx
  • 477 postów

Napisano 27 kwietnia 2012 - 19:26

@macieks72 Spoko ;) Chodziło o to, że ten błąd występuje przy pobieraniu OS X Lion z partycji Recovery HD. ( bo niestety Recovery HD nie posiada obrazu systemu, a ściąga go z internetu.)

#20 michx

michx
  • 477 postów

Napisano 28 kwietnia 2012 - 02:42

Dobra temat do zamknięcia udało się. Szczerze mowiąc, nie wiem co ma do tego dostawca internetu ale moze to dlatego ze wyzerowem PRAM i w partycji recovery wybralem United States (lokalizacje). Dzieki wszystkim za pomoc! Co do internetowej dystrybucji-najgorsza forma bleee, ale to już moje subiektywne Odczucie.

#21 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 28 kwietnia 2012 - 05:44

Kup sobie pendrive za 20zł nagraj na niego obraz systemu i schowaj w bezpiecznym miejscu na przyszłość.

#22 michx

michx
  • 477 postów

Napisano 28 kwietnia 2012 - 09:00

Tak też bym zrobił. Gdyby takowy pendrive działał z Airem (2011). Tak jak wspomniałem jest to specjalny build systemu preinstalowany na komputerach Mac Mini i Air z 2011 roku. System z App Store nie działa na tym komputerze (Tak, próbowałem). :)

#23 DanielF

DanielF
  • 5 764 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 28 kwietnia 2012 - 09:51

poczekaj do 10.7.4 on na pewno powinien działać z airem przez USB. A z ciekawości na USB miałeś 10.7.3. czy starszy?

#24 michx

michx
  • 477 postów

Napisano 28 kwietnia 2012 - 16:36

10.7 - próbowałem chyba, ale nie sądze by 10.7.3 poszło z tego co tam wyczytałem na forach.

#25 true colors

true colors
  • 1 postów

Napisano 11 maja 2012 - 20:36

[CIACH]

Twój wpis został usunięty ze względu na błędną pisownię. Napisz jeszcze raz, poprawnie.
Pamiętaj, na tym forum bezwzględnie przestrzegamy zasad jęz. polskiego. Przeczytaj koniecznie [url="http://myapple.pl/iphone-150/announcement-b-font-color-red-na-tym-forum-piszemy-zgodnie-z-zasadami-jez_-polskiego-font-b.html"]TO[/URL].

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych