Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Książka adresowa - kontakty fonetycznie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 Rayman

Rayman
  • 217 postów
  • SkądŚląskie

Napisano 24 kwietnia 2012 - 20:23

Czy ktoś wie do czego służy zapis fonetyczny kontaktów (imię i nazwisko) ? Oraz w jaki sposób się to zapisuje ?

#2 tores.

tores.
  • 1 149 postów
  • SkądMontrouge

Napisano 24 kwietnia 2012 - 20:40

Zapisuje się fonetycznie czyli jak czyjeś nazwisko po angielsku pisze się wood to po polsku fonetycznie będzie łód

#3 Rayman

Rayman
  • 217 postów
  • SkądŚląskie

Napisano 25 kwietnia 2012 - 15:30

Dzięki za odpwoiedź, coś w tym jest chyba jednak nie do końca tak jak piszesz.
Troszkę pogrzebałem bo nie dawało mi to spokoju i w skrócie wygląda to tak jak piszą na tej stronie:

Gwary polskie - Transkrypcja fonetyczna

Dalej jednak nie wiem jak można wykorzystać tak zapisane nazwisko przy kontakcie ? czy jest łatwiej rozpoznawane kiedy chcę głosowo wybrać numer ?

#4 iAdasiek

iAdasiek
  • 1 239 postów

Napisano 25 kwietnia 2012 - 17:13

Dzięki za odpwoiedź, coś w tym jest chyba jednak nie do końca tak jak piszesz.
Troszkę pogrzebałem bo nie dawało mi to spokoju i w skrócie wygląda to tak jak piszą na tej stronie:

Gwary polskie - Transkrypcja fonetyczna

Dalej jednak nie wiem jak można wykorzystać tak zapisane nazwisko przy kontakcie ? czy jest łatwiej rozpoznawane kiedy chcę głosowo wybrać numer ?

To jest po to abyś nie musiał się głowić (w przyszłości) jak to poprawnie przeczytać, a co do tego czy działa to w VoiceControl, to sam musisz sprawdzić.

#5 klnt

klnt
  • 2 043 postów
  • SkądOpole

Napisano 25 kwietnia 2012 - 17:29

Wygląda na to, że ta funkcja jest używana głównie do poprawy wymowy przez Siri: Use ‘Phonetic Names’ to get iPhone 4S’s Siri to pronounce names correctly.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych