Konfiguracja GPRS (Era) przez BT
Napisano 24 lipca 2007 - 16:31
Napisano 24 lipca 2007 - 16:38
Napisano 24 lipca 2007 - 16:51
O co chodzi?powyższa konfiguracja konta danych musi mieć 1szy numer porządkowy z listy dostępnych konfiguracji W APARACIE

Napisano 24 lipca 2007 - 17:02
Aby poprawnie chodził Ci internet po GPRS musisz poprawnie skonfigurować telefon, a później wpisać poprawne dane w Tigerze.
I tak:
Ustawienia Telefonu;
Możesz wpisać je ręcznie lub za pomocą konfiguratora http://boa.era.pl/SM.../getXML_new.asp
pwisz dane do konfiguratora, SMS-em otrzymasz ustaienia telefonu.
Spotkałem się z czymś takim, że lepiej po otrzymaniu SMS-a konfigurującego usługę wyłączyć a następnie włączyć telefon ponownie.
Każde nowe ustawienie zapisywane jest jako kolejna konfiguracja i telefon nadaje im kolejny numer. W ten sposób konfiguruje się usługi MMS, GPRS i inne.
Ustawienia OS X
APN:erainternet
USERNAME:erainternet
PASSWORD:erainternet
DNS:213.158.194.1 oraz 213.158.193.38
Napisano 24 lipca 2007 - 17:05
Napisano 24 lipca 2007 - 17:09
Ok, wyprobuje, dzieki!
O co chodzi?
Najprościej to wykasuj ustawienia (GPRS, MMS) w telefonie. Być może jako pierwsze ustawienie masz np MMS a GPRS jest gdzieś dalej.
Wyślij sobie konfigurację (jako pierwszą) GPRS, ustaw sobie wszystko a później wyślij ustawienia MMS.
W ten sposób ustawienie w telefonie nr 1 to będzie GPRS.
P.S.
Z tego co pamiętam można też było odwoływać się do konkretnej konfiguracji w telefonie, wyglądało to jakoś tak: GPRS: *99***n#, gdzie n określało numer konfiguracji w telefonie, np. w telefonie konfig GPRS ma numer 3 to będzie tak: GPRS: *99***3#
I jeszcze jedno.
Na miniaturce jaką załączyłeś widać, że wyświetla się skrypt modemu dla telefonów Ericsson, musisz wybrać odpowiedni skrypt z listy dla telefonu Nokia.
Telefon w tym układzie jest zwykłym modemem podłączonym do komputera za pomocą BT.
Napisano 24 lipca 2007 - 18:20

Napisano 24 lipca 2007 - 22:13
Maciej,
używam tego zestawienia od ponad 1 roku (teraz też)3.
System Preferences -> Network -> wybierasz Show Blootooth (albo klikasz Blootooth) -> w zakładce PPP wpisujesz:
Service Provider: zostawiasz pustą
Account Name: erainternet
Password: erainternet
Telephone Number: *99***1#
Alternate Number: zostawiasz pustą
w zakładce Modem wpisujesz: Nokia Infrared (nie wiem czy ten skrypt, ale na pewno działa). I to wszystko.
3 x erainternet (tj. w Account Name, Password, Telephone Number) działa u mnie dla karty Exprescard.
Jak będziesz miał problemy to skontaktuj się przez Skypa (agoago9118).
Adam
---- Dodano 24-07-2007 o godzinie 23:16 ----
Aha,
i po sparowaniu nic nie musiałem ustawiać w Nokii.
Adam
agoago9118
---- Dodano 24-07-2007 o godzinie 23:22 ----
Sprawdziłem co mam wpisane w tym okienku do połączenia z Nokią:
Userneme: erainternet
Password: pusty
GPRS CID String: *99***1#
Napisano 25 lipca 2007 - 16:38
Sprawdziłem co mam wpisane w tym okienku do połączenia z Nokią:
Userneme: erainternet
Password: pusty
GPRS CID String: *99***1#