Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Konfiguracja GPRS (Era) przez BT

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 Maciej

Maciej
  • 696 postów
  • SkądPoznań

Napisano 24 lipca 2007 - 16:31

Witam! Mam problem z ustawieniem Internetu przez BT. Sprzet to Nokia 6280 w Erze i iBook G4 z Tigerem. Sparowac komorke mozna bez problemu, tylko nie wiem co wpisac w zalaczonym oknie (Username, Password, GPRS CID String)??? Strona Ery milczy na ten temat...

#2 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 24 lipca 2007 - 16:38

6 username: erainternet password: erainternet GPRS CID: w Nokiach to chyba *99# i powyższa konfiguracja konta danych musi mieć 1szy numer porządkowy z listy dostępnych konfiguracji W APARACIE

#3 Maciej

Maciej
  • 696 postów
  • SkądPoznań

Napisano 24 lipca 2007 - 16:51

Ok, wyprobuje, dzieki!

powyższa konfiguracja konta danych musi mieć 1szy numer porządkowy z listy dostępnych konfiguracji W APARACIE

O co chodzi? ;)

#4 robbie

robbie
  • 475 postów
  • SkądGdynia, PL

Napisano 24 lipca 2007 - 17:02

Cześć.

Aby poprawnie chodził Ci internet po GPRS musisz poprawnie skonfigurować telefon, a później wpisać poprawne dane w Tigerze.
I tak:

Ustawienia Telefonu;

Możesz wpisać je ręcznie lub za pomocą konfiguratora http://boa.era.pl/SM.../getXML_new.asp
pwisz dane do konfiguratora, SMS-em otrzymasz ustaienia telefonu.
Spotkałem się z czymś takim, że lepiej po otrzymaniu SMS-a konfigurującego usługę wyłączyć a następnie włączyć telefon ponownie.

Każde nowe ustawienie zapisywane jest jako kolejna konfiguracja i telefon nadaje im kolejny numer. W ten sposób konfiguruje się usługi MMS, GPRS i inne.

Ustawienia OS X

APN:erainternet
USERNAME:erainternet
PASSWORD:erainternet
DNS:213.158.194.1 oraz 213.158.193.38

#5 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7 426 postów

Napisano 24 lipca 2007 - 17:05

6, dawno nie miałem Nokii bo ostatni mój model (podobnie jak wszystkie inne) słabo współpracował z Makiem Alle w SE w menu Settings/Connectivity/Data Communication/Data Accounts mam listę dostępnych konfiguracji. Jedna konfiguracja udostępnia WAP, inna GPRS a jeszcze inna MMS. W moim aparacie konfiguracja GPRS ma 3ci numer porządkowy, licząc od góry. Ponieważ SE umożliwaia wybór CID, to w moim przypadku w panelu konfiguracji bluetooth modem w Tygrysie wpisuję; user: erainternet pass: erainternet CID string: *99***3# Nokia, o ile dobrze wiem, umożliwia korzystanie zewnętrznym klientom tylko z CID=1, a więc Twoja konfiguracja GPRS musi być na pierwszym miejscu listy kont danych w aparacie

#6 robbie

robbie
  • 475 postów
  • SkądGdynia, PL

Napisano 24 lipca 2007 - 17:09

Ok, wyprobuje, dzieki!

O co chodzi? ;)

Najprościej to wykasuj ustawienia (GPRS, MMS) w telefonie. Być może jako pierwsze ustawienie masz np MMS a GPRS jest gdzieś dalej.
Wyślij sobie konfigurację (jako pierwszą) GPRS, ustaw sobie wszystko a później wyślij ustawienia MMS.
W ten sposób ustawienie w telefonie nr 1 to będzie GPRS.

P.S.
Z tego co pamiętam można też było odwoływać się do konkretnej konfiguracji w telefonie, wyglądało to jakoś tak: GPRS: *99***n#, gdzie n określało numer konfiguracji w telefonie, np. w telefonie konfig GPRS ma numer 3 to będzie tak: GPRS: *99***3#

I jeszcze jedno.

Na miniaturce jaką załączyłeś widać, że wyświetla się skrypt modemu dla telefonów Ericsson, musisz wybrać odpowiedni skrypt z listy dla telefonu Nokia.
Telefon w tym układzie jest zwykłym modemem podłączonym do komputera za pomocą BT.

#7 Maciej

Maciej
  • 696 postów
  • SkądPoznań

Napisano 24 lipca 2007 - 18:20

Teraz juz wszystko jest jasne. Ta Nokia to brata i jemu bede konfigurowal Maczka, moj SE chodzi bez problemu (stad tez skrypt Sony Ericsson widoczny na obrazku). Jak sie uporam to dam znac ;)

#8 ago9118

ago9118
  • 5 postów
  • SkądSzczecin/Polska

Napisano 24 lipca 2007 - 22:13

Nokia 6280 + Tiger

Maciej,

używam tego zestawienia od ponad 1 roku (teraz też)3.

System Preferences -> Network -> wybierasz Show Blootooth (albo klikasz Blootooth) -> w zakładce PPP wpisujesz:

Service Provider: zostawiasz pustą
Account Name: erainternet
Password: erainternet
Telephone Number: *99***1#
Alternate Number: zostawiasz pustą

w zakładce Modem wpisujesz: Nokia Infrared (nie wiem czy ten skrypt, ale na pewno działa). I to wszystko.

3 x erainternet (tj. w Account Name, Password, Telephone Number) działa u mnie dla karty Exprescard.

Jak będziesz miał problemy to skontaktuj się przez Skypa (agoago9118).

Adam

---- Dodano 24-07-2007 o godzinie 23:16 ----
Aha,

i po sparowaniu nic nie musiałem ustawiać w Nokii.

Adam
agoago9118

---- Dodano 24-07-2007 o godzinie 23:22 ----
Sprawdziłem co mam wpisane w tym okienku do połączenia z Nokią:

Userneme: erainternet
Password: pusty
GPRS CID String: *99***1#

#9 equinoxe

equinoxe
  • 4 721 postów
Napisano 25 lipca 2007 - 16:38

Sprawdziłem co mam wpisane w tym okienku do połączenia z Nokią: