Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Słuchawki Apple z pilotem i głośnością MB770g (podróbki vs oryginały) - zdjęcia

• This topic is locked This topic is locked
4 replies to this topic

#1 habeck

habeck
  • 2 posts

Posted 22 April 2012 - 00:23

Najpierw narzekanie. Pytania w tekście retoryczne. Tekst zrzucony z grupy pl.pregierz, więc ma taką a nie inną specyfikę. Nie chce mi się redagować - wybaczcie. Jeżeli ktoś nie trawi blogów, to należy skoczyć na sam koniec. :)

Kupiłem u Authorised Reseller słuchawki z pilotem i głośnością. Skuszony ceną i tym, że to Authorised Reseller kupiłem wersję tzw. OEM bez pudełka (na wuj mi pudełko myślę sobie). Czekałem całe 2 dni. Szybko, sprawnie, cool.
Otwieram słuchawki. Są zawinięte w taką plastikową folijkę. Takich słuchawek wiele na Allegro od 20-30zł. Przyglądam sie pilotowi... jakiś taki rozszczepiony. Robię zdjęcia, wysyłam do Authorised Reseller i otrzymuję odpowiedź, że przepraszają, że rzeczywiście uszkodzone i zaraz mi wyślą drugie i żebym przy okazji im przesłał z powrotem te uszkodzone. No fajne podejście myślę sobie. Takie z zaufaniem do klienta. Pewnie wszyscy ogryzkowicze tacy uczciwi są albo co.
Za dwa dni mam nowe słuchawki. Tak samo uszkodzone, a dodatkowo jedna słuchawka nie działa. Ki wuj?! - se myślę. Zaczynam grzebać w sieci. Pełno podróbek. Porównuję z tymi, które mam. Kabel w tych nowych bardziej plastikowy, elementy nie tak idealnie spasowane jak w tych, które dostałem z iPodem. No... 99.9999999%, że to podróbki (ale to nie ja jestem od stwierdzania tego faktu). Dobrze wykonane (poza tym pilotem), ale jednak. Na pewno bym się nie poznał od razu bez porównywania, tylko by mnie szlag trafił bo tygodniu czy miesiącu na pewno by się rozpieprzyły a oryginalne służą mi od ponad 2 lat.
Dzwonię do Authorised Dealer (jest ich dwóch na całą Polskę i wysyłają sprzęt do Authorised Resellers). Mówią mi tam, że takich się nie sprzedaje. Nie ma OEM i wszystko legalną dystrybucją idzie w pudełkach. Idę więc do Authorised Reseller w centrum Wawy - akurat mam w pobliżu. Pytam o taki słuchawki, żeby porównać te zepsute z - jak mi się wydaje - oryginalnymi, a facet wciąga z pudła dokładnie takie same słuchawki. Pytam się o to, czy nie powinny być w pudełku. A on, że... no to takie bez pudełka. Nie było co porównywać, bo były identyczne. Taki sam gorszy jakościowo kabel itd. Cena? 110zł. W internecie 80zł. Oczywiście u Authorised Reseller bo u "pana Zdziśka" z Allegro to i za 16zł widziałem.
Dzwonię znowu do Authorised Dealer i mówię, że u innego Authorised Reseller widziałem dokładnie takie same słuchawki. A facet przez telefon mówi, że powinienem się zapytać skąd ma i zainteresować się dlaczego nie było pudełka bo jestem klientem i powinno mi zależeć na tym, żeby były oryginalne produkty. Noszzzzzzz kurna... śledztwo mam robić? Ja? Czy tak to wygląda w Apple? Że to klient robi śledztwo? Normalnie to firma powinna się zainteresować. No i mówi, że może to są słuchawki z jakiegoś innego kanału i że oni nie mają kontroli na Authorised Resellerami, bo to firmy prywatne, które tylko papierek podpisują. Ok. Takie umowy, takie prawo, tak mogą. Facet z Authorised Dealer z lekkim niedowierzaniem powiedział jeszcze, że raczej by takich rzeczy nie robili, bo by licencję stracili. No rozumiem...
Dzwonię więc do Apple na ten ich słynny numer (00800 44 11 875). Tam miła pani mówi, że się nie zna, ale po iluś pytaniach u postawionych wyżej stwierdziła, że raczej takich słuchawek bez pudełek się nie sprzedaje i żebym podał numer seryjny. Pytam się czego numer. Ona, że sprzętu. Mówię, że to słuchawki - nie mają numeru. No to może być coś innego bo inaczej nie może tego w systemie zarejestrować. No dobra... podałem nr iPoda. "Pan nie jest zarejestrowany" - mówi miła Pani i prosi o nazwisko. Pytam się "Po co bo się nie rejestrowałem, bo nie chciałem". "No bo nie ma jak zarejestrować" - odpowiada. Mówię, że "Chcę się tylko dowiedzieć, czy to oryginalne słuchawki?". Więc wysłała mnie do jakiegoś działu technicznego i serwisu ("Tam na pewno będą wiedzieć." - mówi).
Dzwonię tam (0800 102 322). Następna miła pani oczywiście nie wie, ale pyta się kogoś z "góry", gdzie mówią, że takich słuchawek nie ma (bez opakowań). Po kilku minutach okazuję się, że jeżeli były to tylko do komputerów i z komputerem jako wersję OEM można było kiedyś taniej kupić i bez komputera to się nie da. Mówię więc, że się da i żeby się dowiedzieli co się u ich Authorised Resellerów dzieje. Powiedzieli, że nie wiedzą dlaczego słuchawki są tak sprzedawane. I może sprawdzą. Zostawiłem maila i czekam czy odpowiedzą. Powiedziałem jeszcze miłej pani, że na allegro jest pełno takich słuchawek od 20zł w górę to powiedziała, że nie mają jak sprawdzić (znaczy po pierwsze akurat im internet nie chodzi, a po drugie to nie mają jak sprzedawców sprawdzać).
A ja tylko chciałem wiedzieć czy ktoś mnie w balona nie robi.
Do Authorised Reseller, od którego kupiłem słuchawki wysłałem info, że słuchawki są podróbką i co w takim razie robimy. Dostałem odpowiedź: "oczywiście Apple nie sprzedaje wersji bez opakowań, tego typu produkty pochodzą własnie z zestawów, w których klient ma dołączone słuchawki ale ich nie potrzebuje więc ich cene odejmuje się od zestawu i sprzedaje osobno. My też mamy taką ofertę np. na myszki czy klawiatury Apple - klienci czasami chcą kupić komputer bez myszy lub klawiatury z zestawu więc takie produkty się rozdziela i sprzedaje osobno jako OEM. Wygląda na to, że my również zostaliśmy wprowadzeni w błąd - kupowaliśmy już wcześniej te słuchawki po prostu z naszej hurtowni komputerowej gdzie zapewniono nas, że są oryginalne i że pochodzą właśnie z takich zestawów (czyli były dołączone do czegoś a później produkty te sprzedawano osobno). Mieliśmy wcześniejszą partię i wszystko było ok - dlatego jak przyszła nowa dostawa to przyznaję, że ich nie sprawdziliśmy. Widocznie hurtownia teraz przesłała nam jakąś dziwną partie podróbek - przepraszamy za wszelkie niedogodności z tym związane.
Zwrócimy całą partię tych słuchawek do naszego dostawcy, więc prosimy także o odesłanie wadliwych słuchawek.
Po odesłaniu proszę o informację o poniesionych kosztach wysyłki - zwrócimy je Panu wraz z uiszczoną wcześniej zapłatą. Proszę też o podanie danych konta bankowego, na które mamy zwrócić pieniądze."
Niby wszystko ładnie, ale KTO JAK KTO to właśnie Authorised Reseller powinien wiedzieć czy ma oryginały czy nie.

Zrobiłem zdjęcia porównawcze jakby ktoś chciał. Różnice widoczne gołym okiem to się rozpisywał nie będę.
[url]https://picasaweb.google.com/habeck.colibretto/AppleHeadphonesMB770gFakeKnockoffVsGenuineFAKEOnTheLeftGENUINEOnTheRight[/url]

#2 maibatsu

maibatsu
  • 245 posts

Posted 22 April 2012 - 00:47

Ja bym sugerowal jakies sennheisery, creative'y, sony, czy cokolwiek innego w tej cenie. Te sluchawki apple i tak graja beznadziejnie, i jakies super trwale tez nie sa. No ale to tylko takie moje zdanie.

#3 habeck

habeck
  • 2 posts

Posted 22 April 2012 - 11:33

Ja bym sugerowal jakies sennheisery, creative'y, sony, czy cokolwiek innego w tej cenie. Te sluchawki apple i tak graja beznadziejnie, i jakies super trwale tez nie sa. No ale to tylko takie moje zdanie.

Nie jestem pewien, czy coś tak fajnego w takiej cenie z takim pilotem i mikrofonem znajdziesz. Ja tych słuchawek do innego sprzętu po prostu bym nie kupił, ale z ipodem grają naprawdę świetnie i dobrana z nich para. IMO lepiej niż mx500 czy AKG K430, które bardzo lubię (w mx500 jestem zakochany i do muzyki filmowej z innych grajków jak znalazł).
Mówisz, że nie są super trwałe, ale ze wszystkich słuchawek jakie miałem (w cenach do 150zł), to te na najdłużej mi starczają. Mówię oczywiście o oryginalnych, bo fejki na długo rzeczywiście nie starczą.
Poza tym ipod nano 5 jest cichy i jak przypadkiem się kupi dobre słuchawki ale o impedancji większej niż 32, to można grubo się zawieźć.

Tyle, że nie w tym rzecz czy one są fajne, czy nie, czy można kupić coś lepszego czy nie, ale w tym, że chodzą podróbki nawet u Authorised Resellers.
No i zrobiłem zdjęcia, żeby można było zobaczyć czym się podróbki od oryginałów różnią.

#4 tomson93

tomson93
  • 341 posts
  • SkądWarszawa

Posted 22 April 2012 - 13:46

Ja też kupiłem identyczne słuchawki u Authorised Reseller , i przyznam że właśnie się dowiedziałem że to podróby . Patrzyłem na allegro i te wszystkie po 20-30 zł mnie odrzucały , więc znalazłem u Authorised Reseller w Warszwaie za 49 zł ( niby Promocja była na nie ) i tak samo były w foli krzywo sklejonej , i wszystkie wady ze zdjęć posiadają . Akurat u mnie pilot jest w porządku . Ale nie są jeszcze najgorsze mam je już z 3 miesiące i nie rozpadają się i grają tak samo jak oryginały . Może ja trafiłem jakąś lepszą podróbe bo w dziurkach jest metalowa siateczka jeszcze .

#5 renqien

renqien

Koniec...

• 20740 posts

Posted 22 April 2012 - 19:56

Panowie, temat o słuchawkach jest http://myapple.pl/ja...ore-wybrac.html a o podróbach http://myapple.pl/ja...y-oryginal.html

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users