Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

mac Bose Companion 5 problem z DTS

• Zamknięty Temat jest zamknięty
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 sasiad234

sasiad234
  • 87 postów

Napisano 21 kwietnia 2012 - 15:19

Siemka, kurcze Panowie prosze o pomoc bo sam już nie wiem jak to ogarnąc szukam i czytam i instaluje i nic, a mianowicie zakupiłem ostatnio Bose Companion 5 i pieknie hula, gra, smiga ale tylko przy muzyce, gdy chce wlaczyć film lub koncert w vlc sie włączy normalnie ale dźwiek jest strasznie do bani, charczący ,skrzeczący itp.

Sam juz nie wiem jak ten problem rozwiązać.
Zaś jak próbuje odtworzyć film/koncert w divix player wyświetla mi komunikat:
Dołączona grafika

i obraz jest ale dźwięku nie ma

wspomne tylko że plik to mkv

Macie moze jakies pomysły lub opcje jak rozwiązać ten problem??
z góry dzięki.

Pozdrawiam

---------- Wpis dodano o 16:19 ---------- Poprzedni wpis dodano o 15:55 ----------

dziwi mnie tylko to że te same koncerty na starych głośnikach Logitech x230 działały bez problemu, a tu w takim zestawie, za taka kase problem. hmm?

#2 magmac

magmac

• 1 170 postów
  • SkądWroclaw, Poland, Poland

Napisano 26 kwietnia 2012 - 17:30

Przecież masz napisane w okienku co masz zrobić, aby działało... Ewentualnie ustaw dekodowanie do stereo w VLC/Mplayer, tudzież w Perianie, jeśli odtwarzasz w QT.

#3 sasiad234

sasiad234
  • 87 postów

Napisano 26 kwietnia 2012 - 18:15

no tak ściągnąć komponenty quick time ale jak wchodze na strone: Apple - QuickTime - QuickTime Components
to
1. nie bardzo wiem które ściągnąc bo jest z 10 a nigdzie nic nie pisze o DTS
2. po kliknięciu download:

QuickTime is built into Mac OS X.
Use Software Update to keep QuickTime up to date on your Mac.

aktualizowałem QT ale nic z tego, dalej ten sam problem.

a odnośnie VLC nie mam zielonego pojęcia gdzie tam coś ustawić/przestawić wchodziłem już parę razy w dźwięk ale tam mam tylko: ciszej , głośniej, ścieżka dźwiękowa, wizualizacje itd. pozniej probowałem przez preferencje/dźwięk ale tam też nic konkretnego zachowaj poziom dźwięku, używaj S/PDI, wizualizacja i tyle, idąc dalej opcja pokaż wszystko ale tu już zupełnie nie wiem co i jak i gdzie. ??

Mógłbyś jakoś konkretnie mnie poprowadzić (w VLC i QT) ?

#4 magmac

magmac

• 1 170 postów
  • SkądWroclaw, Poland, Poland

Napisano 26 kwietnia 2012 - 21:18

QuickTime MPEG-2 Playback Component for Mac OS X - Apple Store (Canada) - tu masz odpowiednie cudo do QuickTime - odtwarza dzięki niemu MPEG2 ale też dekompresuje DTS. Tylko uważaj - jest to wersja do QT7 a nie QT X, więc poczytaj jak zainstalować.

A Perian nie umie zdekodować DTS'a do STEREO? Masz zainstalowanego PERIANA? W jego preferencjach ustawiłeś output jako stereo?

#5 sasiad234

sasiad234
  • 87 postów

Napisano 01 maja 2012 - 12:47

Ok dzieki za info, periana mam ale dziwna sprawa bo nie kazdy plik moge otworzyc przez niego a druga sprawa to przy perianie dzwiek jest ok ale obraz tnie. Sprobujemy z tymi komponentami qt moze pojdzie :) dzieki, jak pojdzie to oczywiscie dam znac. Pozdr

#6 sasiad234

sasiad234
  • 87 postów

Napisano 07 maja 2012 - 19:15

okej jakoś sobie poradziłem z tym problemem :) napisze szczerze że nawet sam nie wiem jak, przełączyłem na audio monitora, pozniej wyjscie liniowe, pozniej namieszałem coś ze zmiana kanałów stereo, pozniej powrót do Bose i zaczeło grać normalnie ;d temat do zamknięcia, dzięki! Pozdrawiam

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych