Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Macbook Pro nie widzi dysku

• This topic is locked This topic is locked
15 replies to this topic

#1 aviculary

aviculary
  • 7 posts

Posted 20 April 2012 - 13:55

Witam, Proszę o pomoc, posiadam Macbook pro i nagle wczoraj pokazał mi się przy uruchomieniu "Znak Zapytania" i nie działa, wieć wyjąłem z niego dysk i podłączyłem do kolegi mac'a działa idealnie, również podłączyłem go przez kieszeń USB do swojego mac'a z wciśnientym klawiszem Option i widzi dysk i uruchamia się. jak jest podłączony przez Taśme w środku nie widzi go nawet jak wcisnę klawisz Option. Więc włożyłem kolegi dysk do mac'a podłączony przez taśmę uruchomiłem go z wciśnientym klawiszem Option i widzi jego dysk. Wieć nie wiem co jest z nim nie tak że nie chce działać na moim mac'a a a innych komputerach jest widoczny, a inny dysk jest widoczny na moim !!!!!! proszę o pomoc może już ktoś miał podobny problem. Ps. Jest to mój pierwszy Post więc prosze o wybaczenie !!!!!

#2 adrixop95

adrixop95
  • 843 posts
  • SkądSosnowiec, PL

Posted 20 April 2012 - 14:49

Wymień dysk.

#3 arvika

arvika
  • 1501 posts

Posted 20 April 2012 - 14:52

Podaj SMART dysku. Możesz to wykonaćprogramem SMART Utility. Czasem takie kuriozalne zachowanie jest spowodowane mostem odpowiedzialnym za obsługę dysku.

#4 aviculary

aviculary
  • 7 posts

Posted 20 April 2012 - 21:03

dzię podłączyłem dysk kolegi z wciśniętym klawiszem Option i widział jego dysk, więc kupiłem dziś dysk ssd, włożyłem cd z Leopardem i widzi go w narzędziach dyskowych przy stawianiu nowego systemu ale nie chce sformatować błąd "posix reports the operation couldn't be completed. cannot allocate memory" ręce mi opadają........

#5 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7426 posts

Posted 20 April 2012 - 21:28

MBP nie widzi dysku, bo nie ma oczu. To Ty widzisz, co chcesz i nadajesz cechy ludzkie martwym maszynom. Opanuj się i zacznij działać racjonalnie.

#6 aviculary

aviculary
  • 7 posts

Posted 20 April 2012 - 22:32

Czyli co proponujesz ??? bo zainstalowałem system na innym mac'u normalnie, potem przełożyłem dysk do mojego widział go a nagle przy instalacji pików błąd???? liczyłem na pomoc a nie krytykowanie !!!!!

#7 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 20 April 2012 - 22:35

Myślę, że nawet gdyby chciał Ci coś zaproponować to go oczy rozbolą od tych ??? !!!!. Swoją drogą wytłumacz proszę o co z tym chodzi? Jeden niewidoczny jest czy jak?

#8 arvika

arvika
  • 1501 posts

Posted 20 April 2012 - 22:58

Podaj jaki to Mac, zrób to o co prosiłem powyżej. Chcesz pomocy a nie stosujesz sie do zaleceń.

#9 aviculary

aviculary
  • 7 posts

Posted 21 April 2012 - 17:35

Problem nie leży po stronie dysku, bo nawet jak go zobaczy w instalatorze i wybieram ten czy inny dysk żeby na nim zainstalował się system to i tak wywala błąd i nie można żadnego dysku na nim sformatować ani zainstalować systemu........... Więc chyba tylko pozostaje serwis.........

#10 arvika

arvika
  • 1501 posts

Posted 21 April 2012 - 18:00

Myślę że pozostaje serwis.

#11 aviculary

aviculary
  • 7 posts

Posted 21 April 2012 - 22:19

Podobno padł kontroler południowy od Dysky, WiFi i grafiki............ grrr

#12 arvika

arvika
  • 1501 posts

Posted 21 April 2012 - 22:25

Czyli to co wspomniałem w pierwszym poście...

#13 aviculary

aviculary
  • 7 posts

Posted 21 April 2012 - 22:44

Dokładnie tak a nazywa się to "MCP89MZ-A2" więc zostaje z dyskiem SSD :) a cz ktoś z was spotkał że z taką przejściówką że zamiast cd mogę wsadzić tam dysk i mieś dwa, jeden ssd i zwykły ??

#14 arvika

arvika
  • 1501 posts

Posted 21 April 2012 - 22:51

Zapewne masz na myśli coś takiego: KIESZEŃ SATA NA DRUGI DYSK APPLE MACBOOK PRO 9.5mm (2275051790) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

#15 aviculary

aviculary
  • 7 posts

Posted 21 April 2012 - 23:33

Mistrz !!!!!!!

#16 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7426 posts

Posted 21 April 2012 - 23:35

Kolejne dziecko neostrady. Współczuję i życzę sukcesów.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users