problemy z podłączeniem macbook pro 2011 i upc
Napisano 19 kwietnia 2012 - 16:23
jak w temacie; nie mogę skonfigurować ethernet z upc z moim nowym macbookiem. miałem już ten problem wcześniej - komputer potrzebował kilkanaście lub kilkadzieisiąt godzin i w cudowny sposób konfigurował się sam (przy wcześniejszym macu). dodam tylko, że stacjonarny PC łączy się bez problemu. macbook "nie widzi" podpiętego kabla, tiwerdzi, że żadnego podłączenia nie ma. w serwisie upc mówią, że wszytsko gra ze strony modemu, a wina leży po stronie maca, ale oni mi nie moga pomóc, bo nie są w macach szkoleni. jeszcze wczoraj liczyłem, że komputer "poradzi" sboie sam, ale dzisiaj nic się zmienia. staram się zgoogleać temat i nie dostaje żadnych podobnych wyników. miał ktoś ten problem? pozdrawiam
Przeczytaj [url]http://myapple.pl/internet-i-sieci-73/announcement-b-font-color-red-na-tym-forum-piszemy-zgodnie-z-zasadami-jez_-polskiego-font-b.html[/url] i popraw post. renqien.
Napisano 19 kwietnia 2012 - 16:53
Napisano 19 kwietnia 2012 - 17:12
Napisano 19 kwietnia 2012 - 18:25
Napisano 19 kwietnia 2012 - 21:33

Napisano 19 kwietnia 2012 - 22:42
Napisano 19 kwietnia 2012 - 22:42
Napisano 19 kwietnia 2012 - 22:44
Standardowych modemów Cisco już nie chcą dawać. A podłączenie normalnego routera do ichniego thompsona też połowicznie rozwiązuje problem bo ten i tak się potrafi zawiesić.
I podwójny NAT na starcie.
Napisano 24 kwietnia 2012 - 14:53

Napisano 24 kwietnia 2012 - 15:01
Napisano 24 kwietnia 2012 - 15:10
Może masz porty cięte przez UPC.
Może tak, ale przepraszam jestem takim laikiem że nawet nie wiem co to znaczy.

---------- Wpis dodano o 16:10 ---------- Poprzedni wpis dodano o 16:04 ----------
Może masz porty cięte przez UPC. Zmień ssl na nie-ssl (albo odwrotnie) i zobacz.
Wszedłem na Mail ->preferencje->konta, wybrałem konto -> zaawansowane -> zaznaczyłem / odzanczyłem używaj SSL, i dalej nie działa.
Napisano 24 kwietnia 2012 - 16:00
Napisano 24 kwietnia 2012 - 16:39
Rozmawiałem z UPC, mówiłem gdzie jest problem, że tylko jak mam podłączony internet UPC, to program Mail nie jest w stanie połączyć się z serwerem i ściągnąć poczty. Konsultant UPC, kazał mi zalogować się do panelu "Thomson administration" tam posprawdzał parę rzeczy i powiedział że jest ok.
Zasugerował że powinienem używać komputera PC, z programem Outlook. Fajnie.
Z supportem Apple, byłem na linii z 40 minut, chłopak starał się jak mógł, ale niestety stwierdził że problem jest po stronie UPC, że gdzieś są zablokowane jakieś porty, na co konsultant z UPC, powiedział że to nie prawda.
Dostałem mailem z apple support taką tabelkę, ale za wiele mi nie mówi
[url=http://support.apple.com/kb/TS1629?viewlocale=pl_PL]Typowe porty TCP i UDP używane przez oprogramowanie firmy Apple[/url]
Dlatego ma już dosyć UPC.
Bez programu Mail nie potrafię pracować.
Napisano 24 kwietnia 2012 - 18:27
Napisano 24 kwietnia 2012 - 19:53
ftpd, dzięki za pomoc, ale niestety nie ogarniam tego, nie jestem specem
No ale ej, ja Ci podałem dokładnie, co i gdzie masz wpisać. Znaczy - najdokładniej jak się da. Nie mogę Ci napisać gotowych linijek do przeklejenia, bo nie wiem, jakich używasz danych do połączenia.
Przepisz wartość z okienka A w okienko B, zrób analogicznie z drugą wartością. No przykro mi, prościej się nie da.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych