Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

problemy z podłączeniem macbook pro 2011 i upc

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 beteero

beteero
  • 4 postów

Napisano 19 kwietnia 2012 - 16:23

witam,
jak w temacie; nie mogę skonfigurować ethernet z upc z moim nowym macbookiem. miałem już ten problem wcześniej - komputer potrzebował kilkanaście lub kilkadzieisiąt godzin i w cudowny sposób konfigurował się sam (przy wcześniejszym macu). dodam tylko, że stacjonarny PC łączy się bez problemu. macbook "nie widzi" podpiętego kabla, tiwerdzi, że żadnego podłączenia nie ma. w serwisie upc mówią, że wszytsko gra ze strony modemu, a wina leży po stronie maca, ale oni mi nie moga pomóc, bo nie są w macach szkoleni. jeszcze wczoraj liczyłem, że komputer "poradzi" sboie sam, ale dzisiaj nic się zmienia. staram się zgoogleać temat i nie dostaje żadnych podobnych wyników. miał ktoś ten problem? pozdrawiam

Przeczytaj [url]http://myapple.pl/internet-i-sieci-73/announcement-b-font-color-red-na-tym-forum-piszemy-zgodnie-z-zasadami-jez_-polskiego-font-b.html[/url] i popraw post. renqien.

#2 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 338 postów

Napisano 19 kwietnia 2012 - 16:53

Ale 'nie widzi' fizycznie podłączenia kabla?

#3 kruczone

kruczone
  • 3 postów

Napisano 19 kwietnia 2012 - 17:12

A czy w upc tak jak w aster nie ma filtrowania macadresu karty sieciowej. Pecet moze dzialac bo na nim byla uruchamiana usluga i jego macadres jest zapisany w upc (przynajmniej tak jest w Aster) Podlaczasz sie przez router czy bezposrednio kablem z modemu upc?

#4 kusiek

kusiek
  • 832 postów

Napisano 19 kwietnia 2012 - 18:25

Nie w UPC nie ma filtrowania mac adresów jak to było w aster (wilga i te sprawy) po podłączeniu nowego kompa reset modemu i powinno działać.

#5 cooper69

cooper69
  • 1 035 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 19 kwietnia 2012 - 21:33

czyżbyś miał "wspaniały" modem/router wifi Thomson? Jeżeli tak to kup najprostszy router i udostępniaj łącze poprzez niego. Po otrzymaniu tego wynalazku od UPC u mojego klienta na 2 komputery i 3 smartfony (w tym mój) z internetem przez wifi łączył się tylko jeden telefon!!! Co prawda po kablu wszystko chodziło ale były to pecety. Po podłączeniu do niego kablem prostego TP-Linka problemy zniknęły jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki :) Generalnie UPC daje najgorszy shit (np. wpadka z działającymi pasjami donglami wifi) i wszystkim zawsze polecam brać od nich standardowy modem Cisco i podłączać do niego swój sprzęt.

#6 kusiek

kusiek
  • 832 postów

Napisano 19 kwietnia 2012 - 22:42

Modem Cisco dają bardzo nie chętnie, ja po kilku reklamacjach w końcu dostałem modem do którego podłączyłem swój router.

#7 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 19 kwietnia 2012 - 22:42

Standardowych modemów Cisco już nie chcą dawać. A podłączenie normalnego routera do ichniego thompsona też połowicznie rozwiązuje problem bo ten i tak się potrafi zawiesić.

#8 kusiek

kusiek
  • 832 postów

Napisano 19 kwietnia 2012 - 22:44

Standardowych modemów Cisco już nie chcą dawać. A podłączenie normalnego routera do ichniego thompsona też połowicznie rozwiązuje problem bo ten i tak się potrafi zawiesić.

I podwójny NAT na starcie.

#9 DanJ

DanJ
  • 7 postów

Napisano 24 kwietnia 2012 - 14:53

No ja dziś przeszedłem z Aster na UPC, i mam problem bo program Mail, pod Lionem, nie chce mi ściągać poczty. Konta pocztowe mam na home.pl i gmail, i do poczty mogę się zalogować bezpośrednio przez stronę, a Mail nic nie ściąga. Zmieniłem na 5 minut dostawcę internetu, i wszystko działa, Mail ściąga pocztę, wracam na UPC i znowu Mail nie może ściągnąć poczty. Dodam że internet działa bezproblemu. Czy ktoś wie czym jest to spowodowane, i jak rozwiązać problem, bo mnie już krew zalewa :)

#10 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 338 postów

Napisano 24 kwietnia 2012 - 15:01

Może masz porty cięte przez UPC. Zmień ssl na nie-ssl (albo odwrotnie) i zobacz.

#11 DanJ

DanJ
  • 7 postów

Napisano 24 kwietnia 2012 - 15:10

Może masz porty cięte przez UPC.

Może tak, ale przepraszam jestem takim laikiem że nawet nie wiem co to znaczy. :)

---------- Wpis dodano o 16:10 ---------- Poprzedni wpis dodano o 16:04 ----------

Może masz porty cięte przez UPC. Zmień ssl na nie-ssl (albo odwrotnie) i zobacz.

Wszedłem na Mail ->preferencje->konta, wybrałem konto -> zaawansowane -> zaznaczyłem / odzanczyłem używaj SSL, i dalej nie działa.

#12 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 338 postów

Napisano 24 kwietnia 2012 - 16:00

W sensie: jeśli były zaznaczone, odznacz. I sprawdź. Jeśli były odznaczone, zaznacz. I sprawdź. Jak nie pomoże - zobacz, czy masz komunikację na te porty. W terminalu: telnet Sprawdź zarówno serwer POP3/IMAP, jak i serwer SMTP - nazwy i porty weź z konfiguracji maila. I teraz: - linijka 'could not resolve' (albo coś podobnego) oznacza złe DNS-y; - linijka 'Trying...' oznacza cięcie portów; - linijka 'connection refused' oznacza, że wpisałeś zły numer portu ;-) - linijka 'Connected to...' oznacza poprawną komunikację sieciową, czyli że 'coś' jest nie tak w samej aplikacji.

#13 DanJ

DanJ
  • 7 postów

Napisano 24 kwietnia 2012 - 16:39

ftpd, dzięki za pomoc, ale niestety nie ogarniam tego, nie jestem specem.

Rozmawiałem z UPC, mówiłem gdzie jest problem, że tylko jak mam podłączony internet UPC, to program Mail nie jest w stanie połączyć się z serwerem i ściągnąć poczty. Konsultant UPC, kazał mi zalogować się do panelu "Thomson administration" tam posprawdzał parę rzeczy i powiedział że jest ok.
Zasugerował że powinienem używać komputera PC, z programem Outlook. Fajnie.

Z supportem Apple, byłem na linii z 40 minut, chłopak starał się jak mógł, ale niestety stwierdził że problem jest po stronie UPC, że gdzieś są zablokowane jakieś porty, na co konsultant z UPC, powiedział że to nie prawda.

Dostałem mailem z apple support taką tabelkę, ale za wiele mi nie mówi

[url=http://support.apple.com/kb/TS1629?viewlocale=pl_PL]Typowe porty TCP i UDP używane przez oprogramowanie firmy Apple[/url]

Dlatego ma już dosyć UPC.

Bez programu Mail nie potrafię pracować.

#14 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 24 kwietnia 2012 - 18:27

Zadam takie najprostsze pytanie, które czasem umknie w ferworze walki. Resetowałeś modem? Jaki masz modem?

#15 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 338 postów

Napisano 24 kwietnia 2012 - 19:53

ftpd, dzięki za pomoc, ale niestety nie ogarniam tego, nie jestem specem

No ale ej, ja Ci podałem dokładnie, co i gdzie masz wpisać. Znaczy - najdokładniej jak się da. Nie mogę Ci napisać gotowych linijek do przeklejenia, bo nie wiem, jakich używasz danych do połączenia.

Przepisz wartość z okienka A w okienko B, zrób analogicznie z drugą wartością. No przykro mi, prościej się nie da.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych