Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Garage Band problem z samplami / AKAI MPK MINI

• Please log in to reply
2 replies to this topic

#1 hmazurek

hmazurek
  • 24 posts

Posted 16 April 2012 - 18:51

Cześć, Ostatnio kupiłem sobie AKAI MPK MINI, podłączyłem pod MB, włączyłem GB i wszystko jest ok, jeśli gram na instrumentach które są pierwotnie wgrane w GB. Ściągnąłem parę kit'ów perkusyjnych z internetu, w formacie WAV, jednak nie mogę wgrać ich na pady / klawisze w MPK Mini. Czy ktoś pomoże rozwiązać ten problem ? System : 10.6.8 GB : 5.1 (398)

#2 ksamus

ksamus
  • 485 posts
  • SkądŁorsoł

Posted 16 April 2012 - 20:59

Na AKAI MPK nie uda Ci się "wgrac" żadnych sampli, ponieważ jest to tylko i wylącznie sterownik midi, co znaczy , ze służy do sterowanie innymi instrumentami. Wirtualnymi i rzeczywistymi. Musisz więc załadowac próbki do samplera ( w logicu jest to EXS 24, w GB -nie mam pojęcia). Potem być moze trzeba bdze zaprogrmować - zarówno sampler jak i kontroler aby próbki były odpowiednio "wyzwalane", czyli np. tzw root note.

#3 kokos

kokos

Mr. Nice

• 7426 posts

Posted 17 April 2012 - 18:06

DO poniższego sposobu powinieneś mieć GB'11 wersja 6.0.5 Obawiam się, że w GB nie ma wbudowanego samplera jako instrumentu umożliwiającego odpalenie Twoich sampli sterując klawiaturą MIDI. ALE: Możesz swoją kolekcję sampli za pomocą Apple Loops Utility, konwertować do formatu Apple Loops AIFF i wrzucić na okno Loops w GB otrzymując sample widoczne dla GB i grające w tempie piosenki, w zależności od sposobu obróbki w ALU Potem odpalasz jakiś ślad z instrumentem wirtualnym np; Sound Effects Uruchamiasz Musical Keyboard Przechodziz do okna Loops gdzie masz ustawione swoje sample, bierzesz jednego za łeb i wrzucasz na klawisz klawiatury z którego chcesz ten sample odpalać. Nie potrafię zweryfikować teraz, czy sygnał MIDI odpali ten sample, raczej powinien.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users