Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Mikrofon nie dziala w czasie rozmowy Ponawiam

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
29 odpowiedzi w tym temacie

#1 worrek

worrek
  • 64 postów

Napisano 15 kwietnia 2012 - 22:30

Witam

Koledzy mam dziwny problem...

w moim ip4 nie śmiga mikrofon w czasie rozmowy, przy nagrywaniu wideo działa !

Miałem 5.0 albo 5.0.1. Właśnie zrobiłem upgrade do 5.1 i dalej to samo:
nagrywam wideo z dźwiękiem zaś w trakcie rozmowy nic mnie nie słychać, głucha cisza...

Szukałem parę tematów na forum i nie znalazłem odpowiedzi:/

Adminie zanim znów zamkniesz temat najpierw przeczytaj

Moja 4 jest już po gwarancji ( z września 2010 ) ale była wymieniona na nową w styczniu bo popękał wyświetlacz i skorzystalem z gwarancji/ubezpieczenia w T-mobile...

Przeczytałem inne tematy i niby podobny problem a jednak inny!!
Po wyzerowaniu mikrofon działał tylko przy jednej rozmowie a tak to dalej cisza!

Nagrywanie wideo, dyktafon i inne działają. Tzn mikrofon działa.

Co najbardziej mnie wkurza to to samo jest przy zestawie Bluetooth !! Nie słychać mnie podczas rozmowy!!

Po to jest to forum aby szukać odpowiedzi a nie zamykać tematy ze wskazaniem tematów gdzie rozwiązaniem było oddaj do serwisu...

#2 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 15 kwietnia 2012 - 22:35

Z tego płynie wniosek, żeby najpierw opisać dokładnie, a potem oczekiwać odpowiedzi. Poprzednio nic nie napisałeś o zastawie BT, a to trochę zmienia sytuację. Twój poprzedni opis pasował do uszkodzenia hardwarowego i takie nasuwał odpowiedzi. Teraz sprawa się zmienia, bo mamy do czynienia z błędem programowym. Wgrywałeś soft bez kopii zapasowej?

#3 worrek

worrek
  • 64 postów

Napisano 15 kwietnia 2012 - 22:39

Tak i tez nie działał mikrofon może 2 rozmowy po działał po synchronizacji z iCloud bo całkiem na sucho też nie działał. Nie wiem tylko gdzie mam słuchawki od ip kablowe bo nie testowałem czy tam też nie działa. ps Znalazłem słuchawki i przez nie też mnie nie słychać ... Ja rozmówcę słyszę:/ WTF?!?

#4 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 15 kwietnia 2012 - 22:58

Tak i tez nie działał mikrofon może 2 rozmowy po działał po synchronizacji z iCloud bo całkiem na sucho też nie działał.

Nic nie zrozumiałem :(

#5 worrek

worrek
  • 64 postów

Napisano 15 kwietnia 2012 - 23:18

Wgrywałeś soft bez kopii zapasowej?

Tak i tez nie działał mikrofon. Może 2 rozmowy po działał po synchronizacji z iCloud bo całkiem na sucho też nie działał.
( chodzi mi o to, że wygrałem nawet świeżo ściągnięty soft, nie działał mic, po synchronizacji kontaktów i ustawień z iCloud zadziałał mic tylko w jednej albo 2 testowych rozmowach. Później to już lipa)

Dodatkowo wyczyściłem sima więc powinien stykać okej ( nie mam innego żeby sprawdzić )

#6 Gość_Kolms_*

Gość_Kolms_*

Napisano 16 kwietnia 2012 - 13:01

Witam, Mam identyczny problem (iPhone 4 16GB, produkcja listopad 2011, soft 5.1). Podczas rozmowy nagle rozmówca przestaje mnie słyszeć, nie pomaga restart. Taka sama sytuacja jest z zestawem słuchawkowym. Filmy i notatki głosowe nagrywa bez problemu i jak zadzwonię np. na pocztę głosową i dmucham w mikrofon to sam siebie słyszę, czyli nie hardware... Dodam tylko, że wczoraj wieczorem zrobiłem restore i dziś problem ponownie pojawił się w połowie rozmowy... :cry: Czy to jakiś bug softowy? Widzę, że coraz więcej osób ma podobny problem... Pozdrawiam, Kolms

#7 worrek

worrek
  • 64 postów

Napisano 16 kwietnia 2012 - 13:22

Ja chyba znalazłem rozwiązanie na innym forum:) Ktoś pisał o uszkodzonej karcie SIM... Wyciągnąłem ją ponownie, adapter i to blackberry narzeczonej włożyłem. U niej działała karta więc wsadziłem z powrotem do ip i myślę, że pojadę do t-mobile oddać go do naprawy :) Nie sprawdziłem czy działa. W drodze zadzwonił ktoś do mnie, odebrałem i o dziwo działa. Już 10 rozmów i działa. Jeśli to się utrzyma to oznaczało by, że winę ponosi SIM

#8 Gość_Kolms_*

Gość_Kolms_*

Napisano 16 kwietnia 2012 - 13:29

Tylko dlaczego mój sim działał jakieś 11 czy 12 lat w różnych telefonach a teraz w 4-ce nagle z dnia na dzień zaczął przerywać głos? Chyba to nie jest wina sim'a... Ale sprawdzę- wyciągnę, przeczyszczę i potestuję.

#9 tores.

tores.
  • 1 149 postów
  • SkądMontrouge

Napisano 16 kwietnia 2012 - 21:21

HA HA 11 czy 12 lat ;) Sim przycinany własnoręcznie może sprawiać problemy, nieraz było o tym na forum. Co za problem iść do operatora i wymienić na nową sztukę ?

#10 Gość_Kolms_*

Gość_Kolms_*

Napisano 16 kwietnia 2012 - 21:25

i czekać na aktywację i użerać się z operatorem... już nie raz i nie dwa miałem bardzo miłe doświadczenia w takich sytuacjach... Kilka miesięcy wszystko było ok, problem pojawił się w zeszłym tygodniu. A przycięcie karty to profi robota! :D P.S. mam info, że identyczny problem występuje również w iPhone'ach z "salonowymi" kartami MicroSim...

#11 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 16 kwietnia 2012 - 21:27

Kup na szybko w kiosku starter microSIM Twojego operatora i sprawdź, czy problem też występuje.

#12 tores.

tores.
  • 1 149 postów
  • SkądMontrouge

Napisano 16 kwietnia 2012 - 21:38

Wiem że występuje też z oryginalnymi kartami, ale ja bym tam wolał sprawdzić. Znajomy miał identyczny problem, operator umył łapki bo przecież karta działa, zgonili na aparat. Poszliśmy do Apple Store, trzeba było się na spotkanie umówić na godzinę (i tak czekaliśmy 70 min taki tłok był) aparat wymienili na "nowy". Ja bym tam takiego "nowego" nie chciał ;)

#13 Gość_Kolms_*

Gość_Kolms_*

Napisano 16 kwietnia 2012 - 22:02

renqien- dobry pomysł, jutro sprawdzę! :) tores- dziwne, że mu wymienili bo ewidentnie nie jest to problem sprzętu (video i notatki nagrywa z głosem, nie słychać mnie również przez BT i zestaw słuchawkowy).

#14 tores.

tores.
  • 1 149 postów
  • SkądMontrouge

Napisano 16 kwietnia 2012 - 22:13

Może problem z modułem 3G lub coś takiego. Gość jego stary telefon zarchiwizował zrobił restore, coś tam pooglądał u siebie na MB i wyciągną inną sztukę z szarego pudełeczka, od tej pory miał spokój

#15 Gość_Kolms_*

Gość_Kolms_*

Napisano 16 kwietnia 2012 - 22:27

Na pewno nie jest to problem z modułem 3G bo od wczorajszego wieczornego restore nie uruchamiałem 3G ani EDGE. Zaraz po restore wykonałem kilka telefonów i było wszystko w porządku. Z kolei dziś rano nie było mnie słychać już po minucie rozmowy a przed chwilą gadałem i znowu było ok... :confused:

#16 Gość_Kolms_*

Gość_Kolms_*

Napisano 17 kwietnia 2012 - 17:37

Byłem dziś w salonie Orange i dostałem za darmo nową kartę... SIM :roll: ponieważ w Warszawie tylko na pl. Konstytucji oraz na ul. Okrzei mają uprawnienia aby wydać duplikat starych kart (ja miałem jeszcze starą kartę Idea POP :cool: ) w wersji micro. Poradzili mi, żebym udał się do iSpot'a, tuż za rogiem i tam mi pięknie przytną. Za tą jakże trudną usługę zapłaciłem 20zł. Tak więc mam nową kartę SIM, profi przyciętą przez pracownika iSpot na microSIM. Na razie 5 rozmów- każdy podkreślał, że dawno mnie tak dobrze nie było słychać (choć nie wszyscy wiedzieli, że nowa karta). Oby to było rozwiązanie mojego problemu!

#17 Gość_Kolms_*

Gość_Kolms_*

Napisano 19 kwietnia 2012 - 15:03

Zbyt długo się nie cieszyłem... problem jak był, tak nadal występuje... szlag mnie trafia, szczególnie, że to nie wina sprzętu! :cry: Znalazłem gdzieś info, że był bug czujnika zbliżeniowego w sofcie 4.1 i włączał on podczas rozmowy "mute" ale zostało to poprawione. Poza tym wtedy problem nie występowałby z zestawem słuchawkowym albo trybem głośnomówiącym.. :evil: Ratujcie... Czy jedyną opcją jest udanie się do chłopaków z MacLife'a? :-|

#18 lebowsky

lebowsky
  • 101 postów

Napisano 19 kwietnia 2012 - 15:38

Zadzwoń i zapytaj o cene. Wydaje mi się to wina wzmacniacza?

#19 Gość_Kolms_*

Gość_Kolms_*

Napisano 19 kwietnia 2012 - 15:53

Wydaje mi się to wina wzmacniacza?

ale nie słychać mnie przez mikrofon, zestaw słuchawkowy i tryb głośnomówiący więc chyba to nie wzmacniasz? :???:

EDIT: jeżeli to byłby wzmacniacz to chyba też filmy i notatki głosowe by się nie nagrywały z dźwiękiem... czy jest jakiś osobny mikrofon od rozmów i osobny od nagrań?

#20 lebowsky

lebowsky
  • 101 postów

Napisano 19 kwietnia 2012 - 21:59

w iPhone 4 są chyba 2 mikrofony.

#21 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 19 kwietnia 2012 - 22:07

Jakie czekać i użerać się z operatorem? Trwa to wszystko dosłownie 5 min. i masz nowy sim działający.

#22 Gość_Kolms_*

Gość_Kolms_*

Napisano 24 kwietnia 2012 - 20:41

iPhone w końcu trafił w ręce chłopaków z MacLife. lebowsky miał rację- padł wzmacniacz mikrofonu odpowiedzialnego za rozmowy. Na początku raz działał raz nie, ponieważ lut się wykruszał aż w końcu wykruszył się całkiem. Chłopaki zamontowali nowy wzmacniacz i jak na razie jest wszystko ok (mam 3 miesiące gwarancji na usługę, więc go intensywnie testuję).

Mam nadzieję, że więcej problemów z nim już nie będzie. W sumie jestem trochę zawiedziony bo telefon ma kilka miesięcy i już wystąpił taki dosyć poważny problem. Mój stary iPhone 2G był męczony przez 4,5 roku, upadał na wszystkie możliwe podłoża z przeróżnych wysokości a do dnia dzisiejszego śmiga i działa bez problemów. Ale pewnie co egzemplarz to inny... :roll:

#23 DODI1982

DODI1982
  • 63 postów

Napisano 15 maja 2012 - 22:30

U mnie problem podobny. Dziala dyktafon, smiało można rozmawiać przez skype, ale polaczenia przychodzace i wychodzace to porażka ... nic mnie nie slychac albo slychac mnie przez chwile. Wymienilam karte sim - nic nie pomoglo. Zrobilam tak jak poradzil kolega na forum czyli HOME+POWER az pojawi sie jablko. Sprobowalam jak narazie raz...zadzwonilam na infolinie i bylo mnie slychac....zobaczymy jak w dalszym uzytkowaniu ;)

#24 Gość_Kolms_*

Gość_Kolms_*

Napisano 15 maja 2012 - 23:14

U mnie problem podobny. Dziala dyktafon, smiało można rozmawiać przez skype, ale polaczenia przychodzace i wychodzace to porażka ... nic mnie nie slychac albo slychac mnie przez chwile. Wymienilam karte sim - nic nie pomoglo. Zrobilam tak jak poradzil kolega na forum czyli HOME+POWER az pojawi sie jablko. Sprobowalam jak narazie raz...zadzwonilam na infolinie i bylo mnie slychac....zobaczymy jak w dalszym uzytkowaniu ;)

W iPhone'ie są dwa mikrofony: jeden na dole, który jest odpowiedzialny za rozmowy i tryb głośnomówiący a drugi na górze przy wejściu słuchawkowym odpowiedzialny za dyktafon, dźwięk w nagrywanych filmach i przypuszczam, że również za Skype'a.

U mnie przez tydzień ten mikrofon od rozmów czasem działał, czasem nie. W końcu jednak przestanie Ci w ogóle działać i będziesz miała problem bo telefon przestanie spełniać swoją najważniejszą funkcję. Lepiej uprzedzić ten fakt. To nie jest nic związanego z systemem więc reset nic nie zmienia (czysty przypadek, że zadziałał po resecie).

Proponuję wizytę w serwisie.

#25 DODI1982

DODI1982
  • 63 postów

Napisano 16 maja 2012 - 06:29

A podpowiedz mi jedno. Wymazali Ci z telefonu wszystko, czy zostawili taki jak byl...kontakty notatki, aplikacje itd, a moze dali nowke? Ile trwala naprawa i gdzie ja oddawales tzn do jakiego serwisu

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych