Witam.
Zadam krótkie i podstawowe pytanie: czy da się w jakikolwiek sposób spolszczyć grę The Bard's Tale na iphone'a? Słyszałem coś o podmienianiu plików na te z komputerowej wersji gry, ale konkretnych informacji nikt nie podał. Z góry dziękuję za pomoc.

[Poradnik] The Bard's Tale - spolszczenie
Started by
maciejkami1
, 04 Apr 2012 11:40
6 replies to this topic
Posted 04 April 2012 - 11:40
Posted 15 April 2012 - 20:28
[Poradnik] The bard tale - spolszczenie
Witam.
Niedawno pytałem na forum czy jest jakaś możliwość spolszczenia gry The bard tale na Iphone'a. Dostałem odpowiedzi, iż to jest niemożliwe. Po krótkich oględzinach rozpakowanej gry zauważyłem, że jest to możliwe i to całkiem łatwym sposobem. Jedyne co potrzebne to program Winrar(lub inny podobny) i trochę wolnego czasu.
Oto jak spolszczyć The bard tale:
1. Otwieramy grę w programie Winrar.
2. W programie Winrar wchodzimy do Payload -> The Bard's Tale.app -> res -> levels
3. Jeśli już jesteśmy w folderze levels widzimy całą listę folderów. W prawie każdym folderze jest podfolder vat. To właśnie tam są ukryte spolszczenia.
4. Teraz najbardziej pracochłonna cześć spolszczania. W każdym folderze vat usuwamy plik english.lang i zmieniamy nazwę polish.lang na english.lang. I robimy tak w każdym folderze.
5. Koniec. Wystarczy zapisać i wgrać grę na telefon. Jest tylko jeden błąd: w grze zamiast polskich liter są spacje.
Pozdrawiam i miłego grania. ^^
Posted 16 April 2012 - 07:26
Rozumiem, że udało Ci się bez problemów uruchomić tak spolszczoną grę? Pytam się, bo sam starałem się to zrobić i po za podmianą filmów, nie udało mi się nic więcej spolszczyć. Robiłem to na różne sposoby (zawartość polskiej wersji i tej dla iPada się trochę różni) i zazwyczaj gra nie chciała się uruchomić.
Swoją drogą, czy istnieje jakaś możliwość na oszukanie gry, tak aby na iPadzie 1 uruchamiała się w wyższej rozdzielczości?
Posted 16 April 2012 - 22:05
Sposób ten działa (z dołu kilka screenów na potwierdzenie), ale niestety czytanie tych napisów na iPhonie zbyt wygodnie nie jest. 

Posted 16 April 2012 - 22:52
Rozumiem, że kwestii mówionych nie da się podmienić?
Posted 17 April 2012 - 13:33
@biały_ikar Dodam, że wersja instalacyjna na PC ma taką samą strukturę plików co ta gra na Iphone, więc jakby ktoś pogrzebał może by się udało.
PS Wczoraj zamieniłem wszystkie polskie litery na zwykłe, ale niestety aplikacja zaczęła wywalać do pulpitu.
Posted 27 May 2012 - 13:20
Hej. Jeśli ktoś jest zainteresowany pełnym spolszczeniem Bards Tale:
przede wszystkim trzeba mieć polską wersję gry (albo pliki językowe). Podmiana jest banalna, wystarczy znaleźć folder z lokalizacją, zamienić nazwy plików na takie jak na iPhonie/iPodzie (domyślnie- angielskie) i nadpisać. Napisy tak jak podał ktoś wyżej- czcionki polskiej naprawić mi się niestety nie udało, problem był też z piosenkami ("karaoke" nie nadążało). Spolszczenie ma zasadniczą wadę- o ile oryginalne pliki ważą 300 mb, albo coś koło tego, to te z komputera mają ponad 1gb (1200 mb chyba). Może ktoś znajdzie sposób, żeby je skompresować? Filmów nie ma sensu podmieniać- w każdym razie na iPodzie 4 nie odtwarzają się w ogóle, pozostają tylko te angielskie.
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users