Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Zarysowania na ekranie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 meilbox

meilbox
  • 21 postów

Napisano 15 kwietnia 2012 - 16:24

Witam jestem, a raczej byłem szczęśliwym posiadaczem nowego iPad 2... cały tydzień ;p aż do dzisiaj gdy moja kochana 6 letnia córka bawiąc się jabłuszkiem machnęła rysę na ekranie... praktycznie nie widoczna lecz powoduje że pas ok 2-3cm dł i szeokości włosa(lub mniej da sie delikatnie wyczuć paznokciem) na teście barw podstawowych mieni się niczym tęcza... domyślam się że serwis mimo że sprzęt ma dosłaonie tydzień nic na to nie poradzi... ale może Wy macie już jakieś doświadczenie w usuwaniu rys bez spowodowania większej szkody.... Da rade czymś to polerować ?? Irytuje mnie to do tego stopnia że prawdopodobnie wystawię na allegro... a córa nigdy już ekektroniki do łapek nie dostanie... (najśmieszniejsze że folia miała przyjść w tym tygodniu... :P) ps. znalazlem jeden bad pixel kolo przycisku home... da rade na podkladke do serwisu ??

#2 kamilns

kamilns
  • 232 postów

Napisano 15 kwietnia 2012 - 16:35

Nigdy nie dawać drogiej elektroniki dzieciom proste.Możesz jeszcze spróbować spolerować ta rysę jakaś pasta polerską i odpowiednią końcówką do wiertarki.

#3 meilbox

meilbox
  • 21 postów

Napisano 15 kwietnia 2012 - 16:58

tylko czy pastą polerską nie narobie większej szkody... szkło posiada pewnie jakieś dodatkowe natryskowe warstwy ochronne... filtry ??? szkoda ze apple nie naklada fabrycznie folii na te ekrany... wrr...

#4 Michu

Michu
  • 2 614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 15 kwietnia 2012 - 17:24

meilbox, nie ruszaj tej rysy niczym tylko poczekaj aż przyjdzie folia. Folia potrafi zamaskować rysy, jeżeli rysa nie jest zbyt głęboka, to jest szansa, że nie będzie jej w ogóle widać. Sam miałem taki przypadek, po naklejeniu folii światło przestało sie załamywać i w efekcie tęcza znikneła.

#5 meilbox

meilbox
  • 21 postów

Napisano 15 kwietnia 2012 - 17:26

miałem jedna folie do telefonu (nówka) i testowo nałożyłem na to miejsce, niestety nic to nie dało... :-/ poczekam aż przyjdzie właściwa (szkoda że super clear a nie matowa) niby posiada taką właściwość (minimalizuje większość zadrapań i małych rys ) jednak obawiam się iż ze względu na fakt powstawnia efektu tęczy (głębokość) może nie dać rady... córa musiała mieć ziarenko piasku pod paznokciem... wrrr

#6 crisco

crisco
  • 1 485 postów

Napisano 15 kwietnia 2012 - 17:30

Dlatego kupiłem dla syna tablet z Biedronki.

#7 papux

papux
  • 128 postów
  • SkądPL

Napisano 15 kwietnia 2012 - 20:52

Podstawowa zasada: Najpierw kupuj folie potem iPada. Zadrapanie zrobione na warstwie oleofobowej. Jak użyjesz pasty poleskiej to zrobisz tam plamę bo szkło jest dopiero pod lakierem. Radzę nie traktować tego polerką.

#8 crisco

crisco
  • 1 485 postów

Napisano 15 kwietnia 2012 - 20:59

a córa nigdy już ekektroniki do łapek nie dostanie... (najśmieszniejsze że folia miała przyjść w tym tygodniu... :P)

Jak córka to zrobiła? Jakimś ostrym przedmiotem?

#9 meilbox

meilbox
  • 21 postów

Napisano 15 kwietnia 2012 - 21:10

była w piwnicy pomagać teściowi, segregowala śrubki... nie umyla rąk i zaczęła grać w air hokey ... widocznie musiała mieć pod paznokciem jakies drobiny piachu, metalu... sama doskonale wie ze o ten sprzęt trzeba dbać :-o
wiem ze polerka odpada, właśnie ze względu na ta wspomniana warstwę(szkoda ze nie da się tego wypełnić). ostatecznie za jakiś czas kupię nowy front i wymienię... nowy już od 180 zł więc nie jest źle...

szkoda że już dziś zdążyłem opier... żonę (pierścionki na palcach :-p) i córę... jakoś to przeżyje :-p

Może tak zaczniesz pisać poprawnie? Przeczytaj http://myapple.pl/ip...ego-font-b.html i zastosuj się do tego. renqien
kolego jak się niepodoba to usuwaj, lub zrób sobie 2 wielkie literki...

#10 crisco

crisco
  • 1 485 postów

Napisano 15 kwietnia 2012 - 21:20

Trzeba sprzętu nie dawać innym, moja zasada, brutalna ale prawdziwa.

#11 Michu

Michu
  • 2 614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 15 kwietnia 2012 - 22:07

Bez przesady, iPad się tak łatwo nie rysuje. Mam w domu dwójkę, używa jej cała rodzina włącznie z siedmioletnim bratem i nie ma żadnych rys. Możliwe, że Twój został zarysowany czymś twardym.

#12 meilbox

meilbox
  • 21 postów

Napisano 16 kwietnia 2012 - 11:10

widocznie moja córa ma do tego talent ;p

#13 michobo

michobo
  • 1 160 postów

Napisano 16 kwietnia 2012 - 11:25

Ja też swojego sprzetu NIKOMU nie daję - żona i dzieciak maja swoje TV, laptopy, komórki, konsole itd A ja mam swój pokój z drogimi zabawkami :)

#14 skosu

skosu
  • 260 postów
  • SkądKielce, PL

Napisano 16 kwietnia 2012 - 16:05

Wystarczy opiłek czegoś pod paznokciem i już są rysy. Sam miałem pod paznokciem opiłek aluminium i załatwiłem ekran. Folia nie pomogła, gwarancja tak :) musisz znaleźć jakiś powód do wymiany, a najlepiej kilka. Odstajaca ramka, light bleed, pixele.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych