Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacMall i Microcenter - strony którym można zaufać?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
31 odpowiedzi w tym temacie

#1 Fenix

Fenix
  • 342 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 15 kwietnia 2012 - 13:46

Witam, noszę się z zakupem MacBooka Air - do tej pory myślałem o MacBooku 11,6 cala - aż do momentu gdy wszedłem na MacMall - tam znalazłem MacBooka Air 13,3 cala w cenie 1199$, takiej samej jak MacBook Air 11.6 z Apple Store. Nie jest to żaden przekręt a zakup będzie legalny? Gwarancja będzie trwała rok? Czy są jakieś haczyki? To samo z Microcenter, tylko chyba ten model jest w cenie 1208$. Czy będzie to ten sam Mac z tej samej generacji (2011)?

MacMall | Apple 13.3" MacBook Air dual-core Intel Core i5 1.7GHz, 4GB RAM, 128GB Flash Storage, Intel HD Graphics 3000, Mac OS X Lion MC965LL/A

#2 Vito72

Vito72
  • 91 postów

Napisano 15 kwietnia 2012 - 14:24

Nie ma haczyka z wyjątkiem podatku który nie jest jeszcze doliczony do tej ceny czyli + jakieś 100 $ , pisze tu o MacMall

#3 Fenix

Fenix
  • 342 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 15 kwietnia 2012 - 14:28

Ale podatek nie jest też doliczony w Apple Store, chyba.

---------- Wpis dodano o 15:28 ---------- Poprzedni wpis dodano o 15:27 ----------

8% w NY - to za MBA 11,6 w Apple Store wyjdzie 1199 + 95,92 = 1292,94. Tyle samo zapłacę w MacMall za 13,3, tak?

#4 Vito72

Vito72
  • 91 postów

Napisano 15 kwietnia 2012 - 14:32

To wszystko zalezy od tego w jakim stanie ma siedzibe sklep w USA w kazdym stanie jest naliczany inny podatek

#5 Fenix

Fenix
  • 342 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 15 kwietnia 2012 - 14:41

No tak, ale do ceny z Apple Store też muszę doliczyć ten podatek czyli 8% z NY - więc wyjdzie taniej bo 13,3 w Apple Store 1299$ a w MacMall 1199$

#6 Vito72

Vito72
  • 91 postów

Napisano 15 kwietnia 2012 - 14:45

No coś takiego, sprawdź sobie ile będzie kosztował dodając do koszyka, tak najprościej ,a jak chcesz dostarczyć go do kraju?

#7 Fenix

Fenix
  • 342 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 15 kwietnia 2012 - 15:04

Mam znajomych w Stanach, przyjezdzaja w maju.

---------- Wpis dodano o 16:04 ---------- Poprzedni wpis dodano o 15:46 ----------

Czyli w takim razie nie ma się czego obawiać zakupów w MacMall? - bo do ceny w Apple Store nie jest doliczony podatek stanowy, yup?

#8 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 15 kwietnia 2012 - 15:49

Refurbished MacBook Air 1.7GHz dual-core Intel Core i5 - Apple Store (U.S.)

To nie mozna zamowic sobie poprostu Refurbished i zaoszczedzic kolejne 100-200 dolcow?

#9 Fenix

Fenix
  • 342 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 15 kwietnia 2012 - 16:21

Ale to już jakby używany, przecież bez powodu go nie oddali, może jakaś wada fabryczna czy coś?

#10 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 15 kwietnia 2012 - 16:34

owszem uzywany, ale... odnowniony w fabryce z nowymi foliami itp itd. Komputer to praktycznie to samo co w sklepie tylko kilkaset dolcow tansze. Decyzje i tak ty podejmujesz. Ja bym wzial Refurba. Tym bardziej ze masz pelne 12 miesiecy gwarancji plus ewentualnie Apple Care.

#11 Fenix

Fenix
  • 342 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 15 kwietnia 2012 - 16:36

Odnowiony masz na myśli wymianę klawiatury czy czego? //edit// A co z rysami na obudowie i tym podobne?

#12 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 15 kwietnia 2012 - 16:47

Jesli masz zwrot komputera do serwisu z powodu jakiejs wady technicznej i jego wymiane na nowe urzadzenie, to ten uszkodzony wedruje do fabryki i jest tam odnawiany. Jesli sa rysy na obudowie, caly element jest wymieniany.

#13 Vito72

Vito72
  • 91 postów

Napisano 15 kwietnia 2012 - 17:31

Ale tu Refurbished MacBook Air 1.7GHz dual-core Intel Core i5 - Apple Store (U.S.) tez doliczaja podatek i to cos kolo 10%

#14 Fenix

Fenix
  • 342 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 15 kwietnia 2012 - 18:16

Nie, w NY jest 8% - no chyba że tego nie można z NY.

#15 pavi7600

pavi7600

• 1 199 postów

Napisano 15 kwietnia 2012 - 18:36

Witam! Jeśli mogę coś tu podpowiedzieć to osobiście wybrałbym sprzęt refurbished z tego względu że taki sprzęt jest sprawdzany parę razy jak już wróci do serwisu i wszystkie wadliwe rzeczy są wymieniane na nowe. Sam mieszkałem w USA przez dłuższy czas i sam kupowałem sprzęt refurbished - wszystko było dokładnie jak sprzęt nowy z pełną gwarancją i wszystkimi akcesoriami. Jedynie czym sprzęt refurbished różni się od nowego to pudełkiem - ponieważ taki sprzęt nie może być już sprzedany jako nowy więc jest pakowany w zastępczym opakowaniu - no ale za cenę paru stówek taniej to się chyba opłaca. Ja osoobiście polecam sprzęt refurbished zwlaszacza, że posiada pełną 12 miesięczną gwarancję. Co do podatku to zależy gdzie się kupuje. Jest przekonanie że kupno na internecie nie wymaga zapłacenia podatku - niestety nie na wszystkich stronach - jeżeli sklep internetowy znajduje się w tym samym stanie gdzie jest wysyłany towar to niestety płacimy podatek - zróżnicowany od danego stanu. Pozdrawiam

#16 Fenix

Fenix
  • 342 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 15 kwietnia 2012 - 18:47

Witam! Jeśli mogę coś tu podpowiedzieć to osobiście wybrałbym sprzęt refurbished z tego względu że taki sprzęt jest sprawdzany parę razy jak już wróci do serwisu i wszystkie wadliwe rzeczy są wymieniane na nowe. Sam mieszkałem w USA przez dłuższy czas i sam kupowałem sprzęt refurbished - wszystko było dokładnie jak sprzęt nowy z pełną gwarancją i wszystkimi akcesoriami. Jedynie czym sprzęt refurbished różni się od nowego to pudełkiem - ponieważ taki sprzęt nie może być już sprzedany jako nowy więc jest pakowany w zastępczym opakowaniu - no ale za cenę paru stówek taniej to się chyba opłaca. Ja osoobiście polecam sprzęt refurbished zwlaszacza, że posiada pełną 12 miesięczną gwarancję. Co do podatku to zależy gdzie się kupuje. Jest przekonanie że kupno na internecie nie wymaga zapłacenia podatku - niestety nie na wszystkich stronach - jeżeli sklep internetowy znajduje się w tym samym stanie gdzie jest wysyłany towar to niestety płacimy podatek - zróżnicowany od danego stanu. Pozdrawiam

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź, w takim razie lepiej będzie wziąć refurbished - no skoro jest dokładnie sprawdzany i różni się tylko pudełkiem. A co jeżeli otworzę pudełko a w środku zastanę porysowanego czy coś w tym stylu Maca? Na przykład ze zniszczonym ekranem czy coś w tym stylu? Wtedy na gwarancji po prostu oddaje czy to się nie liczy bo muszę się z tym liczyć jak kupuje refurbished?

#17 pavi7600

pavi7600

• 1 199 postów

Napisano 15 kwietnia 2012 - 18:58

Przed zakupem sprzętu refurbished trzeba prześwietlić dokładnie stronę z której kupujemy refurbished sprzęt tzn. czy może on nosić ślady użytkowania lub jakieś ryski itp itd. - wszystko zazwyczaj jest odane na stronie z której kupujemy dany sprzet. Jeśli chodzi o takie elementy jak porysowany ekran czy niedziałające klawisze czyli główne i podstawowe elementy komputera to tutaj nie ma się czego obawiać - takie rzeczy bedą nowe. Tak, że osobiście nie miałbym obaw przed zakupem refurbished. Zwłaszcza że sam posiadam sprzęt refurbished - różnego rodzaju np . laptop , aparat, tv . I wszystko działa bez zarzutu. Jeszcze jest kwestia sprowadzenia takiego sprzętu z usa. Istnieje ryzyk że na lotnisku bedą kazali go włączyć czyli trzeba go będzie rozpakować jeżeli będzie szedł jako bagaż podręczny. Jeżeli będzie nadany z bagażem no to dokładnie nie wiem jak to jest traktowane ale czasmi chcą mieć na taki sprzęt rachunki i nie wiem czy nie ma jakiegoś limitu cenowego do którego możemy przywieżć sprzęt elektroniczny do oclenia. No i oczywiście zawsze istnieje ryzyko , że nam się walizka gdzieś zawieruszy no a tego już chyba nie chcemy - bo to jednak jest troszkę kasy . Pozdrawiam

#18 Fenix

Fenix
  • 342 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 15 kwietnia 2012 - 19:04

Nie no, bo zamierzam brać ten refurbished jak coś to ze strony Apple'a z tego linku - Refurbished MacBook Air 1.7GHz dual-core Intel Core i5 - Apple Store (U.S.) . Nic nie ma napisane o ewentualnych ryskach czy śladach użytkowania - myślisz ze Apple wymienia obudowę czy na to raczej nie ma co liczyć? Bo cena rzeczywiście niższa ale jako że ma to być mój pierwszy Mac to chciałbym żeby jakoś wyglądał - po prostu nie chciałbym żadnych rys, nawet tych najmniejszych. Jeżeli takowe będą można go oddać na gwarancji czy nie ma na co liczyć?

P.S. Będzie przewożony w bagażu podręcznym, rozpakowany, tylko z ładowarką i papierologią, pudełko po refurbie się chyba raczej do niczego nie nadaje więc po co mi one.

//edit//

they might however exhibit some minor cosmetic imperfection, such as scratches, marks or discolorations.

No chyba jednak wezmę po prostu MacBooka z MacMall'a :>

#19 pavi7600

pavi7600

• 1 199 postów

Napisano 15 kwietnia 2012 - 19:11

Wejdz na tą stronę , z której chcesz kupić ten laptop i kliknij w to Learn more about Apple Certified Refurbished Products. To jest na niebiesko i otworzy się info na temat refurbished laptopu co i jak z tym wygląda, co jest z nim robione i jak może wyglądać. Co do pudełka to radziłbym go sobie zostawić bo jeżeli coś by było z nim nie tak to pasuje go jakoś wysłać do serwisu a to pudełko bedzie idealnie pasowało do laptopa i laptop będzie bezpieczny w nim.

#20 Fenix

Fenix
  • 342 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 15 kwietnia 2012 - 19:15

Tak, tak, przeczytałem - właśnie o to mi chodzi. Doczytałem się ze niby wszystko wymieniają i laptop jest w 100% sprawny ale te możliwe rysy i przebarwienia - nie po to tyle pieniędzy pakuję w sprzęt żeby kupić porysowany - już chyba wolę kupić nowy i mieć z bańki. A Ty kupując sprzęt refurbished, miałeś jakieś uszkodzenia wizualne czy nie?

#21 pavi7600

pavi7600

• 1 199 postów

Napisano 15 kwietnia 2012 - 19:18

Tak jak pisałem wszystkie moje sprzęty były jak nowe beż żadnych zarysowań , przebarwien itp itd. Oni się tak poprostu zabezpieczają ponieważ to niby nie jest nowy sprzęt. Ale jeżeli ma Cię to niepokoić i drażnić - te ewentualne niedoskonałości z laptopem to kup sobie nowy tylko moim zdaniem to jest wydanie dosyć dużej dodatkowej kasy zupełnie niepotrzebnie. No ale to jest moje zdanie. Ja bym kupił refurbished.

#22 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 15 kwietnia 2012 - 19:54

Jak pisalem wczesniej. W przypadku rys na obudowie, Apple w fabryce wymienia caly element obudowy. Przyznam szczerze ze nie widzialem sprzetu typu Refurbished z rysami. Wszystkie tego typu komputery mozna traktowac jak nowe.

#23 Fenix

Fenix
  • 342 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 15 kwietnia 2012 - 19:56

Each refurbished computer includes the same one-year limited warranty that comes with all new Mac computers. Therefore if the refurbished computer is not satisfactory, it can be returned without hassle.

W razie czego mogę zwrócić, co nie?

#24 pavi7600

pavi7600

• 1 199 postów

Napisano 15 kwietnia 2012 - 20:42

Jeśli chodzi o wypowiedz koyoot -Tutaj się nie zgodzę w 100 % .
They are in 100% working condition, and are then sold as refurbished product. As these refurbished products have been unpacked and manipulated, they might however exhibit some minor cosmetic imperfection, such as scratches, marks or discolorations.
To jest napisane na stronie appla w dziale refurbished. Więc teoretycznie moZe się zdarzyć że coś tam będzie odbiegać od ideału ale to się prawie nie zdarza,

---------- Wpis dodano o 21:42 ---------- Poprzedni wpis dodano o 21:39 ----------

Jezeli chodzi o zwrot to jeżeli tak pisze na stronie z której kupujesz to oczywiście możesz zwrócić tylko musisz się upewnić do jakiego czasu - zazwyczaj 30 dni i czy nie ma tzw restocking fee czyli zazwyczaj 10 - 15 % ceny towaru jeżeli laptop został rozpakowany i uruchomiony.

#25 Fenix

Fenix
  • 342 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 15 kwietnia 2012 - 20:50

For any other product, simply return it with the original receipt (or gift receipt) and original packaging within 14 days of the date you receive the product. If the item is returned within this timeframe, we’ll exchange it or offer a refund based upon the original payment method. For returns to an Apple Retail Store for cash, cash equivalent, and check transactions over $250, Apple will mail a refund check to you within 10 business days.

Niby zwrot do 14 dni :>

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych