Witam,
Ostatnio coraz częściej mam problem polegający na tym, że po uśpieniu, mój Mac nie chce się wybudzić - klawisze są podświelane, zasilanie podpięte, ale ekran niestety czarny.
Zamykanie i otwieranie ekranu nie działa, tak samo, jak krótkie przyciśnięcie power. Niestety skutkuje tylko twardy restart.
Czy ktoś ma jakiś pomysł, co można z tym zrobić?

MacBook nie wybudza się po uśpieniu
Rozpoczęty przez
marda
, 13 kwi 2012 22:03
7 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 13 kwietnia 2012 - 22:03
Napisano 14 kwietnia 2012 - 07:50
Jak się w takiej sytuacji zachowuje w Twoim MB biała LED-a z przodu poprawej stronie obudowy?
Napisano 14 kwietnia 2012 - 07:53
Biała dioda świeci się jednostajnie
Napisano 14 kwietnia 2012 - 17:37
U mnie bywało podbnie.
Zauważyłem, że taki zwis systemu występuje po ostatnim upgrade do 10.7.3 wyłcznie w w sytuacji, gdy zamykm klapę MBP i nie czekając na całkowite uśpienie (objawiające się "oddechem" białej LEDy) ponownie otwieram klabę MB. Wtedy LEDa zaczyna świecić światłem ciągłym (moim zdaniem lekko przygaszonym w stosunku do pełnej jasności), zaś ekran jest ciemny.
Jedyne lekarstwo to w tej sytuacji twardy reset. Czy też tak masz?
Przy "normalnej" pracy objaw nie występuje.
Napisano 24 kwietnia 2012 - 19:05
Wydaje mi się, że najczęstsza sytuacja, gdy ten problem się pojawia jest następująca - restartuje, lub włączam komputer, dochodzę do okienka logowania. Jeśli nie zaloguję się od razu, komputer uśpi się, to na 100% z tego uśpienia nie wybudzi się. Muszę go resetować na twardo.
W takiej sytuacji dioda na przednim panelu nie świeci się. Jest wygaszona. Normalnie podświetlane są klawisze komputera.
Napisano 29 kwietnia 2012 - 08:58
Miałem to już kilka razy, dioda z przodu świeci jakby wstał, klawisze też, a ekran czarny i nic nie zrobisz.
Pomaga wyłączenie i włączenie ponowne, a to jest upierdliwe i o bezpieczeństwie danych nie wspomnę,
nie kojarzę już od jakiego czasu i której aktualizacji to się zaczęło, ale pojawia się i nie wiem jak to rozwiązać.
Napisano 29 kwietnia 2012 - 13:52
Wydaje mi się, że rozwiązałem ten problem - w moim przypadku działa.
Poszperałem na zachodnich formach - w takich sytuacjach zalecane jest wyłączenie wyłączenie funkcji Safe-sleep (hibernatmode) - przeklajam w całości:
Safe Sleep(or hibernatemode) was introduced in 2005. This Feature writes the content of MacBook's RAM onto the hard disk before you put the MacBook to sleep. Normally, when Macbook wake up, it does not need to read the hard disk for the RAM's content, because RAM is not turned off when Mac is sleeping. Safe Sleep is there just in case that the MacBook is short of power and turn itself off or you remove/change the battery. And that is why it is call SAFE sleep.
Sometimes, Safe sleep may cause MacBook can not wake up from sleep. You may try to turn it off, here is how:
* Launch Terminal (/Applications/Utilities/Terminal.app)
* run pmset -g | grep hibernatemode
* If you see "hibernatemode 3", you may go on the process, or else you need to stop and try other solution
* run sudo pmset hibernatemode 0
* Enter your admin password
This very solution fix my MacBook Pro. If it doesn't fix your problem, you can restore the safe sleep feature with running following command line in Terminal:
sudo pmset hibernatemode 3
Poszperałem na zachodnich formach - w takich sytuacjach zalecane jest wyłączenie wyłączenie funkcji Safe-sleep (hibernatmode) - przeklajam w całości:
Safe Sleep(or hibernatemode) was introduced in 2005. This Feature writes the content of MacBook's RAM onto the hard disk before you put the MacBook to sleep. Normally, when Macbook wake up, it does not need to read the hard disk for the RAM's content, because RAM is not turned off when Mac is sleeping. Safe Sleep is there just in case that the MacBook is short of power and turn itself off or you remove/change the battery. And that is why it is call SAFE sleep.
Sometimes, Safe sleep may cause MacBook can not wake up from sleep. You may try to turn it off, here is how:
* Launch Terminal (/Applications/Utilities/Terminal.app)
* run pmset -g | grep hibernatemode
* If you see "hibernatemode 3", you may go on the process, or else you need to stop and try other solution
* run sudo pmset hibernatemode 0
* Enter your admin password
This very solution fix my MacBook Pro. If it doesn't fix your problem, you can restore the safe sleep feature with running following command line in Terminal:
sudo pmset hibernatemode 3
Napisano 18 grudnia 2013 - 15:48

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych