Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

No Service w Play / Plus

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 sk4

sk4
  • 235 postów

Napisano 12 kwietnia 2012 - 11:59

Hej, mam takie pytanie. Używam ręcznego wyboru sieci i mam na stałe ustawiony Plus (jestem w Play). Miałem ostatnio jeden egzemplarz 4S i miał on dziwną specyfikę. Po włączeniu Plusa, albo np. po włączeniu telefonu miałem No Service, po 30-60 sekundach miałem dość i przełączałem na dowolną inną sieć (play, orange) i zasięg łapał i wtedy z powrotem na Plus i już było OK. Niestety egzemplarz był wadliwy więc wymieniono mi na inny. W nowym problemu tego chyba nie zaobserwowałem, natomiast pojawił się inny. Zawsze jak jadę windą do jednego mieszkania to nie mam zasięgu. Niestety nawet jak już zasięg jest to telefon wyświetla mi No Service. Najpierw miałem tak, że po 20 minutach to zauważyłem i musiałem znowu przeskoczyć na inną sieć, a później na Plusa. Wczoraj też podobna sytuacja, z tym że po 5 minutach zrobiłem mu reconnect. A dziś zasięg powrócił, chociaż też zeszło mu z minutę dobrą od czasu kiedy już powinien złapać sygnał. Teraz pytanie. Znany problem? Znowu reklamować telefon? Problem z Play/Plus może? Czy też np. telefon musi się naumieć i z czasem będzie lepiej?

#2 unique-

unique-
  • 74 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 12 kwietnia 2012 - 12:02

Z tym brakiem zasięgu w windzie to chyba normalka. Ja tak mam ze swoim iP (telefon mam w Orange) jak wysiadam z windy to potrzebuje kilku chwil na ponowne złapanie zasięgu. Nie wchodzę też do windy podczas rozmowy bo wiem, że na bank przerwie. Nie wiem z czego robione są teraz budynki... może tytanowe ściany? ;)

#3 sk4

sk4
  • 235 postów

Napisano 12 kwietnia 2012 - 12:36

Że w windzie nie ma to normalka. Bardziej boli mnie, że tak długo mu schodzi ze złapaniem ponownie zasięgu. Na BlackBerry to były 2 sekundy max!

#4 unique-

unique-
  • 74 postów
  • SkądPoznań, PL

Napisano 12 kwietnia 2012 - 14:52

Osobiście mam negatywne zdanie na temat sieci PLAY. Dla mnie to pseudo sieć komórkowa. Ich nadajniki nie raz nie dwa zawodzą także pewnie stąd problem po wyjściu z windy.

#5 sk4

sk4
  • 235 postów

Napisano 12 kwietnia 2012 - 15:02

Z tego też m.in. powodu używam nadajników Plus. Poza tym, problem nie dotyczył innych telefonów, ani też egzemplarzy iPhone...

#6 dameon

dameon
  • 1 353 postów
  • SkądLublin

Napisano 12 kwietnia 2012 - 19:03

Play faktycznie nie należy do najlepszych operatorów. Jeśli chcesz mieć normalną prędkość internetu (a nie EDGE dosłownie 3 metry w głąb mieszkania od okna), musisz włączyć Roaming. Niemal ciągle będzie widniało "Plus"

#7 sk4

sk4
  • 235 postów

Napisano 14 kwietnia 2012 - 16:50

Jestem pod wrażeniem czytania ze zrozumieniem niektórych osób ;)

#8 skoczek12

skoczek12
  • 530 postów

Napisano 14 kwietnia 2012 - 18:30

sk4, też mam itelefon w sieci Play. Gdy wybór operatora jest ustawiony na automatyczny tak się właśnie dzieje - przełącza się co chwile z plusem/playem. U mnie na początku nie działało ustawienie operatora na Plus (był zasięg i potem znikał), więc przestawiłem na Orange. Niedawno zmieniłem wybór operatora ręcznie na Plusa i do tej pory zasięg jest. Oczywiście 3g wyłączone, ponieważ zasięgu 3g nie ma we wsi .

#9 Rayman

Rayman
  • 217 postów
  • SkądŚląskie

Napisano 15 kwietnia 2012 - 14:03

A ja mam Play i ustawione auto wybieranie, codziennie pokonuję około 140km i nie mam problemu z przełaczaniem sieci, raz Plus, czasem Orange a czasem Play, jaka by się sieć nie ustawiła to zawsze wszystko działa bezproblemowo. Po wyjściu z windy też jest OK. Stawiam na problem z telefonem.

#10 Krepki

Krepki
  • 27 postów

Napisano 17 kwietnia 2012 - 19:34

Dzisiaj kupiłem nowiutkiego iPhona 4s. Dotychczas użytkowałem Galaxy S, i tak samo jak kolega sk4 na stale ustawiałem siec plusa. Dziś zrobiłem tak samo z iphonem i widzę, że jak straci mi zasięg plusa, to już sam złapać sieci nie może... Znalazłem taki sposób, że włączam i wyłączam tryb samolotowy, to jako tako wymusza szybsze odnalezienie sieci. Do tego zauważyłem, że iP ma znacznie słabszy zasięg względem galaxy S :( U mnie w pokoju co chwile gubi siec, normalnie masarka jakaś :(

#11 sk4

sk4
  • 235 postów

Napisano 17 kwietnia 2012 - 19:47

No ja na pocieszenie mogę powiedziec ze telefon z czasem coraz szybciej lapie mi zasieg i w sumie juz mi nie przeszkadza. ale ze znowu dzidostwo dostalem to znowu czekam na kolejny egzemplarz. ten apple to niska jakosc na maksa niestety :(

#12 Mis24

Mis24
  • 66 postów
  • SkądZagłębie

Napisano 17 kwietnia 2012 - 21:47

Też mam play, mam ustawione żeby automatycznie wyszukiwał sieci, jadąc do Zakopanego w zależności do siły sygnału sam przeskakiwał to na Plus to na Orange, zawsze szybko i bez jakichkolwiek komplikacji. W porównaniu do wymienianego tutaj Galaxy S zdecydowanie lepiej jest z zasięgiem sieci czy WiFi. Wadliwe egzemplarze zdarzają się u każdego producenta, kwestia tylko trafienia tej wadliwej lub też nie partii. Nie możesz generalizować, że "apple to niska jakość na maksa" bo ja to samo mogę powiedzieć o SGS 1 a i tak nie będzie to świadczyło o całej reszcie a tylko konkretnie o moim egzemplarzu. Jak kupowałeś w Apple Store Online to reklamuj (ja tak swojego IP4S reklamowałem z powodu kilku problemów, 1 wymiana i mam telefon sprawny) bo u nich łatwiej o wymianę na nowy (szczególnie, że od daty zakupu masz 2 tyg i z byle powodu np zmiany koloru IP możesz to zrobić) w przeciwieństwie do polskich operatorów.

#13 sk4

sk4
  • 235 postów

Napisano 17 kwietnia 2012 - 21:50

MBP reklamowany na początku 3 krotnie, 5 dni przed zakończeniem gwarancji znowu, bo coś kolejnego siadło. MacMini też reklamowany. 2x iphone (4 i 4s) narazie lacznie 3 reklamacje w 2 tygodnie. Jutro przychodzi kolejny. Znam porządniejsze firmy niestety...

#14 sk4

sk4
  • 235 postów

Napisano 19 kwietnia 2012 - 11:17

No, dostałem kolejnego iPhone'a. Tym razem mam krystaliczną jakość rozmów. Za to ekran mam lekko żółtawy i póki co przestało mi działać iMessages :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych