[os x] nagrywanie cdr i dmg..
Started by
shikachu
, 22 Nov 2005 17:59
8 replies to this topic
Posted 22 November 2005 - 17:59
Zgodnie z ogólnie znaną u nas praktyką dostałem swojego maka bez płyt. Jakkolwiek na dysku wygrzebałem dmg z OS 9.1 z myślą, że sobie go zainstaluję. Na nic jednak się to zdało - mount, toast i zonk.. Non stop wywala komunikat "Mac OS 9.1 could not be unmounted. All open files and programson this volume must be closed first".
Przegladałem ps -aux'a i nie mogę się czegokolwiek doszukać.
Z Disc Utility bawiłem się nawet w tworzenie obrazu z obrazu (cdr), ale efekt jest podobny jak poprzednio.
Jakieś pomysły?

Posted 22 November 2005 - 18:06
Na allegro można znaleźć ORYGINALNEGO Mac OSa 9. Ten temat zostanie wykasowany za kilka godzin z oczywistych powodów. Wszelkie sprzeciwy proszę kierować do mnie na PM.
Posted 22 November 2005 - 19:02
_sys, absolutnie nie masz racji. shikachu, jako użytkownik PowerMaca G4 Digital Audio ma absolutne prawo do legalnego używania systemu Mac OS 9.x, ponieważ taka wersja systemu była dostarczana z tymi komputerami. Nie ma więc nic niestosownego w tym, że shikachu próbuje korzystać z przysługującej mu licencji. Moim zdaniem nie należy więc tego wpisu kasować.
Posted 22 November 2005 - 20:22
Ciiii, Heidi. Świętszych od papieża strofujesz...
Posted 22 November 2005 - 20:50
No bez przesady. Po prostu niewiele osób wie, że ich Maki są rodzajem licencji na system i dołączane do nich oryginalnie programy, a i BSA przekonuje (lub przekonywało), że do pełni legalności wymagane są drukowana licencja, oryginalny nośnik i faktura VAT (sic!). W takiej sytuacji łatwo o nieporozumienia.
Posted 22 November 2005 - 21:52
Heidi dlatego tak jak piszesz "jako użytkownik PowerMaca G4 Digital Audio ma absolutne prawo do legalnego używania systemu Mac OS 9.x" dałem temu postowi parę godzin życia na wyjaśnienie
. Nie wiedziałem jaki komputer ma Shikachu. Nie spostrzegłem informacji zawartej w opisie. Wcześniejsze tematy Shikachu dotyczyły PowerMaca G3 B&W, a jak doskonale pewnie wiesz te komputery były dostarczane z OS 8.5.1/8.6. Moje niedopatrzenie, oczywiście post zostaje.

Posted 23 November 2005 - 13:34
Eeee.. no... cokolwiek. Czy mogę zatem legalnie używać płytek dołączanych do innego PM G4?
Wracając jednak - jakieś pomysły co do tematu?

Posted 08 August 2008 - 09:36
wie ktos moze jak nagrac folder z rozszezeniem cdr tak zeby plytka dvd byla bootowalna?
z gory dziekuje za pomoc:)
Posted 08 August 2008 - 09:45
No to po sprawie, bo w myśl prawa autorskiego można posiadać kopię oprogramowania do którego się ma odpowiednią licencję, czyli jeśli ma licencję na posiadanie tego systemu to spokojnie może sobie legalnie ściągnąć kopie z torrentów i instalować.
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users