Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

[os x] nagrywanie cdr i dmg..

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 shikachu

shikachu
  • 79 postów
  • Skądśliczne woj. katowickie

Napisano 22 listopada 2005 - 17:59

Zgodnie z ogólnie znaną u nas praktyką dostałem swojego maka bez płyt. Jakkolwiek na dysku wygrzebałem dmg z OS 9.1 z myślą, że sobie go zainstaluję. Na nic jednak się to zdało - mount, toast i zonk.. Non stop wywala komunikat "Mac OS 9.1 could not be unmounted. All open files and programson this volume must be closed first". Przegladałem ps -aux'a i nie mogę się czegokolwiek doszukać. Z Disc Utility bawiłem się nawet w tworzenie obrazu z obrazu (cdr), ale efekt jest podobny jak poprzednio. Jakieś pomysły? :D

#2 _sys

_sys
  • 2 046 postów
  • SkądB-stok i okolice

Napisano 22 listopada 2005 - 18:06

Na allegro można znaleźć ORYGINALNEGO Mac OSa 9. Ten temat zostanie wykasowany za kilka godzin z oczywistych powodów. Wszelkie sprzeciwy proszę kierować do mnie na PM.

#3 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 listopada 2005 - 19:02

_sys, absolutnie nie masz racji. shikachu, jako użytkownik PowerMaca G4 Digital Audio ma absolutne prawo do legalnego używania systemu Mac OS 9.x, ponieważ taka wersja systemu była dostarczana z tymi komputerami. Nie ma więc nic niestosownego w tym, że shikachu próbuje korzystać z przysługującej mu licencji. Moim zdaniem nie należy więc tego wpisu kasować.

#4 hwojtek

hwojtek
  • 1 273 postów
  • SkądGrzebienisko - Warszawa - cała Europa

Napisano 22 listopada 2005 - 20:22

Ciiii, Heidi. Świętszych od papieża strofujesz...

#5 Heidi

Heidi
  • 830 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 listopada 2005 - 20:50

No bez przesady. Po prostu niewiele osób wie, że ich Maki są rodzajem licencji na system i dołączane do nich oryginalnie programy, a i BSA przekonuje (lub przekonywało), że do pełni legalności wymagane są drukowana licencja, oryginalny nośnik i faktura VAT (sic!). W takiej sytuacji łatwo o nieporozumienia.

#6 _sys

_sys
  • 2 046 postów
  • SkądB-stok i okolice

Napisano 22 listopada 2005 - 21:52

Heidi dlatego tak jak piszesz "jako użytkownik PowerMaca G4 Digital Audio ma absolutne prawo do legalnego używania systemu Mac OS 9.x" dałem temu postowi parę godzin życia na wyjaśnienie :). Nie wiedziałem jaki komputer ma Shikachu. Nie spostrzegłem informacji zawartej w opisie. Wcześniejsze tematy Shikachu dotyczyły PowerMaca G3 B&W, a jak doskonale pewnie wiesz te komputery były dostarczane z OS 8.5.1/8.6. Moje niedopatrzenie, oczywiście post zostaje.

#7 shikachu

shikachu
  • 79 postów
  • Skądśliczne woj. katowickie

Napisano 23 listopada 2005 - 13:34

Eeee.. no... cokolwiek. Czy mogę zatem legalnie używać płytek dołączanych do innego PM G4? Wracając jednak - jakieś pomysły co do tematu? :D

#8 iBaton

iBaton
  • 44 postów

Napisano 08 sierpnia 2008 - 09:36

wie ktos moze jak nagrac folder z rozszezeniem cdr tak zeby plytka dvd byla bootowalna? z gory dziekuje za pomoc:)

#9 huski

huski
  • 1 063 postów
  • SkądEU

Napisano 08 sierpnia 2008 - 09:45

No to po sprawie, bo w myśl prawa autorskiego można posiadać kopię oprogramowania do którego się ma odpowiednią licencję, czyli jeśli ma licencję na posiadanie tego systemu to spokojnie może sobie legalnie ściągnąć kopie z torrentów i instalować.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych