Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

zdjęcie do grafiki 1bit - jaki program?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 seker

seker
  • 192 postów
  • SkądToruń

Napisano 10 kwietnia 2012 - 17:48

Witam, Mam problemik, ponieważ jestem świeży w OS X jak i obróbce grafiki a potrzebuję szybko się poduczyć wszystkiego co może mi się przydać. Oczywiście dokształcam się lekturą znalezioną w necie oraz dostępnymi poradnikami tekstowymi i filmowymi. Jednak może ktoś z Was ma większe doświadczenie i może pomóc. Mianowicie chodzi o przerabianie zdjęć do grafiki 1-bitowej. Chciałbym uzyskać jak najbardziej naturalny efekt przy wykorzystaniu jednego programiku (niezbyt zaawansowanego). Opcje jakie mi są potrzebne to: - przetworzenie obrazu na 1bit przy wykorzystaniu kilku filtrów do wyboru, - zmiana rozdzielczości - zmiana rozmiaru - podstawowe suwaki: jasność, kontrast itp. Dotychczas korzystam z triala photoshopa oraz hyperdither. Photoshop - nad tym pracuję i ostatecznie pewnie będzie do zakupienia, lecz na starcie jest to dość ciężki kombajn, którym chwilowo nie udało się uzyskać zadowalającego efektu końcowego. HyperDither - fajne narzędzie i do tego darmowe, jednak robi wszystko z automatu bez jakichkolwiek możliwości ingerencji oprócz włączenia/wyłączenia ostrości i kontrastu. Do tego wykorzystuje jedynie jeden filtr z tego co się orientuję. No i ewentualnie czy coś takiego prostego znajdzie się na windę? (chodzi tu o obsługę innych osób nie będących grafikami) Potrzebne jest to do maszyny go grawerowania, która obsługuje 3 rozdzielczości - 85, 172 i 256 dpi PS. Jeśli ktoś ma jakieś namiary na poradnik typowo do przerabiania na grafikę 1bitową będę wdzięczny, ponieważ czegos takiego szukam

#2 wojsed

wojsed
  • 10 postów

Napisano 10 kwietnia 2012 - 17:55

1bit? Czyli czarno-białe. Przeczytaj sobie o filtrowaniu zdjęć do black&white poprzez progowanie oraz poprzez dither.

#3 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 10 kwietnia 2012 - 18:14

Darmowy odpowiednik Photosopa GIMP - for Mac OS X ?

#4 seker

seker
  • 192 postów
  • SkądToruń

Napisano 10 kwietnia 2012 - 18:23

Darmowy odpowiednik Photosopa GIMP - for Mac OS X ?

Niekoniecznie chodzi mi o darmowy, ale o "prosty" w obsłudze. Gimp jest tak samo skomplikowany dla starszej osoby jak photoshop. Program ma służyć do zarobkowej obróbki - wrzucany do maszyny do grawerowania, więc niekoniecznie musi być darmowy o ile spełni się jego prostota i funkcjonalność.

Wojsed, dzięki poszukam. Chodzi dokładnie o czarno-białe jak mówisz... czarne - maszyna odpuszcza, białe - maszyna puka w materiał.

#5 Iseeutoo

Iseeutoo
  • 433 postów
  • SkądSea Side

Napisano 10 kwietnia 2012 - 19:01

Nie ma softu ktory pomysli za ciebie... wykona i poda jeszcze kawe. Naucz sie wykonywac tak prosta czynnosc na dowolnym sofcie do obrobki grafiki i nie zawracaj gitary. PS. Nie jestem pewien czy GIMP ma automatyzacje ale np taki PS pozwoli ci stworzyc swego rodzaju "framework" ktory raz zaprogramowany bedzie wykonywal cala procedure wedle wczesniejszych zalozen.

#6 seker

seker
  • 192 postów
  • SkądToruń

Napisano 10 kwietnia 2012 - 19:30

Iseeutoo, tak sprawa wygląda na prostą, jednak efekt najczęściej nie jest zadowalający. Progowanie - w zasadzie banalna sprawa jeśli masz to wrzucić na ploter. Jeśli idzie o grawerowanie i oddanie szczegółów w grawerze to już nie jest tak banalnie proste z obróbką. Np. o ditheringu to wiedziałem, że ma znaczenie... o progowaniu również, chociaż nie kombinowałem zbytnio. Natomiast miałem nadzieję, że ewentualnie oprócz softu, który mam, jest jeszcze również jakiś inny. Albo dodatkowe wtyczki z pluginami do photoshopa które dają więcej efektów ditheringu... itp. Dzięki Twojemu postowi mam również wskazówkę, żeby szukać poradników o framework. To by było na tyle. Jak wspomniałem jestem nowy użytkownikiem maca i chociaż na windzie wiele żeczy bym potrafił to podobne sprawy na OS X sprawiają chwilowo problemy

#7 Śfieży

Śfieży
  • 920 postów

Napisano 11 kwietnia 2012 - 00:40

Zerknij sobie na wyspecjalizowane narzędzia tego typu:
Andromeda Software, Inc. Store

#8 elita

elita

• 3 034 postów
  • SkądKalisz, PL

Napisano 11 kwietnia 2012 - 11:34

Też lubię dla własnej twórczości przerabiać na 1bit, ale automatem tego nie widzę - bardzo ważny jest próg, kanał z którego warto wyjąć szarości, no i dither również. O ile sporo rzeczy robią ciekawe automaty - np takie progowanie aby wynik miał np wypełnienie 50/50% itd, to nic nie zastąpi ludzkiego oka które wyjmie np z portretu kontur nosa i detale oka a zamaskuje np niekorzystny cień pod okiem - tego automat nie pojmie :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych