Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

BetterTouchTool - Przypisanie klawiszowi, funkcji kilku klawiszy?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
27 odpowiedzi w tym temacie

#1 bielin

bielin
  • 653 postów

Napisano 10 kwietnia 2012 - 10:44

Każdy wie że często nie da się jednym klawiszem osiągnąć danego skrótu, ale trzeba kliknąć w ich kilka. Np. aby mieć zrzut zaznaczonego okna trzeba kliknąć ; Cmd+Shift+4+spacja
A aby zamknąć wiele okien trzeba kliknąć Cmd+Alt+kliknij zamknij.

Mnie marzy się np. zamknąć okno jednym klawiszem, itd.

Moja myszka Logitech Performance Mouse MX, mimo że posiada możliwość przypisywania danych funkcji, to nie odnalazłem opcji przypisania jednemu kliknięciu, opcję w oryginale kliknięciu kliku klawiszy.

Teraz stanąłem na nadziei w programie BetterTouchTool. Chciałem zapytać się czy gdybym ściągnął ten program to uzyskał bym to co opisałem powyżej.

Na filmie jaki obejrzałem zastanawiam się czy poza touchpadem, oby również samym klawiszom nie można powpisywać innych funkcji, a zwłaszcza interesuje mnie przypisanie skrótów wielu klawiszy, jednemu klawiszowi.
Oto program;
BetterTouchTool (Mac) - Download
film;
Better Touch Tools-Mac App Tutorial - YouTube

Znalazłem tez inny ciekawy program, ale nie wiem czy posiada te opcję:
KeyRemap4MacBook
Bardzo ciekawy opis znalazłem tutaj: ( tylko że dla mnie ten temat to trochę czarna magia )

http://maqowisko.waw...ap4macbook-html

Oczywiście na samym początku bez dodatkowych program zmieniłem kilka funkcji klawiszy poprzez;
Preferencje systemowe = Klawiatura =Klawisze modyfikujące.
Lecz znalazłem tam opcję tylko 4 klawiszy, i możliwość przypisania nim tylko jednej funkcji klawisza.

A może jest jeszcze inny program lub sposób na to?

Dziękuję.

#2 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 339 postów

Napisano 10 kwietnia 2012 - 14:50

Wiesz, jak bardzo ten pomysł jest bez sensu? I co, przypiszesz sobie na przykład 'x' do zamykania okna. Jak potem napiszesz gdziekolwiek 'matrix' albo 'xymena'? ;-) Skróty klawiszowe polegają na tym, że mają mieć jakiś modifier.

#3 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 10 kwietnia 2012 - 15:31

A nie lepiej w skrótach klawiszowych w preferencjach, po prostu przypisać innego skrótu? Krótszego? Np. CMD+4?

#4 bielin

bielin
  • 653 postów

Napisano 10 kwietnia 2012 - 16:16

Wiesz, jak bardzo ten pomysł jest bez sensu? I co, przypiszesz sobie na przykład 'x' do zamykania okna. Jak potem napiszesz gdziekolwiek 'matrix' albo 'xymena'? ;-)

Skróty klawiszowe polegają na tym, że mają mieć jakiś modifier.

A nie lepiej w skrótach klawiszowych w preferencjach, po prostu przypisać innego skrótu? Krótszego? Np. CMD+4?

Ciekawe spostrzeżenia, dzięuję Ftpd, i Virgin.
Jednak proszę zauważyć że czasem skrót klawiszowy to aż 4 przyciski klawiszy, jak w przypadku zrzutu zaznaczonego okna trzeba kliknąć ; Cmd+Shift+4+spacja.
Ja np. zamykam internetowe strony ( okna ) , tabelki itd., kilkaset razy na dzień a wiele przycisków nigdy nie dotykam ( zwłaszcza z racji że jestem nie doświadczonym użytkownikiem ) zatem jedno kliknięcie byłoby super pomocne.

Najlepiej byłoby móc przypisać daną funkcje mojej myszce, (Logitech Performance Mouse MX ) ale kilka przycisków klawiszy, jednemu kliknięciu myszki, ( lub jednemu klawiszowi ) chyba nie da się przypisać. ( chociaż chciałem się upewnić u profesjonalistów ).

Virgin wspomniałeś że;

Jeśli nie ma innego rozwiązania, to zapewne to rozwiązanie byłoby najlepszym. Zastanawiam się tylko jak mogę uzyskać taką funkcję, bo ja nie napotkałem na nic takiego.

Owszem byłem w ustawieniach ; Preferencje systemowe = Klawiatura =Klawisze modyfikujące. Ale zmieniałem tam funkcje tylko czterech klawiszy, przypisując im tylko po jednym kliknięciu klawisza.

Dodam że używam system Snow Leopard, pomimo że mój macbook jest nowy. :wink:

Dziękuję.

#5 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 10 kwietnia 2012 - 16:29

Zaraz, moment, przecież możesz przypisać myszce (jej dodatkowemu przyciskowi) dowolny skrót klawiszowy. Ja mam na przykład pod lupą cmd+N

#6 bielin

bielin
  • 653 postów

Napisano 10 kwietnia 2012 - 16:40

Zaraz, moment, przecież możesz przypisać myszce (jej dodatkowemu przyciskowi) dowolny skrót klawiszowy. Ja mam na przykład pod lupą cmd+N

O rany, Renqien błagam naucz mnie tego :D

Myszkę posiadam:
Performance Mouse MX
Logitech BEZPRZEWODOWA MYSZ LASEROWA DLA OSÓB PRAWORĘCZNYCH PERFORMANCE MOUSE MX kupić tanio
Jednak moje płyty instalacyjne myszki, nie zadziałały na macbooku, dlatego ściągnąłem pewne oprogramowania ze strony Logitech-a, i teraz mam takie troszku inne menu ( mniej przejrzyste aniżeli z płyty ).

Zrobiłem fotkę miejsca gdzie wpisuje funkcję danemu klawiszowi, ( no i nie moge dopatrzyć się jak przypisać aż 2 klawisze jednemu kliknięciu ).
[ATTACH=CONFIG]10855[/ATTACH]

Bardzo dziękuję.

ps.

Już odkryłem mały haczyk, tzn, powinienem wpisać w malutką tabelkę funkcje klawisza ( type a key ) a potem dopisać jeden z czterech klawiszy jakie mam obok na prawo. ( and choose any modifier ). ( na fotce jest to wszystko )
Jednak ja np. chcąc uzyskać opcję Zamknięcia okna. CTRL + W, nie wiem jak ją uzyskać bo w miejscu ( type a key ) nie mogę wpisać klawisz modyfikujący, a jedynie zwykłe klawisze literek i cyfr.

#7 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 10 kwietnia 2012 - 16:47

Łomatko... preferencje systemowe - logitech control center - performance cośtamcośtam (trzeba na rysunku myszy kliknąć - configure - buttons - one touch search button, klikasz i wybierasz keystroke, a poniżej type key i choose any modifier. W ten sposób możesz przypisać skrót na dowolnym klawiszu, pod dowolną aplikacją lub globalnie. Piszę jak to jest w MX Revolution, a to praktycznie to samo. Jak wejdziesz w logitech control center, to masz help. Warto przeczytać ;)

#8 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 10 kwietnia 2012 - 20:09

Preferencje systemowe -> Klawiatura -> Skróty klawiszowe (a nie żadne klawisze modyfikujące - tam lepiej nic nie zmieniać)

#9 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 10 kwietnia 2012 - 20:11

Przecież zamknięcie okna to cmd+W

#10 bielin

bielin
  • 653 postów

Napisano 10 kwietnia 2012 - 20:42

Łomatko... preferencje systemowe - logitech control center - performance cośtamcośtam (trzeba na rysunku myszy kliknąć - configure - buttons - one touch search button, klikasz i wybierasz keystroke, a poniżej type key i choose any modifier. W ten sposób możesz przypisać skrót na dowolnym klawiszu, pod dowolną aplikacją lub globalnie. Piszę jak to jest w MX Revolution, a to praktycznie to samo.

Jak wejdziesz w logitech control center, to masz help. Warto przeczytać ;)

Robiłem tak, ale napotykałem na ten sam problem jaki ukazałem wcześniej;

Już odkryłem mały haczyk, tzn, powinienem wpisać w malutką tabelkę funkcje klawisza ( type a key ) a potem dopisać jeden z czterech klawiszy jakie mam obok na prawo. ( and choose any modifier ). ( na fotce jest to wszystko )
Jednak ja np. chcąc uzyskać opcję Zamknięcia okna. CTRL + W, nie wiem jak ją uzyskać bo w miejscu ( type a key ) nie mogę wpisać klawisz modyfikujący, a jedynie zwykłe klawisze literek i cyfr.

Oznacza to że przykładowo gdy chcę wpisać skrót: Command-W by osiagnąc funkcje Zamknięcia okna, to w polu type a key nie mam możliwości wpisania klawisza CMD, ( Command, ani też Control, Opcja, Shift ) a jedynie inne klawisze. Dopiero mogę klawisze te wpisać w polu and choose any modifier , ale tym nie osiągnę zamierzonego celu, gdyż wpierw powinienem wpisać klawisz Command a potem W

Preferencje systemowe -> Klawiatura -> Skróty klawiszowe (a nie żadne klawisze modyfikujące - tam lepiej nic nie zmieniać)

Jeśli dobrze zrozumiałem temat ten już nie dotyczy myszki ale komputera.
Jeśli jestem w sytuacjach gdy nie zabieram myszki ze sobą, to opcja ta była by super, ale byłem w powyższych ustawieniach i jest to dla mnie zbyt skomplikowane. Potrzebował bym dokładniejszych wskazówek, chociaż na jednym przykładzie jak osiągnąć funkcje Zamknięcia okna, czyli Command-W
Ale czy mogę o to prosić? :roll:

#11 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 10 kwietnia 2012 - 20:46

Hehe, cmd to ten wzorek ⌘ i wybierasz go na liście klawiszy modyfikujących po prawej stronie ;)

#12 bielin

bielin
  • 653 postów

Napisano 10 kwietnia 2012 - 21:00

Juz załapałem :D
Ja klikałem prawidło ale nie w nie prawidłowej kolejności i po prostu wyczekiwałem aż wzorek ukarze sie też w tabelce type a key i tam widniał będzie wraz z literką W :wink:
Już mi działa, dziękuję najmocniej Renqien, i sory za niejasności :D
Już dokonałem innych doświadczeń, mianowicie z większą ilością wpisywań klawiszy, i wszystko działa O.K. :D
Wielkie dzięki Renqien :D

Zostawiając myszkę na bok, zastanawiam się teraz czy w przypadku gdy będe poza domem ( czyli bez myszki ) nie dało by się tak samo wpisać ale w klawiaturze, jednemu klawiszowi funkcji kilku klawiszy. ( o czym była owa wcześniej ).

#13 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 11 kwietnia 2012 - 08:26

Zostawiając myszkę na bok, zastanawiam się teraz czy w przypadku gdy będe poza domem ( czyli bez myszki ) nie dało by się tak samo wpisać ale w klawiaturze, jednemu klawiszowi funkcji kilku klawiszy. ( o czym była owa wcześniej ).

I wcześniej też była mowa, że jak jeden klawisz będzie mieć ową funkcję, to coś będzie nie tak, prawda?
Podaj przykład tego co chcesz osiągnąć.

#14 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 11 kwietnia 2012 - 09:30

Ja podpowiem jedną ważną rzecz, którą zauważyłem po kilku latach używania OS X. Nie zmieniaj swoich skrótów klawiaturowych, bo potem, jak usiądziesz do innego Maca, to będziesz miał problem z szybkim używaniem. Bardzo łatwo wyrobić sobie przyzwyczajenia, zarówno te właściwe, jak i te złe, a potem trudno się ich pozbyć. Nauczysz się "swojego" skrótu, którego nie ma na innym komputerze i potem będziesz się motał, mylił, denerwował.

#15 bielin

bielin
  • 653 postów

Napisano 11 kwietnia 2012 - 09:43

Podaj przykład tego co chcesz osiągnąć.

Z racji że setki razy na dzień zamykam różne okna, minimalizuje je, i często też robię fotki zrzutom zaznaczonego obszaru ( co wspaniale służy mi jako zapisywanie typu lekcji )
Dokładnie marzą mi się 3 funkcje:

-Minimalizowanie okna. - Command-M

-Zamykanie okna- Command-W

-zrzut zaznaczonego obszaru – Cmd+Shift+4 .

Z racji że jestem nieobeznany w temacie komputerowym, mam mnóstwo klawiszy jakich wcale nie używam, i to właśnie nim chciałbym przypisać powyższe funkcje.

Np. do nich należą F7, F8, F9. ( nigdy nie używam ich do przewijania dvd itd. )
Znalazło by się tego więcej :D

Ja podpowiem jedną ważną rzecz, którą zauważyłem po kilku latach używania OS X. Nie zmieniaj swoich skrótów klawiaturowych, bo potem, jak usiądziesz do innego Maca, to będziesz miał problem z szybkim używaniem. Bardzo łatwo wyrobić sobie przyzwyczajenia, zarówno te właściwe, jak i te złe, a potem trudno się ich pozbyć. Nauczysz się "swojego" skrótu, którego nie ma na innym komputerze i potem będziesz się motał, mylił, denerwował.

Bardzo wiele nad tym myślałem, jednak na razie poddałem się z myślą że używał będe tylko i wyłącznie moje macbooki, a wszystkie inne obce komputery to Windowsy, które wydaje mi się że moje klawisze sa bardziej do nich dopasowane :D

Jednak jest jeszcze jedna bardzo ważne kwestia, która zdecydowała o wymianie funkcji kilku klawiszy ( co troszku jest innym tematem, bo ja teraz szukam skrótów klawiszy )
Ale apple uważam że w klawiaturze zrobiło ogromny błąd. Otóż ( pomijając szczegół że w Windowsie aby zmienić literkę ,,L", na Polska ,,Ł", to klawisz był nieco z lewej strony na dole, a w macu ALT jest na dole po prawej ) to głównym problemem jest fakt że klawisz CMD, jest za blisko klawisza ALT ! Chodzi nie o bliskość fizyczną, ale funkcje te uważam winny być przypisane innym klawiszom które są z dala od siebie.
Bliskośc ta sprawia że wystarczy że palec pomyli sie o klika milimetrów i trafiając na nie właściwy przycisk zaznaczy cały tekst, a potem już każdy inny klawisz wymaże nam godziny pracy!
Nie wiem czy jestem jeden na świecie który ma ten problem, zwłaszcza że ja nie pisze przy właściwym układzie rąk, ale uważam to za błąd, i błąd ten już nie raz wymazał mi wszystko co pisałem na tym forum :wink: Zatem postanowiłem zmienić te klawisze, a skoro zmieniłem juz jeden no to zmieniłem jeszcze klika więcej :wink:

#16 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 11 kwietnia 2012 - 12:53

@bielin. Nie zmieniaj funkcji ALT z CMD. Zobaczysz, że po kilku dniach się okaże, że tutaj cmd jest ważniejszy i dlatego jest w miejscu ALT. Nie warto tych klawiszy zamieniać. Dodatkowo zauważ, że lewy alt, który to w Windows nie służy niczemu poza ALT+F4, jest również modyfikatorem polskich znaków, których więcej jest przecież po lewej stronie klawiatury. Powiem Ci szczerze, że jak będzie mieć CMD na właściwym miejscu, to zamiana CMD+M (sprawdź sobie CMD+H, użyteczniejszy) na F7 będzie bezsensowną stratą czasu w trakcie używania. F7 będziesz musiał znaleźć na klawiaturze, a CMD+M samo się będzie wbijało. Poważnie proszę, sprawdź to. 1 dzień męczarni na przestawienie się, a później długoletnia ulga. Sama zmiana natomiast jest bardzo łatwa do wykonania i napisałem jak ją zrobić już wcześniej. Poniżej zamieszczam filmik.

#17 bielin

bielin
  • 653 postów

Napisano 11 kwietnia 2012 - 17:16

@bielin. Nie zmieniaj funkcji ALT z CMD. Zobaczysz, że po kilku dniach się okaże, że tutaj cmd jest ważniejszy i dlatego jest w miejscu ALT. Nie warto tych klawiszy zamieniać.
Dodatkowo zauważ, że lewy alt, który to w Windows nie służy niczemu poza ALT+F4, jest również modyfikatorem polskich znaków, których więcej jest przecież po lewej stronie klawiatury.
Powiem Ci szczerze, że jak będzie mieć CMD na właściwym miejscu, to zamiana CMD+M (sprawdź sobie CMD+H, użyteczniejszy) na F7 będzie bezsensowną stratą czasu w trakcie używania. F7 będziesz musiał znaleźć na klawiaturze, a CMD+M samo się będzie wbijało.
Poważnie proszę, sprawdź to. 1 dzień męczarni na przestawienie się, a później długoletnia ulga.

Sama zmiana natomiast jest bardzo łatwa do wykonania i napisałem jak ją zrobić już wcześniej.
Poniżej zamieszczam filmik.
http://www.youtube.com/watch?v=C1bppxB2A6g

Nawet nie wiesz Virgin, jak wiele razy czytałem Twój post i przemyśliwałem to.
Zapewne masz rację, i chyba nawet któregoś dnia spróbuję się przestawić,
chociaż najgorsza jest ta bliskość klawiszy, która pomyłka zaznaczenia całego tekstu drogo może mnie kosztować z winy wymazywania całej pisanej pracy.

To wideo youtube jakie ukazałeś, dla kogoś tak zielonego jak ja jest super, :D bardzo dziękuję Virgin. :!:

Wszystko co miałem zrobić przebiegało bardzo łatwo, ale w samej końcówce nie wiem jakim sposobem udało się na filmie wkleić klawisz F7 ?

Ja wszedłem na:
-Preferencje systemowe
-> Klawiatura
-> Skróty klawiszowe
-zrzuty ekranu

- kopiuje zaznaczony obraz do schowka-

a potem już kombinowałem jak sie dało bo nie wiedziałem co dalej. Np. według wskazań w tabelce, wpierw klikałem na contol+ F7- itd, Ale w żadnym wypadku cyferka F7, nie zapisywała się ( pomimo że na klawisz f7 równie klikałem) Cos tutaj robie ja nie tak...........

#18 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 11 kwietnia 2012 - 18:45

Kliknij sam F7, a jak masz macbooka, a nie zwykłą klawiaturę USB i jest na nim jakaś ikonka, to znaczy, że jest już do czegoś używany. W takim wypadku F7 to kombinacja klawiszy fn+F7 (fn masz w lewym dolnym rogu).

#19 bielin

bielin
  • 653 postów

Napisano 11 kwietnia 2012 - 21:40

Kliknij sam F7, a jak masz macbooka, a nie zwykłą klawiaturę USB i jest na nim jakaś ikonka, to znaczy, że jest już do czegoś używany. W takim wypadku F7 to kombinacja klawiszy fn+F7 (fn masz w lewym dolnym rogu).

W moim macbooku ( Snow Leopard, ) klawisze F7, F8, F9. ( oznaczają przewijanie dvd, stop, itd.
Juz posunąłem sie do przodu dzięki kliknięciu w klawisz FN, ale okazuje się że nie mogę przypisać jednego klawisza, ale co najmniej 2. Czyli dopiero gdy kliknę na FN mogę dopisać mu inny dowolny klawisz np. F7. Jednak to są już 2 klawisze, zatem jeśli nie da się mieć funkcję w jednym klawiszu to chyba zrezygnuję z tych prze zemnie poszukiwanych 3 funkcji:

-Minimalizowanie okna. - Command-M

-Zamykanie okna- Command-W

-zrzut zaznaczonego obszaru – Cmd+Shift+4 .

Poza tym, Virgin, zaczynam Cię w pełni rozumieć, w przekonywaniu mnie braku sensu zmiany klawiszy, bo zacząłem gubić się w tych moich zmienionych klawiszach......... No ale jak ja będę pisał teksty skoro co chwilę przy szybkim pisaniu ( błędnie trzymanym układu rąk ) nie chcący zaznaczę cały tekst a potem wymarzę go po obojętnie jakim kliknięciu??

#20 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 11 kwietnia 2012 - 21:53

To zmień sobie aby klawisze F1..F12 działały jako F1..F12, a dopiero z fn jako playerki, sciemnianie ekranu etc. W preferencjach systemowych to znajdziesz. Ja mam np. cmd+f12 - terminal z daną ścieżką Findera. cmd+f11 - to samo okno findera (czyli kopia z tą samą ścieżką) shift+cmd+f12 - edycja pliku w TextMate shift+cmd+f11 - podgląd pliku w Hex Fiend. Wszystko zrobione w Better Touch Tool. Lepiej dać jakiś modifier do klawiszy funkcyjnych aby nie kolidowało czasem z jakimś programem. cmd+w, m, h, jakoś nie przyszło mi do głowy aby zmieniać bo są one domyślnie bardzo wygodne. shit+cmd+4 też. Jedną ręką się wygodniej obsługuje bez jej ruszania, niż jakieś F7 przykładowo. Ty jak widzę chcesz na siłę sobie skomplikować życie.

#21 bielin

bielin
  • 653 postów

Napisano 11 kwietnia 2012 - 23:06

Koniec poddałem się:!: Od teraz na siłę będę próbował przestawić się na klawiaturę oryginalną :!: Jeśli ktoś zna jakiś sposób, program itp, to bardzo prosiłbym o podanie go abym poprawnie nauczył sie trzymać układ rąk przy pisaniu, no i poprawnie bym nauczył się pisać. Dziękuję też bardzo za przekonanie mnie, bo z jednej strony czuję strach przed komplikacjami, ale z drugiej strony czuję pewną ulgę bo po przeczytaniu o pewnych funkcjach, skrótach itd. nie muszę już robić dochodzenie jaki ja mam nazwany dany klawisz, by w końcu dowiedzieć się jak osiągnąć mam to na mojej spersonalizowanej klawiaturze :wink:

#22 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 12 kwietnia 2012 - 07:37

Poza tym, Virgin, zaczynam Cię w pełni rozumieć, w przekonywaniu mnie braku sensu zmiany klawiszy, bo zacząłem gubić się w tych moich zmienionych klawiszach......... No ale jak ja będę pisał teksty skoro co chwilę przy szybkim pisaniu ( błędnie trzymanym układu rąk ) nie chcący zaznaczę cały tekst a potem wymarzę go po obojętnie jakim kliknięciu??

Wciśniesz wtedy CMD+Z i cofniesz zmianę:)

---------- Wpis dodano o 08:37 ---------- Poprzedni wpis dodano o 08:29 ----------

Ja mam np.
cmd+f12 - terminal z daną ścieżką Findera.
cmd+f11 - to samo okno findera (czyli kopia z tą samą ścieżką)
shift+cmd+f12 - edycja pliku w TextMate
shift+cmd+f11 - podgląd pliku w Hex Fiend.

Wszystko to można zrobić automatorem i preferencjami skrótów.

#23 bielin

bielin
  • 653 postów

Napisano 12 kwietnia 2012 - 08:41

Acha …że też sam na to nie wpadłem.. :D czyli sugerujesz Virgin, abym zmienił funkcje zaznaczanie tekstu,
czyli zlikwidował bym oryginalne ustawienie CMD + A, a w miejsce to wprowadziłbym np. skrót CMD+Z, ( czy może na myśli miałeś coś innego pisząc CMD+Z. )..

Co do skrótów poniższych ;

Ja mam np.
cmd+f12 - terminal z daną ścieżką Findera.
cmd+f11 - to samo okno findera (czyli kopia z tą samą ścieżką)
shift+cmd+f12 - edycja pliku w TextMate
shift+cmd+f11 - podgląd pliku w Hex Fiend.

Niestety język ten dla mnie raczkującego jest nie zrozumiały, a gdy klikam na te funkcje to jedynie mi się pogłaśnia dźwięk lub przycisza.... ( chyba że są to utworzone już skróty klawiszowe )
Nie wiem też co to ,,Better Touch Tool”.

Bardzo dziękuję za pomoc, i zabieram się za poszukiwanie programów, czy innych pomocy poprawnego pisania na klawiaturze.

#24 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 12 kwietnia 2012 - 09:12

czyli sugerujesz Virgin, abym zmienił funkcje zaznaczanie tekstu,
czyli zlikwidował bym oryginalne ustawienie CMD + A, a w miejsce to wprowadziłbym np. skrót CMD+Z, ( czy może na myśli miałeś coś innego pisząc CMD+Z. ).

Bardzo dziękuję za pomoc, i zabieram się za poszukiwanie programów, czy innych pomocy poprawnego pisania na klawiaturze.

CMD+Z po prostu cofa zmiany, jakbyś wykasował wszystko to musisz wdusić CMD+Z.
Co do nauki pisania. Po prostu dużo pisz, to naprawdę wystarczy.

#25 bielin

bielin
  • 653 postów

Napisano 12 kwietnia 2012 - 09:37

Czyli nie sugerowałeś mi Virgin, abym zmienił funkcje zaznaczanie tekstu,
czyli zlikwidował bym oryginalne ustawienie CMD + A ?

Jeśli nie, to będzie to jedyna rzecz jaką naprawdę muszę zmienić, z racji że jedna pomyłka kilku milimetrowego przesunięcia palca, kosztować może mnie utratę całego tekstu.

Zastanawiam się jaki przypisać temu skrót, i bardzo bym prosił Cie Virgin, abys pokierował mnie ku tej zmianie:

Jak na razie potrafię wejść na:
-Preferencje systemowe
- Klawiatura
- Skróty klawiszowe

ale potem już nie wiem jak znaleźć funkcję opisaną:

Zaznaczanie wszystkich elementów w przednim oknie programu Finder (lub na biurku, jeśli żadne okno nie jest otwarte). Co oczywiście w oryginale daje skrót: Command-A

Jak to znajdę to myślę że poradzę sobie już z ustawieniami związanymi z wpisaniem mojego upatrzonego nowego skrótu ( nad którym się zastanawiam ).

Dziękuję.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych