Mokra wtyczka zasilacza a późniejsze ładowanie
Started by
Hendrixx
, 09 Apr 2012 23:05
4 replies to this topic
Posted 09 April 2012 - 23:05
Witajcie,
to mój pierwszy post i mam nadzieję, że znajdę odpowiedź albo sugestię.. Mam mb white z 2010 roku.. a teraz i kłopot. Zostawiłem niedawno zasilacz na podłodze, był podłączony do listwy a magnesowa wtyczka leżała na podłodze. Moja córka musiała rozlać odrobinę wody na podłodze, bo gdy przyszedłem do pokoju to wtyczka była mokra. Były na niej ślady wody. Nie było jednak wybitych bezpieczników i niczego podobnego. We wnętrzu wtyczki obok pinów plastik jest w jednym miejscu ciemniejszy. Mimo to zasilacz działa..
Po pełnym naładowaniu już po tej przygodzie, stan mojej baterii dziwnie się zmienia. Po uruchomieniu wskazywał 3:20, po kilku chwilach 4:30 i tak do 5:20. Później spadł do 2:50 i skoczył znów w okolice 5 godzin. To wszystko w ciągu kilku minut. Po tym spadło do 4:50 i "zachowuje" się normalnie jak na niego..
W zasadzie pytanie głupie bo dla bezpieczeństwa nie powinienem go używać ale zdaje się działać, czas ładowania jest podobny i jedynie te skoki czasu pracy mnie zastanawiają. Nowy zasilacz jest piekielnie drogi ale jeśli mam zniszczyć baterię to wolę coś z tym zrobić..
Czy mogę w jakikolwiek sposób sprawdzić poprawność działania zasilacza? Jakiś rady? Ktoś miał podobną sytuację? Czemu ten zasilacz w ogóle się nie spalił?
Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi
Pozdrawiam

Posted 09 April 2012 - 23:23
Raczej nie powinieneś mieć żadnych problemów. Bateria skakała, bo najpierw patrzyłeś, czy coś się zmieni (nic nie robiłeś na komputerze, a wtedy bateria starcza na dłużej), a później zacząłeś pracować (wtedy bateria trzyma krócej, niż jak nic nie robisz). Wcześniej zapewne nie zwracałeś uwagi na wskaźnik baterii.
Co innego, gdyby skakał procent naładowania, a nie prognozowany czas pracy.
Posted 09 April 2012 - 23:24
Co do skakania czasu, normalne, dlatego ja zawsze mam przełączone na %. Jak procenty zaczną szybko spadać będzie coś nie tak.
Jeżeli wtyczka wyschła nic się nie stanie.
Posted 09 April 2012 - 23:37
Komputer oblicza na zasadzie algorytmu poboru prądu z akumulatora szacowany czas pracy na nim. Ze względu na to że zapewne wykonywałeś różne czynności na komputerze czas ten się zmieniał.
Posted 10 April 2012 - 18:36
Pewnie macie rację. Trochę panikuję, bo baterię mam dość wydajną. Wcześniej rzeczywiście nie zwracałem uwagi zbyt na wskazania czasu pracy. Przełączyłem go na wskaźnik procentowy i będę obserwował jego zachowanie
Gdyby były problemy to coś napiszę i będziemy radzić
Dzięki!

1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users