MacBook A1181 Black- ciemny ekran czy to grafika padła ?
Posted 08 April 2012 - 07:22
P.S.
A dodam jeszcze, że przy włączaniu kilka razy w prawym dolnym rogu mrugnął na biało ? Może bardziej to wygląda jak by podświetlenie matrycy padło? Jest na to jakaś rada?
Posted 08 April 2012 - 07:31
Posted 08 April 2012 - 08:54
Posted 08 April 2012 - 10:16
Installing MacBook Core Duo Inverter - iFixit
A tu masz instrukcje krok po kroku jak sie do tego dobrac.
PS. Nie musi to byc inwerter dedykowany Twojej maszynie. Istotne jest by mial te same parametry wejsciowe/wyjsciowe.
;- )
Posted 08 April 2012 - 10:34
Posted 08 April 2012 - 10:39
---------- Wpis dodano o 11:39 ---------- Poprzedni wpis dodano o 11:37 ----------
Podświetlenie matrycy w tych modelach pada dość często. Mogą być trzy przyczyny.
Przetarty kabelek łączący inwerter z płytą, padnięty inwerfer, lub też przepaliła się świetlówka w matrycy.
obstawiam to ostatnie. Miałem sporo ostatnio takich przypadków w serwisie.
Tak na boku jesli padnie jedna swietlowka to inne przestaja swiecic? i czy w dalszym ciagu jest mozliwa wymiana pojedynczej bez koniecznosci kupna calego panelu/wymiany matrycy. Kiedys mialem monitor ktoremu do polowy zgaslo "swiatlo" a znajomemu po jakims czasie zgasl od razu caly. W obu przypadkach przyczyna byly sodowki.
Posted 08 April 2012 - 12:18
Posted 09 April 2012 - 20:07
spróbuj podlączyć do zewnętrznego monitora,równie dobrze może to być padnięty inwerter lub uszkodzona taśma,modele z GMA 950 nie są zbyt awaryjne
Na zewnętrznym monitorze jest wszystko OK.
Czyli rozmumiem że lepiej samemu świetlówki nie wymieniać? Ewentualnie jaki jest koszt takiej świetlówki + inverter + wymiana ?Podświetlenie matrycy w tych modelach pada dość często. Mogą być trzy przyczyny.
Przetarty kabelek łączący inwerter z płytą, padnięty inwerfer, lub też przepaliła się świetlówka w matrycy.
obstawiam to ostatnie. Miałem sporo ostatnio takich przypadków w serwisie.
A co ma grafika do podswietlenia? obraz jest wyswietlany ale ekran "maksymalnie przyciemniony" mogl pasc inwerter podswietlenia matrycy i na 99% jesli reset SMC nie pomoze to czeka cie wymiana tej drobnostki. Znajdziesz na allegro. Wymiana nie wymaga serwisu tylko wkretaka i mozgu na miejscu. Po cenach wnioskuje ze zamkniesz sie z przesylka w maksymalnie 80zl.
Installing MacBook Core Duo Inverter - iFixit
A tu masz instrukcje krok po kroku jak sie do tego dobrac.
PS. Nie musi to byc inwerter dedykowany Twojej maszynie. Istotne jest by mial te same parametry wejsciowe/wyjsciowe.
;- )
Jak na allegro mogę sprawdzić który inwerter będzie pasował do mojego maca? Mógł by mi ktoś podesłać linka do takowego?
Ewentualnie jak sam mogę sprawdzić czy to świetlówka czy inwerter?
Posted 10 April 2012 - 21:05
Czyli rozmumiem że lepiej samemu świetlówki nie wymieniać?
Żeby wymienić świetlówkę, trzeba najpierw taką mieć, a potem jeszcze trochę praktyki. Najczęściej pierwszą matrycę się popsuje.
Ewentualnie jak sam mogę sprawdzić czy to świetlówka czy inwerter?
Musisz mieć trzy sprawne komponenty:
Kabelek, łączący inwerter z płytą, inwerter i sprawną matrycę
Kup sobie to wszystko (łączny koszt ok 700,-)
Jak już będziesz pewny co trzeba wymienić, nie potrzebne rzeczy odsprzedaż na Allegro (pod warunkiem, że czegoś nie spieprzysz).
Albo oddaj do serwisu i wtedy zapłacisz 200-300,-.
Ty decydujesz, ty wybierasz.
Posted 11 April 2012 - 11:29

Posted 11 April 2012 - 13:05
Posted 03 December 2012 - 23:29
Posted 05 December 2012 - 23:28
Posted 05 December 2012 - 23:52
Posted 22 December 2012 - 21:22
Posted 22 December 2012 - 23:27
Witam problem podobny ale u mnie podświetlanie gaśnie tylko w tedy gdy nacisnę obudowę matrycy z tyłu na dole (przy przesuwaniu itp) po restarcie jest ok jak ruszam klapą też nic się nie dzieje tylko po naciśnięciu w tamtym miejscu.
Był wymieniany top case ale z rok temu i działało normalnie może ktoś coś podpowie.
Możliwe że jest brak styku na inwerterze.
Posted 26 February 2013 - 00:05
Posted 15 May 2018 - 01:30
witam temat bardzo stary ale mam podobny problem .wpadl mi w rece macbook a1181 wszystko ladnie dzialalo az zachcialo mi sie zmienic klawiature .po wymianie i ponownym uruchomieniu bardzo ciemny ekran,ledwo widoczny.kiedy go uruchamiam awaryjnie tz. przytrzymuje power podpinam ladowarke i wlaczam to jest ok matryca wyswietla prawidlowo tyle ze nie laduje i wiatraki chodza non stop.przy probie normalnego wlaczenie znowu to samo czyli ciemny,ledwo widoczny ekran
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users