Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

MacBook A1181 Black- ciemny ekran czy to grafika padła ?

• Please log in to reply
17 replies to this topic

#1 barteek666

barteek666
  • 24 posts

Posted 08 April 2012 - 07:22

Witam. Mam MacBooka A1181 ( MacBook "Core 2 Duo" 2.0 13" (Black) Specs (Late 2006, MA701LL/A, MacBook2,1, A1181, 2121) @ EveryMac.com ) , wszystko z nim było w porządku aż do wczoraj. Macbook jak zwykle leżał na biurku w stanie uśpienia, poruszyłem myszką zbudził się z tym że ekran jest maksymalnie przyciemniony (to nie F2), cała reszta działa. Po restarcie dalej tak samo widać że się załącza a później odpala system, ale wszystko jest tak ściemnione, że prawie nic nie widać. Co się stało, czy to matryca do wymiany? Czy karta graficzna padła? Proszę o pomoc.
P.S.
A dodam jeszcze, że przy włączaniu kilka razy w prawym dolnym rogu mrugnął na biało ? Może bardziej to wygląda jak by podświetlenie matrycy padło? Jest na to jakaś rada?

#2 Smoczy

Smoczy
  • 4066 posts
  • SkądPrzemyśl

Posted 08 April 2012 - 07:31

spróbuj podlączyć do zewnętrznego monitora,równie dobrze może to być padnięty inwerter lub uszkodzona taśma,modele z GMA 950 nie są zbyt awaryjne

#3 arvika

arvika
  • 1501 posts

Posted 08 April 2012 - 08:54

W pierwszej kolejności do sprawdzenia taśma matrycy oraz podświetlenie. Reset SMC profilaktycznie należy wykonać. Na końcu do sprawdzenia grafika.

#4 Iseeutoo

Iseeutoo
  • 433 posts
  • SkądSea Side

Posted 08 April 2012 - 10:16

A co ma grafika do podswietlenia? obraz jest wyswietlany ale ekran "maksymalnie przyciemniony" mogl pasc inwerter podswietlenia matrycy i na 99% jesli reset SMC nie pomoze to czeka cie wymiana tej drobnostki. Znajdziesz na allegro. Wymiana nie wymaga serwisu tylko wkretaka i mozgu na miejscu. Po cenach wnioskuje ze zamkniesz sie z przesylka w maksymalnie 80zl.

Installing MacBook Core Duo Inverter - iFixit
A tu masz instrukcje krok po kroku jak sie do tego dobrac.

PS. Nie musi to byc inwerter dedykowany Twojej maszynie. Istotne jest by mial te same parametry wejsciowe/wyjsciowe.

;- )

#5 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 08 April 2012 - 10:34

Podświetlenie matrycy w tych modelach pada dość często. Mogą być trzy przyczyny. Przetarty kabelek łączący inwerter z płytą, padnięty inwerfer, lub też przepaliła się świetlówka w matrycy. obstawiam to ostatnie. Miałem sporo ostatnio takich przypadków w serwisie.

#6 Iseeutoo

Iseeutoo
  • 433 posts
  • SkądSea Side

Posted 08 April 2012 - 10:39

Teraz jeszcze przydalby sie sposob na sprecyzowanie co dokladnie jest przyczyna bez uzycia miernika. Chyba ze kolega ma znajomego z takim sprzetem to niech dyga sprawdzic.

---------- Wpis dodano o 11:39 ---------- Poprzedni wpis dodano o 11:37 ----------

Podświetlenie matrycy w tych modelach pada dość często. Mogą być trzy przyczyny.
Przetarty kabelek łączący inwerter z płytą, padnięty inwerfer, lub też przepaliła się świetlówka w matrycy.
obstawiam to ostatnie. Miałem sporo ostatnio takich przypadków w serwisie.

Tak na boku jesli padnie jedna swietlowka to inne przestaja swiecic? i czy w dalszym ciagu jest mozliwa wymiana pojedynczej bez koniecznosci kupna calego panelu/wymiany matrycy. Kiedys mialem monitor ktoremu do polowy zgaslo "swiatlo" a znajomemu po jakims czasie zgasl od razu caly. W obu przypadkach przyczyna byly sodowki.

#7 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 08 April 2012 - 12:18

Niestety najlepiej mieć te trzy rzeczy pod ręką. Co do świetlówki w matrycy, to trzeba mieć taką. Ale bez doświadczenia nie powinno się do tego zabierać, bo można uwalić matrycę. W trzynastkach jest jedna świetlówka na dole. Autoryzowany serwis wymienia całą klapę. Nieautoryzowany matrycę. Ja opanowałem także wymianę świetlówek.

#8 barteek666

barteek666
  • 24 posts

Posted 09 April 2012 - 20:07

spróbuj podlączyć do zewnętrznego monitora,równie dobrze może to być padnięty inwerter lub uszkodzona taśma,modele z GMA 950 nie są zbyt awaryjne

Na zewnętrznym monitorze jest wszystko OK.

Podświetlenie matrycy w tych modelach pada dość często. Mogą być trzy przyczyny.
Przetarty kabelek łączący inwerter z płytą, padnięty inwerfer, lub też przepaliła się świetlówka w matrycy.
obstawiam to ostatnie. Miałem sporo ostatnio takich przypadków w serwisie.

Czyli rozmumiem że lepiej samemu świetlówki nie wymieniać? Ewentualnie jaki jest koszt takiej świetlówki + inverter + wymiana ?

A co ma grafika do podswietlenia? obraz jest wyswietlany ale ekran "maksymalnie przyciemniony" mogl pasc inwerter podswietlenia matrycy i na 99% jesli reset SMC nie pomoze to czeka cie wymiana tej drobnostki. Znajdziesz na allegro. Wymiana nie wymaga serwisu tylko wkretaka i mozgu na miejscu. Po cenach wnioskuje ze zamkniesz sie z przesylka w maksymalnie 80zl.

Installing MacBook Core Duo Inverter - iFixit
A tu masz instrukcje krok po kroku jak sie do tego dobrac.

PS. Nie musi to byc inwerter dedykowany Twojej maszynie. Istotne jest by mial te same parametry wejsciowe/wyjsciowe.

;- )

Jak na allegro mogę sprawdzić który inwerter będzie pasował do mojego maca? Mógł by mi ktoś podesłać linka do takowego?
Ewentualnie jak sam mogę sprawdzić czy to świetlówka czy inwerter?

#9 Iro

Iro
  • 6955 posts

Posted 10 April 2012 - 21:05

Czyli rozmumiem że lepiej samemu świetlówki nie wymieniać?

Żeby wymienić świetlówkę, trzeba najpierw taką mieć, a potem jeszcze trochę praktyki. Najczęściej pierwszą matrycę się popsuje.

Ewentualnie jak sam mogę sprawdzić czy to świetlówka czy inwerter?

Musisz mieć trzy sprawne komponenty:
Kabelek, łączący inwerter z płytą, inwerter i sprawną matrycę
Kup sobie to wszystko (łączny koszt ok 700,-)
Jak już będziesz pewny co trzeba wymienić, nie potrzebne rzeczy odsprzedaż na Allegro (pod warunkiem, że czegoś nie spieprzysz).
Albo oddaj do serwisu i wtedy zapłacisz 200-300,-.
Ty decydujesz, ty wybierasz.

#10 barteek666

barteek666
  • 24 posts

Posted 11 April 2012 - 11:29

Dziś podłączyłem MacBooka pod zewnętrzny monitor, podczas przeglądania stron internetowych nagle MacBook zaświecił ;)? I teraz wszysko śmiga jak należy. O co chodzi co mogło w takim wypadku być przyczyną takiego stanu rzeczy?

#11 virgin71

virgin71

• 12562 posts
  • SkądWrocław

Posted 11 April 2012 - 13:05

Jestem przekonany, że to świetlówka i czeka cię wymiana matrycy i tak.

#12 tekosz

tekosz
  • 3 posts

Posted 03 December 2012 - 23:29

Mam podobny problem, który jest opisany w tym wątku, z tym że podświetlenie działa jakiś czas po włączeniu Maca, po czym mocno wygasa (nie ma reguły na to jak szybko się to dzieje). Dodam, że jak już to się stanie, to po restartach systemu, czy całkowitym wyłączeniu i włączeniu matryca wygaszona jest już od razu. Czy macie jakiś pomysł na diagnozę?

#13 tekosz

tekosz
  • 3 posts

Posted 05 December 2012 - 23:28

Koledzy, nikt nie ma pomysłu na to? Podejrzewam, że jest to jedna z przyczyn, która została już podana w tym temacie, jednak myślałem, że uda się którąś wyeliminować ze względu na to, że początkowo matryca 'świeci' normalnie. Kabelek pewnie można wyłączyć z grupy winowajców, bo wówczas działałoby to zero-jedynkowo, czyli albo działa cały czas, albo wcale, a nie trochę.

#14 arvika

arvika
  • 1501 posts

Posted 05 December 2012 - 23:52

Podejrzewam że kończy ci się świetlówka w matrycy.

#15 sekns

sekns
  • 2 posts
  • SkądNowy Sącz

Posted 22 December 2012 - 21:22

Witam problem podobny ale u mnie podświetlanie gaśnie tylko w tedy gdy nacisnę obudowę matrycy z tyłu na dole (przy przesuwaniu itp) po restarcie jest ok jak ruszam klapą też nic się nie dzieje tylko po naciśnięciu w tamtym miejscu. Był wymieniany top case ale z rok temu i działało normalnie może ktoś coś podpowie.

#16 arvika

arvika
  • 1501 posts

Posted 22 December 2012 - 23:27

Witam problem podobny ale u mnie podświetlanie gaśnie tylko w tedy gdy nacisnę obudowę matrycy z tyłu na dole (przy przesuwaniu itp) po restarcie jest ok jak ruszam klapą też nic się nie dzieje tylko po naciśnięciu w tamtym miejscu.
Był wymieniany top case ale z rok temu i działało normalnie może ktoś coś podpowie.

Możliwe że jest brak styku na inwerterze.

#17 tekosz

tekosz
  • 3 posts

Posted 26 February 2013 - 00:05

Chciałbym wrócić do tematu. W macbook'u został wymieniony inwerter, jednak to nie pomogło. Z objawami jest tak, że przy uruchomieniu jakiś czas pochodzi, po chwili wygasa, ale mogę go ponownie 'odpalić' wygaszając go maksymalnie funkcyjnymi i rozjaśniając. Czasem jest tak, że muszę go wielokrotnie raz po razie wygaszać/rozjaśniać i nie chce załączyć, ale za którymś razem łapie i matryca się świeci jakiś czas, potem wygasa znów i czasem załapie po jednym rozjaśnieniu, a czasem po wielokrotnej sekwencji wygaś/rozjaśnij. I generalnie zauważyłem, że czym dłużej pochodzi, czym dłużej go pomęcze z wygaszaniem/rozjaśnianiem to świeci coraz dłużej i ostatecznie potrafi załapać już na stałe (np. po godzinie). Dodatkowo zauważyłem takie 'migotanie' matrycy w początkowej fazie. I mam również wrażenie, że czym słabsze rozjaśnienie, tym potrafi świecić dłużej. Czy pozostaje już tylko wymiana matrycy/świetlówki, czy można pomyśleć coś jeszcze?

#18 yahu1981

yahu1981
  • 1 posts

Posted 15 May 2018 - 01:30

witam temat bardzo stary ale mam podobny problem .wpadl mi w rece macbook a1181 wszystko ladnie dzialalo az zachcialo mi sie zmienic klawiature .po wymianie i ponownym uruchomieniu bardzo ciemny ekran,ledwo widoczny.kiedy go uruchamiam awaryjnie tz. przytrzymuje power podpinam ladowarke i wlaczam to jest ok matryca wyswietla prawidlowo tyle ze nie laduje i wiatraki chodza non stop.przy probie normalnego wlaczenie znowu to samo czyli ciemny,ledwo widoczny ekran

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users