Witajcie moi drodzy
Mam do Was pytanie:
Chcialbym zrobic upgrade karty graficznej do Mac Pro (Early 2009) tak aby dzialala dobrze pod OSX i w Bootcampie.
Zdaje sobie sprawe ze wiekszosc kart dziala super ale tylko pod Bootcampem - a w OSX juz nie.
(Problemy chipsetow, biosow itd.)
W Appstore jest dostepna rozbudowa [url=http://store.apple.com/pl/product/MC742ZM/A?fnode=MTY1NDA5OQ]Zestaw modernizacyjny z kartą graficzną ATI Radeon HD 5770 dla komputera Mac Pro (połowa 2010 r.) - Apple Store (Polska)[/url].
Chetnie bym ja kupi ale mam 2 pytania:
1) czy bedzie ten model dzialal w MacPro early 2009?
2) czy zamiast tej karty moge zapodac cos mocniejszego lub alternatywnego bez kombinowania (mam tu na mysli kombinacje z dodatkowym zasilaniem itp.)?
Celowalem w polke Nvidia GTX 285 for Mac - no ale ciezko ja zdobyc na rynku.
Napiszcie prosze jakie macie doswiadczenia

Mac Pro (Early 2009) z Nvidia GT120 - rozbudowa karty graficznej
Started by
peyote
, 07 Apr 2012 15:06
6 replies to this topic
Posted 07 April 2012 - 15:06
Posted 07 April 2012 - 17:48
Kup sobie 6950 badz 70 zwykla dla PCta + przelotke na kable zasilajace. Karty te dzialaja OutOfBox na sterownikach dostarczanych przez Apple. Nie sprawiaja problemow, nie potrzebuja injectorow ani zadnych ingerencji w system. Innymi slowy odwolania do EFI przez grafike to przeszlosc i teraz jedynie placisz 2x wiecej za fakt kupna tej samej karty w renomowanym punkcie Apple wczesniej roznily sie nieznacznie zawartoscia eppromu ktora mozna bylo podmienic ale to juz inny temat.
Po prostu wstaw i odpal system. Voila.
Jakbys chcial sie wglebic w temat to netkas na swoim blogu dokladnie opisuje ktore modele i potwierdza ich zachowanie.
Wpis: "Cayman works natively in 10.8"
Po prostu wstaw i odpal system. Voila.
Jakbys chcial sie wglebic w temat to netkas na swoim blogu dokladnie opisuje ktore modele i potwierdza ich zachowanie.
Wpis: "Cayman works natively in 10.8"
6970 and 6950 works fine in OSX 10.8, woohoo.
Posted 07 April 2012 - 18:35
Dzieki za info
...ja jestem leszczem jesli chodzi o detale dotyczace EFI, przelotek na prad itd. Poprostu tego nie kumam i sie tym nie zajmuje.
Boje sie ze kupie tak jak mowisz taki model - wsadze, odpale i potem wyskoczy mi jakis blad - a w trakcie pracy z klientem to slaba akcja i kompromitacja.
Czy to oznacza ze w AppleStore jest tylko mozliwosc oficjalnie zakupu TYLKO jednej kompatybilnej w 100% karty do MacPro early 2009? HD 5870?
Klient nie ma juz zadnego innego wyboru?
Jeszcze raz zaznaczam - chce kupic, wlozyc i cieszyc sie ze dziala w 100% w MacPro 2009 na Mac OS Lion i Bootcam Windows 7 .

Posted 07 April 2012 - 19:55
No tak obawy wynikaja z niewiedzy. Te karty wraz z wprowadzeniem 10.8 prawdopodobnie beda do kupienia w ofercie Apple po co inaczej uwzglednialiby je w nowych sterownikach?
I nie ma mozliwosci bledu. Dziala badz nie
a dzialaja. Rozumiem ze obawiasz sie kompromitacji ale nie ma najmniejszego cienia watpliwosci gdyz karty z tym GPU pojawia sie w makach za 2x taka cene za jakis czas oficjalnie i beda zupelnie tym samym.
Roznice sa we wtyczce/gniezdzie kart dedykowanych komputerom Apple. To ten sam standard te same napiecia itp po prostu Apple utrudniajac zycie majsterkowiczom postanowilo zmienic ksztalt. Kupujesz na Allego przejsciowke za pare zl i przez nia podpinasz zasilanie do karty.
Mankament takiego rozwiazania to koniecznosc uzywania 10.8 MLion. A ten dopiero wychodzi chyba ze nowsze sterowniki do kart ATi zostana uwzglednione wraz z updatem do Liona. Badz uzyjesz sterownika z Mountain Lion przerobionego dla Liona przez netkasa.

Posted 07 April 2012 - 20:03
No jak sie okazuje te magiczne slowo "dziala lub nie dziala" jest kluczowe ale i niepokojace.
Czytalem wlasnie ze po wlozeniu wszytko dziala - ale jednak gdzies sie jednak karta "wysypuje" w jakims momencie uzywania aplikacji.
No własnie te wszystkie "chyba że coś tam sie okaże" najbardziej mnie zniecheca do masterkowania - i chyba juz wole przeplacic i miec spokojna glowe bez kombinowania z przlacznikami i innymi pierdolami jak dodatkowe sterowniki i wgrywanie EFI na karte czy jakos tak.
Co do mojej niewiedzy - ta niewiedza jest nadal utrzymana we mnie konsekwentnie przez Apple - ktora jak widac proponuje TYLKO JEDNA oficjalna wersje upgradu karty graficznej do tego Maca. No ale widocznie płace i mam wymagać ze bedzie dzialać bez zarzutu.
Posted 07 April 2012 - 21:54
No niestety moze poczekaj po prostu do premiery nowych kart tych z GPU "Cayman" wraz z 10.8 i wtedy dokonaj upgrade. Ten problem o ktorym czytales moze wynikac z faktu bety owego systemu.

Posted 07 April 2012 - 21:56
Tak masz racje.
Jak juz mam placic 2000 to juz poczekam na nowsza wersje :/ moze bedzie kosztowac tyle samo...
Dzieki za wskazowki.
Pozdrawiam
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users