Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iMessage - wysyłanie tylko na maila

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 wachstiel

wachstiel
  • 42 postów

Napisano 06 kwietnia 2012 - 20:28

Gdy chce wysłać wiadomość iMessage i wybieram kontakt to niebieska chmurka pojawia się w kontakcie tylko przy adresie mail a nie przy nr osoby. Jeśli znajoma osoba ma iphona i mam tylko jej nr telefonu to nie mam chmurki gdy żona do tej samej osoby może wysyłać wiadomości iMessage na nr telefonu. Co mam zrobić aby też móc wysyłać wiadomości iMessage na nr telefonu a nie na maila?

#2 elprezesso

elprezesso
  • 439 postów
  • SkądŁódź

Napisano 06 kwietnia 2012 - 20:50

Najlepiej, niech ta osoba wyśle do Ciebie wiadomość iMessage, powinno zadziałać. Ponadto dla iMessage to nie ma znaczenia, gdyż identyfikatorem jest zarówno nr. Telefonu i adres email

#3 wachstiel

wachstiel
  • 42 postów

Napisano 07 kwietnia 2012 - 00:27

Ale pomimo że ta osoba wysyła do mnie iMessange i widzi przy moim nr telefonu niebieską chmurkę ja cały czas chmurki widza tylko przy mailach. gdy mam kontaktk osoby co ma iphona (5.1) i mam tylko nr tel bez maila to nie mam niebieskiej chmurki

#4 Michal.Rz

Michal.Rz

• 1 741 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 07 kwietnia 2012 - 08:35

Wejdź w ustawienia iMessage i w opcji ID dzwoniącego ustaw numer telefonu. Być może tutaj jest problem.

#5 wachstiel

wachstiel
  • 42 postów

Napisano 07 kwietnia 2012 - 10:08

Mam tak ustawione. Ja już nie wiem co robić aby to uruchomić.

#6 cubasz

cubasz
  • 1 636 postów
  • SkądSzczotkolm - Wawa

Napisano 07 kwietnia 2012 - 10:10

A masz nr tel tej osoby w książce adresowej wpisany w tym samym kontakcie co jej email?

#7 tores.

tores.
  • 1 149 postów
  • SkądMontrouge

Napisano 07 kwietnia 2012 - 10:14

Wydaje się mi że powinno to zadziałać dopiero po przesłaniu wiadomości ta taki kontakt

#8 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 07 kwietnia 2012 - 11:36

A ja bym tutaj trochę doprecyzował albo zmienił temat najlepiej, bo to nie jest żaden email, a Apple ID. Przykładowo @mac.com nie jest żadnym adresem email, a działa idealnie z tym.

Czytając temat myślałem że chodzi o coś innego, że chesz imessage wysyłać na maila (normalnego maila), a dopiero w trakcie czytania wątku okazało się że wcale nie.

#9 wachstiel

wachstiel
  • 42 postów

Napisano 07 kwietnia 2012 - 13:17

To może wyjaśnie.

Mam w kontaktach pewną osobę co ma iPhona 4 z iOS 5.1 np. Jan Kowalski i przypisany do niego:
- nr telefonu
-adres mailowy kowalski@gmail.com (to jest adres który również jest loginem do apple)

gdy chce wysłać do niego wiadomość to niebieska chmurka pojawia się tylko przy tym mailu a nie przy nr telefonu a ta osoba ma niebieską chmurkę przy moim telefonie

Co więcej jest druga osoba w kontaktach np. Jan Wiśniewski i przypisany do niego:
- tylko nr telefonu

Przy tej osobie nie mam już w ogóle niebieskiej chmurki.

Te dwie osoby mają u siebie normalnie niebieskie chmurki do siebie jak i do mnie przypisane przy numerze.
A ja nie :-(

A chciałbym wysyłać iMessage wybierając nr tel bo nie od każdego mam maila.

#10 tores.

tores.
  • 1 149 postów
  • SkądMontrouge

Napisano 07 kwietnia 2012 - 13:35

Nawet gdy nie będziesz miał maila do tej osoby, wyśle Ci jako iMessage, o to się nie musisz martwić. Nie wiem jak, ale tak to działa. Mam znajomego który do tej pory siedzi na oprogramowaniu 4.x.x, za każdym razem gdy wysyłam do niego smsa iMessage próbuje wysłać wiadomość, choć on tej funkcji w swoim telefonie nie posiada.

#11 elprezesso

elprezesso
  • 439 postów
  • SkądŁódź

Napisano 07 kwietnia 2012 - 21:53

Potestowalem i sprawdziłem, na pewno osoba do której piszemy jako id iMessage musi mieć ustawiony rownież nr telefonu inaczej zawsze będzie wysyłał jako SMS na nr telefon, a iMessage na adres e-mail

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych