Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Logic Pro 9 - Cpu/Hd wariuje

• Zamknięty Temat jest zamknięty
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 Funky Drummer

Funky Drummer
  • 24 postów

Napisano 05 kwietnia 2012 - 15:34

Witam wszystkich, Zwracam się do użytkowników Logic Pro 9, a mianowicie kiedy otworzę sobie template electronic, lub logic instruments, to widzę w transport bar spore obciążenie dochodzące do kilku kresek?? ( nie wiem jak to nazwać fachowo). Wygląda jakby komp był mocno obciążony bo kiedy otworzę sobie okno z cpu/hd to widzę jak cały czas jest takie pulsowanie, czasem wystarczy, że poruszę myszką, czy też nacisnę losowo wybrane klawisze a całość wariuje jakbym pracował nad aranżem zawierającym z 40 tracków, albo i więcej. Stworzyłem również nowy szablon z jednym instrumentem virutalnym EXS24 i wczytałem z Logic Pianos pierwszy lepszy fortepian i to samo jest, cpu wariuje. Zarówno problem występuje gdy używam zintegrowanej karty muzycznej, jak i po odpaleniu interface'u audio. I tu mam pytanie, a mianowicie, czy u Was też występują takie anomalię?? Trochę się martwię, gdyż pół roku temu miałem podobny problem, i mój komp miał wymienioną dwukrotnie płytę główną y. Za pierwszym razem padły porty fw, usb, za drugim sami nie wiedzieli co jest grane i ponownie wymienili płytę wraz z dyskiem twardym. Dziwnym zbiegiem okoliczności te problemy występują co pół roku :D. A co do kompa to już piszę, Mac pro early 2009 Intel Xeon Quad Core 2.66, 4gb Ram, dysk 640.

#2 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 05 kwietnia 2012 - 19:27

To normalne. Lepiej będzie, jak zmienisz dysk na jakiś porządny (ten oryginalny nadaje się tylko na TM) i dasz 3 kostki ramu, nie 4.

#3 Funky Drummer

Funky Drummer
  • 24 postów

Napisano 06 kwietnia 2012 - 17:11

Dzięki za odpowiedź na mój post, ale coś mi nie pasuje z tym cpu, gdyż pamiętam, że na początku jak przeglądałem te wszystkie szablony to nie miałem żądnego problemu, poza tym ta dodatkowa kość Ram jest oryginalna od Apple i była dobierana do pozostałych, zawsze myślałem, że więcej Ram to lepiej dla kompa.

#4 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 06 kwietnia 2012 - 19:07

Nie zawsze więcej ramu oznacza lepiej.
Tu masz linka, gdzie wykazują, że jak pamięć nie jest w triple channel, to wszystko zwolni ok 30%. Ten czwarty slot na pamięć, to jak piąte koło u wozu.
W makach ciągle jakieś bugi są.
A to dyski do góry "nogami", których żywotność spada dziesięciokrotnie przez takie ułożenie.
A to brak dobrego chłodzenia. Łamiące się zawiasy. Plamy na matrycy...

#5 Iseeutoo

Iseeutoo
  • 433 postów
  • SkądSea Side

Napisano 06 kwietnia 2012 - 20:05

Jak sie domyslam uzywasz Liona (u mnie podobne objawy pod lionem byly) rozwiazaniem okazalo sie zwiekszenie IO Buffer do 512. Gdzie na Snow Leo bez problemu dzialam przy 32.

---------- Wpis dodano o 21:05 ---------- Poprzedni wpis dodano o 21:02 ----------

...makach ciągle jakieś bugi są.
A to dyski do góry "nogami", których żywotność spada dziesięciokrotnie przez takie ułożenie...

Rozwin prosze bo ja zauwazylem ze dyski w tej pozycji mniej harcza i moze to wkretka ale chyba sa bardziej responsywne. Dodam ze dell tez tak montowal w obudowie. Masz jakies wiarygodne zrodlo opisujace zjawisko?

#6 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 06 kwietnia 2012 - 20:43

...Rozwin prosze bo ja zauwazylem ze dyski w tej pozycji mniej harcza i moze to wkretka ale chyba sa bardziej responsywne. Dodam ze dell tez tak montowal w obudowie. Masz jakies wiarygodne zrodlo opisujace zjawisko?

Ostatnio rozmawiałem z kolegą z laboratorium odzyskiwania danych i powiedział, że szczególnie Samsungi nie są przystosowane do takiej pracy.
Największym błędem jest zamocowanie dysku odwrotnie (etykietą do dołu). W takiej sytuacji żywotność dysku skraca się dziesięciokrotnie.

Chcesz powiedzieć. ze jak Dell, albo Apple montuje tak dyski, tzn że tak jest dobrze?
Jak oglądałem budowę płyty głównej w Maku Pro, to widać było, że inżynierowie dopasowując elektronikę do już gotowej obudowy, innego wyjścia raczej nie mieli. A sprzeciw Jobsowi zazwyczaj oznaczał utratę pracy.

#7 Funky Drummer

Funky Drummer
  • 24 postów

Napisano 07 kwietnia 2012 - 11:06

Pracuję na Snow Leopard 10.6.2 bez żadnych update, bo kiedy je zrobiłem to zrobił mi się mały syf i system padał za każdym razem, sam nie wiem czemu. Tech Tool zawsze pokazywał komunikat Volume structure failed. Odkąd nie robię żadnych update komp śmiga jak marzenie. W ogóle też bardzo mnie denerwuje, że wystarczy iż wrzucę obojętnie jaki virtual instr z Lodzia, dodam jakiś plugin i cpu hd wariuje na maxa cały czas pulsuje, chociaż nic nie robię., zwiększanie czy zmniejszanie IO buffer nic nie daje Ogólnie od początku z tym moim Mac Pro jest coś nie tak.. nie wykrywa mi do dziś interface'u audio, dopiero jak włączę w nim zasilanie to go niby pokazuje, ale wystarczy, że go wyłączę, kompa zrestartuję i widzę napis unable to list firewire devices. Bez kitu gdybym wiedział, że będę mieć taki cyrk to nigdy w życiu nie wykosztował bym się na produktu Apple.

#8 Iseeutoo

Iseeutoo
  • 433 postów
  • SkądSea Side

Napisano 07 kwietnia 2012 - 11:31

Akurat MacPro to jedyny dobry komputer Apple w erze post-PPC. Wiec po krotce ujmujac masz po prostu pecha wykonaj pelna diagnostyke... wyjmij ramy poszczegolne i testuj. Nie wiem jak ci inaczej pomoc samemu mozesz wyeliminowac spora czesc mozliwych a przyczyna moze okazac sie i tak uwalone mobo i bez serwisu sie nie obejdzie.

PS. Zrob comboupdate do 10.6.8 najwyzej jak cos bedzie nie tak to ci pomoge go wrocic na 10.6.2 bez bolu i cierpienia.

---------- Wpis dodano o 12:31 ---------- Poprzedni wpis dodano o 12:30 ----------

Ostatnio rozmawiałem z kolegą z laboratorium odzyskiwania danych i powiedział, że szczególnie Samsungi nie są przystosowane do takiej pracy.
Największym błędem jest zamocowanie dysku odwrotnie (etykietą do dołu). W takiej sytuacji żywotność dysku skraca się dziesięciokrotnie.

Chcesz powiedzieć. ze jak Dell, albo Apple montuje tak dyski, tzn że tak jest dobrze?
Jak oglądałem budowę płyty głównej w Maku Pro, to widać było, że inżynierowie dopasowując elektronikę do już gotowej obudowy, innego wyjścia raczej nie mieli. A sprzeciw Jobsowi zazwyczaj oznaczał utratę pracy.

Iro, absolutnie nie. Probowalem sie dowiedziec od ciebie jak sie ma sprawa w rzeczywistosci bo jestem w obawie. Nie mam zadnego mirroru a na moim SAMSUNGU ktory lezy etykietka do dolu jest caly moj dobytek muzyczny.

Swoja droga daje link do dyskusji na temat jakby kogos zainteresowalo. Ponoc nie ma potwierdzonych informacji jakoby ulozenie dysku mialo wplyw na jego zuzycie. I jest to czesta praktyka nawet w serwerach gdzie przy takiej ilosci godzin pracy to raczej ma znaczenie.

http://www.elektroda...94c71c8302682c7

#9 Funky Drummer

Funky Drummer
  • 24 postów

Napisano 07 kwietnia 2012 - 12:04

Dzięki za rady, ale zanim napisałem posta to wszystko co można było zrobić samemu wykonałem i niestety lipa. W tygodniu będę w Ispot i zamierzam oddać klamota do serwisu, szkoda moich nerwów etc.

#10 Iro

Iro
  • 6 955 postów

Napisano 07 kwietnia 2012 - 12:25

Też uważam, że Maki pro, to jedne z najlepszych komputerów, jakie Apple stworzyło. Na początek wyjąłbym tą dodatkową kostkę, która została dodana i po testował, czy jest lepiej. Potem włożył bym zamiast tych 3x1, 3x2 bo przy wirtualnych instrumentach więcej ramu ma znaczenie. Problemy z FW, czy różne "chocki klocki", często wynikają z załączonego języka polskiego. Przełącz na angielski i sprawdź, czy jest poprawa. Miałem to z Duende, YAMAHA (mLAN), a ostatnio z Altiverb. Jeśli jesteś ze Śląska, to mogę ci pożyczyć jakieś komponenty do testów. Wracając do pozycji dysków twardych, to nikt nie powiedział, że nie będą pracować. Tylko, że etykietą do góry jest lepiej.

#11 Funky Drummer

Funky Drummer
  • 24 postów

Napisano 07 kwietnia 2012 - 13:56

Niestety jestem z Wałbrzycha więc kiszka... Język na kompie mam angielski, więc ten problem odpada, poszperałem w necie i znalazłem posty ludzi, którzy mieli podobne problemy a nawet gorsze i to niezależnie od modelu Maca. Nie wiem czy panowie z Apple wrzucają do środka jakiś najtańszy shit, bo jak można inaczej nazwać komp, na który człowiek ciułał parę lat i ma teraz same problemy:mad: Sprawdzałem we wszystkich możliwych konfiguracjach i nie widać poprawy. Kto wie może mój model jest jakiś niedorobiony i że żadne naprawy nic tutaj nie pomogą. Jeśli się okaże, że ponownie coś w nim wymienią to czy jest szansa aby dostać zwrot kasy lub wymienić kompa na nowy model?? Ktoś miał podobne doświadczenia. Mam wykupione ACP więc teoretycznie komp jest na gwarancji do 2013. A jak znam życie to na bank po jej upływie ponownie coś się z...zepsuje:) i wtedy to chyba będę musiał albo wygrać w totka albo obrabować bank haha

#12 ciki12

ciki12
  • 572 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 kwietnia 2012 - 09:55

Zgadza się. Makówki są anty do piratów i w sumie to dobrze :) A co do tej wydajności to ostatnio zrobiłem testy zabrałem swojego już leciwego Maczka na nagrania i prowadziłem testy Logic 9 oraz Pro Tools 10 na Logic 9 nagrałem całą próbę a na Pro Tools 10 cały koncert. Nagrywana była suma ze stołu cyfrowego Yamaha LS 9-16 plus dwie podpórki bezpośrednio wpięte w kartę były to AT 4041 co się okazało Logic 9 średnie obciążenie CPU na 2 godzinnej próbie miał na poziomie 30%-33% i około 350mb ram natomiast Pro Tools na 2 godzinnym koncercie z tym samym zestawem nie wychylił się na więcej niż 25% gdzie trzymał stałe obciążenie na poziomie 23% ale za to łykał 490mb ram. Więc jak dla mnie PT górą obciążenia HDD nie sprawdzałem ponieważ w środku mam SSD i nagrywane też było na SSD więc jak by nie interesuje mnie to. Co nie zmienia faktu żę wynikami byłem zaskoczony bo przed dał bym sobie rękę odciąć, że PT będzie bardziej dawał w kość a tu miła niespodzianka.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych