Problem, jak w tytule. Mac Mini z 2009 roku, Super Drive w zasadzie zupełnie nie używany nagle zaczął wyrzucać każdą włożoną płytę. Przez długą chwilę (minuta - dwie) próbuje ją odczytać, a potem wyrzuca ją. Nie ma znaczenia, czy jest to płyta systemowa, czy audio CD czy DVD. Czy to symptom padnięcia napędu? Dezorientuje mnie to, że awarie, z którymi miałem do czynienia, sprowadzały się do odmowy odczytu, ale ikona płyty pojawiała się na desktopie.
Czy macie jakieś sugestie?
Z pozdrowieniami
MacEryk

Mac Mini SuperDrive wypluwa każdą płytę
Started by
MacEryk
, 03 Apr 2012 18:15
5 replies to this topic
Posted 03 April 2012 - 18:15
Posted 03 April 2012 - 18:56
Te napędy to padaka. Można próbować oczyścić napęd czystym powietrzem pod ciśnieniem (ostrożnie), choć nie zawsze daje to efekt.
Posted 03 April 2012 - 22:11
Płyta czyszcząca do napędów szczelinowych (np radia samochodowe)
Posted 04 April 2012 - 15:59
Dzięki za odpowiedzi. Ale zadam jeszcze jedno pytanie - jaki zewnętrzny napęd DVD-RW polecilibyście do Maca Mini? Nie bardzo widzę potrzebę kupowania specjalnego obudowanego - myślę o podłączaniu kablem "gołego" napędu. Czy z takiego czegoś bez problemu będę mógł postawić systemy - Mac OS i Windows na BootCamp?
Posted 04 April 2012 - 16:27
A po co kombinować z gołymi? Pierwszy lepszy Samsung na usb kosztuje bagatela 100-120 zł i będzie działał o wiele lepiej niż SD
Posted 04 April 2012 - 16:30
Mówisz o Samsungu w obudowie? Jeśli to jest koszt tego rzędu, to rzeczywiście nie ma się co zastanawiać.
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users