Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Problem z odtworzeniem kopii zapasowej

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
27 odpowiedzi w tym temacie

#1 CroX

CroX
  • 43 postów

Napisano 02 kwietnia 2012 - 12:24

Witam. Zrobiłem kopię zapasową z iPhone 4 16GB. Chciałem przenieść wiadomości w szczególności na iPhone 4S 64GB. Podłączyłem iPhone 4 i wybrałem szyfruj kopię zapasową, wpisałem hasło i niby wszystko zgrało się w kilka minut. Podłączam iPhone 4S, włączam iTunes i naciskam na iPhone wybierając "Odtwórz z kopii zapasowej". Chwilę niby wszystko idzie ok po czym wyskakuje komunikat:"iTunes nie mógł odtworzyć iPhone'a ..iPhone", ponieważ kopia zapasowa jest uszkodzona lub niezgodna z tym urządzeniem. Co zrobić aby zgrać przede wszystkim SMS'y z iPhone 4 na 4S? Kontakty mam i zależy mi głównie na SMS'ach. Resztę programów itp. wgram sobie od nowa tylko najważniejsze są te SMS'y. Proszę o pomoc bo nie mam pomysłu co zrobić. Pozdrawiam

#2 tores.

tores.
  • 1 149 postów
  • SkądMontrouge

Napisano 03 kwietnia 2012 - 05:52

A to hasło koledze konieczne? Wykonaj kopie bez szyfrowania wygraj na nowy telefon poczym kopie usuń, bądź jeżeli chcesz sobie ją zachować zaszyfrowaną to spakuj do .rar z hasłem Może pomoże może nie, odpisz bo sam jestem ciekawy.

#3 dyndas

dyndas
  • 4 424 postów

Napisano 03 kwietnia 2012 - 14:28

jakie wersje oprogramowania masz na obu telefonach. Nie uda się odtworzenie backupu zrobionego na nowszej wersji oprogramowania na wersji starszej.

#4 CroX

CroX
  • 43 postów

Napisano 03 kwietnia 2012 - 20:39

Na 4 jest 4.2.1 a na 4S jest 5.0

#5 Luc.

Luc.
  • 52 postów
  • SkądKraków, Poland

Napisano 13 września 2012 - 03:07

ja próbuję odtworzyć kopię po aktualizacji do ios 6 i wyskakuje mi takie samo powiadomienie..

#6 Poklos

Poklos
  • 703 postów
  • Skądwarszawa

Napisano 30 listopada 2012 - 14:51

Udało się komuś odtworzyć z uszkodzonej kopii zapasowej ? mam ten sam problem :// ale na jednym iphonie..

#7 eLeMeNt zYcIa

eLeMeNt zYcIa
  • 5 postów
  • SkądOkolica Of Stolyca

Napisano 05 grudnia 2012 - 15:04

Mam ten sam problem. Zrobiłem okopie zapasową na iPhone 4 32GB. Kupiłem iPhone 4S 32 GB i oprócz kontaktów nie ma nic. Wchodząc Ustawienia > Ogólne > Użycie > Zarządzaj Dyskiem > Kopie zapasowe mam informacje i jest kopia z 23.11.2012 roku (wielkość archiwum 878Mb). Z pozycji iTunes nie jest widoczna ta kopia zapasowa.

#8 korektoporek

korektoporek
  • 2 postów

Napisano 12 lutego 2013 - 00:01

[CIACH]

Zasady umieszczania wpisów na forum
Sprawdź pisownię i gramatykę swojej wypowiedzi. Nie tylko spowoduje to lepsze zrozumienie Twojej wypowiedzi przez innych ale też pozwoli Ci na zachowanie szacunku do Twojej osoby. Przy okazji nie dostarczysz innym pretekstu do ataków na Twoje słownictwo i styl w zastępstwie prawdziwej dyskusji.

Napisz jeszcze raz, poprawnie. Pozwoli to na łatwiejsze zrozumienie tego, co chcesz przekazać. [URL="http://myapple.pl/programy-112/announcement-b-font-color-red-na-tym-forum-piszemy-zgodnie-z-zasadami-jez_-polskiego-font-b.html"]Przeczytaj to![/URL].

- - - Połączono posty - - -

Witam wszystkich, moim problemem jest iż chcę odtworzyć kopie zapasową w iTuns z iCloud-a, mam Iphona 5 z systemem IOS 6,1, Gdy zacząłem odtwarzać na początku szło sprawnie do momentu jak szacowany czas postępu zwiększył się z 5 minut do 24 i dalej wzrasta co mam w tym momencie zrobić, mogę odłączyć telefon bez jego uszkodzenia ???, czy poczekać aż się skończy, tylko nie wiem jak długo to potrwa.

Proszę o wskazówki. Dziękuje.

#9 motas

motas
  • 21 postów
  • SkądRacibórz-europa

Napisano 04 marca 2013 - 18:49

Witam Temat był dodany prawie rok temu ale widzę że nikt rzeczowo i sensownie nie odpowiedział na pytanie od "CroX". To może przypomnę temat gdyż u mnie występuje ten sam problem.Stary iphone4 6.1.2 zrobiona archiwizacja na iCloud.Zakupiłem nowego iphona5 też 6.1.2 i chciałem zrobić "ODTWÓRZ" gdyż jak wiadomo to co jest na starym chciałem mieć na nowym Iphonie. I występuje komunikat: " iTunes nie mógł odtworzyć iPhone'a ponieważ kopia zapasowa jest uszkodzona lub niezgodna z tym urządzeniem".Dodam że wcześniej usunąłem z iCloud wszystkie archiwa ze starego telefonu i zarchiwizowałem na nowo by wykluczyć problem z rzekomym "uszkodzeniem kopi zapasowej" Może spotkał się ktoś z podobnym problemem i wie jak go rozwiązać to proszę o poradę.Dzięki i pozdrawiam

#10 NoMercy

NoMercy
  • 143 postów
  • Skąd3M

Napisano 04 marca 2013 - 19:39

Jeżeli kopia była zachowana na komputerze to jest nadzieja link

#11 motas

motas
  • 21 postów
  • SkądRacibórz-europa

Napisano 04 marca 2013 - 21:03

Dzięki NoMercy,ale mi to nie przejdzie,mam MBP a ten program jest na Windowsa,poza tym chyba nie archiwizowałem na kompie tylko w chmurze,niestety :( mimo wszystko dziękuję,i poczekam może ktoś miał podobna sytuację to mi doradzi,pozdr.

#12 motas

motas
  • 21 postów
  • SkądRacibórz-europa

Napisano 05 marca 2013 - 17:55

Witam ponownie.A więc po dłuższej zabawie z telefonem odkryłem małą ciekawostkę.Problem z odtwarzaniem z kopi zapasowej z iCloud pozostał nie rozwiązany,jeśli chcemy tę czynność zrobić z poziomu komputera (przynajmniej w moim przypadku,jak i paru kolegom wyżej co też mieli ten sam problem),i wyświetla ten sam komunikat.ODTWORZYŁEM Iphona w iTunes i spróbowałem na nowo wgrać cały system i po kolei krok po kroku aż do momentu kiedy to nasz telefon zapyta czy "jest to nowy telefon" czy "odtworzyć z iCloud".Po zaznaczeniu tego drugiego komunikatu po paru minutach telefon bez problemu przywrócił kopie zapasową z iCloud akurat w moim przypadku jak wcześniej opisywałem ze starszego modelu ip4.i na nowym mam teraz wszystko to samo co na starym wiadomości,fotki,muza itp.Oczywiście nie wszystkim ten sposób odpowiada z wiadomych celów,ale tym którym bardziej zależy na rzeczach zarchiwizowanych w chmurze niż np. na utraconym jailbreak to polecam to uczynić bo u mnie to zadziałało.Pozdr

#13 dyndas

dyndas
  • 4 424 postów

Napisano 05 marca 2013 - 18:07

A co niby jest niezwykłego w tym, że odtworzyłeś backup? To ma tak działać i zadziałało..

#14 motas

motas
  • 21 postów
  • SkądRacibórz-europa

Napisano 05 marca 2013 - 18:36

Teoretycznie powinno zadziałać,ale gdy kopia była by uszkodzona tak jak jest w komunikacie "iTunes nie mógł odtworzyć iPhone'a ponieważ kopia zapasowa jest uszkodzona lub niezgodna z tym urządzeniem" wiec odtwarzanie 100 razy by nic nie pomogło a tak przynajmniej został wykluczony ten czynnik.A skoro to takie banalne dla Ciebie to czemu nie zaproponowałeś tego 13 miesięcy temu jak kolega zakładał ten temat bo potrzebował porady.

#15 ziomaldobi

ziomaldobi
  • 1 postów

Napisano 14 grudnia 2014 - 00:16

Witam i ponawiam wątek.

Mam problem, gdyż zrobiiłam dzisiaj kopię zapasową mojego iphone 5 z iOS 8.0.0. Kopię zrobiłam na komputerze (windows 8) i podczas wykonywania kopii zapasowej wyskoczyło mi powiadomienie, ze kopia jest uszkodzona. Aczkolwiek pokazywało, że kopia została zrobiona... Na telefonie miałam bardzo mało miejsca. Gdy potem ponownie podłączyłam telefon do komputera wgrała się najnowsza wersja systemu i chciałam odtworzyć ostatnio zrobioną kopię zapasową i wyskoczył mi komunikat "iTunes nie mógł odtworzyć iPhone'a ponieważ kopia zapasowa jest uszkodzona". Wyrzucało mnie do "punktu wyjścia" i klikałam powtórnie, aby zainstalować ostatnią zrobioną kpię. Za każdym razem czas ładowania jej na telefon zwiększał się na początku z 7min aż przy mojej ostatniej próbie do 26min. Dodam, że próby były za każdym razem od nowa. Proszę pomocy!! Co mam zrobić, aby odzyskać ostatnie informacje z telefonu? Głównie chodzi mi tu o smsy...

Mam nadzieję, ze jest jakiś sposób... Błagam o pomoc,

Blondynka...

#16 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 14 grudnia 2014 - 11:03

Jeżeli przy robieniu kopii powjawił się błąd, to wtedy powinieneś podjąć działania i wykonać ją np. jeszcze raz, bo teraz to trochę za późno. Jeżeli miałeś kopię w iCloud to przywróc ją po prostu.,

Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.
PDAClub.pl - Wortal i forum miłośników technologii Mobilnych
CyfrowyJa.pl - Wszystko o Smartwatch, Smartband, Activity Tracker i gadżetach

#17 Koziii

Koziii
  • 17 postów

Napisano 18 grudnia 2014 - 22:22

iCloud. Kopia zapasowa. Najnowsze archiwum niezakończone. IP nie znajduje w ogóle kopii. Nie da rady nic zrobić? Kopia wazy 3,2 GB wiec trochę tam jest. Do tego gdy włączyłem zdjecia z iCloud to na sekundę pojawiły się właśnie te z kopii ale znikły i ich nie ma. Jakaś rada? Przepadło wszystko?

#18 Anitte

Anitte
  • 1 postów

Napisano 27 grudnia 2014 - 00:20

Witam, trafiłam na ten wątek po problemach z aktualizacją oprogramowania mojego iphona 4s z wersji 6.3.1 czy jakoś tak do najnowszej 8.1.2. Kopia zapasowa została zrobiona, synchronizacja itp przebiegły POMYŚLNIE, żadnych zakłóceń, dymków o błędach, braku miejsca - nic z tych rzeczy. Zrobiona, koniec kropka. Oprogramowanie ściągnięte, iTunes najnowszy, żadnych pendrivów ani innych pierdół podłączonych do portów usb, tylko telefon. Po wyzerowaniu chwila prawdy - odtwórz stare ustawienia. I tu było kilka podejść a każde kończyło się komunikatem "Nie można odtworzyć kopii zapasowej bo nie została ona prawidłowo zarchiwizowana". No więc nadmienię że owa kopia była ona widoczna wszędzie, gdzie się weszło w itunes, podłączałam kabelki jeszcze raz, restartowałam kompa (dell), włączałam i wyłączałam to cholerne itunes do znudzenia, czasami nawet udawało się że kopia zaczęła się ściągać i w połowie znowu ten komunikat.

Ponieważ wszyscy mieli w dupie aby spróbować pomóc, a odsyłanie do płatnego gówna pod tytułem iphone backup extractor to już szczyt chmastwa; powiem co mi pomogło - okazało się że dysk miałam całkowicie zawalony na komputerze i usunęłam z 10gb danych, bo na moje dane z telefonu potrzebowałam ok 8GB. Naprowadził mnie komunikat o braku miejsca w koszu i to mnie zastanowiło. Nie jestem ekspertem, nie wiem, jak działa archiwizacja iphone'a na komputerze od podszewki ale to spowodowało że proces nagle ruszył i wszystko się odtworzyło jak powinno.

#19 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 27 grudnia 2014 - 01:19

Ponieważ wszyscy mieli w dupie aby spróbować pomóc, a odsyłanie do płatnego gówna pod tytułem iphone backup extractor to już szczyt chmastwa; powiem co mi pomogło - okazało się że dysk miałam całkowicie zawalony na komputerze i usunęłam z 10gb danych, bo na moje dane z telefonu potrzebowałam ok 8GB. Naprowadził mnie komunikat o braku miejsca w koszu i to mnie zastanowiło. Nie jestem ekspertem, nie wiem, jak działa archiwizacja iphone'a na komputerze od podszewki ale to spowodowało że proces nagle ruszył i wszystko się odtworzyło jak powinno.

Wybacz, ale jak się ma w gdzieś dbanie o komputer, to pretensje miej do siebie, To, że masz burdel w systemie i nie ogarniasz tego, to nie wina ani iTunes, ani Apple ani iPhone, a szczytem chamstwa to jest zwalanie winy na swoją nieudolność i ignorancję na wszystkich innych i jeszcze manie o to pretensje.

#20 Pieka

Pieka
  • 647 postów

Napisano 01 lutego 2015 - 16:26

Czy jest jakiś inny sposób na odzyskanie kopii iPhone przy błędzie "iTunes nie mógł odtworzyć iPhone'a ponieważ kopia zapasowa jest uszkodzona lub niezgodna z tym urządzeniem" poza narzędziem iPhone Backup Extractor? Niestety po odtworzeniu i próbie przywrócenia telefonu z kopii po nieudanej aktualizacji przez OTA, mam taki komunikat. Nie ma znaczenia z kiedy jest kopia, a sprawdzałem na trzech wykonanych w przeciągu ostatnich miesięcy. Za każdym razem przy ~45 minucie do zakończenia całej operacji pojawia się okienko z ww. komunikatem.

Użytkownik Pieka edytował ten post 01 lutego 2015 - 16:47

#21 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 01 lutego 2015 - 20:22

Zobacz czy Ci się miejsce na dysku nie kończy. Bo jak zaczyna rozpakowywac kopię i się zatnie to jest taki sam komunikat. Ew. spróbuj użyć kopii z iCloud.

#22 Pieka

Pieka
  • 647 postów

Napisano 02 lutego 2015 - 10:03

Wolnych mam ~19 GB, kopia ma 13.7 GB. Po wystąpieniu ww. błędu przy obecnej kopii pojawia się druga, identyczna z dodatkowymi ciągami po myślniku, a na dysku zostają ~3 GB. To, jak rozumiem jest normalnym zachowaniem podczas przywracania z kopii?
Kopii w iCloud nie robiłem, tylko lokalnie z dodatkowym zabezpieczeniem na dyskach zewnętrznych.

#23 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 02 lutego 2015 - 11:05

Tak, przy odtwarzaniu potrzebuje kupę wolnego miejsca, spróbuj dla świętego spokoju zwolnić więcej miejsca jak nie pójdzie to znaczy, ze jakieś kuku jest w kopii...

#24 Mystic_PL

Mystic_PL
  • 61 postów

Napisano 02 lutego 2015 - 11:18

"iTunes nie mógł odtworzyć iPhone'a ponieważ kopia zapasowa jest uszkodzona lub niezgodna z tym urządzeniem"

Problem z odtworzeniem na nowym (lub nawet starym ale wyzerowanym) iPhone utworzonej wcześniej kopii zapasowej (nie ma znaczenia czy szyfrowanej czy nie) występuje w sytuacji gdy zarchiwizowaliśmy / zapisaliśmy kopię utworzoną z iPhona, na którym mamy kolekcję muzyki dodanej samodzielnie do iTunes a co za tym idzie również zsynchronizowanej z iPhone z mp3 niewiadomego pochodzenia,.

Jeśli kupiliśmy nowego iPhone i planujemy go odtworzyć z archiwum starego iphona, proponuję najpierw odsynchronizować / wymazać ze starego iPhona całą muzykę, a dopiero potem utworzyć nowe archiwum czyli kopię zapasową, która nie będzie posiadała żadnej muzyki (muza zakupiona w iTunes na tym urządzeniu nie przeszkadza). Nowa kopia jak najbardziej może być szyfrowana, wówczas automatycznie przeniesiemy wszystkie zachowane w starym telefonie hasła i nie będzie potrzeby ich pomownie wpisywać w nowym telefonie. 

Użytkownik mystic.pl edytował ten post 02 lutego 2015 - 11:41

iP3G 16GB => iP4 16GB => iP5 64GB => iP6/iP6+ 64GB => iP6s/6s+ 128GB

iPad 3 64GB Cellular / iPad PRO 128GB Cellular

#25 Pieka

Pieka
  • 647 postów

Napisano 02 lutego 2015 - 19:46

Tak, przy odtwarzaniu potrzebuje kupę wolnego miejsca, spróbuj dla świętego spokoju zwolnić więcej miejsca jak nie pójdzie to znaczy, ze jakieś kuku jest w kopii...

Będzie ciężko, bo dysk mam 110 GB i w zasadzie od dłuższego czasu większą jego część zajmuje iTunes wraz z kolekcją muzyki oraz zdjęcia. Musiałem już nawet pousuwać większe gry, bo mi się pomysły skończyły... Obecnie mam wolnych około 18-19 GB, oczywiście po dodaniu do katalogu "backup" kopii, którą chcę przywrócić.

Pytanie zasadnicze, ile potrzebuję wolnego przy kopii o wielkości 13.8 GB?

Odnośnie tego, co kolega mystic.pl proponuje, nie ma takiej opcji, bo to jedyny iPhone.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych