Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Problem z czytnikiem SD

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 mektub

mektub
  • 17 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 kwietnia 2012 - 19:34

Witam, mam MacBooka Pro 15" mid 2011. Do tej pory wszystko śmigało bez zarzutu, a tu nagle przestał mi działać wbudowany czytnik kart SD. Przestał działać, czyli po włożeniu karty, komputer jej wcale nie widzi. Co może być tego przyczyną? Czy jest taka możliwość, że wyłączyłam coś w ustawieniach? Będę wdzięczna za pomoc. Pozdrawiam, dor

#2 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 01 kwietnia 2012 - 21:36

http://myapple.pl/se...w-macbooku.html

#3 mektub

mektub
  • 17 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 02 kwietnia 2012 - 13:35

Niestety tamten wątek niewiele ma wspólnego z moim problemem.
Czytnik kart nie pojawia mi się pod usb w informacjach o systemie (a wiem, że na innych komputerach się wyświetla)

Dołączona grafika

#4 tumpio

tumpio

SERWIS

• 6 245 postów

Napisano 02 kwietnia 2012 - 14:54

Jak nie zgłasza się Ci czytnik masz 3 możliwości: 1. Uszkodzenie zasilania w sekcji SecureDigital Card Reader 2. Uszkodzenie samego uładu SecureDigital Card Reader 3. Uszkodzenie na moście (najmniej prawdopodobne) We wszystkich 3 opcjach czeka Cię niestety wędrówka do serwisu ....

#5 mektub

mektub
  • 17 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 kwietnia 2012 - 07:14

myślałam, że tego uniknę ;-) ale dzięki za pomoc!

#6 bassetla

bassetla
  • 6 postów

Napisano 06 lipca 2012 - 15:33

Witam,

Mój MacBook Pro nie chciał czytać karty SD ani w slocie ani na USB (kilka dni wcześniej czytał bez problemu). Po analizie forum wywnioskowałem, że nikt się nie orientuje, iż przyczyna może leżeć po stronie systemu operacyjnego. Jeśli wyjmiemy z czytnika kartę bez uprzedniego usunięcia jej z systemu przy pomocy przycisku może ona zapisać błąd i zarówno w slocie jak i na złączu USB nie będzie widoczny czytnik SD nawet jeśli wsadzimy inny klucz czy kartę. W takim wypadku należy wsadzić tę samą kartę, która była nieprawidłowo wyjęta i wtedy system sam ją naprawi jak i odblokuje czytanie z SD. Niestety jeśli używamy wielu kart i nie wiemy na której z nich została założona blokada musimy wszystkie po kolei wsadzać do czytnika i sprawdzać czy się uaktywniła. Nie wiem co zrobić w przypadku zagubienia takiej karty Także mit o cudowności systemu OSX uległ zachwianiu

Pozdrawiam

---------- Wpis dodano o 16:33 ---------- Poprzedni wpis dodano o 16:32 ----------

Do serwisu najprościej - czasem można samemu ;)

Pozdrawiam

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych