Mój Aster zamienił się w UPC, co generalnie mnie cieszy (pod innym adresem korzystałem z UPC z Lynksysem i 10Mb deklarowane było 10 po wifi). Teraz mam 60 Mb i po kablu, na starym modemie Cisco jeszcze od Astra jest tyle ile trzeba - zwykle ok. 57Mb. Pod Cisco podpięty jest kablem Airport Extreme, Airport Express w trybie bridge działa jako przedłużka w drugim pokoju. Przez pierwszy dzień wszystko hulało jak trzeba, po wifi nawet do tych 57 Mb w speedteście. Po czym zdechło i nie chcę być więcej niż 5-7 Mb, bez względu na to czy MBP jest w drugim pokoju czy stoi obok AExtreme. Oczywiście oba routery Apple'a to n-ki. Ten Cisco też sprawdzony, jest w stanie obsłużyć dużo wyższe prędkości, zresztą on akurat podaje właściwą prędkość. Przeglądam zakładki w Airport Utility w obu routerach, ale nie wiem co by można spróbować: radio mode i chanels na automacie, może ręcznie kanały pozmieniać? Nie mam już pomysłów.
Z góry dzięki za pomoc. Pozdr, Salty

UPC niska prędkość netu po wifi - Cisco > Airport Extreme + Airport Express
Started by
salty
, 01 Apr 2012 17:29
11 replies to this topic
Posted 01 April 2012 - 17:29
Posted 01 April 2012 - 20:36
Jak dla mnie dwa testy zrób:
1) Komputer podpięty kablem pod modem dostawcy, test zrobiony kilka razy bo pora dnia też tutaj ma znaczenie.
2) Podepnij normalny router który na pewno wyrobi przy takim łączu, nie wiem co apple wkłada do tych swoich wynalazków bo nigdzie żadnych konkretów na ich temat nie ma.
Tryb bridge czyli co? Używasz 2go urządzenia w sensie iż bierze sygnał od pierwszego i podaje dalej, czy są one połączone kablem? Bo jeżeli ono sobie przesyła sygnał dalej to jest to dość prymitywne rozwiązanie i mało skuteczne.
Posted 02 April 2012 - 07:52
>1) Komputer podpięty kablem pod modem dostawcy, test zrobiony kilka razy bo pora dnia też tutaj ma znaczenie.
tak jak pisałem, tu wszystko w porządku, pełna prędkość deklarowana na umowie
>2) Podepnij normalny router który na pewno wyrobi przy takim łączu, nie wiem co apple wkłada do tych swoich wynalazków bo nigdzie żadnych konkretów na ich temat nie ma.
j.w.
>Tryb bridge czyli co? Używasz 2go urządzenia w sensie iż bierze sygnał od pierwszego i podaje dalej, czy są one połączone kablem? Bo jeżeli ono sobie przesyła sygnał dalej to jest to dość prymitywne rozwiązanie i mało skuteczne.
czyli bezprzewodowe rozszerzenie sieci, skuteczne
----
próbowałem wczoraj z róznymi ustawieniami kanałów i to okazało się najskuteczniejszą metodą, przy pewnej parze (oddzielnie wybrany kanał dla 2.4GHz i 5GHz) prędkość wzrosła do 40Mb.
za szybka radość, przed chwilą sprawdziłem speedtestem przy tych nowych ustawieniach i znowu jest 7 Mb w porywach do 10.
Posted 02 April 2012 - 09:57
Wiesz co tutaj cudów nie ma, jeżeli podpinając się pod modem dostawcy masz pełną prędkość a za routerem kilka razy mniejszą to albo router jest do wymiany albo jego konfiguracja błędna. Wyłącz ten AP co jest w trybie "Bridge" i wtedy pobaw się konfiguracją tego pierwszego, gdy on będzie działał poprawnie uruchamiaj 2gi bo inaczej będą zonki. Upewnij się czy nie masz przypadkiem tak że te dwa APki mają ten sam SSID oraz ten sam kanał bo wtedy wzajemnie się zakłócają i to też generuje problemy.
Nazwa bridge jest tutaj jakimś nieporozumieniem bo taka funkcjonalność to zupełnie coś innego, jedyne co tutaj pasuje to WDS lub Repeater

Posted 02 April 2012 - 10:22
Oczywiście tak robiłem, tylko jedn był grany, bez różnicy (prędkość jeszcze spada). Zły być nie może bo (krótko, bo krótko), ale wszystko chodziło z pełną prędkością.
Z ustawień Airport Express: "Router Mode: Off (Bridge Mode), Network Mode: Extend a wireless network"
Posted 02 April 2012 - 12:04
A jak się podłączysz kablem do routera to prędkość jest normalna ? Sorry ale coś mi tutaj nie pasuje

Posted 02 April 2012 - 12:13
Ale co Ci nie pasuje? Komp wpięty kablem bezpośrednio do modemu Cisco osiąga prawidłową prędkość, tak samo jest gdy komp jest podpięty kablem pod Airport Extreme (która jest spięta kablem z Cisco).
Posted 02 April 2012 - 13:51
A czy karta sieciowa w MBP jest w standardzie N ?
Posted 02 April 2012 - 16:09
oczywiście, 802.11n
Posted 13 June 2012 - 13:40
Rozwiązałeś ten problem? Jutro mi mają przyjść zainstalować inny modem z UPC by zmienić na wyższy abonament na 60Mb/s a też do niego podłączony Airport Extreme który rozsyła sygnał do wszystkich komputerów. Też po jakimś czasie mam z prędkości 23.Mb/s 7Mb/s tyle że u mnie wystarczy zrestartować modem od UPC i wraca do normy...
Posted 13 June 2012 - 17:28
Żadnych reguł, jedyne co to zainstalowałem na maku 'wifi explorer' i ustawiłem kanały tak, by się nie nakładały z innymi silnymi sygnałami w budynku. Ale raz jest ~50Mb, czasem 20, najczęściej 7 a i 2,3 nierzadko.
Posted 16 June 2012 - 16:58
Ja miałem dokładnie taką samą przesiadkę i dali mi modemo-router Thomsona i oprócz niego nie mam żadnego innego routera, a problem jest taki sam, szczególnie jak z internetu korzysta kilka osób na raz. We Wrocławiu mam też internet od UPC tyle, że 25Mbit/s i tam mam jakieś ustrojstwo od nich + router Netgear i jest jeszcze gorzej bo poza spadkami prędkości potrafi czasami całkiem rozłączyć i trzeba wyłączyć i włączyć wifi na MBP/iPhone...
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users