Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Sprzęt dla webdevelopera

• Please log in to reply
18 replies to this topic

#1 radoslaus

radoslaus
  • 107 posts

Posted 01 April 2012 - 09:51

Od dwóch miesięcy namiętnie czytam forum i nie mogę wyrobić sobie jednoznacznego stanowiska. Zarejestrowałem się więc i mam nadzieję, że Wasze ewentualne wskazówki nakierują mnie na konkretną opcję... Czym się zajmuję? Koduję motywy pod wordpress, zarówno od zera jak i modyfikacje. Jest więc trochę html, trochę php, grafiki praktycznie zero, wszystko staram się robić w kodzie. Dlaczego szukam czegoś ze stajni Apple? Średnio dwa razy w tygodniu (supportuje również forum, kilka tysięcy userów) trafia się klient który ma problem z jakimś motywem właśnie pod platformą Apple... Z racji, że używam okienek to mam tylko stres z tego powodu, mógłbym to olewać, ludzie jednak płacą za motywy i support realne pieniądze... Jaki sprzęt mnie interesuje (ramy ogólne)? Mógłbym kupić najtańszy laptop, np. MB Air i używać go tylko do podglądu w wyżej wspomnianych momentach. Jednak jak patrzę na cenę tego czegoś to nie dam z siebie zrobić idioty i za 4-5tys kupić sprzęt który będzie używany 2-3 razy w tygodniu. Stwierdziłem więc, że zaryzykuję i całkowicie zmienię platformę roboczą... Chcę kupić sprzęt który będzie mi służył na co dzień, pracuję średnio po 16 godzin dziennie... Czego potrzebuję? Konieczność to dwa monitory, jeden obok drugiego jako jeden pulpit, powinny być również identyczne (ta sama wysokość). W tle działa skype (kontakt z klientami), otworzone jest kilka kart przeglądarki (dwa konta pocztowe, podgląd strony, karta na luzackie szperanie jak znajdę 5min wolnego czasu, forum które supportuje i panel admina wordpress), edytor html/css/php w dwóch kartach (kopiowanie gotowych sekcji kodu) i na koniec okno z meczykiem baseball'a (MLB) -jestem fanem tego sportu, z racji, że pracuję w godzinach zza oceanu to w sezonie dziennie robię nawet 3-4 mecze. ;) Jak widać jest tego trochę, jednak nie ma gierek i innych wodotrysków, na moje oko jedyny mocno obciążający element to livestream mlb... Moje opcje? Mam dwie, laptopy odpadają, stosunek ceny do mocy jest po prostu fatalny, nawet nie próbujcie mnie namawiać. Nie chodzi o pieniądze, po prostu jestem rozsądną osobą, z drugiej strony nie jestem fanem Apple (chyba nawet bardziej antyfanem), jeszcze kilka lat temu można było znaleźć obiektywne argumenty za tym sprzętem, obecnie jest to zwykła masówka i 2-3 krotne przepłacanie. Niestety, życie czasami zmusza do przepłacania, skoro muszę to robić to chciałbym podejść do tego w optymalny sposób. :) Pierwsza opcja to standardowy iMac i dodatkowy monitor (nie Apple). Jedyny plus za tym rozwiązaniem to sprzęt w kawałku, nie lubię bawić się w śrubki itp., więc byłoby to dla mnie dobre rozwiązanie. Niestety, jak czytam o tych problemach z plamami itp. to ręce opadają, dodatkowo mieszkam na głębokiej prowincji, do jakiegoś partnerskiego salonu mam najbliżej 120-150km, podobno w razie problemów odbierają sprzęt kurierem ale zawsze jest jakaś linia czasowa... Koszt minimalny 5.5tys plus monitor. Druga opcja to Mac mini w najmocniejszej konfiguracji, tzn. lepszy procesor, karta z dedykowaną pamięcią itp. Podoba mi się ten sprzęcik, lubię taką prostotę, jedyna wątpliwość to moc. Tutaj pytanie do Was -mając na względzie moje wymagania i sposób pracy, myślicie, że Mac mini pociągnie mi bezstresowo robotę? Muszę bezwzględnie podłączyć do tego dwa monitory i zapewne jakieś głośniki... Jeśli tak to czy zasadne jest zwiększanie pamięci z 4 do 8gb? Na okienkach mam 4 i pracuję komfortowo... Kolejna wątpliwość to mysz i klawiatura - na zdjęciach wyglądają marnie, jakieś małe to jest... Może ma ktoś jakieś doświadczenia w webdeweloperce na tym sprzęcie? Jak wiadomo polega to na pisaniu setek linii kodu, klawiatura to jednak podstawa. Koszt (maksymalny) 6tys (najmocniejszy model, liczę kable, mysz, klawiaturę, napęd, ram 8gb?) plus dwa monitory... Podsumowując. Potrzebuję sprzętu z dwoma monitorami, kilka kart przeglądarki otworzone nonstop, livestream video w mniejszym oknie, edytor html, 16-18h pracy codziennie. Sprzęt ma służyć do pracy, nie interesuje mnie wygląd (jak czytam forum to jest sporo osób które stawiają to jako argument za Apple), o systemie faktycznie słyszałem sporo dobrego nawet od współpracowników, zobaczymy jak to wygląda w rzeczywistości. Z góry dzięki za pomoc, zdecydowałem się już na 200% na kupno czegoś od Apple (nie mam innego realnego wyjścia), muszę tylko wybrać optymalną opcję. P.S. MacPro plus monitory i podobne konfiguracje odpadają. Nie patrzę już nawet na cenę, po prostu na biurku będzie tego za dużo w tym momencie (stacja robocza na Apple plus laptop na Windows). ;)

#2 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 01 April 2012 - 10:13

szczerze to do webdeveloperki starczy pierwszy lepszy mac jak jeszcze nie bawisz się w grafikę to naprawdę nie ma problemu. klawiatura jest wygodna (ale i tak do miniaka jej nie dostajesz), myszka z multitouchem też. chociaż może nawet lepszy byłby magic trackpad - jak skorzystasz z better touch tool to nawigacja po oknach etc. będzie bajką.

#3 radoslaus

radoslaus
  • 107 posts

Posted 01 April 2012 - 10:24

Dzięki za szybką pomoc. Tak, zauważyłem, że wszystkie elementy dokupuje się dodatkowo, po prostu być może warto kupić klawiaturę i mysz jednej firmy... To samo z kablami, podwójne przebicie ale w całej cenie to są jednak groszowe sprawy. ;) Do mini przekonuje mnie fakt, że nawet w razie jakiś problemów (szukałem na polskich i anglojęzycznych stronach, w porównaniu do iMac'ów jest ich minimalna ilość), to oddanie takiej skrzyneczki do naprawy jest mniej kłopotliwe... Nie wiem tylko jak radzi sobie ten sprzęt przy kilkunastogodzinnej pracy, chłodzenie wbudowane, to samo zasilacz, dziwna sprawa...

#4 apek

apek
  • 261 posts

Posted 01 April 2012 - 10:42

Przecież mini ma takie same podzespoły (laptopowe) jak MacBook. Najnowszy macbook pro 15" w najsłabszej konfiguracji spokojnie pociągnie to co robisz. Ja gdybym mógł to bym brał Mac Pro + 2x ACD, no ale twoja sprawa. PS. Co to za strona? Napisz na pw

#5 rafaello87

rafaello87
  • 403 posts
  • SkądBielsko - Biała

Posted 01 April 2012 - 11:07

Laptopy Apple mają szereg udogodnień, których próżno szukać u konkurencji. Np. touchpad jest czymś, do czego ludzie tak się przyzwyczają, że zupełnie nie patrzą na laptopy innych firm. Żeby napisać, że za coś przepłaca się 2-3 razy trzeba mieć jakieś chociaż doświadczenie w tej kwestii, nieprawdaż:)? Ale to nieważne. Mimo, że do webdevelopingu nada się praktycznie każdy sprzęt, to Macbooki odpadają ze względu na brak możliwości podłączenia 2-óch monitorów. Tzn. można podłączyć do nowych Macbooków(tych z dedykowaną grafiką) 2 monitory z thunderbolt, ale koszty są spore. Ja polecam Ci Mac Mini. Podłączysz 2 monitory. Na własną rękę kupisz 2x4gb ramu(koszt: 200-300zł) oraz dysk ssd. Pamiętaj, że dziś dyski są wąskim gardłem. Mając nawet i7, 16gb ramu i dysk talerzowy, to odczucie będzie takie, że jest wolniejszy od komputera z jakimś zwykłym core 2 duo, 3-4gb ramu, ale z dyskiem ssd. I to tyle. Będzie hulał aż miło:)

#6 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 01 April 2012 - 11:08

No na pewno jest to wygodne (klawisze kontrolne w klawiaturze chociażby no i multitouch w myszce), ale to trzeba sobie sprawdzić. Mi tam pasuje myszka, ale jest też sporo osób, które narzeka na jej profil. Miałem kiedyś miniaka, robię w webmasterce i było super. Chociaż to był model z zasilaczem zewnętrznym. No ale nie oszukujmy się - najgorsze w twoim przypadku rzeczy to skype (bo on strasznie grzeje kompa, chyba, że bez video) i streaming video (to flashowe jakieś rzeczy?). Ja swojego miniaka obciążałem na 100% na długie godziny bez żadnych problemów (programy na uczelnię, liczyły rzeczy przez całą noc obciążając procesor dosłownie na 100%) Sama praca to pryszcz dla każdego sprzętu. Pytanie jeszcze jakie chcesz podłączać monitory. RAM możesz sobie wymienić samemu. A jak byś wziął z SSD to byłaby pewnie masakra ;] Ogólnie miniak jest IMO super. michaelaices - Mac Pro do takiej pracy to armata na muchę.

#7 radoslaus

radoslaus
  • 107 posts

Posted 01 April 2012 - 11:24

@michaelaices nie wiem jaką stronę masz na myśli... :) @rafaello87 Niby masz rację, tylko że fraza "szereg udogodnień" jest dość problematyczna. Ja jestem z natury praktykiem, dla mnie ten sprzęt nie jest po prostu praktyczny w tym momencie i tyle. Na pewno jest to subiektywne ale mocy procesora czy ramu nie da się oszukać. Tak jak napisałeś, nie mam o tym pojęcia, po prostu porównuje suche dane, jak popracuję kilkanaście dni to być może mój punkt widzenia będzie inny. @Roberto Skype tylko tekstowe rozmowy, meczyki niestety to jest na flashu właśnie... Odnośnie dysku to już sensu nie ma, albo bliżej 5tys albo 10. Już chyba lepiej ten MacPro tylko po co mi takie coś? Mam lapek ze zwykłym dyskiem 5400 obrotów i daje rade, widoczne są jedynie spowolnienia przy kopiowaniu itp ale i tak praktycznie wszystko robię online, via ftp... Praktycznie zdecydowałem się na mini, mocniejsza wersja z dodatkowo tym lepszym procesorem, nad ramem się jeszcze zastanawiam czy 4gb nie starczy (po co ma mi się grzać i stać pusty), kupię mysz i klawiaturę przewodową i jeszcze kilka pierdółek. Odnośnie zakupu to czy uważacie, że lepiej jest to zrobić na store.apple.com czy u jakiegoś pośrednika krajowego? Różnic w cenie większych nie widzę, poza tym to drugorzędna sprawa. Jeszcze, gdyby ktoś potrafił pomóc, w jaki sposób najlepiej podłączyć monitory do mini, via hdmi->hdmi (kabel bez przejściówek) i miniport->hdmi (również kabel bez przejściówek)? Z tego co przeglądam to w sklepie są tego typu kabelki, łącza też się zgadzają... Jednak na znalezionym na forum filmiku ktoś podłącza monitory przez przejściówki na dvi i dalej monitory. Jestem totalnym laikiem w tych sprawach, wiem tylko, że po hdmi pójdzie od razu głos ale przy zewnętrznych głośnikach i tak to nie ma większego znaczenia przecież...

#8 apek

apek
  • 261 posts

Posted 01 April 2012 - 11:28

Roberto - wiem, ale skoro ma kase i sprzęt ma chodzić praktycznie cały czas to Mac Pro ma zdecydowanie lepsze chłodzenie i lepiej się nada :) @up to forum 10tyś

#9 radoslaus

radoslaus
  • 107 posts

Posted 01 April 2012 - 11:48

@michaelaices Moja praktyka to sprzęt na dwa lata, wydawanie 10tys i więcej na taki okres nie ma po prostu sensu... Wszystko zmienia się, strony są coraz bardziej przeładowane wodotryskami, pomyśleć, że jeszcze siedem lat temu pracowałem na celeronie 1.5...

#10 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 01 April 2012 - 12:38

Na pewno jest to subiektywne ale mocy procesora czy ramu nie da się oszukać.

oczywiście, że się da. Najlepszym przykładem jest np. sprzęt z iOS, który działaniem odbiega od konkurencji na plus, a sprzętowo jakoś super nie zachwyca.
Nie mówię, że tak samo jest z OS X (bo zaraz wypadną jacyś 'znający absolutną prawdę' ludzie), bo to różnie bywa, ale oszukać się da.

Skype tylko tekstowe rozmowy, meczyki niestety to jest na flashu właśnie...

no to mogą chodzić wentylatory niestety.

Mam lapek ze zwykłym dyskiem 5400 obrotów i daje rade, widoczne są jedynie spowolnienia przy kopiowaniu itp ale i tak praktycznie wszystko robię online, via ftp...

jasne, że spokojnie da radę, to tak jakby ktoś chciał mieć błyskawicę ;). No i via ftp i tak przecież zaciąga dane na lokal.

nad ramem się jeszcze zastanawiam czy 4gb nie starczy (po co ma mi się grzać i stać pusty)

RAMu nigdy za mało ;) ale wymienić samemu to banał w nowym miniaku, więc bardziej opłaca się samemu zakupić jakiś. W starszym było o wiele gorzej.

Odnośnie zakupu to czy uważacie, że lepiej jest to zrobić na store.apple.com czy u jakiegoś pośrednika krajowego? Różnic w cenie większych nie widzę, poza tym to drugorzędna sprawa.

osobiście wolę wyjść ze sprzętem ze sklepu, ale to moje zdanie

Jak masz monitor na hdmi to chyba najlepiej po prostu zwykłym kablem
a drugi to chyba przejściówką thunderbolt->hdmi albo thunderbolt->dvi

#11 radoslaus

radoslaus
  • 107 posts

Posted 01 April 2012 - 12:58

Hmm... Port thunderbolt jest uniwersalny i pasuje wtyk minidisplayport? Dobrze myślę? Wtedy kupiłbym po prostu kabel Mini DisplayPort-HDMI i obyłoby się bez przejściówek...

#12 rafaello87

rafaello87
  • 403 posts
  • SkądBielsko - Biała

Posted 01 April 2012 - 13:22

Niby masz rację, tylko że fraza "szereg udogodnień" jest dość problematyczna. Ja jestem z natury praktykiem, dla mnie ten sprzęt nie jest po prostu praktyczny w tym momencie i tyle. Na pewno jest to subiektywne ale mocy procesora czy ramu nie da się oszukać. Tak jak napisałeś, nie mam o tym pojęcia, po prostu porównuje suche dane, jak popracuję kilkanaście dni to być może mój punkt widzenia będzie inny.

Jeżeli ktoś potrzebuje tylko mocy obliczeniowej, to racja. Natomiast w webdeveloperce moc dostępnych laptopów jest aż nadto wystarczająca i w rachubę wchodzę inne rzeczy. Ja osobiście nie wyobrażam sobie laptopa bez tego touchpada. Od 2-3 lat nie korzystałem z myszki. To daje mi prawdziwą mobilność, a zajmuję się powiedzmy podobnymi rzeczami (html, php, flash, xcode) + grafika. Ale w tej sytuacji to i tak bez znaczenia bo Ty potrzebujesz podpiąć 2 monitory:)

Skype tylko tekstowe rozmowy, meczyki niestety to jest na flashu właśnie... Odnośnie dysku to już sensu nie ma, albo bliżej 5tys albo 10. Już chyba lepiej ten MacPro tylko po co mi takie coś? Mam lapek ze zwykłym dyskiem 5400 obrotów i daje rade, widoczne są jedynie spowolnienia przy kopiowaniu itp ale i tak praktycznie wszystko robię online, via ftp...

Praktycznie zdecydowałem się na mini, mocniejsza wersja z dodatkowo tym lepszym procesorem, nad ramem się jeszcze zastanawiam czy 4gb nie starczy (po co ma mi się grzać i stać pusty), kupię mysz i klawiaturę przewodową i jeszcze kilka pierdółek.

Powiem Ci szczerze, że w Twoich zastosowaniach nie zobaczysz różnicy między słabszym i mocniejszym mini. Żeby naprawdę mieć komfort, to warto zainwestować w ssd. Gdy ja pierwszy raz "pobawiłem" się Macbookiem z ssd to stwierdziłem, że różnica jest ogromna. Jest nieporównywalnie większa niż zastąpienie i5 -> i7, czy 4gb ram -> 8gb.

#13 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 01 April 2012 - 13:24

kabel Mini DisplayPort-HDMI to jest przejściówka

#14 radoslaus

radoslaus
  • 107 posts

Posted 01 April 2012 - 15:25

@rafaello87

Długo pracowałem tylko na laptopie, później laptop plus monitor, fatalna sprawa przy kilkunastu godzinach dziennie. Kto tyle nie robi to raczej nie zrozumie. Mam tu na myśli nie łażenie z lapkiem na kolankach czy leżenie na łóżku... tylko trzepanie kodu przy biurku praktycznie na akord. ;) Monitor to dodatkowe kilkadziesiąt linii, w moim przypadku przy dwóch standardowych monitorach różnica i komfort pracy jest ogromna.

@Roberto

ten kabel to przejściówka? na moje oko pasuje żeby bezpośrednio podłączyć mini i monitor...

Kabel iWires Mini DisplayPort – HDMI, 2 metry - Apple Store (Polska)

#15 Damiankossek

Damiankossek
  • 142 posts
  • SkądBiałogard

Posted 01 April 2012 - 21:51

Mimo iż webdeveloping to nie rendering grafiki to nie wolno mówić iż jest to mało wymagająca od komputera dziedzina. Sam pracowałem przez pewien czas na Macbook 13" 2.0GHZ, 8GB RAM, 9400GS i niestety ale nie dawał sobie rady. Podczas kiedy musiałem kodować w netbeansie oraz mieć odpaloną wirtualną maszyne z apache + sql a do tego docinać coś w photoshopie oraz na szybko pozmieniać coś w .FLA to niestety ale pracowało się mało wygodnie. Jeżeli pracujecie na małych projektach to spoko, ale dajcie do Netbeansa projekt Magento a najlepiej dwa jak nie z trzy to sam Netbeans poprostu czasem potrafił mi się zfreezować na dłuższy czas a o skanowaniu projektów nie wspomnę. Do tego jak musiałem odpalić PSa i coś zmienić na szybko to szlak mnie trafiał, czasem też potrzebowałem skonstruować jakąś animacje na szybko we Flashu to już nawet nie wspominam co się działo :) Tak wiem, mogłem wyłączyć PSa i wtedy włączyć Flasha ale nie o to chodzi. Nie ma czasu na bawienie się w takie rzeczy, wszystko powinno działać w miarę moich wymogów (nie wspominam tak że o odpalonych komunikatorach, przeglądarkach oraz odtwarzaczu). Poprostu Macbook nie wyrabiał. Stanąłem przed wyborem nowego sprzętu i z początku miałbyć Mac na 17" i i7 ale ceny dochodziły do 10k podczas kiedy zaproponowano mi takiego samego Della jak te ultra drogie Macbooki w połownie niższej cenie to wziąłem go bez wachania no i nie żałuje, od teraz wszystko działa szybko i sprawnie no ale teraz pod maską mam 17" fullhd, i7, 8gb ram i GT555. Myśle że procesor + hdd 7200rpm zrobił swoje. Autorowi proponuje najtańszego Maczka do podglądu lub wirtualną maszyne z OSX `na lewo` w domu + mocnego notebooka + 22" :)

#16 Roberto

Roberto
  • 13752 posts
  • SkądWrocław

Posted 02 April 2012 - 13:44

Fuj, netbeans... Tak, ten kabel to przejścówka, bo zmienia display port na hdmi

#17 feuerfest

feuerfest
  • 3417 posts
  • SkądMonachium, DE

Posted 02 April 2012 - 13:45

Fuj, netbeans...

Tak, ten kabel to przejścówka, bo zmienia display port na hdmi

netbeans jak netbeans, ale jeszcze, photoshop i flash do tego, tylko współczuć :) Dobrze że ja jestem backendowcem, najbardziej wymagajacy program na moim komputerze to chyba iTunes.

#18 bercow

bercow
  • 618 posts

Posted 02 April 2012 - 14:28

Osobiscie posiadam nowego mini (i5 2,3GHz 4GB) i wsadzilem 8GB, ale jak by sie dalo, zmienil bym to na 16GB, muzyka leci w tle, kilka kart w chrome, na wiekszosci z nich flash, ktory w tej chwili mi ciagnie 0,5 GB, do tego cos co dumnie sie nazywa modul renderowania Chome, i czasem dochodze do momentu w ktorym pamieci brak. Ale mac mini + 2x DELL u2212hm . Jeden hdmi -> dvi, drugi minidisplay - > dvi, do kodowania wystarczy calkowicie, i mozna powiedziec sprawdza sie idealnie. Co cenie sobie w monitorach, pivot, te kilka linijek kodu ktore cenisz sobie na na zew. monitorze, a nie ma ich na laptopie, tutaj daja niesamowity komfort. Ale laptopa i tak uzywam, poniewaz 1. inne kolory, 2. mam na nim chrome, opere, safari, i co najwazniejsze IE, inna rozdzielczosc. Na Chromie przy 1920x1080 wszystko wyglada idealnie, na laptopie i IE nagle sie okazuje, ze jednak nad kilkoma aspektami trzeba popracowac. Co do myszki i klawiatury, kiedys padla mi myszka, i kilka lat uzywalem samego tabletu, i byl dla mnie najwygodniejsza rzecza na swiecie, ale teraz tylko w PS daje mi komfort, do normalnej pracy myszka apple magic, a klawiatura apple jest dosyc wygodna, ma napewno lepsze klawisze, maja inny ksztalt.

#19 Damiankossek

Damiankossek
  • 142 posts
  • SkądBiałogard

Posted 02 April 2012 - 19:03

Netbeans wiadomo że do lekkich środowisk nie należy ale przy większych projektach większość IDE zaczyna mulić ;) Piszesz kod, nagle coś nie tak i trzeba dosyć mocno debuggować i nagle z 15 kart z plikami otwartych ;) Mój roboczy Dell Studio z 2.4C2D i 4GB ram na pokładzie też już traci tlen nawet na PHPed + przeglądarka z paroma kartami + Wirtualna maszyna (nie wspominam o komunikatorach , odtwarzaczu itp.). Sama baza danych w moim projekcie waży 1.5GB, przeładowanie podstrony na takim lokalnym PC przy tej bazie trwa 20-30s. Zanim posądzicie mnie o nieoptymalną bazę i że 20-30s to naprawdę dużo i soft musi być lipny to poczytajcie o Magento, strukturze danych EAV i paru tysiącach produktów w tej bazie które w połączeniu z EAVem khymm ... no i jak o samych kolekcjach w Magento :) Ale zależy co kto z was robi ja i tak mocno obstawiam za tym że do webdevki sprzęt też musibyć w miarę mocny jeżeli zajmujecie się dużymi projektami. ;)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users