Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

[Pokaż] swojego pieska :)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
224 odpowiedzi w tym temacie

#126 MacGyver

MacGyver
  • 1 263 postów

Napisano 05 września 2007 - 21:01

Bulba i Revanka są fotogeniczne:) A może fotografowie są zdolni?

#127 goto206-13305c6036

goto206-13305c6036
  • 605 postów
  • SkądŁódź

Napisano 05 września 2007 - 21:07

Bulba i Revanka są fotogeniczne:)
A może fotografowie są zdolni?

No cóż. We własnym imieniu mogę tylko skromnie powiedzieć, że tak - Bulba jest fotogeniczna.

#128 Maciej

Maciej
  • 696 postów
  • SkądPoznań

Napisano 05 września 2007 - 21:11

Poznajcie pana Pako:

#129 goto206-13305c6036

goto206-13305c6036
  • 605 postów
  • SkądŁódź

Napisano 05 września 2007 - 21:20

Bardzo dystyngowany staruszek, a brodę ma pierwsza klasa :D

#130 Maciej

Maciej
  • 696 postów
  • SkądPoznań

Napisano 06 września 2007 - 08:33

Bardzo dystyngowany staruszek, a brodę ma pierwsza klasa :D

Staruszek moze i jest (na zdjeciu ma 11 lat) ale ma wigor i energie szczeniaka ;)

#131 goto206-13305c6036

goto206-13305c6036
  • 605 postów
  • SkądŁódź

Napisano 06 września 2007 - 08:37

Staruszek moze i jest (na zdjeciu ma 11 lat) ale ma wigor i energie szczeniaka ;)

Przecież ja nie mówię, że źle że staruszek :) Ten wiek to mu jeszcze uroku dodaje.

Znałem jednego kundelka, zwanego Misio, który w wieku 16 lat nie przepuścił, żadnej suce na osiedlu. A przynajmniej żadnej z tych, które mógł jeszcze dostrzec :D

#132 Maciej

Maciej
  • 696 postów
  • SkądPoznań

Napisano 06 września 2007 - 10:08

Przecież ja nie mówię, że źle że staruszek :) Ten wiek to mu jeszcze uroku dodaje.

Znałem jednego kundelka, zwanego Misio, który w wieku 16 lat nie przepuścił, żadnej suce na osiedlu. A przynajmniej żadnej z tych, które mógł jeszcze dostrzec :D

Spoko, tak tylko mowie, ze sie jeszcze dobrze trzyma ;)
A na suczki to niestety juz od paru lat nie moze polowac :(

#133 Lempciap

Lempciap
  • 305 postów
  • SkądEdinburgh

Napisano 06 września 2007 - 11:27

sliczniutki jest:D ta broda jest poprostu swietna:D

#134 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Napisano 07 września 2007 - 21:05

Podziwiam te Wasze pociechy i podziwiam ale w sumie lepiej trafić nie mogłem :) Z moją drugą połową zastanawiamy sie nad zakupem do domku pieska (uwielbiam zwierzaki a psy szczególnie) Mieszkamy w około 50m2 mieszkaniu oboje pracujemy (z tym że ja zmianowo) i chcielibysmy psiaka który nie był by z tego powodu jakos bardzo osamotniony (gdy jesteśmy w pracy) psiaka któremu posiadany metraż nie przeszkadza .... jednocześnie gustujemy w wiekszych psach ...... Owczarek niemiecki , Golden retriver , Syberian Husku (choć ten odpada próbowałem ) Może macie jakieś sugestie ?? :)

#135 menelek

menelek
  • 1 210 postów
  • Skądolsztyn

Napisano 07 września 2007 - 21:55

pytanie ile macie czasu na spacery i cierpliwości do szczeniaka. Są rasy wymagające mnóstwo ruchu, jak husky, inne bardzo mało, jak mops, są też takie które wymagają niedużo ale uwielbiają przebywać na balkonie. Inna kwestia, czy potraficie być cierpliwi i konsekwentni, bo niektóre rasy można łatwo zepsuć. Czy zdajecie sobie sprawę, co znaczy być w domu alfą itp. Innymi słowy, żeby dobrze dobrać rasę psa, żeby wszyscy byli szczęśliwi, potrzeba więcej danych. Z kilku słów, które napisałeś, polecałbym eurasiera, to rasa elastyczna i uniwersalna. Warto też zwrócić uwagę na przeznaczenie psa: obronny, myśliwski, pasterski, stróżujący, do towarzystwa, niektórzy gustują też w bullterierach, bardzo miłe i kochane, chociaż bezwględnie skaczą do gardła innym psom na podwórku:) ps. i przede wszystkim nie pozwólcie, aby to szczenię was wybrało, ponieważ jest ono też pierwsze przy misce, rozpycha rodzeństwo, słowem dominant i ciekawe ile razy w przyszłości za was będzie wybierać hehe

#136 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Napisano 07 września 2007 - 22:06

pytanie ile macie czasu na spacery i cierpliwości do szczeniaka. Są rasy wymagające mnóstwo ruchu, jak husky, inne bardzo mało, jak mops, są też takie które wymagają niedużo ale uwielbiają przebywać na balkonie.
Inna kwestia, czy potraficie być cierpliwi i konsekwentni, bo niektóre rasy można łatwo zepsuć. Czy zdajecie sobie sprawę, co znaczy być w domu alfą itp.
Innymi słowy, żeby dobrze dobrać rasę psa, żeby wszyscy byli szczęśliwi, potrzeba więcej danych. Z kilku słów, które napisałeś, polecałbym eurasiera, to rasa elastyczna i uniwersalna.
Warto też zwrócić uwagę na przeznaczenie psa: obronny, myśliwski, pasterski, stróżujący, do towarzystwa, niektórzy gustują też w bullterierach, bardzo miłe i kochane, chociaż bezwględnie skaczą do gardła innym psom na podwórku:)

ps. i przede wszystkim nie pozwólcie, aby to szczenię was wybrało, ponieważ jest ono też pierwsze przy misce, rozpycha rodzeństwo, słowem dominant i ciekawe ile razy w przyszłości za was będzie wybierać hehe

Postaram sie odpowiedzieć ułatwiając tym samym udzielenie mi rady :)

Czasu i chęci na spacery raczej nie zabraknie (ot poprostu doszedłem do wniosku ze ja też potrzebuje wiecej ruchu) Wieć 1,5 H dziennie można liczyć - tym bardziej ze mieszkamy w okolicy bardzo "zielonej" z dobrymi warunkami do spacerów. Gorzej ze miedzy tymi spacerami w najgorszym wypadku bedzie około 8 godzin :( Tego się boje Husky Którego miałem niestety nie był w stanie sam zostać nawet przez pół godziny (miałem go 1,5 roku). Wiec tak jak wspomniałem to że piesek bedzie chciał pobiegać to nie problem. Z cierpliwością też nie bedzie problemu gorzej natomiast z konsekwencją .... (w sensie ja nie potrafiłem odmówić szczeniakowi niczego :( wstyd sie przyznać ale niestety nie potrafiłem być "twardy" . Nie mam pojęcia co masz na myśli pisząc być Alfą..... natomiast przeznaczenie pieska to stróżujący w połączeniu z psem do towarzystwa .... i tak jak już wcześniej napisałem woleli byśmy pieska większego .... jakoś do mnie małe rasy nie trafiają :)

#137 menelek

menelek
  • 1 210 postów
  • Skądolsztyn

Napisano 08 września 2007 - 00:32

oj widzę tu personalizowanie psa, poza tym piszesz że dopiero zamierzasz się trochę ruszać, a co będzie jeśli Ci się to znudzi albo akurat wypadnie mecz w telewizji, zabawka pójdzie do odstawki? Jeśli jednak jesteś przekonany, że na pewno zapewnicie swojemu psu wygodę, to unikaj wyboru psa z grupy myśliwskich (choć są wśród nich i takie, które dadzą sobie radę kilka godzin w domu same), ale najbardziej polecałbym dorosłego psa wielorasowego ze schroniska, wystarczy okazać mu trochę uczucia.

#138 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Napisano 08 września 2007 - 01:35

oj widzę tu personalizowanie psa, poza tym piszesz że dopiero zamierzasz się trochę ruszać, a co będzie jeśli Ci się to znudzi albo akurat wypadnie mecz w telewizji, zabawka pójdzie do odstawki?
Jeśli jednak jesteś przekonany, że na pewno zapewnicie swojemu psu wygodę, to unikaj wyboru psa z grupy myśliwskich (choć są wśród nich i takie, które dadzą sobie radę kilka godzin w domu same), ale najbardziej polecałbym dorosłego psa wielorasowego ze schroniska, wystarczy okazać mu trochę uczucia.

Uwierz mi determinacji do ruchu jak i milosci do zwierząt nie zabraknie :) (meczy nie oglądam) Owczarek wydawał mi sie czytając nazwijmy to "specyfikacje charakteru" bardzo dobrym wyborem .... ale może sie mylę

PS. Podkreślam to nie jest moj pierwszy piesek .... miałem "mieszańca" oraz Huskiego z którym nie dałem sobie rady ..... przyznaje .... zbyt silna rasa

#139 menelek

menelek
  • 1 210 postów
  • Skądolsztyn

Napisano 08 września 2007 - 07:35

owczarki (prawdopodobnie myślisz o niemieckich) są wporzo:) Nasz pierwszy zdemolował dosłownie każdy mebel w mieszkaniu, co składam na brak naszego doświadczenia, drugi został ułożony znacznie lepiej i nie gryzł niczego w domu. Generalnie bardzo polecam tę rasę, przy czym nie radzę czerpać wiadomości o ich wychowaniu z różnych forów o pieskach, natomiast sugeruję kupić jakąś książkę w sklepie zoologicznym. Jako stróże domu sprawdzają się niestety raczej średnio, bo potrafią za dużo szczekać, co w bloku może być zmorą sąsiadów hehe, ale na szczekanie też są bezbolesne metody :) Jeśli chodzi o husky, no cóż... Moja koleżanka też miała i po roku zdecydowała się go przekazać w tzw. dobre ręce. Trzeba mieć do nich spore doświadczenie, czas i motywację do treningu, to typowe psy robocze które muszą gdzieś wykorzystywać swoją dużą siłę. Mam też innych znajomych posiadających charta. Trochę byli nieświadomi co kupują, a teraz codziennie po 30 km na rowerku hehe

#140 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Napisano 08 września 2007 - 09:13

owczarki (prawdopodobnie myślisz o niemieckich) są wporzo:) Nasz pierwszy zdemolował dosłownie każdy mebel w mieszkaniu, co składam na brak naszego doświadczenia, drugi został ułożony znacznie lepiej i nie gryzł niczego w domu. Generalnie bardzo polecam tę rasę, przy czym nie radzę czerpać wiadomości o ich wychowaniu z różnych forów o pieskach, natomiast sugeruję kupić jakąś książkę w sklepie zoologicznym. Jako stróże domu sprawdzają się niestety raczej średnio, bo potrafią za dużo szczekać, co w bloku może być zmorą sąsiadów hehe, ale na szczekanie też są bezbolesne metody :)
Jeśli chodzi o husky, no cóż... Moja koleżanka też miała i po roku zdecydowała się go przekazać w tzw. dobre ręce. Trzeba mieć do nich spore doświadczenie, czas i motywację do treningu, to typowe psy robocze które muszą gdzieś wykorzystywać swoją dużą siłę.
Mam też innych znajomych posiadających charta. Trochę byli nieświadomi co kupują, a teraz codziennie po 30 km na rowerku hehe

A jak widzisz wybór o którym napisałem mianowicie Owczarek czy Golden Retriver biorąc pod uwage dobro pieska :?:

#141 spectre

spectre
  • 55 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 08 września 2007 - 09:13

Witam, jest to moj pierwszy post na tym forum i chciałbym pokazać mojego psa:

Dołączona grafika

#142 vinci

vinci
  • 2 693 postów
  • SkądPoznań

Napisano 08 września 2007 - 09:28

Nowe fotki mojego West Highlanda White Terriera - Teita :)

Dołączona grafika
Dołączona grafika

#143 menelek

menelek
  • 1 210 postów
  • Skądolsztyn

Napisano 08 września 2007 - 10:37

owczarek to pies pasterski i obronny, golden to typowy pies myśliwski. Obie te rasy to psy użytkowe i gdzieś muszą swoją energię spożytkować. Gdybym szukał spokojniejszego, wybrałbym goldena. Zazwyczaj jest możliwość wyboru szczenięcia w miocie i polecałbym wcześniej na ten temat poczytać, żeby się nie okazało, że piesek będzie zbyt dominujący albo zbyt bojaźliwy (niestety tchórze mają niski próg pobudzenia i mogą ugryźć). Podstawą jest, aby dobrze wychować szczenię, bez bicia i wtykania pyska w to co zrobił, wszystko osiągać perswazją, jak najmniej kar. Zostawiać w domu od małego na kilka godzin i nie rozczulać się nad tym, nawet jeśli najpierw trochę poszczeka samotnie to po 2 dniach się przyzwyczai. Jedynym minusem jest, że na wieczornych spacerach nie będzie was bronił, nie wiem też czy nadaje się na stróża. Zdarzyło mi się kiedyś pierwszy raz wejść do obcego pustego domu, gdzie podbiegł do mnie bardzo przyjaźnie usposobiony golden :)

#144 Lempciap

Lempciap
  • 305 postów
  • SkądEdinburgh

Napisano 08 września 2007 - 10:47

owczarek to pies pasterski i obronny, golden to typowy pies myśliwski. Obie te rasy to psy użytkowe i gdzieś muszą swoją energię spożytkować. Gdybym szukał spokojniejszego, wybrałbym goldena. Zazwyczaj jest możliwość wyboru szczenięcia w miocie i polecałbym wcześniej na ten temat poczytać, żeby się nie okazało, że piesek będzie zbyt dominujący albo zbyt bojaźliwy (niestety tchórze mają niski próg pobudzenia i mogą ugryźć).
Podstawą jest, aby dobrze wychować szczenię, bez bicia i wtykania pyska w to co zrobił, wszystko osiągać perswazją, jak najmniej kar. Zostawiać w domu od małego na kilka godzin i nie rozczulać się nad tym, nawet jeśli najpierw trochę poszczeka samotnie to po 2 dniach się przyzwyczai. Jedynym minusem jest, że na wieczornych spacerach nie będzie was bronił, nie wiem też czy nadaje się na stróża. Zdarzyło mi się kiedyś pierwszy raz wejść do obcego pustego domu, gdzie podbiegł do mnie bardzo przyjaźnie usposobiony golden :)

bicie odpada ale pies jakos karany musi byc, np nie zwracaniem na niego uwagi, a jesli chodzi o kolejnosc pieska z miotu to nie ma najmniejszego znaczenia jaki on bedzie( ktos ci glupot naopowiadal), a obrona, hmmm zostaje tylko szkolenie, ja sie wybieram z moja amstaffka 23 wrzesnia w krakowie na szkolenie posluszenstwa i obrony, chetnych zapraszam!!!

#145 Rohas

Rohas
  • 26 postów
  • SkądKatowice

Napisano 08 września 2007 - 10:57

Mój piesek (York) - Lord
Dołączona grafika

#146 MacGyver

MacGyver
  • 1 263 postów

Napisano 08 września 2007 - 11:00

bicie odpada ale pies jakos karany musi byc, np nie zwracaniem na niego uwagi, a jesli chodzi o kolejnosc pieska z miotu to nie ma najmniejszego znaczenia jaki on bedzie( ktos ci glupot naopowiadal), a obrona, hmmm zostaje tylko szkolenie, ja sie wybieram z moja amstaffka 23 wrzesnia w krakowie na szkolenie posluszenstwa i obrony, chetnych zapraszam!!!

Wiesz, chyba Ciebię polubię;) Niestety:-(

#147 spectre

spectre
  • 55 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 08 września 2007 - 11:03

Hej, czy ktoś z was szkoli swoje psy ? np Obedience, Agility, PT ? Jeżdzicie na jakies zawody ?

#148 Krzysiek

Krzysiek
  • 4 184 postów

Napisano 08 września 2007 - 11:08

Dołączona grafika

ale ja sie nie przynzje do niego, bo nie poszedł do fryzjera ;)

#149 Lempciap

Lempciap
  • 305 postów
  • SkądEdinburgh

Napisano 08 września 2007 - 11:35

Wiesz, chyba Ciebię polubię;) Niestety:-(

milo mi:D nie jeste, taka straszna:rolleyes:

Hej, czy ktoś z was szkoli swoje psy ? np Obedience, Agility, PT ? Jeżdzicie na jakies zawody ?

ja nie cwicze narazie swojej suki bo jest mloda, z tego co wiem to cwiczenia typu weight puling mozna zaczac dopiero od roku, wiec poczekac muysze jeszcze jakies 7 miesiecy:d

ale teraz ide na szkolenie, zby byla grzeczna i sluchala swojej panci:D

---- Dodano 08-09-2007 o godzinie 12:35 ----

Dołączona grafika

ale ja sie nie przynzje do niego, bo nie poszedł do fryzjera ;)

fajny kudlaty:D

#150 spectre

spectre
  • 55 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 08 września 2007 - 11:41

ja nie cwicze narazie swojej suki bo jest mloda, z tego co wiem to cwiczenia typu weight puling mozna zaczac dopiero od roku, wiec poczekac muysze jeszcze jakies 7 miesiecy:d

Widze, że mówimy o zupełnie innych szkoleniach. Ja swojego szkole juz jakis czas, ma skonczony PT1, jest w trakcie PT2 no i umie większą część Obedience i troche Agility.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych