Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Pytanie do osób korzystających z poczty iCloud oraz Mail.app - a właściwie prośba o pomoc

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 b_s

b_s
  • 17 postów

Napisano 30 marca 2012 - 19:14

Drodzy,

Odkryłem pewien problem który nie występował u mnie jeszcze około 14 dni temu. Nie wiem czy jest to jakiś ogólny błąd czy ja coś spieprzyłem (jedyne co wchodzi w grę to zmiana nazwiska na MobileMe* albo reinstalka Liona).

O co chodzi? Jestem szczęsliwym posiadaczem dwóch rzeczy: nazwiska z polską literą oraz aliasów na iCloudzie. Jak pisałem wczęśniej wszystko chodziło ok. Dziś odkryłem jednak, że w Mail.app, przy wyborze alternatywnego adresu znikają polskie znaki, tj np zamiast Nicpoń jest Nicpo.

Chcę zgłosić do do Apple'a ale mam prośbę aby ktoś to jeszcze sprawdził u siebie - myślę, że to z 2-3 minuty roboty.

1. Założyć alias z polską literą/albo dopisać do obecnego
2. Sprawdzić czy jest ona widoczna przy alternatywnych adresach podczas wysyłania wiadomości.

Z góry dziękuję za feedback.

PS: ponieważ jest to dla mnie dosyć istotne postanowiłem sobie polookać skąd w Mail.app te nazwy (oprócz tego, że z iClouda. W pliku preferences od MobileMe są ustawienia dla danego konta i usługi w tym poczta. Są tam linki do dwóch plików - JSON i XML. W pierwszym są polskie znaki, kodowanie UTF-8, w drugi już są przycięte. Zakładam, że to własnie stąd Mail.app wsysa te opcje.

*) Co do MobileMe to zmieniłem tam z nudów nazwisko na wersję z polskim znakiem, ale zapomniałem, że przstanie działać MAS. Wydaje mi się, że to nie powinno pomieszać mi poczty w iChmurze.

EDIT: A tak to wygląda u mnie. Co ciekawe użycie wszystich polskich znaków wywala alias w całości;)

[url=http://www.box.com/s/96fdc66cb79e01fb5ab4]Screen Shot 2012-03-30 at 19.52.48.png - File Shared from Box - Free Online File Storage[/url]

[url=http://www.box.com/s/20388615e1abac0696dd]Screen Shot 2012-03-30 at 19.54.22.png - File Shared from Box - Free Online File Storage[/url]

#2 Pan Rafał

Pan Rafał
  • 79 postów
  • SkądŁódź

Napisano 25 kwietnia 2012 - 10:53

Ja mam dokładnie ten sam problem. Udało Ci się znaleźć rozwiązanie?

#3 b_s

b_s
  • 17 postów

Napisano 25 kwietnia 2012 - 19:36

hej, problem jest cały czas obecny. Zgłosiłem na bugreporcie Apple'a i cisza... Musimy czekać:(

#4 b_s

b_s
  • 17 postów

Napisano 08 sierpnia 2012 - 19:30

Jeżeli ktoś śledzi jeszcze ten temat - problem, przynajmniej u mnie, jest rozwiązany!:)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych