Uruchamianie skryptów .sh jednym kliknięciem
Napisano 17 lipca 2007 - 19:16
Napisano 17 lipca 2007 - 19:56

Napisano 17 lipca 2007 - 19:58

Napisano 17 lipca 2007 - 20:15
1] Prawy klik na plik.
2] Wcisnij i przytrzymaj Option (Alt)
3] Always Open with / Zawsze uruchom przez...
4] wybierz odpowiedni program
Program Terminal mam szary, nie moge go wybrac
---- Dodano 17-07-2007 o godzinie 21:16 ----
Nadaj mu prawa do wykonywania
nadalem, i nadal otwiera mi ten plik w edytorze tekstowym
Napisano 18 lipca 2007 - 01:39
Napisano 18 lipca 2007 - 07:57
Ja zrobiłem tak, że uruchamiam skrypty przez Quicksilver (http://quicksilver.blacktree.com). Gdy zacznie się wpisywanie polecenia od kropki, wówczas otwiera się okienko tekstowe, tam należy wpisać nazwę skryptu, następnie nacisnąć klawisz Tab i wybrać (pisząc na przykład słowo 'text') polecenie Run a Text Command in Terminal. Można oczywiście podpiąć pod to wszystko konkretny skrót klawiaturowy, ale jak ma się kilka skryptów, których nazwy się pamięta, to jest to całkiem wygodne rozwiązanie.
okej - ale nadal musze wpisywac nazwe skryptu
a ja chce po prostu w niego kliknac jak w zwykly skrot lub program i chce zeby sie uruchomil terminal i odpalil ten skrypt
wiem ze mozna zrobic cos takiego
Napisano 18 lipca 2007 - 08:35
- delta9 lubi to
Napisano 18 lipca 2007 - 09:39
applescript application:
do shell script "/sciezka/nazwa parametry"
zrobilem tak jak piszesz:
do shell script "~/script.sh"
ale nie wiem czemu dostaje errory:
mkdir: /tmp/xxx: File exists rm: *: No such file or directory /Users/me/script.sh: line 5: wget: command not found unzip: cannot find or open file.zip, file.zip.zip or file.zip.ZIP. cat: *.dat: No such file or directory
rozumiem te bledy ale dlaczego sie pojawiaja? cos nie tak ze sciezkami?
jak wlasnorecznie uruchamiam spod konsoli plik wszystko smiga
dodam ze pierwszy raz pracuje z applescript
Napisano 18 lipca 2007 - 09:40
Program Terminal mam szary, nie moge go wybrac
aha - to przeciez wystarczy zmienic Recommended applicartions na All

---- Dodano 18-07-2007 o godzinie 10:44 ----
aa - no tak zapomnialem - musisz uzywac sciezek bezwzglednych - a najlepiej to zdefinuj na poczatku skryptu takie cos dla kazdego polecenia:
alias wget=`which wget`
(uwaga na odwrotne cudzyslowy)
nie testowalem ale powinno zadzialac
Napisano 18 lipca 2007 - 09:45
zrobilem tak jak piszesz:
do shell script "~/script.sh"
ale nie wiem czemu dostaje errory:
mkdir: /tmp/xxx: File exists rm: *: No such file or directory /Users/me/script.sh: line 5: wget: command not found unzip: cannot find or open file.zip, file.zip.zip or file.zip.ZIP. cat: *.dat: No such file or directory
/tmp/xxx: File exists - tego raczej się nie pozbędziesz jeśli nie wrzucisz sprawdzania czy istnieje.
rm: *: No such file or directory /Users/me/script.sh: line 5: wget: command not found unzip: cannot find or open file.zip, file.zip.zip or file.zip.ZIP. cat: *.dat: No such file or directory
Musisz w tym skrypcie wpisywać pełne ścieżki to pewnie przyczyna większości błędów.
- delta9 lubi to
Napisano 18 lipca 2007 - 09:53
export PATH=$PATH:/opt/local/bin:/opt/local/sbin
(to dla macports, dla finka bedzie prefiks /sw a dla recznie kompilowanych jesli nie zmieniles prefiksu /usr/local)
daj znac czy zadziala bo nie mam czasu teraz testowac a chetnie bym sie dowiedzial
---- Dodano 18-07-2007 o godzinie 10:56 ----
dlatego zawsze przed mkdir i generalnie operacji na katalogach proponuje dawac:/tmp/xxx: File exists - tego raczej się nie pozbędziesz jeśli nie wrzucisz sprawdzania czy istnieje.
if [ -d $KATALOG ]; then echo Katalog już istnieje; else mkdir -p $KATALOG; fi
gdzie $KATALOG to katalog ze sciezką
Napisano 18 lipca 2007 - 09:59
a tak w ogole to tak teraz wymyslilem ze powinno wysterczyc na poczatku pliku:
export PATH=$PATH:/opt/local/bin:/opt/local/sbin
(to dla macports, dla finka bedzie prefiks /sw a dla recznie kompilowanych jesli nie zmieniles prefiksu /usr/local)
daj znac czy zadziala bo nie mam czasu teraz testowac a chetnie bym sie dowiedzial
niestety nie... wget not found
---- Dodano 18-07-2007 o godzinie 11:00 ----
ok - dziala tak jak napisaliscie, dodalem sciezki
ale nadal nie jestem usatysfakcjonowany
chcialbym zeby klikniecie w plik uruchomilo konsole, tak abym widzial postep pobierania pliku z serwera poprzez wget - w przypadku uzycia applescipt nie widze tego postepu, dopiero na koniec dzialania widze wynik
Napisano 18 lipca 2007 - 10:08
chcialbym zeby klikniecie w plik uruchomilo konsole, tak abym widzial postep pobierania pliku z serwera poprzez wget - w przypadku uzycia applescipt nie widze tego postepu, dopiero na koniec dzialania widze wynik
tell application "Terminal"
do script SKRYPT
end tell
Napisano 18 lipca 2007 - 10:36
i tego wlasnie szukałemtell application "Terminal"
do script SKRYPT
end tell

btw, polecisz jakies dobre info o budowaniu takich skryptow? (www, pdf, cokolwiek)
Napisano 18 lipca 2007 - 11:54
btw, polecisz jakies dobre info o budowaniu takich skryptow? (www, pdf, cokolwiek)
Jak coś już muszę w AS to korzystam z zasobów apple i google.
Chodzi o to, że każda aplikacja tak naprawdę ma własne polecenia i nigdy nie będziesz mieć wszystkiego w jednym miejscu (bo skąd apple ma wiedzieć, że mój program ma metody "wyrzuć śmieci" i "zmyj naczynia")
Napisano 18 lipca 2007 - 12:13
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych