Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Formatowanie Maca.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
19 odpowiedzi w tym temacie

#1 adrixop95

adrixop95
  • 843 postów
  • SkądSosnowiec, PL

Napisano 29 marca 2012 - 16:49

Czy opłaca mi się formatować Maca? Czy działa to tak samo jak na PC ? Nie mam pojęcia, ponieważ nigdy nie formatowałem żadnego kompa Apple.

#2 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 29 marca 2012 - 17:03

Formatowanie czego? Dysku? Tak, działa tak samo, czyści dysk.

#3 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 29 marca 2012 - 17:15

Ale co chcesz osiągnąć przez ten format ? Jeśli dajmy na to chodzi o porządki po poprzednim właścicielu Maca - to "się opłaca".

#4 pawelek94

pawelek94
  • 184 postów
  • SkądGrójec, Poland

Napisano 29 marca 2012 - 17:35

Pewnie kolega przesiadł się z windowsa i myśli że zawsze co 3 miesiące trzeba sformatować cały dysk :)

#5 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 29 marca 2012 - 18:20

Ja co 3 miesiące nie musiałem reistalować win, co rok też nie, więc nie bardzo czaję.

#6 Darkfutur

Darkfutur
  • 550 postów

Napisano 29 marca 2012 - 18:39

To ze ty nie musiales bo używałes kompa raz na miesiąc to nie znaczy ze wszyscy nie musieli. Ja mialem zainstalowany acronics i jedym klieknięciem przy bootowaniu systemu czyscil sie dysk i instalowal system wraz z programami i ustawieniami. Robiłem to raz na miesiąc i sysytem hulalał prawie jak IOS.

#7 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 29 marca 2012 - 18:44

Raz na miesiąc, to mnie rozbawiłeś. Daruj sobie synek opowiastki rodem z faktu o potrzebie częstych reinstalacji win.

#8 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 29 marca 2012 - 19:08

Maciek, nie orzesadzaj też, że nie trzeba było robić reinstalacji. iMaka nie reinstalowałem 4 lata, PC to tak raz na rok niestety należało zrobić, bo prędkość zaczynała irytować, ja jednak windę reinstalowałem co ok. 1,5 roku.

#9 VictorX

VictorX
  • 122 postów
  • SkądDębica, Poland

Napisano 01 kwietnia 2012 - 13:54

Koledzy bo troszeczkę odbiegamy od tematu. Pytanie użytkownika dotyczyło tego czy opłaca się formatować Mac'a. Odpowiem na nie: zależy kiedy. Jeśli twój system ma jakieś problemy, zawiesza się i podejrzewasz że to może być wina systemu to tak. Wiem, że Snow Leopard miał taką funkcję, że system się przeintalowywał a wszystkie ustawienia i programy pozostawały nie naruszone. I to pytanie do bardziej doświadczonych MacUserów: Czy ta opcja dostępna jest w Lionie i jeśli tak to jak z niej skorzystać nie posiadając pendrive z tym systemem?

Pełny format polecam gdy chcesz zupełnie wyczyścić system..

#10 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 01 kwietnia 2012 - 17:05

Pełen format to polecam jak kupiłeś właśnie komputer. Później nie widzę potrzeby.

#11 VictorX

VictorX
  • 122 postów
  • SkądDębica, Poland

Napisano 01 kwietnia 2012 - 17:42

Virgin71 odpowiedziałbyś na pytanie czy istnieje możliwość formatu Liona bez naruszania plików i ustawień tak jak się to robiło w SL? Bo może to rozwiązałoby mój problem z zawieszającym się Macbookiem Pro...

#12 Iseeutoo

Iseeutoo
  • 433 postów
  • SkądSea Side

Napisano 01 kwietnia 2012 - 18:11

Jesli chcesz po prostu pozbyc sie danych na dysku bez koniecznosci robienia backupu zawartosci cie interesujacej... to polecam po prostu pod terminalem z wybootowanej plyty usunac nieinteresujacy cie smietnik. Nie sadze by szybkie "formatowanie" przynosilo jakiekolwiek korzysci. Osobiscie od blisko 3lat nie formatowalem dysku z osxem. Jedynie podmienialem system na inne wersje usuwajac pod terminalem poprzednie oraz regularnie go defragmentuje w celu utrzymania stabilnosci pracy z systemem plikow.

#13 Kabu

Kabu
  • 52 postów
  • SkądFerrybank Co.Waterford - Ireland

Napisano 08 maja 2012 - 17:05

Witajcie. Od kilku dni jestem posiadaczem swojego pierwszego Maca którego to nabyłem od innego użytkownika. Na Macu zainstalowany jest OS 10.8 beta którego chciałbym się pozbyć i wrócić do normalnej sprawnej wersji. Czemu normalnej, sprawnej? Mam wrażenie że właśnie przez tą wersję nie chodzi mi kilka programów których potrzebuję jak Filezilla czy Cyberduck (klienci ftp). Przy okazji chciałbym się pozbyć śmieci które być może pozostawił poprzedni użytkownik. Problem jest jednak taki że nie mogę kupić w AppleStore wersji Liona 10.7 gdyż mam wersję nowszą. Po ściągnięciu z innych źródeł Snow Leoparda i zamontowaniu go na pendrive jakakolwiek próba instalacji się nie udaje. Za każdym razem pojawia się komunikat aby wyłączyć komputer i włączyć go ponownie. Co zrobić?

#14 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 08 maja 2012 - 17:28

Virgin71 odpowiedziałbyś na pytanie czy istnieje możliwość formatu Liona bez naruszania plików i ustawień tak jak się to robiło w SL? Bo może to rozwiązałoby mój problem z zawieszającym się Macbookiem Pro...

Pomyślałem chyba, że to logiczne.

Co zrobić?

Kup u kogoś liona na swoje konto. Później zrób recovery HD i format całego dysku. Wtedy wgrywasz liona, który się ściągnie z neta.
Coś jest nie tak z Twoją wersją Liona, skoro trzeba restartować.

#15 yahol

yahol
  • 1 321 postów
  • Skąd*.#

Napisano 08 maja 2012 - 21:32

Problem jest jednak taki że nie mogę kupić w AppleStore wersji Liona 10.7 gdyż mam wersję nowszą. Po ściągnięciu z innych źródeł Snow Leoparda i zamontowaniu go na pendrive jakakolwiek próba instalacji się nie udaje. Za każdym razem pojawia się komunikat aby wyłączyć komputer i włączyć go ponownie.

Co zrobić?

Ten pen jest z cala pewnością bootujacy???
Bo coś mi się zdaje, ze niekoniecznie.
Po odpaleniu instalatora, system zamontowany na dysku nie ma nic do gadania.
Tak samo, nic nie ma do tego z czego odpalasz komputer.
Czy z płyty, pena czy recovery.
Wiec IMHO sprawdź, czy te inne źródła, zapodały ci prawidłowy obraz systemu :)
Po drugie, czy opcja recover, nie umożliwia ściągnięcia normalnej wersji Liona???
Bo 10.8 jest testowa, a natywnie powinna być 10.7.3

#16 Kabu

Kabu
  • 52 postów

Napisano 08 maja 2012 - 23:55

yahol, szczerze Ci powiem że nie wiem. Użytkownikiem Maca jestem od kilku dni więc na dobrą sprawę to nic jeszcze nie wiem. Zawołałem gościa od którego kupiłem komputer i kazałem mu robić ale wysiedział się 3 godziny i nic nie zrobił. Teraz sam próbuję coś zdziałać.
Gdzie szukać tej opcji recover?
Gość ściągnął jakąś wersję SL z torrentów i zamontował na pendrive, czy dobrze to nie wiem ale nie poszło.

#17 yahol

yahol
  • 1 321 postów
  • Skąd*.#

Napisano 09 maja 2012 - 09:00

Recover
Co do wersji z torrentów, nie będę się wypowiadał, bo jest na nich tyle śmieci, pod hackintoshe, ze naprawdę trudno powiedzieć co ściągnęliście.
Zhackowane wersje nie odpala się na Mac-u.

#18 Kabu

Kabu
  • 52 postów

Napisano 09 maja 2012 - 10:32

Dla tego chcę się pozbyć tego co tu mam zainstalowane i tego co tu było zainstalowane. Czy można w jakiś sposób dostać się do AppleStore spod windowsa, kupić system i go ściągnąć?

#19 yahol

yahol
  • 1 321 postów
  • Skąd*.#

Napisano 09 maja 2012 - 11:40

Command-R śpieszy na ratunek!

Aby uruchomić funkcję odtwarzania systemu Lion, wystarczy podczas uruchamiania komputera przytrzymać klawisze Command-R. Można wtedy skorzystać z przydatnych programów narzędziowych — sprawdzić lub naprawić dysk twardy przy pomocy Narzędzi dyskowych, wymazać zawartość dysku twardego i zainstalować świeżą kopię systemu Lion, albo przywrócić zawartość komputera Mac z kopii zapasowej Time Machine. Możesz nawet użyć Safari, aby uzyskać pomoc z działu wsparcia technicznego Apple. A jeśli funkcja odtwarzania systemu Lion napotka problem, wówczas przeglądarka automatycznie połączy się z firmą Apple przez Internet.

Włącz recover, tam masz opcje połączenia się z AppStore i ściągnięcia Liona.
Nie powiem krok po kroku, bo nie używam Liona, ale powiem ci coś co zabrzmi jak bluźnierstwo:
"Przeczytaj manual!" tam jest wszystko napisane.

#20 Kabu

Kabu
  • 52 postów

Napisano 09 maja 2012 - 11:44

Bardzo dziękuję Ci za pomoc, jesteś bardzo pomocny. Co do manuala to zapewne go przeczytam. Dzięki.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych