Nowy IPad - naiwny właściciel - serwis ipada
Posted 28 March 2012 - 19:19
W nocnej premierze iPada w sklepie iSpot w Galerii Moktów kupiłem nowego iPada ( w gorącej wodzie kąpany chyba jestem ).
Po odespaniu i po pracy odpaliłem iPada. Okazało sie, że matryca nie równo świeci - nazywa się to backlight licking http://i55.tinypic.com/ejd7gw.jpg.
Udałem się do sklepu, z nadzieją że wadliwego iPada obsługa wymieni na nowy ( sklep tablety posiadał ).
Mądry Polak po szkodzie. Przyszedłem nie przygotowany, nie znający ustaw, kodeksów itd. Przekonano mnie, że jedynym wyjściem jest oddanie sprzętu do serwisu ( nowego urządzenia, dzień po zakupie). Manager sklepu przekonywał mnie, że nie może mi wymienić urządzenia na wolne od wad. Straszył, że ewentualna ekspertyza prawna będzie bardzo długo trwała i moją sprawę najlepiej załatwi serwis Razg.pl . iPad jest w serwisie i nie wiadomo ile naprawa potrwa - serwis nie odbiera telefonów. Dałem się nabić w butelkę. Pieniądze ( nie małe ) wydane, sprzętu nie używam i pozostaje tylko uczucie, że dałem się wykorzystać.
Urządzenia się psują, miałem pecha. Złe wrażenie powinna starać się zatrzeć obsługa klienta i naprawienie szybkie szkody.
Czy miałem prawo wymagać zwrotu pieniędzy lub wymiany wadliwego urządzenia na wolne od wad ?
Czy w tej chwili, już po oddaniu iPada do serwisu, mogę zmienić zdanie i wymagać zwrotu pieniędzy lub wymiany wadliwego urządzenia na wolne od wad?
Jestem zdesperowany - wydałem kupę kasy na urządzenie, które jest mi 2.kwietnia do prezentacji klientowi i tylko wtedy. Na drugie nie mam pieniędzy.
Posted 28 March 2012 - 20:09
Posted 28 March 2012 - 20:21
To nawet w Media Markt zaproponowali otwarcie pudełka i sprawdzenie!
Chłopaki z działu nawet zaproponowali sprawdzenie ekranu przed zapłaceniem. Na razie czekam na dostawę.
Widzę, że tego typu sklepy się poprawiły, bo kiedyś tak nie było, dlatego rzadko coś drogiego tam kupowałem.
Posted 28 March 2012 - 20:28
Manager sklepu przekonywał mnie, że nie może mi wymienić urządzenia na wolne od wad. Straszył, że ewentualna ekspertyza prawna będzie bardzo długo trwała i moją sprawę najlepiej załatwi serwis Razg.pl .
Co menager miał na myśli mówiąc ekspertyza prawna? Chodzi o opinię radcy prawnego, adwokata czy mgr prawa? Prawnie wiążącą uchwałę Sądu Najwyższego? Czy może orzeczenie Trybunału w Strasburgu?
Trochę się zagalopowałem. Ale śmiech na sali jak taki kierownik nie znający prawa poucza klienta w sposób wygodny dla sklepu.
Posted 28 March 2012 - 20:37
Posted 28 March 2012 - 20:42

Posted 28 March 2012 - 22:59
Posted 29 March 2012 - 06:23
Posted 29 March 2012 - 08:12
Posted 29 March 2012 - 09:25
Posted 29 March 2012 - 21:41

Posted 29 March 2012 - 22:56
Posted 29 March 2012 - 23:19
To może przyjść i poprosić, żeby wystawili mi fakturę na firmę za ipada, a jak już będę miał to wspomnieć o rękojmi ?
nie możesz zmienić podstawy prawnej, na którą się powołujesz w trakcie jej załatwiania. jesli oddałeś na gwarancję to musisz teraz poczekać do czasu zakończenia sprawy.
jeśli kupiłeś na paragon to nie kombinuj z fakturą i rękojmią. masz przecież mozliwość zgłoszenia niezgodności towaru z umową, ale miej na uwadze powyższe.
Posted 29 March 2012 - 23:29
Posted 30 March 2012 - 13:48

Posted 30 March 2012 - 14:01
Posted 30 March 2012 - 14:53

Posted 30 March 2012 - 15:03

Posted 30 March 2012 - 15:09
Totalna bzdura ...od dawna wiadomo że pierwsza pula produktów apple w 90% jest wadliwa, a to ekran a to zasięg a to inne gówna. .
---------- Wpis dodano o 16:09 ---------- Poprzedni wpis dodano o 16:07 ----------
W polsce mamy to co mamy, może kiedyś otworzą i u nas sklep Apple, a nie jakiegoś pośrednika u którego w niektórych sklepach bardziej zależy na obrocie niż zadowoleniu klienta.Byłem akurat w Berlinie, poszedłem do Apple Store.
Posted 30 March 2012 - 15:09
Posted 30 March 2012 - 15:23

Posted 30 March 2012 - 16:20
Dużo lepiej być konsumentem, Zgodnie z Ustawą o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego z dnia 27 lipca 2002r. (Dz.U.2002.141.1176) stosuje się do dokonywanej w zakresie działalności przedsiębiorstwa sprzedaży rzeczy ruchomej osobie fizycznej, która nabywa tę rzecz w celu niezwiązanym z działalnością zawodową lub gospodarczą (przepis art 1 ww. Ustawy).Panowie pamiętajcie, że rękojmia w obecnym stanie prawnym przysługuje tylko przedsiębiorcą. Tzn. umowa sprzedaży musi być zawarta między przedsiębiorcami.
Temat główny rozważań co do uprawnień Konsumenta i odpowiedzialności Sprzedawcy za wady wyjaśnia przepis art. 4 pkt 1, który brzmi:
Art. 4. 1. Sprzedawca odpowiada wobec kupującego, jeżeli towar konsumpcyjny w chwili jego wydania jest niezgodny z umową; w przypadku stwierdzenia niezgodności przed upływem sześciu miesięcy od wydania towaru domniemywa się, że istniała ona w chwili wydania.
w takiej sytuacji:
Art. 8. 1. Jeżeli towar konsumpcyjny jest niezgodny z umową, kupujący może żądać doprowadzenia go do stanu zgodnego z umową przez nieodpłatną naprawę albo wymianę na nowy, chyba że naprawa albo wymiana są niemożliwe lub wymagają nadmiernych kosztów.
chyba, że zajdzie taka sytuacja:
Art 8. 4. Jeżeli kupujący, z przyczyn określonych w ust. 1, nie może żądać naprawy ani wymiany albo jeżeli sprzedawca nie zdoła uczynić zadość takiemu żądaniu w odpowiednim czasie lub gdy naprawa albo wymiana narażałaby kupującego na znaczne niedogodności, ma on prawo domagać się stosownego obniżenia ceny albo odstąpić od umowy; od umowy nie może odstąpić, gdy niezgodność towaru konsumpcyjnego z umową jest nieistotna. Przy określaniu odpowiedniego czasu naprawy lub wymiany uwzględnia się rodzaj towaru i cel jego nabycia.
Z kolei o rękojmi traktuje kodeks cywilny (art 556 - 576).
Sprzedawca jest odpowiedzialny względem kupującego, jeżeli rzecz sprzedana ma wadę zmniejszającą jej wartość lub użyteczność.
Odnosząc się do cytowanego wywodu Crisco: Strony mogą odpowiedzialność z tytułu rękojmi rozszerzyć, ograniczyć lub wyłączyć. Jednakże w umowach z udziałem konsumentów ograniczenie lub wyłączenie odpowiedzialności z tytułu rękojmi jest dopuszczalne tylko w wypadkach określonych w przepisach szczególnych. (art. 558).
Tak więc nie jesteśmy na straconej pozycji w walce o właściwe traktowanie przez sprzedawców w realizacji naszych uprawnień. Trzeba tylko "uzbroić się" chociażby w cytowane wyże przepisy i nie dać się zagadać sprzedawcy.
Wiedzieli o tym już starożytni Rzymianie pisząc: Ignorantia iuris nocet (nieznajomość prawa szkodzi)
Posted 30 March 2012 - 20:13
Posted 30 March 2012 - 22:20
@ikaaner
Dokładnie. Nie wiem czemu niektórzy się palą i lecą od razu do sklepu (spędzając przy tym tydzień na staniu na dworze w kolejce). Nie lepiej poczekać chociaż miesiąc. Rozumiem, że pojawiła się nowa iZabawka. Ale człowiek dojrzały umie chyba wstrzymać się 1 miesiąc przed zakupem
Co do iSpot'u to najgorsze g*wno jakie może być. NIE KUPUJCIE TAM!
Człowiek dojrzały pochopnie innych ludzi nie ocenia. Kupiłem bo miałem taki kaprys, potrzebę, ochotę. Co to ma do rzeczy? Chodzi o serwis i sposób w jaki załatwia się sprawy między sprzedawcą a klientem.
Posted 30 March 2012 - 22:27
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users