Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Novatel Merlin XU870 ExpressCard (HSDPA)

• Please log in to reply
78 replies to this topic

#26 hugenot

hugenot
  • 65 posts
  • SkądKatowice

Posted 20 July 2007 - 21:07

jak napisałeś: widocznie plus dziala na innych zasadach.. faktycznie na umtsie i hsdpa smiga extra ale jak juz musnie o gprsa to tylko odpiac zasilanie i walnac o sciane.. to od razu mi się przypomniało jak w zeszlym miesiącu przekroczyłem limit w blueconnect - jakoś tak ok. 14-tego, a okres rozliczeniowy trwa do 17 - tego. Zatem trzy dni wcześniej przekroczyłem magiczną liczbę 4 GB (trochę TubeTv - sami rozumiecie:-) i nagle wszystko siadło. Allegro otwierało się jakieś 5 min, o obsłudze cmsa w ogóle nie było mowy. Najpierw sprawdziłem w firmie na neo i śmiga, więc dzwonię do Ery i pytam czy coś im się stało? A oni mi na to, że przekroczyłem limit i że mi zablokowali, ale żebym się nie martwił bo system automatycznie odblokowuje 17-go rano. Więc lookman23 - może sprawdź w iPlusie (jeśli dobrze zapamiętałem) czy też nie mają jakichś dziadowskich limitów? Pozdro

#27 lookman23

lookman23
  • 108 posts
  • Skądzabrze

Posted 20 July 2007 - 21:29

maja dokladnie identyczne limity ale raczej plus nie porafi mi blokowac programow wieszac systemu ... to bym zrozumial gdyby transfer spadl ale to co ja mam jest kompletnie nie wytlumaczalne... :)

#28 hugenot

hugenot
  • 65 posts
  • SkądKatowice

Posted 20 July 2007 - 21:43

no racja... :-( wiem, jak to boli, jak się chce coś zrobić a jakieś g...wno odmawia posłuszeństwa... pozdro (jak nic nie poradzimy w poniedziałek, to się przynajmniej zimnego piwa napijemy :-) zawsze jakaś radocha, nie?

#29 asagencja

asagencja
  • 41 posts
  • SkądKatowice

Posted 23 July 2007 - 13:21

witam Wszystkich, tez mam problem z blueconnectem w erze.. oczywiscie nikt nic nie wiem. Dla mnie jest w ogole niezrozumiale, ze ani operator (ktory notabene mac'ki pokazuje w swoich ulotkach) ani tym bardziej pier... SAD nie dal jakiejkolwiek oficjalnej informacji w tej sprawie na swojej stronie w momencie gdy pojawily sie updaty.. Wszyscy to maj gleboko w dupie.. byle sprzedac produkt.. No nic.. sorry za moj malo przyjemny 1szy post na tym forum. Zaczynam zaraz walke z tym problemem i dam znac co sie wyklulo. pozdro! as.

#30 baltoro

baltoro
  • 39 posts
  • SkądWrocław

Posted 23 July 2007 - 13:27

Cóż - pozostaje mi życzyć Ci powodzenia ;)

#31 asagencja

asagencja
  • 41 posts
  • SkądKatowice

Posted 23 July 2007 - 16:17

..no wszystko ladnie pieknie, odinstalowal sie ten cingular, pozwolilo na instalke od nowa Novatela... tyle, ze nie moge zmienic w konfiguracji aby wskazywalo na modem HSDPA Support (XU870).. jest na szaro i nie mozna zmienic, a bez tego jak mniemam nie bedzie dzialac.. Co dalej.. macie jakis pomysl.. bo to juz jest kwestia chyba tylko samych odpowiednich ustawien

#32 lookman23

lookman23
  • 108 posts
  • Skądzabrze

Posted 23 July 2007 - 18:49

ja sie juz poddalem kupilem globetrottera 7.2 ... jak dotrze do mnie... dam znac co to jest warte...heh mam nadzieje ze tym razem nie bedzie problemow... faktem jest ze nie znalazlem tyle zlego o tej karcie jak co o novatelu.. pozdr.

#33 hugenot

hugenot
  • 65 posts
  • SkądKatowice

Posted 23 July 2007 - 20:34

..no wszystko ladnie pieknie, odinstalowal sie ten cingular, pozwolilo na instalke od nowa Novatela... tyle, ze nie moge zmienic w konfiguracji aby wskazywalo na modem HSDPA Support (XU870).. jest na szaro i nie mozna zmienic, a bez tego jak mniemam nie bedzie dzialac.. Co dalej.. macie jakis pomysl.. bo to juz jest kwestia chyba tylko samych odpowiednich ustawien

Nie chcę być złym prorokiem, ale szara zakładka HSDPA nie wróży niczego dobrego. Wywal wszystkie pliki tego modemu i spróbuj od nowa - ale co ważne najpierw instaluj driver dopiero potem włóż modem do slota. Powodzenia:-)

#34 asagencja

asagencja
  • 41 posts
  • SkądKatowice

Posted 23 July 2007 - 20:49

... ale co ważne najpierw instaluj driver dopiero potem włóż modem do slota. Powodzenia:-)

..no to juz wiem :). Dzieki za porady.. bede walczyl dalej. Ale i tak wysmazylem juz konkretnego maila do SADu.. zobaczymy co odpisza (o ile w ogole odpisza..)

#35 asagencja

asagencja
  • 41 posts
  • SkądKatowice

Posted 24 July 2007 - 23:33

ZWYCIESTWO!!! :).. dzieki chlopaki za porady zwlaszcza dla 'code' i jego instrukcji wazna uwaga: po tych wszystkich opisanych operacjach i odpowiednich ustawieniach PPP wazne jest aby wybrac odpowiedni modem!!! (bo domyslnie jest jakis applowski). pozdro i jeszcze raz dzieki!

#36 lookman23

lookman23
  • 108 posts
  • Skądzabrze

Posted 25 July 2007 - 09:06

zapialem globetrottera... smiga az milo... zero sterownikow instalowalem.. wpialem i dziala... jak narazie rewelacja.. polecam! novatel SUCKS :)

#37 hugenot

hugenot
  • 65 posts
  • SkądKatowice

Posted 25 July 2007 - 17:43

Hej Lookman23 - miło czytać że koniec kłopotów. Mój kumpel ma teraz zgryz bo w firmie mają tylko Plusa i musi coś w Plusie znaleźć na MBP. Poleć coś. Z góry tnx

#38 lookman23

lookman23
  • 108 posts
  • Skądzabrze

Posted 25 July 2007 - 17:54

NO OCZYWICIE polecam globetrottera express 7,2 ale plus go poki co nie oferuje... jedynie allegro:) a novatela z plusa nawet niech nie bierze bo moja historia jest Tobie znana takze sam wiesz jak to dziala:) pozdrawiam... i dziekuje za wszystko... aaa pozdrow urocza "sekretarke"?:)
  • hugenot likes this

#39 asagencja

asagencja
  • 41 posts
  • SkądKatowice

Posted 25 July 2007 - 18:36

Novatel dziala tylko trzeba wykonac dokladnie instrukcje od code!

#40 lookman23

lookman23
  • 108 posts
  • Skądzabrze

Posted 25 July 2007 - 20:13

stary ... przerobilem temat setke razy... jak pisalem u mnie novatel nie dziala i juz nie zadziala bo sie go pozbylem... moze plus dziala w inny sposob.. ja wkladalem ta karte i od razu wieszalo system albo przy wejsciu w gprsa .... nie polecam tej karty ...nie tylko na swoje doswiadczenia ale takze ze wzgledu doswiadczen przroznych uzytkownikow ktorym sprawila ta karta mase problemow... pozdr.

#41 maćko1417244576

maćko1417244576
  • 54 posts
  • Skądw-wa

Posted 25 July 2007 - 23:15

Czy ktoś wie co trzeba wpisać w okna "Service provider", "Account name", "Password" itd., czyli standardowe info do konfiguracji w ORANGE? Nie wiem czemu tego nie mogę znaleźć w necie, a konsultant powiedział mi, że nic nie trzeba ustawiać(sic!) chcąc zrobić ze mnie wała jeszcze odesłał mnie do strony.
To głupota, w ere jest "erainternet", tylko nie mogę tego znaleźć. Ech...

#42 lookman23

lookman23
  • 108 posts
  • Skądzabrze

Posted 25 July 2007 - 23:18

internet wszedzie pozdr.

#43 baltoro

baltoro
  • 39 posts
  • SkądWrocław

Posted 26 July 2007 - 08:37

Zdecydowanie podtrzymuję zdanie lookman23 - mam dokładnie to samo i bez szans na poprawę. A tak na marginesie, muszę zrobić dokładnie to samo co lookman23 - czyli jak najszybciej pozbyć się karty. (która dla mnie jest po prostu zbyteczna) pozdrawiam.

#44 maćko1417244576

maćko1417244576
  • 54 posts
  • Skądw-wa

Posted 26 July 2007 - 09:35

...jak się wywala sterowniki?

---- Dodano 26-07-2007 o godzinie 10:36 ----
ps. podobno PIN trzeba usunąć, żeby działało dobrze, ktoś o tym coś słyszał?

#45 lookman23

lookman23
  • 108 posts
  • Skądzabrze

Posted 26 July 2007 - 09:38

pin to na bank... wloz do komorki karte i usun zapytanie o pin... co do srerow to ze dwie strony wczesniej Hugenot opisal temat(tzn aktualizacje wwana) pozdr.

#46 maćko1417244576

maćko1417244576
  • 54 posts
  • Skądw-wa

Posted 26 July 2007 - 09:42

tylko z tych kart w orange trzeba im oddać kartę na 2 tygodnie żeby zdjęli pin, bo z telefonu się nie da...

#47 lookman23

lookman23
  • 108 posts
  • Skądzabrze

Posted 26 July 2007 - 09:46

heh... no fajnie... heh.. wspolczuje...

#48 maćko1417244576

maćko1417244576
  • 54 posts
  • Skądw-wa

Posted 26 July 2007 - 10:00

Bez kitu, ja wiem, że to głupie pytanie- ale jak się wywala sterownik (mam maka od tygodnia...) nie chodzi mi o ten update WWAN, bo go wykrzaczyłem zgodnie z instrukcją Code, ale o zwykły sterownik? Bo zapodałem go dwa razy, nowszą i starsza wersję (jedna z ery druga od producenta) i zamiast się zaktualizować zrobiły mi się chyba dwa. Jestem zielony w te klocki, ale wszystko zrobiłem j.w. i dobrnąłem do momentu wybierania numeru, które kończy się niepowodzeniem. Za to na PC działa idealnie, pod Warszawą prędkości powyżej 1Mbit/s, jeszcze sobie antenkę 9Db walnę i wio...

#49 lookman23

lookman23
  • 108 posts
  • Skądzabrze

Posted 26 July 2007 - 10:12

jak otworzysz plik z koncowka dmg to w readme czy czyms w tym stylu na koncu masz opis co wywalic i gdzie by zrobic uninstall :) 1mb ja robie fotke ekranu jak mi pokazuje 200kb... .dmg pliku sterownika...

#50 maćko1417244576

maćko1417244576
  • 54 posts
  • Skądw-wa

Posted 26 July 2007 - 11:44

Polecam antenę, są modele z konektorem merlina bez kabla tylko takie sterczące z modemu 2-3dB i na kablu, do monitora albo z magnesem w rozsądnym rozmiarze do 12dB. Ja używałem pożyczonej 7dB i było super, a w przyszłym tyg. dostawca ma mi kilka przywieźć, żebym sprawdził jaka najlepsza. Ceny 30-120, jak będę coś więcej wiedział wrzucę na forum. Ta 7-mka podnosi zasięgo 3-4 kreski, i podnosi stabilność bardzo, nie ma takich sytuacji, że świeci się żółta dioda HSDPA a nic się nie ładuje... Co do sterów- tak zrobiłem, jak było napisane, usunąłem: System/Library/Extensions/MerlinHSDPADriver.kext pliku: Library/Modem Scripts/HSDPA Support (XU870) w ogóle nie było (a wyświetlał się na liście...) a Library/Receipts - w ogóle nie mam takiego folderu. A modem nadal podwójnie wyślietla się w "Network". wiem, że to pierdoła, ale nie umiem tego zrobić... czy to coś zmienia, że mam zasrany Polonizator?

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users