Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Novatel Merlin XU870 ExpressCard (HSDPA)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
78 odpowiedzi w tym temacie

#1 hugenot

hugenot
  • 65 postów
  • SkądKatowice

Napisano 17 lipca 2007 - 12:50

Małe pytanko - bo być może ktoś się już z tym problemem zetknął: Jak wiadomo używając tej karty nie wolno instalować Update WWAN, bo po restarcie komp widzi już obok słuchawki u góry Cingular network i działanie Blueconnect możemy sobie podarować. Ratunkiem jest reinstalacja systemu. Problem w tym, że, kiedy nauczony już taką operacją, nie instalowałem WWAN, ale całą resztę Update i... po restarcie znowu mi się zapiął Cingular i apiat reinstalacja od nowa. Wiem, że to max 4 godziny licząc ze zgraniem twardziela na iPoda za jednym zamachem, ale wkurzające. I teraz wreszcie pytanie - jakiego updatu oprócz WWAN nie można instalować, żeby nie wskoczyło to cholerne Cingular? Z góry dzięki za odpowiedź P.S. A mam ochotę odpalić 10.4.10 - bo mi bez tego nie chodzi nowa wersja TubeTv, ale jak znowu będę musiał reinstalować system to... No właśnie.

#2 barteks75

barteks75
  • 43 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 17 lipca 2007 - 13:04

Witam, A co to jest WWAM? Ja mam tą kartę i nie mam z nią najmniejszych problemów ;) Karta śmiga właśnie na 10.4.10. Pozdrawiam!

#3 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 17 lipca 2007 - 13:08

Jak wiadomo używając tej karty nie wolno instalować Update WWAM

WWAN Support Update 1.0
I z tego co mi wiadomo to tylko ten update nie jest wskazany.
Jeśli już to zrobiłeś to spróbuj skasować następujące pliki
/Library/Modem Scripts/WWAN Support
/System/Library/CoreServices/Menu Extras/WWAN.menu
/System/Library/Extensions/IOSerialFamily.kext/Contents/PlugIns/AppleWWANSupport.kext
/System/Library/Extensions/IOSerialFamily.kext/Contents/PlugIns/AppleWWANVerizon.kext
/Library/Application Support/AppleVerizonSupport.kext
/Library/Application Support/AppleVerizonSupportKicker.kext
/Library/Application Support/Verizon.menu
A następnie przeinstaluj oprogramowanie Merlin od Novatel.

#4 hugenot

hugenot
  • 65 postów
  • SkądKatowice

Napisano 17 lipca 2007 - 13:27

ok, code, tnx - rozumiem, że mogę zainstalować 10.4.10 i spox nic się nie stanie? Oczywiście po pierwszej wpadce już nie istalowałem WWAN. Tyle, że potem drugi raz zainstalowałem z update'u wszystko inne i ten Cingular też się pojawił. Mam podejrzenie, że to przez instalację aktualizacji Air Portu:-(

#5 tomasz

tomasz

• 10 988 postów

Napisano 17 lipca 2007 - 14:19

Wygląda na to że możesz spokojnie zainstalować 10.4.10 a w razie problemów postąpić tak jak to opisałem powyżej i będzie OK.
  • hugenot lubi to

#6 Inzynier

Inzynier
  • 57 postów
  • SkądWarszawa / Poland

Napisano 18 lipca 2007 - 07:36

Potwierdzam. Przerabiałem to już na kilku komputerach. Jedyny problem, który cały czas istnieje to niestabilność systemu na MBP 15" 2,33... Na mojej i szefa 17-ce działa dobrze - na 15" moich kolegów Kernel Panic pojawia się często :-(

#7 hugenot

hugenot
  • 65 postów
  • SkądKatowice

Napisano 18 lipca 2007 - 07:54

Dzięki za pomoc. Jak zainstaluję 10.4.10 to dam znać, czy wszystko ok. Pozdrawiam

#8 baltoro

baltoro
  • 39 postów
  • SkądWrocław

Napisano 18 lipca 2007 - 09:15

Witam,
A co to jest WWAM? Ja mam tą kartę i nie mam z nią najmniejszych problemów ;)
Karta śmiga właśnie na 10.4.10.

Pozdrawiam!

Również mam karte Merlina i za nic nie chce mi chodzić. To znaczy chodzi, ale chwile po czym wiesza Maca, że tylko twardy reset pomaga.
Może daj mi jakieś wskazówki jak skorzystać z tej karty bo kosztowała mnie ok 1tys i jak na razie to kasa w błoto wywalona.

pozdr. Andrzej.

#9 hugenot

hugenot
  • 65 postów
  • SkądKatowice

Napisano 18 lipca 2007 - 14:24

Hej baltoro - jeśli pytanie było do mnie - to odpowiadam:-)
Nie specjalnie rozumiem co oznacza, że karta nie chodzi? Czy komp ją widzi i rozpoznaje jako modem, czy też nie widzi? Jeśli nie widzi to większy problem - może się tak dziać z kilku powodów - np włożyłeś kartę do slota zanim zainstalowałeś driver. Jeśli tak, to najpierw usuń wszelkie wpisy (w odpowiedzi code powyżej masz instrukcję jakie) a potem zainstaluj driver (ze strony Ery najlepiej - bo rozumiem,że masz kartę w blueconnect) i dopiero włóż kartę i ustaw wg instrukcji (pdf na stronie Ery). Może też być tak, że problem z kartą bierze się z tego, że zainstalowałeś sobie aktualizację WWAN. (Kliknij w finderze w niebieskie jabłuszko a w nim w software update i po chwili ładowania zobaczysz czy jest na liście aktualizacja WWAN - jak jest to nie instaluj, jak nie ma, to już ją zainstalowałeś wcześniej) Z tego co się dowiedziałem, to ta aktualizacja robi taki numer, że dodaje driver do amerykańskiej (i chyba kanadyjskiej też) sieci Cirgular - w której te karty chodzą za oceanem. I problem w tym, że komp zaczyna widzieć dwa modemy zamiast jednego (sprawdzić to łatwo w Internet Connect - bo wtedy w tym oknie na górze zobaczysz dwie zakładki o nazwie HDSPA Modem, zamiast jednej). Oczywiście wówczas są dwie możliwości - instrukcja code lub reinstalacja systemu.
Jest jeszcze jedna możliwość - słaba sieć GSM - jeśli jesteś poza dużym miastem, to może być z tym problem. Mój komp jak jestem w miejscu słabej sieci zachowuje się tak, jakby nie widział karty w ogóle (czyli na karcie pali się cały czas czerwone światełko). Niekiedy też, przy słabej sieci - mruga żółte lub niebieskie (czyli informuje że jest wystarczająca sieć) a komp zgłasza, że nie może wynegocjować ustawień z PPP. To jak się okazuje też jest przyczyną słabej sieci.
I na koniec jeszcze jedno spostrzeżenie - to że komóra w Erze (a mam taką) pokazuje pełny zasięg w danym miejscu jeszcze nie oznacza, że będziesz tam miał pełną sieć na twoje karcie. Pytałem w Erze - nie potrafią tego fenomenu wytłumaczyć.
Pozdrawiam

---- Dodano 18-07-2007 o godzinie 15:36 ----
code!!!!!!!!!! zainstalowałem 10.4.10 i po podłączeniu karty mam Cirgular!!! Kurde - okazuje się, że 10.4.10 ma w sobie już ten driver WWAN. Szlag by to trafił. Bluconnect oczywiście teraz nie działa. Siedzę w firmie na neostradzie. Spróbuję usunąć wpisy z tego modemu wg twojej instrukcji i zainstalować to ponownie - dam znać o rezultatach. Ale się zfrajerowałem:-(

#10 baltoro

baltoro
  • 39 postów
  • SkądWrocław

Napisano 18 lipca 2007 - 14:43

Dzięki za odpowiedź, ale niestety wszystkie czynności które opisujesz wykonałem poprawnie, Mam zainstalowanego drivera z strony producenta (nowsza wersja niż ta którą udostępnia era). WWAN'a też nie instalowałem, a mimo to karta wiesza mi maca. Chodzi dobrze przez pierwsze kilka - kilkanaście minut, po czym ni z tego ni z owego mac przestaje reagować na cokolwiek. I jedynym sposoben na jego użycie jest twardy reset. A czy Tobie mac sie nie wiesza?, czy współpracuje płynnie? Gdzieś na forum czytałem, że jest podobno jakaś płatna płatna łatka czy czoś takiego na ten problem (nawet bym za nią zapłacił) ale nie moge jej nigdzie znaleźć. Era wypieła się na chęć zwrotu karty i teraz leży bezużyteczna, a szkoda bo była droga. Może są jakieś inne pomysły aby sprawnie używaś karty Merlina, a może ktoś pamięta co to za driver który współpracuje z Merlinem ? pozdr Andrzej

#11 hugenot

hugenot
  • 65 postów
  • SkądKatowice

Napisano 18 lipca 2007 - 14:47

U mnie chodziło wszystko bez zarzutu. Dopóki nie zainstalowałem 15 minut temu 10.4.10. Teraz walczę z żywiołem, żeby nie trzeba było reinstalować systemu... Dam znać czy się udało. Nawiasem mówiąc baltoro u mnie w firmie dwie osoby mają Mac Booki z kartą też z Ery ale tą na USB i kurde nie mają z tym takich wiecznych problemów jak ja:-(

---- Dodano 18-07-2007 o godzinie 16:02 ----
Uff. Udało się. Code - zwracam honor. I teraz wyjaśnienie dla tych, którzy będą mieli ten sam problem. Otóż, jeśli macie zainstalowaną kartę HDSPA i chcecie zainstalować aktualizację systemu do 10.4.10 to trzeba:
1. Zainstalować aktualizację
2. Zrestartować kompa
3. Usunąć pliki związane z WWAN (które się pojawią po instalacji 10.4.10) według instrukcji code ale akurat w moim przypadku trzech ostatnich wpisów nie było w ogóle, czyli trzeba usunąć co następuje:
/Library/Modem Scripts/WWAN Support
/System/Library/CoreServices/Menu Extras/WWAN.menu
/System/Library/Extensions/IOSerialFamily.kext/Contents/PlugIns/AppleWWANSupport.kext
/System/Library/Extensions/IOSerialFamily.kext/Contents/PlugIns/AppleWWANVerizon.kext
4. Opróżnić kosz
5. Zrestartować kompa
6. Zainstalować ponownie driver HDSPA:
http://www.era.pl/re...driver_v1_5.dmg
7. Podłączyć kartę
8. Sprawdzić czy ustawienia z tej instrukcji się nie zmieniły:
http://www.era.pl/re...erlin_xu870.pdf
8. I to by było na tyle - u mnie dzięki tej operacji karta działa bez zarzutu z wersją systemu 10.4.10

Dzięki wszystkim za chęć pomocy i oczywiście pomoc
Pozdrawiam

#12 baltoro

baltoro
  • 39 postów
  • SkądWrocław

Napisano 18 lipca 2007 - 15:13

Dokładnie - modemy na USB chodzą idealnie, natomiast Merliny (jak dotąd u mnie) padaczka. Może faktycznie będzie lepiej jak zainstaluje stary driver z Ery - może pójdzie - dam znać czy się udało. pozdrawiam

#13 lookman23

lookman23
  • 108 postów
  • Skądzabrze

Napisano 18 lipca 2007 - 18:14

czesc...poszedlem twoimi sladami i porazka...dzis robie juz to po raz setny... ps.witam sie jako nowy na forum:) mam iplusa , kupilem novatela i od tego momentu mam jaja jak byk, siada polaczenie - wiesza sie, blokuje caly system nawet na kilka minut... szczerze nie mam juz sil...zainstalowalem przy zakupie kompa wwana potem karte i pojawily sie jaja.. usunalem pliki instalowalem jak piszesz,przed sekunda z twoim starszym ery driverem i nadal juz po odpaleniu wiesza sie... help... na powerbooku nie mialem jak z pcmcia a teraz same problemy... kurde widze ze jestes z katowic.. z checia bym podjechal bys zobaczyl ale sam wiem jacy ludzie sa zajeci... ech.. pomocy Michal

#14 hugenot

hugenot
  • 65 postów
  • SkądKatowice

Napisano 18 lipca 2007 - 19:15

Stary - jak pisałem pomogło za pierwszym razem dopiero przeinstalowanie systemu. Ten novatel to niezły szajs. Ale jak na razie u mnie chodzi. Kiedy po raz pierwszy zainstalowałem ten modem, to chodził do czasu kiedy nie wiedząc co czynię upgradowalem WWANa. I wtedy zaczęły się problemy. Potem kumpel mi skasował wszystkie wpisy związane z tym modemem (mniej więcej tak ja wyżej instruuje code) i znowu zadziałało. Potem zaktualizowałem system i znowu to samo. Wtedy skasowanie wpisów już nic nie pomogło. Musiałem postawić system na nowo. Wtedy krok po kroku zgodnie z instrukcją z Ery zainstalowałem ten szajs i zaczął działać. Dzisiaj wgrałem 10.4.10 i znowu dramat - zero blueconnecta i ten nieszczęsny Cirgular. W końcu zrobiłem tak jak opisałem wyżej i działa (jak na razie:-) Najgorsze jest to że ani w Erze, ani w pomocy Appla nie wiedzieli w ogóle o czym mówię:-( Jak chcesz to się możemy zobaczyć, ale niczego ponad to co napisałem wyżej nie wiem.

#15 lookman23

lookman23
  • 108 postów
  • Skądzabrze

Napisano 18 lipca 2007 - 22:47

ok rozumiem czyli system na nowo zrobie.. bez tej daremnej aktualizacji... nawet mam obawy w ogole co do 10.4.10... ale dobra... potem pojde po kolei i zobaczymy... tak serio to mam ochote polozyc to gowno pod kola ale ... rozumiesz kasa poszla na to nie mala i tak troche nie wypada:) jak wymiekne to dam znac i moze wtedy poratujesz:) zieki i pozdrawiam M.

#16 lookman23

lookman23
  • 108 postów
  • Skądzabrze

Napisano 20 lipca 2007 - 14:08

PORAZKA... nowy sytem pliki out z wersji 10 i chwile po wlozeniu zwis i td itp

#17 baltoro

baltoro
  • 39 postów
  • SkądWrocław

Napisano 20 lipca 2007 - 14:42

Serdecznie Ci współczuje, mam to samo - niestety musiałem się z tym pogodzić (żadne sposoby nie dają rezultatów) Jedynym rozwiązaniem jest kupienie np. neostrady, lub modemy na USB, bo na Merlina nie ma mocnych. Zastanawia mnie tylko jak to się dzieje, że zdarzają się przypadki, że Merlin działa ???:confused: na Macach of course. pozdr.

#18 maćko1417244576

maćko1417244576
  • 54 postów
  • Skądw-wa

Napisano 20 lipca 2007 - 15:25

o kurde, ale sajgon, jak czytam. w moim mbp 2,33 (ktoś pisał że właśnie 2,33 15' ma z merlinem problemy, dlaczego akurat w 15' tak a w 17' nie?) sprawdziłem ten modem (egz. znajomego), jak i w PeCu i było ok, i za kilka dni ma do mnie przyjść egz. dla mnie. już czuję, ze to inwestycja do śmieci. baltoro- sam nie wiem, egz. Merlina z Plusa zadziałał na maku* i na PeCu, a po forach czytam, że to porażka po całej linii. (*fakt faktem, że zapodałem go do nowoodebranego maka, który nie miał żadnych aktualizacji)

#19 lookman23

lookman23
  • 108 postów
  • Skądzabrze

Napisano 20 lipca 2007 - 15:46

ja juz swojego na alegro wystawilem i kupie globetrottera .. poki co o nim cisza jak sie okaze ze podobne badziewie to ide po sznur..

#20 baltoro

baltoro
  • 39 postów
  • SkądWrocław

Napisano 20 lipca 2007 - 15:57

MAĆKO - ja mam blueconnect, nie wiem jak w plusie, ale sądze, że to samo bo i drivery te same. Myślę, że szkoda zachodu, ja sobie już dałęm spokój i pogodziłem się z faktem wywalenia 1000zł do kubła. Tobie radze to samo, no chyba, że będziesz w gronie tych u których jakimś cudem Merlin działa. Tak czy inaczej życzę powodzenia.

#21 maćko1417244576

maćko1417244576
  • 54 postów
  • Skądw-wa

Napisano 20 lipca 2007 - 16:39

dzięki, niestety u mnie już klamka zapadła , modem będzie niedługi i wtedy się zobaczy. "oby"- ja nigdy nie mogę zrozumieć jak coś może działać na jednym a nie działać na drugim komputerze

---- Dodano 20-07-2007 o godzinie 17:44 ----
lookman, globetrottera na usb? czy mi się zdaje, czy w ofercie sieci merlin jest jedyy (i pierwszy) na expresscard?

#22 hugenot

hugenot
  • 65 postów
  • SkądKatowice

Napisano 20 lipca 2007 - 16:48

Kurde, a już myślałem, że udało się Ci pomóc. Może jest jakaś różnica w sieciach? Ja mam w Erze i jakoś śmiga. Ale prawdę powiedziawszy gdybym teraz mógł wybierać to w życiu tego HDSPA - raczej ten: http://www1.era.pl/p...2&id_phone=1346
W firmie na dwóch MacBookach śmiga.
Inna rzecz, że ten blueconnect to w ogóle jest do kitu. Nigdy nie wiadomo, czy w danym miejscu ļędzie chodził czy nie. Wczoraj miałem taki numer - wspólnik pojechał do Gdyni na ważną rozmowę gdzie miał pokazać prezentację, którą z kolei ja miałem mu wysłać między 17.00, a 18.00. I on tam (Gdynia Orłowo) miał tak cienką sieć, że przesłanie 15 MB nie wchodziło w grę - ani mailem, ani przez ftp, ani nawet przez skype (liczyłem że wolno ale przejdzie).
Ten blueconnect to stówa netto miesięcznie (max 4 GB do zassania) i chyba nie specjalnie warto.
Do lookman23 - podjedź (jak ci się chce) jeszcze raz - to spróbujemy zainstalować u ciebie mojego blueconnecta i zobaczymy czy śmiga - wtedy będzie przynajmniej jasne czy to twoja karta miesza, czy nie!

#23 lookman23

lookman23
  • 108 postów
  • Skądzabrze

Napisano 20 lipca 2007 - 17:21

chetnie podjade bo atmosfera mila :) jutro jeste s w pracy?: ) a moze dzis? widocznie plus dziala na innych zasadach.. faktycznie na umtsie i hsdpa smiga extra ale jak juz musnie o gprsa to tylko odpiac zasilanie i walnac o sciane.. mysle o gobetrotterze 7.2 jakos tam...

#24 hugenot

hugenot
  • 65 postów
  • SkądKatowice

Napisano 20 lipca 2007 - 20:49

niestety, dopiero w poniedziałek, a właściwie już w poniedziałek bo przecież weekend szybko zleci i znowu do roboty:-) zapraszam

#25 lookman23

lookman23
  • 108 postów
  • Skądzabrze

Napisano 20 lipca 2007 - 20:51

ok.. pojawie sie ...no chyba ze problem w cudowny sposob wyparuje:) dzieki

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych