Novatel Merlin XU870 ExpressCard (HSDPA)
Napisano 17 lipca 2007 - 12:50
Napisano 17 lipca 2007 - 13:04

Napisano 17 lipca 2007 - 13:08
WWAN Support Update 1.0Jak wiadomo używając tej karty nie wolno instalować Update WWAM
I z tego co mi wiadomo to tylko ten update nie jest wskazany.
Jeśli już to zrobiłeś to spróbuj skasować następujące pliki
/Library/Modem Scripts/WWAN Support /System/Library/CoreServices/Menu Extras/WWAN.menu /System/Library/Extensions/IOSerialFamily.kext/Contents/PlugIns/AppleWWANSupport.kext /System/Library/Extensions/IOSerialFamily.kext/Contents/PlugIns/AppleWWANVerizon.kext /Library/Application Support/AppleVerizonSupport.kext /Library/Application Support/AppleVerizonSupportKicker.kext /Library/Application Support/Verizon.menuA następnie przeinstaluj oprogramowanie Merlin od Novatel.
Napisano 17 lipca 2007 - 13:27
Napisano 17 lipca 2007 - 14:19
- hugenot lubi to
Napisano 18 lipca 2007 - 07:36
Napisano 18 lipca 2007 - 07:54
Napisano 18 lipca 2007 - 09:15
Witam,
A co to jest WWAM? Ja mam tą kartę i nie mam z nią najmniejszych problemów
Karta śmiga właśnie na 10.4.10.
Pozdrawiam!
Również mam karte Merlina i za nic nie chce mi chodzić. To znaczy chodzi, ale chwile po czym wiesza Maca, że tylko twardy reset pomaga.
Może daj mi jakieś wskazówki jak skorzystać z tej karty bo kosztowała mnie ok 1tys i jak na razie to kasa w błoto wywalona.
pozdr. Andrzej.
Napisano 18 lipca 2007 - 14:24
Nie specjalnie rozumiem co oznacza, że karta nie chodzi? Czy komp ją widzi i rozpoznaje jako modem, czy też nie widzi? Jeśli nie widzi to większy problem - może się tak dziać z kilku powodów - np włożyłeś kartę do slota zanim zainstalowałeś driver. Jeśli tak, to najpierw usuń wszelkie wpisy (w odpowiedzi code powyżej masz instrukcję jakie) a potem zainstaluj driver (ze strony Ery najlepiej - bo rozumiem,że masz kartę w blueconnect) i dopiero włóż kartę i ustaw wg instrukcji (pdf na stronie Ery). Może też być tak, że problem z kartą bierze się z tego, że zainstalowałeś sobie aktualizację WWAN. (Kliknij w finderze w niebieskie jabłuszko a w nim w software update i po chwili ładowania zobaczysz czy jest na liście aktualizacja WWAN - jak jest to nie instaluj, jak nie ma, to już ją zainstalowałeś wcześniej) Z tego co się dowiedziałem, to ta aktualizacja robi taki numer, że dodaje driver do amerykańskiej (i chyba kanadyjskiej też) sieci Cirgular - w której te karty chodzą za oceanem. I problem w tym, że komp zaczyna widzieć dwa modemy zamiast jednego (sprawdzić to łatwo w Internet Connect - bo wtedy w tym oknie na górze zobaczysz dwie zakładki o nazwie HDSPA Modem, zamiast jednej). Oczywiście wówczas są dwie możliwości - instrukcja code lub reinstalacja systemu.
Jest jeszcze jedna możliwość - słaba sieć GSM - jeśli jesteś poza dużym miastem, to może być z tym problem. Mój komp jak jestem w miejscu słabej sieci zachowuje się tak, jakby nie widział karty w ogóle (czyli na karcie pali się cały czas czerwone światełko). Niekiedy też, przy słabej sieci - mruga żółte lub niebieskie (czyli informuje że jest wystarczająca sieć) a komp zgłasza, że nie może wynegocjować ustawień z PPP. To jak się okazuje też jest przyczyną słabej sieci.
I na koniec jeszcze jedno spostrzeżenie - to że komóra w Erze (a mam taką) pokazuje pełny zasięg w danym miejscu jeszcze nie oznacza, że będziesz tam miał pełną sieć na twoje karcie. Pytałem w Erze - nie potrafią tego fenomenu wytłumaczyć.
Pozdrawiam
---- Dodano 18-07-2007 o godzinie 15:36 ----
code!!!!!!!!!! zainstalowałem 10.4.10 i po podłączeniu karty mam Cirgular!!! Kurde - okazuje się, że 10.4.10 ma w sobie już ten driver WWAN. Szlag by to trafił. Bluconnect oczywiście teraz nie działa. Siedzę w firmie na neostradzie. Spróbuję usunąć wpisy z tego modemu wg twojej instrukcji i zainstalować to ponownie - dam znać o rezultatach. Ale się zfrajerowałem:-(
Napisano 18 lipca 2007 - 14:43
Napisano 18 lipca 2007 - 14:47
---- Dodano 18-07-2007 o godzinie 16:02 ----
Uff. Udało się. Code - zwracam honor. I teraz wyjaśnienie dla tych, którzy będą mieli ten sam problem. Otóż, jeśli macie zainstalowaną kartę HDSPA i chcecie zainstalować aktualizację systemu do 10.4.10 to trzeba:
1. Zainstalować aktualizację
2. Zrestartować kompa
3. Usunąć pliki związane z WWAN (które się pojawią po instalacji 10.4.10) według instrukcji code ale akurat w moim przypadku trzech ostatnich wpisów nie było w ogóle, czyli trzeba usunąć co następuje:
/Library/Modem Scripts/WWAN Support
/System/Library/CoreServices/Menu Extras/WWAN.menu
/System/Library/Extensions/IOSerialFamily.kext/Contents/PlugIns/AppleWWANSupport.kext
/System/Library/Extensions/IOSerialFamily.kext/Contents/PlugIns/AppleWWANVerizon.kext
4. Opróżnić kosz
5. Zrestartować kompa
6. Zainstalować ponownie driver HDSPA:
http://www.era.pl/re...driver_v1_5.dmg
7. Podłączyć kartę
8. Sprawdzić czy ustawienia z tej instrukcji się nie zmieniły:
http://www.era.pl/re...erlin_xu870.pdf
8. I to by było na tyle - u mnie dzięki tej operacji karta działa bez zarzutu z wersją systemu 10.4.10
Dzięki wszystkim za chęć pomocy i oczywiście pomoc
Pozdrawiam
Napisano 18 lipca 2007 - 15:13
Napisano 18 lipca 2007 - 18:14
Napisano 18 lipca 2007 - 19:15
Napisano 18 lipca 2007 - 22:47
Napisano 20 lipca 2007 - 14:08
Napisano 20 lipca 2007 - 14:42
Napisano 20 lipca 2007 - 15:25
Napisano 20 lipca 2007 - 15:46
Napisano 20 lipca 2007 - 15:57
Napisano 20 lipca 2007 - 16:39
---- Dodano 20-07-2007 o godzinie 17:44 ----
lookman, globetrottera na usb? czy mi się zdaje, czy w ofercie sieci merlin jest jedyy (i pierwszy) na expresscard?
Napisano 20 lipca 2007 - 16:48
W firmie na dwóch MacBookach śmiga.
Inna rzecz, że ten blueconnect to w ogóle jest do kitu. Nigdy nie wiadomo, czy w danym miejscu ļędzie chodził czy nie. Wczoraj miałem taki numer - wspólnik pojechał do Gdyni na ważną rozmowę gdzie miał pokazać prezentację, którą z kolei ja miałem mu wysłać między 17.00, a 18.00. I on tam (Gdynia Orłowo) miał tak cienką sieć, że przesłanie 15 MB nie wchodziło w grę - ani mailem, ani przez ftp, ani nawet przez skype (liczyłem że wolno ale przejdzie).
Ten blueconnect to stówa netto miesięcznie (max 4 GB do zassania) i chyba nie specjalnie warto.
Do lookman23 - podjedź (jak ci się chce) jeszcze raz - to spróbujemy zainstalować u ciebie mojego blueconnecta i zobaczymy czy śmiga - wtedy będzie przynajmniej jasne czy to twoja karta miesza, czy nie!
Napisano 20 lipca 2007 - 17:21

Napisano 20 lipca 2007 - 20:49
Napisano 20 lipca 2007 - 20:51
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych