Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Zamiennik SolidWorks na mac, czytający pliki z tym samym rozszerzeniem

• Please log in to reply
6 replies to this topic

#1 fischu

fischu
  • 152 posts
  • SkądDąbrowa Górnicza

Posted 27 March 2012 - 19:04

Witam. Potrzebuję programu, który mógłby umożliwić mi podgląd i prostą edycję (chodzi głównie ściągnięcie wymiarowania) plików o natywnym rozszerzeniu SolidWorksa. Czy istnieje coś takiego, czy zmuszony jestem do postawienia go na Windowsie? eDrawings nie wchodzi w grę, no chyba, że istnieje możliwość sczytania wcześniej nałożonych wymiarów, czego znaleźć nie potrafię. Z góry dzięki za pomoc. Wersja tego programu nie koniecznie musi być darmowa. Fajnie natomiast by było gdyby istniała opcja licencji studenckiej.

#2 McTom

McTom

All work and no play...

• 3827 posts

Posted 27 March 2012 - 23:07

Próbowałeś może DraftSight?

Download DraftSight - Dassault Systèmes[swfreetools]-[middle]-[intext]-[www.solidworks.com]

#3 macmind

macmind
  • 4 posts
  • SkądWarszawa

Posted 29 March 2012 - 09:06

DraftSight jest programem 2d - zamiennikiem dla AutoCAD LT
Jeśli chodzi o zamiennik dla Solidworks dla mac - to niczego nie znajdziesz, jeśli zaś idzie o stawianie Solida na maszynie wirtualnej na macu - to też jest parę tricków.

Odezwij się na priv to ci ten wymiar zdejmę albo pomogę postawić solida.
artur.byrski@mac.com

#4 fischu

fischu
  • 152 posts
  • SkądDąbrowa Górnicza

Posted 30 March 2012 - 10:04

Sorry, że wcześniej nie odpisałem, ale miałem niestety przymusowy wypad. W każdym bądź razie dzięki wielkie za pomoc. Macmind, tak jak wspomniałeś zdecydowałem się na postawienie Solida na Parallelsie. Nie jest to może szczyt moich marzeń, ale jakoś ujdzie. Dość długo ładuje projekty, ale później działa w miarę sensownie. Tak swoją drogą trochę szkoda, że producenci profesjonalnego oprogramowania nie zwracają zbyt dużej uwagi na użytkowników Maca. W zasadzie poza AutoCADem i pakietem Adobe, nic co by mi się przydało nie znajduje.

#5 McTom

McTom

All work and no play...

• 3827 posts

Posted 30 March 2012 - 10:15

Jest jeszcze ArchiCAD.

#6 fischu

fischu
  • 152 posts
  • SkądDąbrowa Górnicza

Posted 30 March 2012 - 11:04

Zastanawiałem się nad nim. Mógłby ktoś powiedzieć coś więcej na temat tego programu? Jakkolwiek ma to jakiś związek z projektowaniem w Solidzie? Wydaje mi się, aczkolwiek mogę się mylić, że przeznaczony jest to tylko i wyłącznie do projektów architektonicznych. Ogólnie przygodę z projektowaniem dopiero zaczynam. Sugeruję się natomiast Solidem, czy też Catią z racji ich popularyzacji, tym bardziej w dwóch dla mnie istotnych kierunkach jakim jest przemysł motoryzacyjny i lotniczy.

#7 McTom

McTom

All work and no play...

• 3827 posts

Posted 30 March 2012 - 11:44

Architektura. Jeżeli chcesz z kimś o tym pogadać ( ArchiCAD ;) ) to napisz do kolegi cooper69.

Odwiedź profil: cooper69 - MyApple.pl

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users