Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Thunderbolt Display + PC (wybór karty graficznej)

• Please log in to reply
9 replies to this topic

#1 Darku

Darku
  • 18 posts
  • SkądKraków, Poland

Posted 26 March 2012 - 00:25

Jestem aktualnie na kupnie monitora Thunderbolt Display, oraz modernizacji komputera PC o jakiejś wysokiej klasy kartę graficzną. Tak, mam Mac i na co dzień pracuję na MBP, lecz potrzebuję do niektórych projektowych spraw komputera z Windows 7 oraz wydajną kartą graficzną. Aktualnie działam na monitorze 22' gdzie poprzez "source" podpinam 2 urządzenia do komputera i 1 przyciskiem na monitorze się pomiędzy nimi przełączam. Thunderbolt Display używał bym głównie do projektowania, a korzystając z okazji, chciałbym czasem pograć na PC korzystając z kosmicznej jakości ekranu Thunderbolt Display. W tym momencie nasuwa się pytanie... jak to ze sobą połączyć. Wypatrzyłem w sklepach kartę graficzną ATI, z złączem mini Display Port - lecz czytam teraz, że Thunderbolt Display nie ma złącza mini Display Port lecz wyłącznie Thunderbolt. Jak w takim razie pogodzić ze sobą PC + Thunderbolt Display? Z tego się orientuje to nie ma chyba kart graficznych które miały by w sobie złącze Thunderbolt.

#2 Ninetou

Ninetou
  • 390 posts
  • SkądUK

Posted 26 March 2012 - 01:36

Było już sporo razy omawiane, na razie TB Display nie działa z PC i niestety nie zanosi się na zmiany w najbliższym czasie.

#3 ar3kb

ar3kb
  • 4635 posts
  • SkądSchlesierland - Königshütte/Laurahütte

Posted 26 March 2012 - 05:08

Tak jak napisał Kolega powyżej, zanosi się wręcz na to, ze Apple będzie osamotnione ze swoim TB. Wszystko wskazuje na to, ze port o takiej przepustowości w PC nie tylko nazwe będzie miał inna, ale bedzie kiepska kompatyblinosc z produktami Apple. Proponowałbym zastanowić się nad innym rozwiązaniem, tym bardziej, ze Apple'owy monitor nie jest żadnym ideałem w kwestii pracy dla grafika czy filmowca...no może poza przekątna ekranu :)

#4 Darku

Darku
  • 18 posts
  • SkądKraków, Poland

Posted 26 March 2012 - 09:27

To mnie zasmuciliście. Sytuacja wygląda tak samo w przypadku Cinema Display? Tam na tyle są chyba tylko 3 porty USB więc zakładam, że nie ma tego fizycznie jak podpiąć pod PC tym razem?

#5 nie_z_krakowa

nie_z_krakowa
  • 230 posts

Posted 26 March 2012 - 10:47

Cinema Display ma "zwyczajne" mini display port. Ale czy występują karty z mDP albo przejściówki DVI/HDMI do mDP tego nie wiem.

#6 Darku

Darku
  • 18 posts
  • SkądKraków, Poland

Posted 26 March 2012 - 11:01

Na tym filmiku;
- iMac 27 + Gaming PC! Sneak Peek - YouTube

... gość pokazał świetne połączenie iMac 27' + karty z mDP. W tym przypadku iMac ma "gniazdo" do którego można było podpiąć kabel z mDP. Natomiast jak by to działało z Cinema Display? Ten kabel (nie gniazdo - kabel) jest w stanie odbierać dźwięk z karty wyposażonej w mDP?

Od razy korzystając z okazji czy istnieje jakiś switch pomiędzy 2x mDP do mDP? Tak by nie trzeba było sięgać pod stół by przełączyć pomiędzy PC, a Mac...

#7 daku3

daku3
  • 125 posts
  • SkądWarszawa

Posted 26 March 2012 - 20:13

... gość pokazał świetne połączenie iMac 27' + karty z mDP. W tym przypadku iMac ma "gniazdo" do którego można było podpiąć kabel z mDP. Natomiast jak by to działało z Cinema Display? Ten kabel (nie gniazdo - kabel) jest w stanie odbierać dźwięk z karty wyposażonej w mDP?

Miałem ACD podpiętego do PC z kartą Ati z wyjściem mDP. Wszystko hulało bardzo dobrze tzn. obraz, dźwięk a nawet kamerka i mikrofon, a i jeszcze czujnik oświetlenia:p i to wszystko bez żadnych sterowników na Windowsie.
Tyle że musi to być ACD nie ATD, czyli kabel mDP z monitora podłączamy do karty graficznej i koniecznie też USB podpiąć do PC:D

#8 ar3kb

ar3kb
  • 4635 posts
  • SkądSchlesierland - Königshütte/Laurahütte

Posted 26 March 2012 - 20:17

Bez mozliwosci wykorzystania TB jak wspomniał Kolega daku3. Niestety Apple ma swoje koncepcje na "lepszy świat", brak zgodności portów pomiędzy Apple, a resztą doprowadzi do tego, ze znów będzie mały wybór akcesorii dla Apple. A jesli juz beda to drozsze:(

#9 Darku

Darku
  • 18 posts
  • SkądKraków, Poland

Posted 26 March 2012 - 21:24

(..) Tyle, że musi to być ACD nie ATD, czyli kabel mDP z monitora podłączamy do karty graficznej i koniecznie też USB podpiąć do PC.

O! Taka informacja mi była potrzebna. W tym tygodniu zamówię ACD. Niebawem dokupię kartę i postaram się to przetestować na własną rękę.

Pozostaje sprawa splittera 2x mDP na 1x mDP by jakoś wygodnie przełączać pomiędzy Mac, a PC. Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie...? Spotkał się ktoś?

#10 kondi552

kondi552
  • 97 posts
  • SkądŁomża, PL

Posted 28 March 2012 - 20:31

@Darku
Odradzam stanowczo zakup ACD do gier ! Będzie Ci za mocno smużyć . Lepiej kup tańszy i lepszy Monitor 27" Dell U2711 IPS WQHD 4xUSB HDMI FV (2213050377) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. z taką samą rozdzielczością. Matryca IPS, a i w grach lepiej się sprawdzi od ACD.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users