Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

jak zainstalować iMovie, nie działa płyta

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
20 odpowiedzi w tym temacie

#1 artas

artas
  • 130 postów

Napisano 25 marca 2012 - 19:37

Nie wiem jak zainstalować iMove przy zakupie dostałem 2 płytki jedna z mac ox x leopardem a druga z dodatkowymi applikacjami takimi jak np iPhoto, iMove.
Najbardziej zależało mi na właśnie iMove, wkładam płytę zaczynam instalowac i przy końcu wyskakuje taki błąd --->
View image: Zrzut ekranu 2012 03 25 (godz 14 00 50)

#2 yahol

yahol
  • 1 321 postów
  • Skąd*.#

Napisano 25 marca 2012 - 19:44

Rozumiem, ze Snow Leopard jest w wersji 10.6.8. (konkretnie, zaktualizowany do tej wersji) A iLife w wersji co najmniej 08.

#3 artas

artas
  • 130 postów

Napisano 25 marca 2012 - 19:53

tak słuchaj mam maca z połowy 2010 roku nie jestem pewien jaki to jest pakiet ilife ale snow leopard jest 10.6.8

#4 dambyd

dambyd
  • 120 postów

Napisano 03 czerwca 2012 - 12:27

Witam, Mam dokładnie ten sam problem - nie chcą się instalować programy z drugiej płyty - wyskakuje powyższy komunikat - gdyby ktoś wiedział gdzie leży problem - będę wdzięczny za pomoc. Płyty oczywiście oryginalne dołączone do nowego iMaca - nie pomaga reinstalacja systemu - zawsze wyskakuje opisany błąd. pozdrawiam

#5 yahol

yahol
  • 1 321 postów
  • Skąd*.#

Napisano 03 czerwca 2012 - 14:20

Może zrób w ten sposób: -przekopiuj w Narzędziach Dyskowych, druga płytę na pena -wystarczy 4GB, i ponów instalacje już z pena. Być może napęd po prostu nie może odczytać prawidłowo płyty. Szansa, ze po udanym przekopiowaniu, nie wystąpią błędy odczytu, jest dużo większa.

#6 dambyd

dambyd
  • 120 postów

Napisano 03 czerwca 2012 - 15:51

Niestety nie działa - przekopiowałem i efekt ten sam - po rozpoczęciu instalowania - wyskakuje komunikat załączony przez autora wątku - obawiam się czy nie chodzi o aspekt zakupienia pakietu iLife, który opcjonalnie jest zainstalowany z nowym komputerem a po przeinstalowaniu - figa. Tylko po co w takim razie dołączają ten drugi dysk?

#7 yahol

yahol
  • 1 321 postów
  • Skąd*.#

Napisano 03 czerwca 2012 - 16:42

Eeee... niemożliwe !!! Pakiet iLife dołączany do MacBooków ma działać. Nie ma takiej opcji, aby po reinstalacji, nie mógł się zainstalować na oryginalnym komputerze. Po prostu nie ma!!! Sam mam iLife 09 na dokupionej licencji BOX, na płycie i skopiowany na penie i montuje mi się bez problemów na kazdym komputerze (no w granicach rozsądku i prawa :) ) Zrób inaczej - ściągnij swoja wersje iLife z torrentów i sprawdź czy po prostu sama płyta lub instalator nie jet uszkodzony. Jeżeli ściągasz swoja wersje, nie wyższą, nie niższą, jest to licencyjnie dozwolone, jako kopia zapasowa.

#8 dambyd

dambyd
  • 120 postów

Napisano 03 czerwca 2012 - 18:04

Chwila, chwila:) mój komp to iMac 3,2 GHz i3 z dołączonymi 2 płytami instalacyjnymi, z których pierwsza to system 10.6.4, a druga to dodatkowe aplikacje m.in. iPhoto, GarageBand, iMovie i iDvd. Może tu jest problem że to nie MacBook. Ale spróbuję tak jak mówisz, choć nie za bardzo jestem przekonany, bo dziwna sprawa - zbiorcze uaktualnienie systemu, które najpierw ściągnąłem na dysk w postaci pliku dmg do 10.6.8 daje mi taką samą informację że "instalator napotkał nieznany błąd", natomiast upgrade dokonany online (trwa długo bo ściąga ponad 1Gb) działa i uaktualnia system bez problemów (sprawdziłem tracąc dwie godziny - dwa razy). Tak więc... nie za bardzo wiem o co może chodzić. Być może problemem jest to że podczas instalacji systemu przy rejestracji pomijam przesyłanie danych i ustalam tylko nazwę kompa oraz hasło admina. Tak czy owak - dzięki wielkie za pomoc.

#9 yahol

yahol
  • 1 321 postów
  • Skąd*.#

Napisano 03 czerwca 2012 - 18:21

To nie ma znaczenia MacBook, czy iMac, czy MacPro - dedykowane płyty maja działać bez żadnych wariacji. To co pomijasz, a co nie nie ma znaczenia. Natomiast to ze nie instaluje ci combo update, to już jest powód do zastanowienia. I do zdiagnozowania kompa. Mam wrażenie, ze coś z hardware jest nie w porządku.

#10 dambyd

dambyd
  • 120 postów

Napisano 03 czerwca 2012 - 18:28

Kurcze - zrobiłem rozszerzoną wersję hardware test - właśnie z tej dołączonej płyty i nic wszystko ok. Dysk przed instalacją formatuję i nadpisuję zerami - przy czym daję format plików "mac extended journaled". Operację powtarzam raz do roku aby wyczyścić maca - od zakupu robiłem to drugi raz (pierwszy zaraz po zakupieniu - na wszelki wypadek) i za pierwszym update systemu poszło normalnie, a dziś niestety nie.

#11 dambyd

dambyd
  • 120 postów

Napisano 03 czerwca 2012 - 20:25

Po raz kolejny przeinstalowałem system (nie ma w instalacji opcji "full" - po zakończeniu instalator informuje że pozostałe programy czyli pakiet iLife trzeba doinstalować z drugiej płyty) i niestety to samo - po włożeniu drugiej płyty i zainicjowaniu instalacji pakietu - wywala informację o niemożności instalacji. To samo przy zbiorczym zastosowaniu combo update systemu. Ale - powtarzam - zbiorcze uaktualnienie systemu online - działa i wtedy system uaktualnia się do 10.6.8. Nic już z tego nie rozumiem, bo gdyby był jakiś problem w hardware to aktualizacja taka czy owaka zostałaby przerwana.

#12 dambyd

dambyd
  • 120 postów

Napisano 10 czerwca 2012 - 10:02

Przyszła mi do głowy jeszcze jedna myśl - miesiąc po zakupie iMaca musiałem go zareklamować z powodu dużej ilości martwych pikseli i bardzo głośno - nienaturalnie pracującego czytnika cd. Po reklamacyjnej wymianie matrycy i napędu przeinstalowałem system - dzieląc fabryczny jeden dysk na dwie partycje formatując je w systemie Mac Os Ext Journaled. Po tej czynności nigdy nie próbowałem updatować systemu ani dogrywać drugiej płyty, bo nie jest mi to do niczego w pracy potrzebne. Być może wtedy zaistniał ten opisywany błąd. Z drugiej strony po to istnieje narzę dzie dyskowe żeby właśnie móc tworzyć sobie wygodne partycje wg własnego uznania... Jeżeli czas pozwoli mi na to - skasuję oba dyski i powrócę do fabrycznego ustawienia.

#13 yahol

yahol
  • 1 321 postów
  • Skąd*.#

Napisano 10 czerwca 2012 - 11:22

Hmmmm... nie wiem czy się nie skompromituje, ale czy w opcjach instalatora (Dostosuj) nie ma możliwości zaznaczenia wszystkich składników???

#14 dambyd

dambyd
  • 120 postów

Napisano 10 czerwca 2012 - 19:33

W SL nie ma - są opcje do zaznaczenia - można w nich wyłączyć np. drukarki, opcje językowe, rozetę, quicktime itp, ale nawet gdy zaznaczy się wszystko - po zakończeniu instalacji pojawi się informacja że pozostałe programy należy doinstalować z drugiej płyty. Ten problem to na pewno jakaś głupia, drobna sprawa (na szczęście w pracy żaden z tych programów nie jest mi potrzebny) ale denerwująca, bo w końcu zapłaciłem niemało i chciałbym żeby wszystko funkcjonowało jak trzeba. Jeszcze jedno - startując z płyty i badając dysk narzędziem do naprawiania przywilejów - cały czas wyskakują pewne uprawnienia do poprawy, które nawet po parokrotnym przejechaniu nie znikają - może to jest jakaś przyczyna, ale nie potrafię niestety tych komunikatów rozszyfrować - więc jeśli nie pomoże kolejna próba instalacji - zawiozę maca do serwisu - może tam coś pomogą... (ale na wszelki wypadek sprawdzę przy instalacji jeszcze raz czy nie ma opcji uwzględniającej instalację wszystkiego co fabryka dała:):):) jeśli jest - spalę się ze wstydu:)

#15 ewelgab

ewelgab
  • 3 postów
  • SkądRyn (Mazury) PL

Napisano 17 czerwca 2012 - 21:11

czesc..mam pytanie czy ktos rozwiazal problem z plyta..pytam ponieważ mam to samo i caly dzien spedzilam na ustaleniu dlaczego nie instaluje sie ta plyta ..i niestety nie wiem o co chodzi..

#16 trash58

trash58
  • 96 postów
  • SkądTczew, PL

Napisano 18 czerwca 2012 - 15:11

Cześć. Również mam ten problem. Dziś zainstalowałem "na czysto" Snow Leoparda. Kiedy próbuję zainstalować pakiet iLife który otrzymałem kupując MBP pojawia mi się komunikat, że nie udało się zainstalować. Dwa razy instalowałem SL, aktualizowałem go również, zgrałem zawartość plyty Nadzędziem Dyskowym, sprawdziłem błędy na dysku, prawa zapisu/odczytu. Niby wszystko ok ale instalacja iLife niemożliwa. Zaczyna mnie to irytować. Teraz instaluję Liona bezpośrednio na SL, może to coś pomoże. Dodam tylko, że Macbooka kupiłem w grudniu 2011 i dziś pierwszy raz wyjąłem płyty z opakowania.

#17 ewelgab

ewelgab
  • 3 postów
  • SkądRyn (Mazury) PL

Napisano 18 czerwca 2012 - 23:12

jezeli znajdziesz rozwiazanie problemu to prosze daj znac ja rowniez dzisiaj sie z tym mecze i nic.. mam oprogramowanie Snow Leopard 10.6.8 i probowalam instalowac dwie wersje iLife 09 (to robilam wczoraj)a dzisiaj instalowalam wersje iLife 11 i nic ..za kazdym razem pokazuje blad ...a jakos nie bardzo chce zmieniac na Liona.a jezeli chodzi o zakup komputera to mam go od czerwca 2011..Prosze nich ktos napisze jak instalowac iLife tak zeby nie wyskakiwal blad...z gory dziekuje

#18 yahol

yahol
  • 1 321 postów
  • Skąd*.#

Napisano 18 czerwca 2012 - 23:28

IMHO - pociągnijcie iLife z torrentow. 11 ma 2,91GB, 09 -4,36 ściągnie się w kilka godzin. I odpalcie instalator. Drugie rozwiązanie: -przekopiować instalator na dysk i odpalić. Jak są błędy płyty, wyrzuci je przy kopiowaniu.

#19 ewelgab

ewelgab
  • 3 postów
  • SkądRyn (Mazury) PL

Napisano 19 czerwca 2012 - 01:12

znalazlam na angielskim forum rozwiazanie :to link do forum [url]https://discussions.apple.com/thread/3841294?start=0&tstart=0[/url] ..nastepnie trzeba wgrac ten program [url=http://support.apple.com/kb/DL1512]Apple Software Installer Update 1.0[/url] i pozniej wgrywac iLife..u mnie zadzialalo..nie wiem czy dobrze zrozumialam ale blad byl taki ze Apple Software Update Certification Authority stracil waznosc..drugi link ktory podalam jest to:Informacje Uaktualnienie instalatora oprogramowania Apple 1.0
To uaktualnienie rozwiązuje problem, który może uniemożliwiać instalowanie niektórego oprogramowania Apple. To uaktualnienie jest zalecane dla wszystkich użytkowników systemu Mac OS X 10.6.8.i po wgraniu tego wgralo mi sie iLife...ufffff.powiem ze nameczylam sie okropnie..zycze powodzenia :)

---------- Wpis dodano o 02:12 ---------- Poprzedni wpis dodano o 01:16 ----------

jak sie sciagnie z torrentow tez wyskakuje blad..ale juz znalazlam rozwiazanie..dziekuje ..

#20 trash58

trash58
  • 96 postów
  • SkądTczew, PL

Napisano 19 czerwca 2012 - 07:13

U mnie zadziałał następujący sposób: zainstalowałem Snow Leoparda, na to od razu Liona. Następnie instalacja z drugiej płyty pakiet iLife 11. Faktycznie pojawił się komunikat o nieważnym certyfikacie, ale poszło. W końcu :) Od dawna chciałem przejść na Lion'a dlatego cieszę się że zadziałało to w taki sposób.

#21 dambyd

dambyd
  • 120 postów

Napisano 21 czerwca 2012 - 15:10

BRAWO! Bardzo dziękuję - problem rozwiązany - o to chodziło!!! Okazuje się że trzeba system doprowadzić do poziomu 10.6.8 i zastosować podaną łatę: Apple Software Installer Update 1.0. W efekcie instalacja z drugiego dvd "cudownie" się odblokowuje. Miałem ściągnięte ze strony apple'a zbiorcze uaktualnienie do 10.6.8 w formie pliku dmg, ale widocznie ono także straciło ważność - bo próba uaktualnienia z niego kończyła się także tą słynną już planszą - natomiast uaktualnienie online przeszło bez problemów. Reasumując przeprowadziłem od wczoraj dwie testowe instalacje i wszystko przebiegło bezproblemowo. Pozostaje tylko niesmak, że w sklepie, który jest autoryzowanym sprzedawcą sprzętu apple'a nic o tym nie wiedzieli. Jeszcze raz wielkie dzięki!!!! Pozdrawiam wszystkich.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych