Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Spis efektów Mac OSX

• Please log in to reply
134 replies to this topic

#101 razr

razr
  • 1664 posts
  • SkądKatowice, SI

Posted 23 January 2009 - 19:12

alt + jabłko + scroll mighty w prawo lub lewo = odpowiednik przycisku "wstecz" (lewo) i "na przód" (analogicznie w prawo) w przeglądarce interntowej

W MacBook'ach też działa (scroll dwoma palcami)

cmd+shift+A - Programy
cmd+K - Łączenie z serwerem, przydatne przy łączeniu się z iPhone'm (Air Sharing) oraz z Współdzieleniem ekranu
Kliknięcie w lewym górnym rogu aplikacji na zminimalizowanie z shiftem fajnie spowalnia ;)

#102 radeksoftdj

radeksoftdj
  • 563 posts
  • SkądKrzeczowice

Posted 23 January 2009 - 20:30

Od tylu miesięcy przeglądam forum i nie wpadłem na ten świetny temat, wiele skrótów już znałem ale niektóre (które były mi nie znane) będą mi bardzo przydatne:)

#103 arius

arius
  • 161 posts
  • SkądSzczecin

Posted 23 January 2009 - 21:29

To ja dodam coś od siebie co odkryłem przez przypadek: Przenoszenie plików/katalogów do innej lokalizacji za pomocą dosłownie jednego kliku myszą. Łapiemy jakiś plik/katalog i przenosimy go nad widoczny katalog bądź ikonę dysku, odczekujemy chwilkę, system robi jakby symulowany klik-klik myszą na danym katalogu/dysku i otwiera nam się zawartość tegoż katalogu, puszczamy przycisk a plik/katalog zostanie przeniesiony w te właśnie miejsce. :) Jeżeli przenosimy plik/katalog na inny dysk to zostanie on skopiowany a nie przeniesiony (ale to normalne zachowanie w każdym systemie) . Jeśli jednak będziemy dalej "trzymali" plik a w katalogu do którego się właśnie dostaliśmy są kolejne katalogi, to analogicznie możemy wejśc do kolejnych katalogów w ten sam sposób. Działa to też bardzo fajnie na zasoby w bocznym pasku Findera. Nie znalazłem tylko sposobu na cofnięcie się o katalog wyżej gdybym przez przypadek wszedł o katalog za daleko.

#104 _ZwS_

_ZwS_
  • 399 posts
  • SkądBielsko-Biała

Posted 23 January 2009 - 22:17

cmd + klik na dock -> otwiera się okienko Applications Może było, ale właśnie przez przypadek to odkryłem ;)

#105 razr

razr
  • 1664 posts
  • SkądKatowice, SI

Posted 24 January 2009 - 11:05

cmd + klik na dock -> otwiera się okienko Applications

Może było, ale właśnie przez przypadek to odkryłem ;)

A kiedy naciśnie się na Finder'a to włącza się*katalog Finder (np. katalog użytkownika, zależy co się wybrało w preferencjach).

#106 macendrju

macendrju
  • 358 posts

Posted 25 February 2009 - 19:05

Dzięki! Jesteś wielki.

Jak jeszcze ktoś podpowie skrót do przywrócenia okna ukrytego programu to bede wdzieczny...

japko + n?

#107 Piterson

Piterson
  • 224 posts
  • SkądSzczecin

Posted 25 February 2009 - 19:08

Control+Shift+Eject - Całkowite wyłączenie monitora Wzbudza się go byle jakim klawiszem lub myszką/gładzikiem.

#108 radeksoftdj

radeksoftdj
  • 563 posts
  • SkądKrzeczowice

Posted 03 March 2009 - 18:53

Wie ktoś jaki jest skrót do okna logowania (tego gdzie można zmienić użytkownika)?

#109 piotrek_l

piotrek_l
  • 183 posts
  • SkądWarszawa

Posted 05 March 2009 - 10:26

tez szukam tego skrotu

#110 woocash

woocash
  • 1627 posts

Posted 05 March 2009 - 15:02

Jeżeli używacie SizzlingKeys do sterowania iTunes, można tam dodac globalny skrót do okna logowania.

#111 Matiek

Matiek
  • 185 posts

Posted 26 March 2009 - 16:27

Tutaj macie spis wszystkich skrótów, które były na forum:

ukryj bieżące okno - jabłko
schowaj wszystkie okna, pozostaw te, które jest aktywne - jabłko+alt+H
expose - standarowo F9/F10/F11
przełączaj między aplikacjami - jabłko+tab
wyświetlenie okna “Wymuś koniec” - jabłko+alt+esc
otwórz finder gotowy do szukania - jabłko+F
uśpienie (iMac,Macbook i Pro) - jabłko+alt+eject
budzenie maca po jabłko+alt+eject - ruch gładzika, wciśnięcie klawisza itd.
screen shot (pełny ekran) - jabłko+shift+3
pokaż katalog, w którym znajduje się aplikacja - jabłko+ikona aplikacji
negatyw kolorów - ctrl+alt+jabłko+8
przybliżanie (ustawienia w preferencjach) - alt+scroll
lista okien aplikacji - jabłko+klik na “belkę”
przesuwanie docka w lewo lub w prawo - shift+klik w separator
restart komputera (bez okna dialogowego) - ctrl+jabłko+eject
monitor aktywności - ctrl+esc
pokaż okno wyłączania komputera - ctrl+eject
menu findera bez myszki - ctrl+f2
dock bez myszki - ctrl+f3
wyślij strone przez mail (działa w safari) - jabłko+i
rozwiń menu koło zegara - ctrl+f8
zmiana miejsca danej aplikacji w te, które wybraliśmy - jabłko+naciśnięcie i przeniesienie danej aplikacji
page up, page down (safari i preview):
page up - shift+spacja
page down - spacja
fullscreen shlideshow (preview) - command+shift+f
minimalizuj aktywne okno - jabłko+m
maksymalizuj okno w docku - jabłko+l
przywróć ukryte okno - jabłko+tab
expose w zwolnionym tempie - shift+f9/f10/f11
dashboard w zwolnionym tempie - shift+f12
minimalizacja w zwolnionym tempie - jabłko+m
auto uzupełnianie wyrazu (macbook i pro) - shift+fn+f5
auto uzupełnianie wyrazu (na wszystkim innym) - shift+f5
kopiuj zaznaczenie - jabłko+c
wklej ze schowka - jabłko+v
wytnij - jabłko+x
usuń zaznaczony plik lub folder do kosza - jabłko+backspace
opróżnij kosz (musisz być na pulpicie) - jabłko+shift+backspace
zamknij aktywne okno - jabłko+w
zamknij wszystkie okna - jabłko+alt+w
uśpij komputer (włączyć można tylko po przyciśnieciu power) - jabłko+alt+esc
poruszaj się po pulpitach “spaces” - ctrl+strzałki
programy - cmd+shift+a
regulacja jasności (macbook i pro) - F1/F2
regulacja jasności (inne komputery) - F14/F15
Współdzieleniem ekranu - cmd+k
otwórz zakładki z boomarks bar (safari) - jabłko+cyfra
przełączaj między aplikacjami - jabłko+tab
FrontRow bez pilota - jabłko+esc
na bieżąco przeglądaj definicje słów pod kursorem (słownik) - jabłko+ctrl
reguluj przeźroczystość okna (wymaga Afloat) - command(jabko) + control(ctrl) + scroll
jabłko+(1,2 lub 3) - zmienia rozmiar okien w niektórych aplikacjach (QT,VLC itp.)
otwórz panel preferencji wyświetlacza - alt+f1
otwórz panel preferencji dźwięku - alt+f3

#112 radeksoftdj

radeksoftdj
  • 563 posts
  • SkądKrzeczowice

Posted 26 March 2009 - 16:49

no ale do okna logowanie dalej nie ma:(

#113 NiePyta

NiePyta
  • 551 posts
Posted 27 March 2009 - 02:14

a zmiana jezyka ? ktos moze wie jak zmienic jezyk bez koniecznosci kilkania myszka ?

#114 westu

westu
  • 203 posts
  • SkądChrzanów / Kraków

Posted 27 March 2009 - 12:02

radeksoftdj
Pewnie chodzi Ci o coś w stylu ALT+L w windowsie? :-P
Ja sobie z tym poradziłem tak, że do rogu dałem screensaver który mam na hasło... wtedy po odejściu od komputera po prostu przesuwam kursor myszki w róg ekranu :P
Jeśli jest normalny sposób, chętnie się dowiem ;)

#115 pj_N76

pj_N76
  • 71 posts

Posted 27 March 2009 - 14:42

a zmiana jezyka ? ktos moze wie jak zmienic jezyk bez koniecznosci kilkania myszka ?

Cmd+Spacja - po ustawieniu tego w Preferencjach Systemowych, zmienia układ klawiatury.

jeśli chodzi o zmianę języka całego systemu bez klikania, to można w terminalu wpisać "languagesetup -langspec pl"

---

Option+Shift+Przyciski od głośności - dość przydatne, reguluje głośność, ale bardziej "delikatnie"

#116 paczor@expatpol.c

paczor@expatpol.c
  • 69 posts
  • SkądWa-wa

Posted 27 March 2009 - 17:19

To ja jeszcze dorzucę swoje:

- jak wywalić jakąś ikonkę z paska menu (np. wciąż powracającą ikonę iSync Mobile Me), przytrzymując
Jabłko kliknąć na delikwentkę i wyciągnąć z paska. Szlusssss!

w Finderze w widoku Listy (nie wiem czy nie było):
- Jabłko + strzałka w górę (przy wybranym folderze) - wyjście wyżej w hierarchii folderów,
- Jabłko + strzałka w dół (przy wybranym folderze) - wejście do folderu,
- Jabłko + strzałka w prawo (przy wybranym folderze) - otwarcie folderu i wyświetlenie zawartości,
- Jabłko + strzałka w lewo (przy wybranym folderze) - zamknięcie folderu,
- Jabłko + Option (alt) + strzałka w prawo (przy wybranym folderze) - otwarcie folderu i wszystkich podfolderów (działa również kombinacja Shift + Option + strzałka w prawo).

W Spaces (moje ulubione):
- kliknięcie i przytrzymanie belki okna (myszą), a drugą ręka Ctrl + n (gdzie: n = numer pulpitu Spaces) przenosi okno do n-tego pulpitu Spaces,
- podobnie: w widoku wszystkich pulpitów Spaces możemy przenieść okno aplikacji do dowolnego innego pulpitu, przytrzymując Shift przenosimy wszystkie otwarte okna tej aplikacji,
- uaktywniamy Active Screen Corners i np. w dolnym, lewym rogu włączamy Spaces, potem klikamy i przytrzymujemy plik (np. obrazek), ciągniemy go do tego dolnego, lewego rogu, włącza się Spaces, wybieramy ten pulpit na którym jest interesujący program (np. Photoshop) i upuszczamy na miniaturze jego okna plik,
- uaktywniamy Active Screen Corners i w np. górnym, prawym rogu włączamy "All Windows", przenosząc kursor myszy w ten róg wyświetlamy sobie wszystkie otwarte okna w danym pulpicie Spaces,
- uaktywniamy Active Screen Corners i w np. dolnym, prawym rogu włączamy "Application windows", przenosząc kursor myszy w ten róg wyświetlamy sobie wszystkie otwarte okna danej aplikacji na danym pulpicie Spaces, np. mamy kilka okien Safari i jednym ruchem przełączamy je sobie (można też z klawiatury naciskając kombinację Jabłko + tylda (~),
- uaktywniamy Active Screen Corners i w np. górnym, lewym rogu włączamy "Desktop", przenosząc kursor myszy w ten róg wyświetlamy sobie Desktop, a że na nim dużo się dzieje to możemy złapać jakiś plik, znowu przenieść kursor myszy w ten róg i upuścić plik na okno aplikacji, które na chwilę schowaliśmy odsłaniając Desktop,

Jabłko + Shift + Q - wylogowanie, często wystarczające zamiast restartu,

Jabłko + Tab - pojawia się lista otwartych aplikacji, możemy się po nie przesuwać nadal naciskając Jabłko + Tab albo używając strzałek lewo, prawo (cały czas trzymając Jabłko, Tab można puścić), po najechaniu na jakąś aplikację tą samą ręką, którą trzymamy Jabłko naciskamy q i zamykamy w ten sposób wybraną aplikację nadal mając ich listę wyświetloną, można tak seriami pozamykać kilka aplikacji,

A to będzie nieco zamotane ale...
- mamy otwarty jakiś dokument (plik) nad którym pracujemy, np. dokument tekstowy w TextEdit, gdy zapiszemy go jako plik na dysku, na górnej belce okna przy nazwie pliku pojawi się ikonka, ciągnąc tę ikonę np. Desktop tworzymy alias do pliku, ciągnąc tę ikonę z wciśniętym klawiszem Option (alt) tworzymy kopię tego pliku, patrz załączony obrazek:
Dołączona grafika

---- Dodano 27-03-2009 o godzinie 17:30 ----
I jeszcze przydatna rzecz z ikoną wspomnianą przeze mnie wyżej:
złapanie takiej ikonki w oknie otwartego folderu i upuszczenie jej w Safari na polu tekstowym wkleja w to pole pełną ścieżkę do danego folderu.
Podobnie przeciągnięcie w pole tekstowe pliku wkleja pełną ścieżkę wraz z nazwą.
Przydatne i miłe, a mnie się przypominają czasy OS/2 Warpa i Windows, który do dziś się tego nie dorobił.

#117 Matiek

Matiek
  • 185 posts

Posted 27 March 2009 - 21:32

Super. Teraz będzie czytelniej. Dzięki paczor
I dla tych, którzy się nie orientują:

Zakończ aplikacje - jabłko+q
Nowa karta (safari) - jabłko+t
sprawdzajcie sobie te skróty w pasku opcji

#118 paczor@expatpol.c

paczor@expatpol.c
  • 69 posts
  • SkądWa-wa

Posted 27 March 2009 - 21:43

Jeszcze takie świeżo odkryte: F8 czyli widzimy wszystkie Spaces (ja robię to poprzez Active Corner) i teraz tupiąc dwoma palcyma po Trackpadzie góra, dół, lewo, prawo pwybieram Spejsy. :)

#119 woocash

woocash
  • 1627 posts

Posted 28 March 2009 - 09:40

no ale do okna logowanie dalej nie ma:(

Tak jak pisałem - SizzlingKeys:
Dołączona grafika

#120 NiePyta

NiePyta
  • 551 posts
Posted 28 March 2009 - 19:00

moze zapytam jeszcze raz..jakis skrot do zmiany jezyka ? bez potrzeby klikania ... ?

#121 majksee

majksee

The Funny Man

• 1816 posts
  • SkądLublin

Posted 28 March 2009 - 19:24

A to co w poście 115 nie działa?

#122 rad3ks

rad3ks
  • 353 posts
  • SkądOberschlesien

Posted 30 July 2009 - 16:27

cmd + klik na link otwiera go w nowej karcie (opera)

#123 Raflo

Raflo
  • 160 posts
  • SkądDublin

Posted 31 July 2009 - 11:02

Najechac na wingeta kursorem i cmd+R ;)

#124 Fabi

Fabi
  • 93 posts
  • SkądWarszawa

Posted 25 September 2009 - 21:20

Nie wiem czy to już było: ctrl+alt+jabłko+. klikać pare racy - odejmuje kolorków ;) ctl+alt+jabłko+, dodaje kolorków - dodaje kolorków ;) Można nieźle wkręcić kogoś. Tak jak zrobiłem to w "Saturnie", obsługa nie wiedziała co się stało a klienci myślali, ze maczek się popsuł ;)

#125 macieks72

macieks72

• 9873 posts

Posted 25 September 2009 - 22:54

Skoro wątek odświeżony to dodam coś czego chyba nie było.
fn+shift+alt+F11 albo F12 - można w ten sposób bardziej precyzyjnie podgłaszać i ściszać dźwięk.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users