Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

VLC przekreślone białym kółkiem w aplikacjach

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
19 odpowiedzi w tym temacie

#1 Animatter

Animatter
  • 421 postów

Napisano 23 marca 2012 - 22:59

Witam. Mak od 2 dni i kłopoty... Zainstalowałem sobie VLC z pobranego dmg i w folderze z aplikacjami mam go przekreślonego białym kółkiem...Co to znaczy? Program normalnie działa ale nie wiem czy nie namieszałem czegoś...Tak powinno być?

#2 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 23 marca 2012 - 23:25

albo coś się nie tak skopiowało (możliwe) albo po prostu widok się nie odświeżył

#3 NoneZ

NoneZ
  • 249 postów
Napisano 24 marca 2012 - 05:52

Zainstalowałem sobie VLC z pobranego dmg i w folderze z aplikacjami mam go przekreślonego białym kółkiem...Co to znaczy?

Tak system ostrzega, że zainstalowałeś jakiś program pobrany z internetu. Zrestartuj komputer i białe kółko znikanie na rzecz ilonki VLC.

#4 Animatter

Animatter
  • 421 postów

Napisano 24 marca 2012 - 07:46

Dzięki za informację. Do zamknięcia.

#5 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 25 marca 2012 - 09:06

NoneZ - eee... nieprawda.

#6 mymon

mymon
  • 72 postów
  • SkądIE

Napisano 25 marca 2012 - 10:27

zawsze myślałem że system w ten sposób informuje że aplikacja jest nowa i jeszcze "nieautoryzowana"
przy pierwszym jej uruchomieniu wyskoczy okienko z informacja iż aplikacja została pobrana z internetu (a nie appstore) i zapyta czy jesteś pewny że chcesz ją uruchomić
po potwierdzeniu system powinien załadować ikonkę (jeśli takowa jest załączona)
Roberto może w takim razie wyjaśnisz dlaczego tak się dzieje bo też mnie to ciekawi ;)

#7 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 25 marca 2012 - 17:52

to znaczy "aplikacja jest wadliwa i nie może zostać uruchomiona" czyli np. jest pod PPC, kiedy ma się intela albo coś jest namieszane w samej aplikacji (np. coś zostało skopiowane z błędem, albo w ogóle nie zostało). a, że czasem pewnie system sprawdza ikonę i resztę rzeczy zanim całość się skopiuje - stąd taka a nie inna ikonka. Przed chwilą zaciągnąłem sobie aplikację z internetu, rozpakowałem archiwum z nią i miałem zwykłą ikonkę. A po odpaleniu aplikacji poprosił system o potwierdzenie. Więc ta teoria odpada.

#8 major1982

major1982
  • 71 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 marca 2012 - 21:08

Dlaczego w takim razie programy z taką ikoną(tj. przekreśloną) zawsze się u mnie uruchamiają mimo że:

to znaczy "aplikacja jest wadliwa i nie może zostać uruchomiona"

#9 mymon

mymon
  • 72 postów
  • SkądIE

Napisano 25 marca 2012 - 21:08

tylko że ja mam tak chyba z każdą (nie pamiętam by było inaczej) aplikacją która nie wymaga instalacji a została jedynie przeciągniętą do appsow wydawało mi się że system sam nie wczyta ikony w niej zawartej póki nie dostanie potwierdzenia że może żadna z instalowanych przeze mnie aplikacji nie jest wadliwa wiec Twoja argumentacja też mnie nie przekonuje ;)

#10 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 25 marca 2012 - 22:13

czasem pewnie system sprawdza ikonę i resztę rzeczy zanim całość się skopiuje - stąd taka a nie inna ikonka.

major1982 - dlatego.

ja tak nie mam z każdą i miałem przed chwilą inaczej.
osx - prohibitory sign on application icon (broken folder) on Snow Leopard - Stack Overflow
to samo co mówiłem wcześniej.

#11 Animatter

Animatter
  • 421 postów

Napisano 25 marca 2012 - 22:16

Czyli podsumowując jest się czego bać? Bo u mnie po restarcie komputera problem znika i aplikacja ma normalną ikonę.

#12 mymon

mymon
  • 72 postów
  • SkądIE

Napisano 25 marca 2012 - 23:14

Roberto link który podałeś to żaden autorytet.. w ogóle to autor opisuje inny problem (i w jego przypadku to jest problem uprawnień)

Finder wyświetla szarą przekreśloną ikonkę w 3 przypadkach
1) kiedy aplikacja jest "podejrzana" (i tak jak mówiłem wymaga potwierdzenia)
2) kiedy jest niezgoda z architekturą systemu (to o czym pisał Roberto)
3) kiedy jest uszkodzona bądź nie posiada ikony

Animatter nie ma się czego bać ;)

#13 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 25 marca 2012 - 23:41

Nie wiem dokładnie dlaczego tak jest i co to oznacza ale na pewno u mnie nie było to spowodowane żadnym z punktów wyżej. Zauważyłem jedną rzecz, że jak się przesuwa (przeciąga) program w okienku .dmg na skrót do Applications (przy instalacji) to prawie zawsze mam potem taką ikonkę w programie, ale wystarczy że przeciągniemy (przy instalacji), zamiast bezpośrednio na skrót w .dmg, np. na Biurko i potem to Applications ale już w Finderze to ikonka zawsze jest ok. Oczywiście za każdym razem pyta czy uruchomić bo był ściągnięty z internetu, ale to nie samo to powoduje problem z ikonką.

#14 mymon

mymon
  • 72 postów
  • SkądIE

Napisano 26 marca 2012 - 08:15

macieks72 no to jest właśnie jest ten pkt1
jak przeciągasz bezpośrednio z nośnika zewnętrznego albo downloads to się pojawia taka ikonka (z biurka juz nie)

swoją droga pamietacie od kiedy tak jest? w 10.6 na 100% tak miałem ale nie pamiętam jak było wcześniej
zawęziło by to obszar poszukiwań bo chcialbym sie dokopac do dokumentacji albo jakiegoś autorytetu z opisem jak to dokładnie działa

#15 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 26 marca 2012 - 16:54

Ech... 'problemem' jest tutaj po prostu cache i tyle.
Nie ma co doszukiwać się głębszych znaczeń.

Ikona oznacza tyle co zepsutą aplikację, nie żaden brak autoryzacji
OS X Lion: Application icon has a prohibitory sign, or "PowerPC applications are no longer supported" appears

#16 major1982

major1982
  • 71 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 marca 2012 - 17:39

Czemu kolega Roberto się tak do tej architektury PowerPC przyczepił?

#17 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 26 marca 2012 - 18:16

Jako użytkownik Tigera PPC mam "przekreślone" ikonki w sytuacji gdy soft jest dla nowszej wersji Mac OS X lub architektury x86.

#18 magmac

magmac

• 1 170 postów
  • SkądWroclaw, Poland, Poland

Napisano 27 marca 2012 - 12:02

Czemu kolega Roberto się tak do tej architektury PowerPC przyczepił?

Bo ma rację. Taka ikona wyświetli się tylko w przypadku uszkodzenia struktury plików wewnątrz aplikacji (która de facto jest katalogiem z rozszerzeniem .app) albo niezgodności platformy (x86/PPC lub wyższy system).

Niewyświetlanie ikony programu zaraz po ściągnięciu z sieci i wrzuceniu do teczki aplikacji jest tylko problemem do czasu, gdy system odświeży widok cacheując ikony z programów.

#19 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 31 marca 2012 - 14:57

Problem w tym, że cache odświeżyć mu się nie chce, tak tak ikonka może wisieć parę dni, chyba że mu to ręcznie wymusimy. Więc coś tu jest nie do końca tak.

#20 Roberto

Roberto
  • 13 752 postów
  • SkądWrocław

Napisano 01 kwietnia 2012 - 09:45

no problem jest. ale to tylko kwestia cache

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych