macbook "nie widzi" nowego dysku
Rozpoczęty przez
yohimm
, 23 mar 2012 16:56
11 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 23 marca 2012 - 16:56
Witam,
Mam nowy dysk, którego macbook nie widzi w narzędziach systemowych (nie moge go podzielić na partycje, ani sformatować). Chce zainstalować system i nie potrafię, bo nie można zaznaczać dysku- nie pokazuje go... Proszę o pomoc.
Napisano 23 marca 2012 - 17:09
Nie widzi, bo dysk jest surowy.
Musisz go sformatować w - idź- narzędzia- narzędzia dyskowe - 1 partycja - GUID - formatuj.
Napisano 23 marca 2012 - 17:25
weszłam w narzedzia dyskowe i zaznaczylam dysk, nastepnie partycje, pod spodem są opcje i w opcjach "tablica partycji Guid", jest to zaznaczone już i nic więcej nie moge z tym zrobić, nie ma zadnego formatuj...
---------- Wpis dodano o 18:25 ---------- Poprzedni wpis dodano o 18:24 ----------
aaa...i dysk jest pojemności 250GB a pokazuje jeszcze, ze dysk jest za mały by podzielić go na partycje (?)
---------- Wpis dodano o 18:25 ---------- Poprzedni wpis dodano o 18:24 ----------
aaa...i dysk jest pojemności 250GB a pokazuje jeszcze, ze dysk jest za mały by podzielić go na partycje (?)
Napisano 23 marca 2012 - 18:02
Na dole, po prawej, "zastosuj" ....
i schemat jednej partycji.
Całość dysku,
Napisano 23 marca 2012 - 18:33
widzę to na dole, po prawej "zastosuj", ale jest nieaktywne, nie moge w nie kliknąć.
A w informacjach o woluminie brak nazwy i w pojemnosci nie wyswietla sie nic, nawet nie moge nic wpisać.
Czyżby coś z nowym dyskiem??
Napisano 23 marca 2012 - 19:14
Zapewne dysk jest wstępnie formatowany pod Windowsa w NTFS.
Napisano 23 marca 2012 - 19:17

Jeżeli nie widać pojemności dysku, nazwy, to najpewniej dysk jest martwy

Napisano 23 marca 2012 - 21:31
Co widzę na zdjęciu:
1) Dysk systemowy Hitachi 112 GB
2) Zaznaczoną partycję.
Nie można sformatować partycji. Formatuje się dysk, dzieląc na partycje. To jest dysk z systemem. Można go formatować z płyty instalacyjnej OS X. Stracisz wszystko co na nim masz.
Napisano 23 marca 2012 - 21:47
Przepraszam!!!
Ale wydało mi się dość oczywiste - cytując klasyka "oczywista oczywistość", -że robi się to z płyty instalacyjnej, a nie spod systemu
Co zresztą wynika z pierwszego postu @yohimma
Ergo - to instalator nie może dysku zażurnalowac i sformatować!!!

Napisano 23 marca 2012 - 22:04
"Dysk" zaznaczony na zdjęciu to partycja a nie drugi dysk.
Napisano 23 marca 2012 - 22:13
"Dysk" zaznaczony na zdjęciu to partycja a nie drugi dysk.
Dokładnie - system jednej partycji na dysku.
Zajmuje cala przestrzeń dysku.
(to rysunek poglądowy, taki znalazłem w necie)
OK! Żeby nie kombinować - zaznaczamy dysk i wykonujemy format, możemy nadać nazwę dyskowi.
Koniec!
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych