Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Ipad 2 czy Ipad 3

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
349 odpowiedzi w tym temacie

#176 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 16 maja 2012 - 10:09

Łooo... ja za 1400 puściłem, tez z pokrowcem. Dorzucilem 4 stowki i mam w tej samej wersji 2jke :) Nastepna zmiana pewnie w przyszlym roku na 3jke.

#177 maxi33

maxi33
  • 911 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 maja 2012 - 21:23

Łooo... ja za 1400 puściłem, tez z pokrowcem. Dorzucilem 4 stowki i mam w tej samej wersji 2jke :) Nastepna zmiana pewnie w przyszlym roku na 3jke.

Uuuuu to jakiś łoś go kupił chyba :P

#178 mar99

mar99
  • 829 postów
  • SkądKraków

Napisano 18 maja 2012 - 08:04

Używany czy nowy? Jak nowy, to podrzuć namiar jak możesz ;)

#179 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 18 maja 2012 - 11:08

Używany czy nowy? Jak nowy, to podrzuć namiar jak możesz ;)

Używany. W pełnym Invisible Shield od nowosci, czyli tak jak duze Homery lubią najbardziej ;) Niestety, "kontakt" wyprzedał swoje obie sztuki :/

#180 Marti701

Marti701
  • 121 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 maja 2012 - 08:35

Jako były posiadacz iPad 2 i 3, na korzyść tego drugiego , przemawia tylko ekran. Niestety jest cięższy od poprzednika i czuć tą różnice. O wiele krócej pracuje na baterii, nie działa tak płynnie jak dwójka, a problem modułu 3G doprowadzał mnie do szału. Po przełączeniu z WIFI, na 3G, następował brak internetu. Jedynym ratunkiem był restart iPada. Jeśli na tą chwile miałbym wybierać ponownie, to brałbym iPad 2. Ja dla siebie znalazłem inne rozwiązanie :) , kupiłem MB AIR 11" i to jest to, czego zawsze poszukiwałem. :E

#181 jhartman

jhartman
  • 668 postów

Napisano 19 maja 2012 - 19:27

Również przyłaczam się do głosów że lepiej iść w iPad-a trzeciej generacji. A co do wielkości pamięci? 16G wymaga więcej samodyscypliny i porządku - trzeba usuwać to, co niepotrzebne i czego się nie używa. Bo czy potrzebujesz 48 odcinków swojego ulubionego serialu? Nie, bo w trakcie 12-to godzinnego lotu obejrzysz maksymalnie 24 30-minutowych odcinków. To taki głupi przykład ale oddaje to, co myślę o tych wszystkich, którzy nie mieli w ręku iPada ale mają niezachwiane zdanie, że tylko wersje 32GB+ do czegokolwiek się nadają. Pozdrawiam

#182 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 19 maja 2012 - 19:30

Nie, bo w trakcie 12-to godzinnego lotu obejrzysz maksymalnie 24 30-minutowych odcinków.

Mniej bo wcześniej padnie bateria. Chyba, że na minimalnej jasności :P

#183 mart.plax

mart.plax
  • 178 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 20 maja 2012 - 14:07

Planujemy z tatem kupić mamie na urodziny iPada. Pomysł wziął się z tego, że mama jest obecnie na etapie pisania pracy podyplomowej, więc wszędzie chodzi z laptopem, a że laptop starej daty to duży, ciężki i nieporęczny, nie wspominając już o parametrach. IPad byłby więc potrzebny głównie do przeglądania internetu i tworzenia tekstu, gier na nim raczej nie będzie, chyba, że siostra zacznie wiercić mamie dziurę w brzuchu. Moje pytanie teraz dotyczy oczywiście tego dostępu do internetu. Ktoś tu wcześniej wspomniał o smartphonie z funkcją utworzenia hotspotu osobistego, zorientowałam się, że telefon mamy ma taką funkcję (Sony Ericsson Xperia neo V - poprawcie mnie, jeśli mój research okaże się błędny), czy to oznacza, że (zakładając, że telefon zawsze będzie obok) można wszędzie korzystać z internetu w iPadzie absolutnie bez żadnego abonamentu/internetu na kartę? I czy w tym momencie miałoby jakieś znaczenie czy to byłby iPad 2 czy 3?

#184 iAndrzej

iAndrzej
  • 932 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 20 maja 2012 - 14:28

Do iPada możesz przesyłać dane poprzez wifi oraz BT z każdego telefonu które poprzez te funkcje umożliwiają przesył danych Zależy jak to skonfigurujesz w samym telefonie oraz iPadzie. Pamiętać trzeba że abonament z na którym "wisi" telefon musi mieć przydział danych inaczej będzie to drogo kosztować. Może jednak należy zastanowić się nad wyborem niezależnym dla tego typu transmisji i wybrać iPada 2 lub 3 z funkcją 3G? Parę złotych więcej i jest spokój. Kupić internet na kartę i operatora i włożyć kartę do iPada.

#185 34841dd261

34841dd261
  • 19 postów

Napisano 20 maja 2012 - 15:48

czy to oznacza, że (zakładając, że telefon zawsze będzie obok) można wszędzie korzystać z internetu w iPadzie absolutnie bez żadnego abonamentu/internetu na kartę? I czy w tym momencie miałoby jakieś znaczenie czy to byłby iPad 2 czy 3?

Generacja iPada nie ma znaczenia. Polecam jednak trzecią generację - ekran jest dużo wygodniejszy do pisania, ze względu na ostrość czcionek, nie męczy tak wzroku.
Co do abonamentu, to po utworzeniu hotspota telefon będzie działał jak router. Dane będą naliczane do abonamentu telefonu, więc lepiej wykupić sobie pakiet danych (o ile takowego nie ma już przypisanego do abonamentu). Minusem z pewnością jest szybsze zżeranie baterii w telefonie.
Pisz na PM w razie czego, chętnie pomogę.

Może jednak należy zastanowić się nad wyborem niezależnym dla tego typu transmisji i wybrać iPada 2 lub 3 z funkcją 3G?
Parę złotych więcej i jest spokój. Kupić internet na kartę i operatora i włożyć kartę do iPada.

Moim zdaniem wydatek jest bez sensu. Musisz zapłacić więcej za iPada i wykupić kolejny abonament, lub w ostateczności internet na kartę utrzymywać. Znacznie taniej wyjdzie robić hotspota z telefonu.

#186 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 20 maja 2012 - 16:00

czy to oznacza, że (zakładając, że telefon zawsze będzie obok) można wszędzie korzystać z internetu w iPadzie absolutnie bez żadnego abonamentu/internetu na kartę?

Pod warunkiem, że w telefonie będzie karta z usługą bezpłatnego internetu w Aero2.

http://aero2.pl/bdi.html

Moim zdaniem wydatek jest bez sensu. Musisz zapłacić więcej za iPada i wykupić kolejny abonament, lub w ostateczności internet na kartę utrzymywać.

Nie jest bez sensu, bo wcale nie trzeba drugiego abonamentu, a bateria w telefonie padnie zanim iPad rozładuje się do połowy.

Znacznie taniej wyjdzie robić hotspota z telefonu.

Telefony z DC-HSPA i LTE kosztują tyle ci iPady.

#187 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 20 maja 2012 - 16:07

iPad z 3G/4G + Aero2 = opcja ekonomiczna.

#188 34841dd261

34841dd261
  • 19 postów

Napisano 20 maja 2012 - 17:40

bateria w telefonie padnie zanim iPad rozładuje się do połowy.

To zależy oczywiście od tego, jak długo ma zamiar korzystać z tego internetu w terenie. Nie neguję samego posiadania iPada 4G, bo jeśli jest potrzeba korzystania częściej w terenie niż w domu, to wydatek jak najbardziej jest uzasadniony, ale przy sporadycznym korzystaniu nie byłbym już tego taki pewny.

Telefony z DC-HSPA i LTE kosztują tyle ci iPady.

Ale koleżanka napisała, że telefon już jest. Nie trzeba kupować nowego.

#189 ron_1

ron_1
  • 156 postów

Napisano 20 maja 2012 - 18:19

IPad byłby więc potrzebny głównie do przeglądania internetu i tworzenia tekstu,

To bierzcie 3'ke - ekran retina to lepsza rozdzielczość wiec do czytania i edytowania dokumentów bardziej się nada.

#190 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 20 maja 2012 - 18:39

No to te dwie rzeczy robi i jedynka bez zająknięcia.

#191 mart.plax

mart.plax
  • 178 postów
  • SkądWrocław, Poland

Napisano 20 maja 2012 - 19:38

Dziękuję wam za wszystkie odpowiedzi, bardzo mi pomogliście :) Jeszcze tylko jedno pytanie: czy jest jakiś program, który umożliwiałby tworzenie/edytowanie tekstu na iPadzie, przesłanie go na laptopa i tam kontynuowanie pisania? I potem ponownie z laptopa na iPada.

#192 mar99

mar99
  • 829 postów
  • SkądKraków

Napisano 20 maja 2012 - 19:54

Dziękuję wam za wszystkie odpowiedzi, bardzo mi pomogliście :)
Jeszcze tylko jedno pytanie: czy jest jakiś program, który umożliwiałby tworzenie/edytowanie tekstu na iPadzie, przesłanie go na laptopa i tam kontynuowanie pisania? I potem ponownie z laptopa na iPada.

Program "Pages" polecam :)

#193 renqien

renqien

Koniec...

• 20 740 postów

Napisano 20 maja 2012 - 20:48

A ja polecam zadać pytanie w http://myapple.pl/ap...-aplikacji.html ;)

#194 pizmako

pizmako
  • 12 postów
  • SkądWRO

Napisano 04 czerwca 2012 - 21:28

Od zawsze używałem telefonów NOKIA ponieważ miały symbiana, którego mogłem sobie patchować itd... Po premierze iPada 1 .. kupiłem żeby przetestować co to jest warte (te całe tablety) .. i co wam powiem - nie wyobrażam sobie przeglądania treści bez iPada Po premierze iPada 2 .. tak mi się spodobał, że zamieniłem mojego iPada 1 na iPada 2. Po niedawnej premierze iPada 3 właśnie go zamówiłem aby wymienić iPada 2 (tutaj wymiana to raczej napotkana okazja .. choć nie mówię, że nie kręci mnie retina - czyli główne udoskonalenie w nowym iPadzie). Jestem zafascynowany systemem IOS i z niecierpliwością czekam na premierę nowego iPhona (może już za klika dni.. choć wątpie:)) - i jaki by nie był to już bym mógł złożyć pre-order (choć IOS ma ogromną wadę jeżeli chodzi o e-mail :( - niestety rozwiązanie androida z synchronizacją via gmail jest rewelacyjne) Dodam, że jako telefon służy mi GALAXY SII - jest fajny, czasem się wiesza .. nie wszystkie appki z marketu działają.. ja nie mam już ochoty patchować i instalować softu w telefonach - to ma działać i już, a za APPKI mogę zapłacić po kilka $. Notebooka Apple pewnie nigdy nie kupie bo są za delikatne .. a mi potrzebny wół roboczy, który może skąpać się w kawie czy błocie (lenovo seria X :)) Co mnie fascynuje w sprzęcie z IOS to: - wykonanie - cała masa gadżetów (tych tańszych i z najwyższej półki) - ekosystem który po prostu działa (i nie musi mieć 4 rdzeniowego procesora aby wszystko chodziło płynnie !!!) Co do wyboru między iPadem 2 a 3 - jeżeli tylko Cię stać to kup 3 .. retina mówi sama za siebie, jeżeli nie to z iPada 2 na pewno również będziesz zadowolony !!!

#195 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 04 czerwca 2012 - 22:22

Jesli chodzi Ci o gmail w trybie push - Setting up Google Sync with your iOS device - Google Mobile Help

---------- Wpis dodano o 23:22 ---------- Poprzedni wpis dodano o 23:22 ----------

Natomiast iCloud Mail z bomby obsluguje push'a ;)

#196 pizmako

pizmako
  • 12 postów
  • SkądWRO

Napisano 05 czerwca 2012 - 07:24

Nie chodzi o push bo to jako tako działa. Chodzi o flagowanie wiadomości, które się nie synchronizuje pomiędzy IOS -> serwer Google .. no i o wyszukiwanie, które w andku jest o niebo lepsze niestety

#197 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 05 czerwca 2012 - 10:13

To sciagnij dedykowana aplikacje gmail z AppStore ;)

#198 darek123

darek123
  • 1 postów

Napisano 05 czerwca 2012 - 11:58

Witam, planuje zakup iPada ale mam pewnien dylemat. Chce wydać około 2400zł, od razu mówię że interesuje mnie iPad z 3G/4G a nie samo WiFi. Problem jest następujący : za tą cenę mogę kupić iPada 2 3G w wersji 64GB oraz iPada 3 4G LTE w wersji 16GB, więc z 4 razy mniejszą pamięcią. Czytałem tutaj trochę, że nowe aplikacje zajmują coraz więcej miejsca, więc nie wiem czy 16GB mi wystarczy. Od razu mówię, że nie mam zamiaru wydawać więcej pieniędzy. I teraz pytanie: Czy lepiej kupić 2 i mieć to 64GB czy jednak 3? I szczerze mówiąc mogę poczekać z zakupem do początku lipca, tak więc myślicie, że po konferencji WWDC ceny iPada 3 trochę stopnieją? Z góry dziękuje za informacje. Pozdrawiam.

#199 Mirko791

Mirko791
  • 4 558 postów
  • SkądJaworzno

Napisano 05 czerwca 2012 - 12:18

Witam, planuje zakup iPada ale mam pewnien dylemat. Chce wydać około 2400zł, od razu mówię że interesuje mnie iPad z 3G/4G a nie samo WiFi. Problem jest następujący : za tą cenę mogę kupić iPada 2 3G w wersji 64GB oraz iPada 3 4G LTE w wersji 16GB, więc z 4 razy mniejszą pamięcią. Czytałem tutaj trochę, że nowe aplikacje zajmują coraz więcej miejsca, więc nie wiem czy 16GB mi wystarczy. Od razu mówię, że nie mam zamiaru wydawać więcej pieniędzy. I teraz pytanie: Czy lepiej kupić 2 i mieć to 64GB czy jednak 3? I szczerze mówiąc mogę poczekać z zakupem do początku lipca, tak więc myślicie, że po konferencji WWDC ceny iPada 3 trochę stopnieją? Z góry dziękuje za informacje. Pozdrawiam.

Ceny nowego iPada nie spadną aż do premiery następnej generacji. Musisz sobie odpowiedzieć na pytanie do czego głównie będziesz używał iPada. Jeżeli nie masz zamiaru magazynować na nim dużej ilości gier, filmów, to przy pewnej dyscyplinie wystarczy 16 GB.

#200 cohontes

cohontes
  • 61 postów
  • SkądBytom

Napisano 05 czerwca 2012 - 12:43

Miałem taki sam dylemat i nie miałem ochoty wydawać więcej niż zakładane pieniądze. Szybka wizyta w Media i po prostu porównywałem bez przerwy te dwa iPady (gry,przeglądanie internetu, zdjęcia) i jednak ekran nie urzekł mnie na tyle by brać wersję 16gb.. więc kupię na pewno iPada2 64

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych