Porównałem ze sobą retinę i ekran z ipada 2 i szczerze mówiąc bez fajerwerków. Różnica jest na tyle minimalna, że pokazując to kilku osobą które nie wiedziały czym się różnią oba ekrany, wszyscy stwierdzili, że ekran wygląda identycznie. Uważam, że osoby przekonujące, że jest kolosalna różnica trochę naiwnie próbują się przekonać, że lepszy zakup do był iPada 3. Inna sprawa to wydajność graficzna - jeżeli ktoś planuje grać sporo na iPadzie, to raczej iPad 3 jest lepszym wyborem ze względu na procesor graficzny. W innej sytuacji pozostaje proste pytanie - czy ledwo dostrzegalna przy normalnym użytkowaniu różnica w ekranie jest warta 600 złotych? Moim zdaniem nie i w takiej sytuacji polecam iPada 2. Jeżeli chcesz grać lub masz bzika na punkcie retiny - iPad 3. Proste
Co do wersji wifi a wersji 3g/4g - naprawdę wystarczy się zastanowić jak często jest się w zasięgu sieci wifi. Po co dopłacać za coś czego się nie będzie używało
Czyli twoim zdaniem 16GB wystarczy?
Zastanów się co chcesz na iPadzie mieć i tyle. Jeżeli koniecznie musisz mieć całą bibliotekę muzyczną czy filmową, to 16GB to rzeczywiscie będzie mało. Ja wyszedłem z założenia, że jak będę chciał coś obejrzeć na iPadzie, to wrzucę serial czy film, przy dogodnej okazji obejrzę, a potem usunę. Nie widzę sensu chomikowania seriali czy filmów na iPadzie, bo nie oszukujmy się... kto ogląda po 10 razy ten sam odcinek serialu albo ten sam film? Jeżeli już, to każdy ma ze dwa, trzy takie ulubione filmy, ale ja i tak nie widzę sensu trzymania tego na iPadzie.
Druga sprawa - muzyka. Słuchanie muzyki na iPadzie jest dosyć śmieszne, od tego się ma iPody i tym podobne urządzenia, a nie trzeba na iPada zgrywać całej biblioteki, żeby mieć czego słuchać przy przeglądaniu neta czy czytaniu książki. Poza tym wszystkiego na raz nie da się słuchać...
Trzecia sprawa - gry - moim zdaniem jedyny argument, który przemawia za posiadaniem większej ilości miejsca na iPadzie - bardziej wymagające gry to kwestia kilkuset megsów. 10 takich gier, kilkanaście mniejszych i już można wypełnić 16GB (zakładając że kilka GB to jednak miejsce na dokumenty, muzykę i wolne miejsce na zgranie jakiegoś filmu).
Także moim zdaniem - jeśli grasz -> więcej GB, nie grasz -> 16GB wystarczy spokojnie. Każdy ma swoje potrzeby, ja przedstawiłem swój punkt widzenia, może komuś to pomoże w wyborze