Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Ipad 2 czy Ipad 3

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
349 odpowiedzi w tym temacie

#151 vinci

vinci
  • 2 693 postów
  • SkądPoznań

Napisano 06 maja 2012 - 10:44

A co byście powiedzieli na nowgo iPad'a 32GB ale bez 4g? Czy 4g jest tak konieczne jak mówią? Co prawda w pociągu nie mógłbym przeglądać stron, ale miałbym filmy, gry oraz magazyny.

Sprawa modemu 3G/4G to już sprawa naprawdę indywidualna, są osoby, które mają iPada zawsze w zasięgu Wi-Fi a są takie co używają prawie tylko Internetu przez sieć komórkową ;) Np. w moim przypadku naprawdę nie warto dokładać do modemu.
A masz może smartphona z funkcją hotspotu osobistego? - To jest opcja 1 a w razie czego jest jeszcze router MiFi.

#152 Agher

Agher
  • 1 304 postów

Napisano 06 maja 2012 - 11:08

Porównałem ze sobą retinę i ekran z ipada 2 i szczerze mówiąc bez fajerwerków. Różnica jest na tyle minimalna, że pokazując to kilku osobą które nie wiedziały czym się różnią oba ekrany, wszyscy stwierdzili, że ekran wygląda identycznie. Uważam, że osoby przekonujące, że jest kolosalna różnica trochę naiwnie próbują się przekonać, że lepszy zakup do był iPada 3. Inna sprawa to wydajność graficzna - jeżeli ktoś planuje grać sporo na iPadzie, to raczej iPad 3 jest lepszym wyborem ze względu na procesor graficzny. W innej sytuacji pozostaje proste pytanie - czy ledwo dostrzegalna przy normalnym użytkowaniu różnica w ekranie jest warta 600 złotych? Moim zdaniem nie i w takiej sytuacji polecam iPada 2. Jeżeli chcesz grać lub masz bzika na punkcie retiny - iPad 3. Proste ;)

Co do wersji wifi a wersji 3g/4g - naprawdę wystarczy się zastanowić jak często jest się w zasięgu sieci wifi. Po co dopłacać za coś czego się nie będzie używało ;)

Czyli twoim zdaniem 16GB wystarczy?

Zastanów się co chcesz na iPadzie mieć i tyle. Jeżeli koniecznie musisz mieć całą bibliotekę muzyczną czy filmową, to 16GB to rzeczywiscie będzie mało. Ja wyszedłem z założenia, że jak będę chciał coś obejrzeć na iPadzie, to wrzucę serial czy film, przy dogodnej okazji obejrzę, a potem usunę. Nie widzę sensu chomikowania seriali czy filmów na iPadzie, bo nie oszukujmy się... kto ogląda po 10 razy ten sam odcinek serialu albo ten sam film? Jeżeli już, to każdy ma ze dwa, trzy takie ulubione filmy, ale ja i tak nie widzę sensu trzymania tego na iPadzie.

Druga sprawa - muzyka. Słuchanie muzyki na iPadzie jest dosyć śmieszne, od tego się ma iPody i tym podobne urządzenia, a nie trzeba na iPada zgrywać całej biblioteki, żeby mieć czego słuchać przy przeglądaniu neta czy czytaniu książki. Poza tym wszystkiego na raz nie da się słuchać...

Trzecia sprawa - gry - moim zdaniem jedyny argument, który przemawia za posiadaniem większej ilości miejsca na iPadzie - bardziej wymagające gry to kwestia kilkuset megsów. 10 takich gier, kilkanaście mniejszych i już można wypełnić 16GB (zakładając że kilka GB to jednak miejsce na dokumenty, muzykę i wolne miejsce na zgranie jakiegoś filmu).

Także moim zdaniem - jeśli grasz -> więcej GB, nie grasz -> 16GB wystarczy spokojnie. Każdy ma swoje potrzeby, ja przedstawiłem swój punkt widzenia, może komuś to pomoże w wyborze ;)

#153 Sephider-883dfe429b

Sephider-883dfe429b
  • 17 postów

Napisano 06 maja 2012 - 11:17

Po iPadzie zamierzam kupic iPhone'a 3gs albo 4... więc taka opcja prędzej czy później będzie. Chyba faktycznie skusze się bez 3g/4g. Dzięki za rady :)

#154 PeGaZ666

PeGaZ666
  • 284 postów
  • SkądLondon, UK

Napisano 06 maja 2012 - 15:00

@Agher uwazam ze mylisz sie w sprawie wyswietlacza - moze jak pokazywales tym osobom pulpit (springboard) z pewnej odleglosci to pewnie nie zobaczyly roznicy - ale kazdy oczywiscie moze miec wlasne zdanie. Natomiast jakbys pokazal im strone z tekstem w tyybie pelnoekranowym to zobaczylyby o ile bardziej wyrazny tekst jest na 3-jce przez co przyjemniej sie go czyta oraz biorac pod uwage ze do wygodnego czytania nie musisz powiekszac strony poprostu miesci sie go wiecej. Jesli chodzi o gry, aplikacje to rzeczywiscie nie bedzie wielkich roznic. Ale wg mnie kupno tabletu ma sluzyc glownie przegladaniu internetu, stron, a potem aplikacje i granie. A jesli chodzi o procesory to nie masz co sie obawiac ze cos bedzie lepiej dzialalo na 3jce niz na 2jce. Wlasnie firma apple slynie z tego ze nie porzuca uzytkownicow urzadzen poprzednich generacji i naprawde musza wyjsc 2-3 generacje na przod zeby cos przestawalo dzialac/hardware stawal sie za slaby. Co do pamieci minimum 32gb! Ja ledwo mieszcze sie ze wszystkim na 16gb w swoim iphonie (ps. wg mnie wypuszczenie wersji ip4 8gb to totalna bzdura). Gierka z lepsza grafika zajmuje kolo 1gb, nawigacja sygic full zajmuje kolo 4gb, tu pare filmow, moze muzyka - naprawde te gigabajty szybko znikaja. Zreszta co do gigabajtow tu jest odpowiedni temat http://myapple.pl/ja...nej-pracy_.html

#155 vinci

vinci
  • 2 693 postów
  • SkądPoznań

Napisano 06 maja 2012 - 15:26

@PeGaZ666 ale mam wrażenie, że paradoksalnie na iPhonie jest często więcej miejsca potrzebne :D Przez rok używałem iPada 1 16GB i teraz ponownie kupuję iPada z 16GB pamięci. Gdybym mógł teraz wybrać jedno urządzenie w którym podwojono by mi pamięć to wybrałbym iPhona :)

#156 PeGaZ666

PeGaZ666
  • 284 postów
  • SkądLondon, UK

Napisano 06 maja 2012 - 15:41

@vinci - to rzeczywiscie paradoks, bo ja co prawda ipada nie uzytkuje, ale wydawalo mi ze to wlasnie na ipadzie wiecej bym trzymal niz iphone :) Przegladajac watek ktory poprzednio przytoczylem tez zdecydowana wiekszosc opowiada sie za wieksza pojemnoscia. No ale nie nam to oceniac co nam sie wydaje lecz samemu zainteresowanemu kupnem. Jakbym ja mial kupowac ipada najwazniejszy dla mnie bylby ten ekran wlasnie i mozliwosc wykonania jailbreak'a. W nastepnej kolejnosci pamiec dalej procesor...

#157 Sephider-883dfe429b

Sephider-883dfe429b
  • 17 postów

Napisano 06 maja 2012 - 19:05

A co myślicie o dropboxe i 16GB iPadzie?

#158 AdrianoSprinter

AdrianoSprinter
  • 1 121 postów
  • SkądŁódź

Napisano 06 maja 2012 - 19:12

Wszystko zależy od potrzeb, tylko Ty znasz odpowiedź na to pytanie.

#159 Łukasz Ignacyk

Łukasz Ignacyk
  • 4 943 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 06 maja 2012 - 20:28

Lepiej sprawdzi się iCloud.

#160 ron_1

ron_1
  • 156 postów

Napisano 07 maja 2012 - 15:59

Jeśli zależy Ci bardzo na tym aby to był nowy iPad a stać tylko na wersję 16 GB musisz sobie odpowiedzieć czy będziesz chciał na nim trzymać dużo gier, muzyki, filmów czy zdjęć? Ciężko określić przed zakupem pierwszego ipada czy na twoje wymagania starczy wersja 16 GB, bo to wychodzi podczas używania.

#161 vinci

vinci
  • 2 693 postów
  • SkądPoznań

Napisano 12 maja 2012 - 20:58

Muszę znowu wtrącić swoje 3 grosze ponieważ ostatnio miałem dużo do czynienia ze wszystkimi trzema generacjami iPadów ;) iPad 1 - procesor Apple A4 i 256MB RAM przy iOS 5 daje o sobie znać, niestety ale aplikacje często się na nim wysypują (szczególnie przeglądarki plików czy internetowe, które dużo RAMu potrzebują). Nadal polecam jeżeli ktoś jest cierpliwy ;) Do czytania eBooków, maila itp. nadal nadaje się bardzo dobrze tylko zdecydowanie brakuje mu płynności działania. iPad 2 - zdecydowanie polecam, niezwykle żwawo działa, prędkość działania taka sama jak iPad "3", ekran gorszy niż w trójce ale lepszy niż w jedynce, naprawdę jest on wystarczający do codziennych zastosowań. Nie bez powodu Apple nadal ma w ofercie ten model ;) iPad 3 - wiadomo, że teoretycznie jest najlepszy, Retina jest świetna i wygląda bardzo dobrze ale... pomiędzy iPhonem bez Retiny a iPhonem z Retiną była większa różnica w odbiorze, to była zupełnie nowa jakość obrazu. W przypadku iPada (moim skromnym zdaniem oczywiście) różnica ta nie poraża. Warto dodać jeszcze większą wagę i grubość niż iPad 2. Jeżeli ktoś potrzebuje tabletu głównie lub w dużej mierze do gier to wybór jest oczywisty - "The New iPad", natomiast w innych przypadkach polecam jak najbardziej dwójkę. Jeżeli chodzi o prędkość to polecam obejrzeć filmiki na YouTube, które pokazują prędkość obu urządzeń. Warto też oczywiście przejść się do iSpotu i przetestować na własnej skórze oba urządzenia jednocześnie.

#162 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 12 maja 2012 - 21:31

Niby jak ekran w 2jce jest lepszy niz w 1nce skoro to sa identyczne ekrany :D Mam oba tablety przed nosem.

#163 wolfik

wolfik
  • 56 postów

Napisano 12 maja 2012 - 23:28

Jesli ktoś nie ma w ogole ipada a zamierza kupic niedlugo, to jest sens inwestowac w starszą generację ? Jesli chodzi o mnie to w ogole nie brałem dwojki pod uwagę.

#164 l.gajewski

l.gajewski
  • 801 postów

Napisano 13 maja 2012 - 08:53

Kupowanie iPada to nie jest inwestycja (!!) tylko wydawanie pieniedzy, które nic z inwestycjami nie ma wspólnego. Co do iPada to sam kupiłem 2-kę bo sporo zleciała z ceny przez co nabyłem model WiFi+3G w cenie niższej niż iPad2 w Apple Store WiFi. Przed zakupem wiele razy porównywałem w iSpotcie 2 z 3. Różnica w ekranie jest widoczna, ale nie w płynności działania. Z racji tego, że raczej nie jestem zapalonym graczem i chciałem tablet, który będzie pełnił funkcje e-gazety / e-książki i terminala dostępowego do internetu to padło na 2-kę, z czego jestem b. zadowolony. Kupując nowego iPada nabyłbym coś z czego i tak bym nie korzystał (np lepsza wydajność w grach). Jedynie szkoda retiny, ale ten wyświetlacz w dwójce też jest ok. Dużo czytam e-bookow i spokojnie przy małej czcionce czytam bez zmęczenia oczu. Pozdrawiam, Lukasz

#165 vinci

vinci
  • 2 693 postów
  • SkądPoznań

Napisano 13 maja 2012 - 09:20

Niby jak ekran w 2jce jest lepszy niz w 1nce skoro to sa identyczne ekrany :D Mam oba tablety przed nosem.

W obu jest ekran w tej samej technologii - IPS, 1024x768 ale w dwójce jest on umiejscowiony trochę wyżej, inaczej, bliżej ;)

@wolfik ale weź pod uwagę cenę, szczególnie jeżeli ktoś ma okazję kupić dwójkę taniej niż w iSpocie a dopłacasz tak naprawdę tylko do ekranu lepszego.

#166 dm76

dm76
  • 2 445 postów

Napisano 13 maja 2012 - 10:16

chciałem tablet, który będzie pełnił funkcje e-gazety / e-książki i terminala dostępowego do internetu to padło na 2-kę, z czego jestem b. zadowolony. Kupując nowego iPada nabyłbym coś z czego i tak bym nie korzystał (np lepsza wydajność w grach). Jedynie szkoda retiny, ale ten wyświetlacz w dwójce też jest ok. Dużo czytam e-bookow i spokojnie przy małej czcionce czytam bez zmęczenia oczu.

Jeśli bierze się pod uwagę tylko e-gazety, e-książki, to raczej nowy ipad jest oczywistym wyborem - dopłacasz za coś, co wykrzystasz w 100% czasu spędzonym z tabletem - różnica w ostrości tekstu jest kolosalna... Dałeś się nabrać trochę benchmarkom i tablekom, zamiast skupić się na tym co widać gołym okiem.
Wg mnie kwestia, który teraz brać sprowadza się do:
1) ipad2 - święty spokój z maksymalnie dopracowanym produktem
2) ipad3 - lepszy sprzęt, ale mała loteria, czy trafimy na egzemplarz udany czy do zmagania się z serwisem/sprzedawcą...

#167 Agher

Agher
  • 1 304 postów

Napisano 13 maja 2012 - 10:31

mhm, albo Ty dałeś się nabrać na super jakość retiny... i tak można w kółko się "przekrzykiwać". Położone obok siebie iPad 2 i nowy ipad, ustawione na tyle samo procent podświetlenia moim zdaniem nie różnią się kolosalnie w obrazie. A już na pewno nie jest to różnica warta kilkaset złotych. Dlatego jak już wcześniej pisałem - każdy powinien sobie obejrzeć dwa iPady i zdecydować. Jeden powie, że dla niego jest to kolosalna różnica, a retina jest niesamowitym wynalazkiem, a drugi stwierdzi, że jest różnica minimalna i szkoda za taki detal płacić więcej kasy. proste.

#168 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 13 maja 2012 - 10:51

W obu jest ekran w tej samej technologii - IPS, 1024x768 ale w dwójce jest on umiejscowiony trochę wyżej, inaczej, bliżej ;)

W 2jce szyba jest po prostu chudsza ;)

#169 miki4g

miki4g
  • 150 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 maja 2012 - 12:36

A ja napiszę tak. Kupujcie takie drogie gadżety, bo to napędza naszą gospodarkę. Czym więcej i drożej tym lepiej dla nas. Ja przedwczoraj kupiełem New Ipad i sądzę, że (niech będzie) tylko za ekran warto dopłacić 400zł.

#170 awtharok

awtharok
  • 146 postów

Napisano 14 maja 2012 - 21:03

Ja również zakupiłem nowego iPada pomimo ,że wcześniej posiadałem 2. Jestem zadowolony. Ekran nie zrobił na mnie wielkiego wrażenia za pierwszym razem. Po tygodniu gdy znowu zobaczyłem iPada 2 byłem w stanie policzyc piksele na ekranie iPada 2 pomimo ,że wcześniej ich nie dostrzegałem. Jak brać pierwszego iPada to moim zdaniem absolutnie lepiej dopłacić do nowego. To samo, jeżeli przesiadamy się z iPada 1. Gdy mamy iPada 2 to także można spokojnie się przesiadać no ale tutaj wymaga to już dłuższego zastanowienia. :)

#171 Dziarskee

Dziarskee
  • 94 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 maja 2012 - 21:13

Ja mam iPada 2, niedlugo zamieniam na model 32gb. iPad 3 ma super ekran i aparat, lecz duzo bardziej sie nagrzewa, jest ciezszy 50g i grubszy(bardzo niewiele). Jakos szczegolnie daze szacunkiem dwojke, poniewaz byl to moj pierwszy powazny zakup.

#172 awakeman

awakeman
  • 508 postów

Napisano 15 maja 2012 - 01:14

Również wtrącę swoje 3 grosze. Od tygodnia jestem posiadaczem iPada 2, pierwszego urządzenia Apple w mojej ponad 30 letniej historii. Pierwsze dni to była męka, iTunes, iTunes, iTunes oraz problem z flash (często oglądam mecze na streamingu). Transformer Prime był już bardzo blisko lecz wytrwałem :) Po tygodniu moich doświadczeń wziąłem do ręki nowego iPada i... kupiłem go. Retina robi swoje. Dziwię się ludziom, którzy piszą że nie warto kupować trójki tylko ze względu na wyświetlacz. Przecież o to chodzi w iPadzie, żeby pozwolić naszym oczom dostrzegać coś, co według mnie jest nie do porównania z żadnym innym urządzeniem tych gabarytów. Jeżeli kogoś stać niech biegnie i kupuje nowego, jeśli nie... to niech uzbiera 400zł więcej i kupi nowego :) I jeszcze jedno, w chłodne, zimowe dni i noce jeszcze dostrzeżecie walory nagrzewania trójki :) A tak na serio to ta temperatura jak dla mnie nie ma najmniejszego znaczenia. Bardziej czuję te 0,06 mm i 40-50 gramów więcej, ale nie płaczę z tego powodu.

#173 maxi33

maxi33
  • 911 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 maja 2012 - 13:28

Ja wybrałem z kolei iPada 1 64gb z 3G. Jestem bardzo zadowolony! Co prawda RAMu troche brakuje ale jednak cena zrobila swoje i mam iPada 4x tanszego niz najnowszy.

#174 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 15 maja 2012 - 13:41

Ja wybrałem z kolei iPada 1 64gb z 3G. Jestem bardzo zadowolony! Co prawda RAMu troche brakuje ale jednak cena zrobila swoje i mam iPada 4x tanszego niz najnowszy.

A za ile dokladnie? Pytam bo wlasnie sprzedalem swojego ;)

#175 maxi33

maxi33
  • 911 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 maja 2012 - 07:38

Heh moze od Ciebie kupilem :P Za 900zł z pokrowcem

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych