Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Jak dostać się do narzędzi dyskowych

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 pawelek94

pawelek94
  • 184 postów
  • SkądGrójec, Poland

Napisano 21 marca 2012 - 21:45

Witam czy jest jakaś możliwość dostania się do narzędzi dyskowych celem stworzenia bootującego pendrive? Wyczyściłem dysk w macu ale nie mam płyty ani pendrive z systemem jedynie plik .dmg i dostęp do win7 na innym komputerze. Może istnieją jakieś dystrybucje aby uruchomić narzędzia dyskowe na mac-u? bądź może ktoś ma jakiś inny pomysł?

#2 macieks72

macieks72

• 9 873 postów

Napisano 21 marca 2012 - 23:12

Bootujący pendrive czego chcesz stworzyć? Co tam ma być na nim? Narzędzia dyskowe znajdziesz tylko w OSX, ale można innymi narzędziami pod Win, tylko że nie wiadomo co tam chcesz mieć na tym pendrive.

#3 pawelek94

pawelek94
  • 184 postów
  • SkądGrójec, Poland

Napisano 21 marca 2012 - 23:49

chcę stworzyć bootujący pendrive z lion-em (mam obraz liona) dlatego chcę się dostać do narzędzi dyskowych tylko w tym problem że na mac-u nie ma żadnego systemu, czysty jest. A nie mam nikogo kto ma mac-a w okolicy.

#4 mymon

mymon
  • 72 postów
  • SkądIE

Napisano 22 marca 2012 - 00:25

pawelek94 zdefiniuj "mam obraz Liona" bo coś mi się wydaje ze jednak nie masz obrazu ;)
a poważnie to tu masz w języku wroga jak to zrobić :cool:

1. Copy the InstallESD.dmg from the Lion Installer.app someplace eg /tmp
2. Open terminal.app and type in the following command

hdiutil convert -format UDTO /tmp/InstallESD.dmg -o /tmp/Lion.iso

3. rename Lion.iso.cdr to Lion.iso
4. Copy it to a Windows PC
5. Burn with ImgBurn ( ww.imgburn.com ), a Single Layer 4,7GB DVD-R is enough

#5 pawelek94

pawelek94
  • 184 postów
  • SkądGrójec, Poland

Napisano 22 marca 2012 - 07:34

Co oznacza obraz liona? Jest to plik instalacyjny .dmg w nim siedzi w shadersupport obraz installESD.dmg który trzeba nagrac na pendrive aby zrobić bootujący pendrive (z tego co się orientuje) na windowsie przez transmac odpalam plik instalacyjny.dmg (nie mylić z installESD.dmg) w tym pliku instalacyjnym widzę ten plik installESD.dmg ale kompletnie nie wiem jak go z tamtąd wyciągnąć i zrobić bootowany pendrive z nim ( Caly czas mówimy o Windowsie)

#6 mymon

mymon
  • 72 postów
  • SkądIE

Napisano 22 marca 2012 - 09:15

AnyToISO potrafi rozpakowywać i konwertować dmg

#7 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 22 marca 2012 - 10:30

Niestety potrzeba maka. Pod OSX możesz stworzyć pendrive "restore", który ma narzędzie dyskowe. Co do wyczyszczenia dysku w maku, przed przygotowaniem pendrive, to trzeba przyznać, że jak się napierw robi, później myśli, to często pojawiają się problemy. Jak wyczyściłeś dysk maka?

#8 pawelek94

pawelek94
  • 184 postów
  • SkądGrójec, Poland

Napisano 22 marca 2012 - 11:14

Dysk wyczyscilem hardkorowo. Nie chciał się sformatować pod mac-em więc go wyciagnalem i sformatowalem pod win. Co radzicie gdy nie mam dostępu do maca? może na wirtualnym na windowsie odpalic os x i tam zrobic restore pendrive? albo sciagnac obraz os x w formacie .iso

#9 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 22 marca 2012 - 11:47

Dysk wyczyscilem hardkorowo. Nie chciał się sformatować pod mac-em więc go wyciagnalem i sformatowalem pod win.

Pewnie nie chciał się sformatować, bo używałeś narzędzia dyskowego i systemu z tego właśnie dysku? Nie pomyślałeś o tym?

#10 pawelek94

pawelek94
  • 184 postów
  • SkądGrójec, Poland

Napisano 22 marca 2012 - 11:49

Dokładnie. Co teraz zrobić? Mam dostęp tylko do windowsa na innym laptopie.

#11 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 22 marca 2012 - 12:46

Szukać jakiegoś maka, lub wypalić osx z iso. PS. Na prawdę, najpierw się myśli, później robi. Jakbyś sobie przygotował pena z instalacją OSX, to z poziomu instalacji masz dostęp do narzędzia dyskowego, gdzie możesz sformatować dysk i dopiero po tym przejść do instalacji. A tak, wykasowałeś system w sposób idiotyczny i masz problem. 0 złośliwości, tylko uwaga na przyszłość.

#12 pawelek94

pawelek94
  • 184 postów
  • SkądGrójec, Poland

Napisano 22 marca 2012 - 19:10

Okej udało mi ogarnąc pendrive bootowanego wciskam alt widac jako dysk zewnetrzny klikam na niego pokazuje sie logo apple chwile mysli i pokazuje sie kółko przkreślone (dalej myśląc)

#13 virgin71

virgin71

• 12 562 postów
  • SkądWrocław

Napisano 23 marca 2012 - 16:12

Czyli pen nie jest bootowalny poprawnie.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych